Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI (III) 

» înapoi la cuprins «

Adam și Eva: lumini și umbre ale iubirii

(Gen 1-3)

Parcurgând Biblia intrăm imediat, chiar din primul capitol, în istoria unui cuplu: Adam și Eva. Nu este cazul să-l prezentăm, deoarece cuplul este dintre cele mai celebre. Celebritatea nu depinde doar de faptul că a fost primul, ci și pentru că Adam și Eva sunt al doilea nume al oricărui soț, respectiv al oricărei soții. Într-adevăr, fiecare cuplu pare să cunoască ceea ce li s-a întâmplat celor doi. Farmecul a însoțit prima lor întâlnire: de data aceasta ea este carne din carnea mea (2,23); un viitor roz s-a deschis înaintea lor: "Creșteți, înmulțiți-vă, umpleți pământul și supuneți-l" (1,28); seducția răului i-a înșelat: "veți fi ca Dumnezeu" (3,5); frica de Dumnezeu i-a îndepărtat: "bărbatul împreună cu femeia lui s-au ascuns de Domnul Dumnezeu" (3,8); unirea lor a rămas marcată de ambiguitate: "dorințele tale se vor ține după bărbatul tău, iar el va stăpâni peste tine" (3,16). Aceste ultime cuvinte îndeosebi, despre atracție și stăpânire, par să exprime bine luminile și umbrele iubirii omenești. Poate că am fost obișnuiți să le înțelegem ca blestemul pe care Dumnezeu l-a trimis primului cuplu ca urmare a păcatului originar. Mai marea înțelegere a Bibliei din partea Bisericii ne cere să ne eliberăm de această viziune și de a interpreta aceste cuvinte ca o invitație adresată bărbatului și femeii din toate timpurile de a descoperi mai bine ce anume se ascunde în inima lor.

Misterul iubirii omenești este în primul rând mister de atracție. Atracție care interesează toate dimensiunile pornind de la simțuri pentru a ajunge la gânduri, coborând în inimă pentru a inspira gesturile de iubire: el, atras de ea, o atrage în brațele sale; ea, atrasă de el, i se dăruiește. Care este sensul acestei atracții? De ce ea este capabilă să-l facă pe el să-și întoarcă privirea, iar el să facă inima ei să palpite? Răspunsurile la aceste întrebări sunt atâtea câți bărbați și femei au trăit până astăzi: sunt pentru toate gusturile, abundă cele vulgare, nu lipsesc cele mai rafinate. Biblia ne invită să nu fim ingenui și ne amintește că atracția nu este de ajuns să motiveze unirea dintre un bărbat și o femeie. Atracția poate conduce la o cursă. Îmbrățișarea poate fi mortală. Celălalt poate fi dominat. Ce este o mângâiere: bunătate sau intrare cu forța? Iar un sărut? Intimitate sau trădare? Iar un raport sexual: comuniune sau posesie? Femeia îl seduce pe bărbat, iar bărbatul cucerește femeia: dar după aceea ce se va întâmpla? Fără idealism, Biblia ne invită să recunoaștem că nu tot ce strălucește este aur și că nici iubirea omenească nu este lipsită de rău. Un anumit mod de a desemna iubirea, toată numai flori și trandafiri, riscă să fie doar o iluzie care, o dată descoperită, devine o deziluzie amară, sau acea resemnare afișată pe chipul celui care după ani și ani de căsătorie, mărturisește că era mai bine să fi stat singur.

Dar ce anume ne învață Adam și Eva? Că iubirea este o înșelăciune? Căsătoria este mormântul iubirii? Sau nu, este altceva pe care cei doi vor să o spună multora care, ca și ei, o trăiesc? Istoria lui Adam și a Evei pune în dificultate orice cuplu: pe de o parte stă visul de a realiza unirea perfectă, pe de altă parte realitatea incapacității reciproce. Să ne înșelăm? Să renunțăm la vis? Sau, așa cum se întâmplă astăzi cel mai adesea, nici una nici alta, ci a sta împreună atâta timp cât durează visul și apoi a se despărți imediat ce răsare realitatea? Răspunsuri diferite, dar în fond asemănătoare: toate vorbesc despre iubire ca și cum i-ar privi numai pe cei doi eu, bărbatul și femeia. Oare iubirea omenească nu are nimic de a face cu Dumnezeu? Oare visul întrevăzut, dar risipit din cauza fragilității iubirii omenești, nu se poate realiza prin puterea lui Dumnezeu?

Tu, Adam și Eva secolului al XXI-lea, oare ai uitat că poți conta pe el?

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat