Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI (III) 

» înapoi la cuprins «

Onan și Tamar: închiderea în fața vieții

(Gen 38)

De la un capăt până la aproape celălalt al istoriei, sexualitatea și procreația au mers mână în mână. Ba chiar de-a lungul veacurilor procreația s-a impus, nu fără o anumită miopie a moralei catolice, ca unicul motiv valid pentru unirea sexuală. Cu o evoluție rapidă, în cursul ultimului secol sexualitatea a recâștigat teren, mai întâi egalând, apoi trecând înaintea procreației. S-ar putea spune că la începutul secolului al XX-lea se făcea dragoste pentru a face copii, la jumătatea secolului în timp ce se făcea dragoste se făceau copii, astăzi ori se face dragoste ori se fac copii. Apariția contracepției și a fecundării artificiale a făcut separarea dintre unirea sexuală și procreație din punct de vedere tehnic posibilă, relativ ușoară, suficient de sigură. Faptul că unirea conjugală nu este numai o funcție reproductivă este de acum în consensul tuturor: însuși magisteriul Bisericii Catolice insistă a o considera expresie și aliment al iubirii matrimoniale, iar referitor la paternitate și maternitate cere să fie responsabile.

În discuție este, în schimb, legătura intimă care strânge unirea sexuală și procreația. Iubirea celor doi se poate închide sosirii celui de al treilea? Istoria biblică a lui Onan nu încetează să atragă atenția supra efectelor pe care le provoacă excluderea cu încăpățânare a copiilor:

"Iuda a luat întâiului său născut Er, o nevastă numită Tamar. Er, întâiul născut al lui Iuda, era rău înaintea Domnului; și Domnul l-a omorât. Atunci Iuda a zis lui Onan: «Du-te la nevasta fratelui tău, ia-o de nevastă, ca și cumnat, și ridică sămânța fratelui tău». Onan, știind că sămânța aceasta n-are să fie a lui, vărsa sămânța pe pământ ori de câte ori se culca cu nevasta fratelui său, ca să nu dea sămânță fratelui său. Ce făcea el n-a plăcut Domnului, care l-a omorât și pe el" (38,6-10).

Obișnuiți cum suntem cu căsătoria din iubire, rămânem uimiți de uzanța impusă lui Onan de a se căsători cu văduva fratelui defunct pentru a-i garanta o descendență. Dar acest lucru îl putem atribui faptului că este vorba de tradiții antice și diferite de tradiția noastră. Ceea ce ne stupefiază este severitatea cu care Onan este judecat pentru faptul că nu vrea să procreeze: se spune că Domnul l-a omorât. Cine ar lua ad litteram textul Bibliei ar avea cu siguranță motive de a acuza religia de pedepsire a oricărei expresii a sexualității care nu ar fi în vederea procreației. Dar o lectură care ar ține cont de mentalitatea timpului în care a fost scris ar descoperi că relatarea pedepsirii lui Onan nu înseamnă nici că sexualitatea are ca scop exclusiv aducerea pe lume a copiilor, nici că Dumnezeu este atât de înspăimântător încât să pedepsească cu moartea pe cel care nu vrea să procreeze. Ceea ce povestirea arată cititorului este legătura intimă care există între viața unei persoane și exercițiul fecund al sexualității. Unirea sexuală este ca floarea de primăvară destinată să ajungă vara fruct. Procrearea copilului nu este ceva adăugat iubirii sexuale, ci este împlinirea sa. În măsura în care ar refuza să fie rodnică, iubirea sexuală s-ar ofili și ar muri. Unirea conjugală care ar refuza viața cu încăpățânare ar mortifica însăși viața soților. Copiii nu sunt un accident și nici un produs al tehnicii: a luat viață dorința plină de iubire a celor doi de a fi una, sunt realizarea în timp al acelei dorințe de veșnicie care însuflețește iubirea dintre un bărbat și o femeie. În copil cei doi părinți vor fi mereu prezenți împreună și vor fi dincolo de moartea lor. Poate că nu este inutil să amintim acest lucru în aceste timpuri, când pare atât de clar că a face dragoste și a da naștere vieții sunt lucruri pur și simplu diferite.

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat