Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI (III) 

» înapoi la cuprins «

Isaac și Rebeca: privirea asupra fiilor

(Gen 25)

Mai devreme sau mai târziu copilul devine dorința principală a unui cuplu, chiar și în timpurile noastre, în care copiii devin tot mai rari și unici. Imediat ce dorința se transformă într-un copilaș vivace în carne și oase, lumea din jur suferă o schimbare totală. Chiar lumea părinților și mai ales ea se lărgește, deoarece ochii lor nu mai sunt doar ochii soților care se caută, ci și cei care se caută și se opresc asupra altcuiva. Privirea asupra copilului nu este aceeași pentru tata și pentru mama. Privirea paternă este mai rațională și realistă pe când cea maternă este mai emotivă și părtașă. Diversitatea privirii părinților asupra copiilor și asupra viitorului lor este înregistrată în Biblie în istoria matrimonială a lui Isaac și Rebeca. Într-adevăr se povestește că Isaac avea o predilecție pentru Esau, deoarece vânătoarea era pe gustul său, în timp ce Rebeca îl iubea mai mult pe Iacob (25,28). Predilecția diferită a părinților pentru unul dintre cei doi gemeni nu era desigur un refuz al celuilalt copil și totuși îi conducea pe părinți să aibă o părere diferită despre calitățile celor doi fii. Deși s-a născut al doilea, Iacob este văzut de mama lui ca fiind mai adaptat să devină viitorul cap al familiei, în timp ce tatăl consideră că mersul normal al lucrurilor cere ca Iacob, doar al doilea născut să nu treacă peste Esau. Cum s-au sfârșit lucrurile este curios să citim în continuarea cărții Genezei. Ceea ce ne interesează din această întâmplare este diversitatea de păreri asupra copiilor care poate să apară și în cadrul cuplului care se înțelege cel mai bine. Această diversitate ar putea fi providențială, nu numai cantitativ, deoarece patru ochi văd mai bine decât doi, ci și calitativ, deoarece o privire diferită vede lucruri pe care celălalt nu le vede. Se întâmplă adesea, totuși, ca diversitatea privirii asupra copiilor să fie fitilul care aprinde conflictul în cuplu. În cel mai fericit caz se începe a se discuta pentru a stabili cine dintre cei doi vede mai bine. Deci se ceartă susținând fiecare propriul punct de vedere împotriva punctului de vedere al celuilalt. În cazurile cele mai dureroase se întâmplă ca fiul să devină ostatic: se aliază cu el împotriva soțului.

Conflictul poate să se sfârșească și într-o mare desfășurare de forțe și de timp, care prevede implicarea pediatrului, a psihologului sau a expertului care este de rând pentru a crește copilul în cel mai bun mod. Nu este inutil: inteligența părinților trebuie hrănită cu sfaturile celor care le pot da. Dar recurgerea la "experți" relevă totodată ingenuitatea fatală de a crede că creșterea unui fiu este o problemă de reguli și de sfaturi drepte. Nu există o creștere mai bună decât cea oferită de doi părinți care se iubesc. Ceea ce e periculos nu este că tata și mama au puncte de vedere diferite, ci că din cauza aceasta ajung să nu se mai iubească.

Nu este, oare, însăși dorința copiilor ca mama și tata să fie diferiți? Cum ar putea altfel să învețe diferitele glasuri și tonalități ale iubirii? Dacă așa stau lucrurile, este bine ca tata și mama, în loc să insiste să caute cine dintre ei doi are privirea mai bună asupra fiului, să reînceapă să se privească în ochi pentru a regăsi acea privire bună asupra celuilalt, datorită căruia într-o zi s-a născut dorința de a da viață unui fiu. Atunci când cei doi vor regăsi iubirea care este la originea vieții copilului lor, nu va întârzia să se găsească modul cel mai bun pentru a continua, împreună, să-l iubească. Fără iluzii, bineînțeles. Educarea unui copil, mai ales astăzi, se aseamănă cu un travaliu îndelungat, o naștere prelungită marcată de teamă și durere, uneori insuportabile. Adesea roadele întârzie să sosească și nu de puține ori apare deziluzia și descurajarea. În aceste cazuri, când legătura cu fiul este în criză, este foarte important ca legătura de cuplu să rămână solidă. Din iubirea matrimonială poate veni forța pentru a continua să-și dea propria viață, ca părinți, deoarece tocmai acea iubire a fost în stare, într-o zi, să dea naștere vieții copilului.

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat