Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI (III) 

» înapoi la cuprins «

Familia în planul lui Dumnezeu

Text biblic:

"Domnul Dumnezeu a zis: «Nu este bine ca omul să fie singur; am să-i fac un ajutor potrivit pentru el»" (Gen 2,18).

Magisteriu:

"Printre roadele care provin dintr-un generos efort de fidelitate față de legea divină, unul dintre cele mai prețioase e că soții înșiși încearcă adesea dorința de a comunica altora experiența lor. Astfel, vine să se insereze în vastul cadru al vocației laicilor o nouă și foarte remarcabilă formă de apostolat al aproapelui din partea aproapelui: familiile însele se fac apostoli și călăuze ale altor familii. Aceasta este fără îndoială, printre atâtea forme de apostolat, una dintre cele care apar azi deosebit de oportune" (Enciclica Humanae vitae, 26).

Punct de plecare:

Familia este creată de Dumnezeu și este cadrul în care are loc împlinirea omului și dezvoltarea lui normală, fiind temelia societății.

Conținut:

Această primă cateheză are menirea de a redescoperi locul pe care îl are familia încă de la formarea ei.

Familia este la fel de veche ca și pământul. Ea este ideea lui Dumnezeu, proiectul lui Dumnezeu și este menită să se manifeste după voința lui Dumnezeu. Când Biblia vorbește despre om, se referă la bărbat și femeie în relație unul cu celălalt.

Familia devine apoi elementul de stabilitate socială. Relațiile din cadrul ei dau tonul relațiilor din societate. Stabilitatea ei determină stabilitatea societății.

Când este vorba de familie, nimeni nu trebuie să subestimeze importanța ei.

Dumnezeu se grăbește să-i descopere lui Moise în cartea Genezei, locul important pe care îl are familia în planul său. În 25 de versete prezintă întreaga creație ca un cadru în care este așezată familia. Patruzeci și două de versete din primele trei capitole ale Bibliei descriu omul și familia lui. Dumnezeu a dorit să ne spună că toată creația este subordonată ideii de familie.

Relațiile destinate să fie cele mai puternice sunt în cadrul familiei. Așa suntem structurați!

Dumnezeu a intenționat să ofere lui Adam împlinirea prin căsătorie. De fapt singurul lucru căruia Adam i-a simțit lipsa a fost familia, respectiv soția. Acesta a fost rolul exercițiului dat omului de a numi viețuitoarele. Toate aveau pe cineva oarecum asemănător, Adam însă nu. "Dar pentru om nu s-a găsit nici un ajutor care să i se potrivească" (Gen 2,20). Adam a trebuit să își dorească un partener, un ajutor, să simtă nevoia după el, așa încât să-l poată prețui ca atare. Dumnezeu i-a oferit bărbatului împlinirea prin ajutorul potrivit. Ea va alunga singurătatea lui, fiindu-i partenera cu care se va bucura, care-l va întregi și cu care vor crește, se vor înmulți, vor umple pământul și-l vor stăpâni.

Frumusețea întemeierii primei familii a constat, nu doar în faptul că Dumnezeu a creat femeia, ci și în faptul că Adam a recunoscut acest lucru: "Ea se va numi femeie pentru că a fost luată din om" (Gen 2,23). Adam a înțeles că Eva fusese creată pentru el. În acel moment, în prezența lui Dumnezeu și a Evei, Adam a avut acea stare de mulțumire, dorită atât de mult de multe persoane ale zilelor noastre. Este starea de împlinire, de bine spiritual, de binecuvântare cerească.

Familia stă în locul cel mai strategic din lume fiind la baza societății. Dacă membrii ei sunt sănătoși, uniți, spirituali, împliniți, societatea este sănătoasă, unită, spirituală, împlinită. Adevărul este că nu putem avea o societate sănătoasă fără familii sănătoase. Este la fel de adevărat și faptul că fără Dumnezeu, nu putem avea familii sănătoase. În Gen 3 ne este descris în mod clar cum acționează o familie fără Dumnezeu.

Nimeni nu poate fi așa de ignorant încât să creadă că viața lui de familie este o problemă care îl afectează doar pe el. E adevărat că familia își are zona ei privată, dar fiecare membru pleacă din sânul ei cu atmosfera din ea. Astfel, noi ne prezentăm în societate cu valorile familiei din care facem parte. Și aceasta nu doar pentru prezent, ci și pentru viitor.

Fiecare familie lasă o moștenire generațiilor viitoare.

Devine clar pentru fiecare om că familia este extrem de importantă, deoarece Dumnezeu este cel care a creat-o. Ea este cadrul ideal pentru împlinirea omului și ea, familia, are influența cea mai mare în biserică și societate.

Pentru discuții:

- Ce îi lipsea lui Adam înainte de crearea Evei?
- Care a fost intenția lui Dumnezeu când l-a creat pe om?
- În ce măsură viața de familie mai este astăzi o problemă doar privată?
- Care credeți că este rolul lui Dumnezeu în familie?
- Cum tratați sacramentul Căsătoriei?
- Cum este atmosfera din familie și ce transpare din ea în societate?

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat