Lumina Creștinului


citește on-line
Lumina Creștinului
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală


 CATEHEZE: ANUL SFINTEI SCRIPTURI (III) 

» înapoi la cuprins «

Scopul familiei

Text biblic:

"Și Dumnezeu i-a binecuvântat, zicând: «Creșteți, înmulțiți-vă, umpleți pământul și supuneți-l; și stăpâniți peste peștii mării, peste păsările cerului, peste toate animalele, peste toate viețuitoarele care se mișcă pe pământ și peste tot pământul!»" (Gen 1,28)

Magisteriul:

"Datoria foarte gravă de a transmite viața umană, care face din soți colaboratori liberi și responsabili ai Creatorului, a fost întotdeauna pentru aceștia izvor de mari bucurii, însoțite totuși uneori de dificultăți și suferințe. În toate timpurile împlinirea acestei datorii a pus conștiinței soților probleme serioase, dar evoluția recentă a societății a antrenat atari schimbări încât s-au pus noi probleme pe care Biserica nu putea să le ignore, într-un domeniu care atinge așa de aproape viața și fericirea oamenilor" (Enciclica Humanae vitae, 1).

Punct de plecare:
Prin familie Dumnezeu continuă actul creației ca și menținerea ei în existență. Familia trebuie să fie icoana iubiri dintre Cristos și Biserică.

Conținut:

Am văzut până acum că pentru a fi o familie ideală este nevoie de două persoane care au o relație personală cu Dumnezeu. Ei sunt uniți de Dumnezeu pentru toată viața, au la temelia căminului dragostea și au consimțit să încheie împreună legământul sfânt al Căsătoriei.

Fiind încheiată căsătoria după voința lui Dumnezeu, este și binecuvântată de el, cei doi având toate șansele să fie fericiți.

În această cateheză vom încerca să întrevedem scopul pentru care Dumnezeu a instituit și a dorit familia. Este posibil să existe două persoane bine intenționate, care să dorească să împlinească în căsnicie scopurile lor, nu ale lui Dumnezeu. Aceasta va duce la frustrare reciprocă. Nu noi alegem care să fie scopul familiei. O putem face, dar, de cele mai multe ori, alegerile umane duc la eșecul total. Scopul oricărei familii este trasat deja de Dumnezeu prin creație. Chiar la o scară mai mică nu putem face schimbări: noi nu putem decide să auzim cu plămânii, sau să privim cu inima. Și în lumea lucrurilor suntem limitați: noi nu putem decide să folosim cuptorul cu microunde pentru a aspira, nici nu putem decide ca apa să se ridice deasupra uleiului. Este deci, un act extrem de arogant să ai pretenția că tu decizi menirea familiei.

Cu toate acestea, dacă s-ar face un sondaj în lumea creștină, puțini ar ști care este scopul stabilit de Dumnezeu pentru familie! Nu este de mirare că ei nu împlinesc acest scop, deoarece nu-l cunosc.

Să începem deci să privim la ce ne spune Dumnezeu despre scopul familiei. Ca să fie mai ușor de reținut vom folosi trei cuvinte: continuarea creației, împlinire, imagine.

Familia există pentru a continua creația lui Dumnezeu.

Adesea noi citim versetul din cartea Genezei (1,28) în mod izolat. "Și Dumnezeu i-a binecuvântat, zicând: «Creșteți, înmulțiți-vă, umpleți pământul și supuneți-l; și stăpâniți peste peștii mării, peste păsările cerului, peste toate animalele, peste toate viețuitoarele care se mișcă pe pământ și peste tot pământul!»" Rezultatul este înțelegerea faptului că familia există pentru a perpetua doar rasa umană. El are însă datoria de a perpetua și celelalte regnuri: animal, vegetal, mineral etc.

Omul este mai mult decât un animal care se reproduce. Copii nu se nasc doar de dragul perpetuării speciei. Ei trebuie să poarte o dată cu nașterea lor și chipul lui Dumnezeu.

Aceasta este intenția inițială a lui Dumnezeu. Implicațiile sunt enorme. Mai întâi soții sunt cei care trebuie să posede chipul lui Dumnezeu în ei.

Dumnezeu a dorit ca Adam și Eva, care erau creați după chipul și asemănarea lui, să se înmulțească. După căderea în păcat, această poruncă nu mai este amintită. Ea reapare abia în (Gen 9,1.7) când Dumnezeu oferă o nouă șansă omenirii prin Noe.

În familie, soții, pe lângă datoriile fizice pe care le au față de copii, au și datorii spirituale. Pe lângă hrană și îmbrăcăminte, ei trebuie să li-l ofere și pe Dumnezeu. Ei trebuie să fie înconjurați de dragostea și devotamentul pentru Dumnezeu. Trebuie să fie crescuți în frica lui Dumnezeu.

Dacă familia nu face acest lucru, nimeni nu va putea suplini această nobilă, dar grea misiune. Nu există nici o scuză care să fie acceptată pentru părinții creștini care nu împlinesc acest mandat. Copiii ne sunt dați pentru a fi îndreptați spre împărăția lui Dumnezeu, nu spre condamnarea veșnică!

Familia există însă și pentru împlinirea soților. Și ei au nevoia lor companie. Dumnezeu a afirmat că nu este bine ca omul să fie singur. El este creat pentru a comunica cu cineva, pentru a se relaționa la cineva asemenea lui. Este adevărat că omul comunică cu multe persoane în afara celor din familia lui, dar în modul cel mai serios, intim și constant, această nevoie este împlinită doar în familie. Elementul cel mai important al companiei, de care depinde de fapt și atmosfera din familie, este relația spirituală dintre soți.

Mai există o nevoie, pe care Biserica, inspirată de Dumnezeu o reglementează pentru a nu se abuza de ea, nevoia de intimitate sexuală. Nu ar trebui să ne sfiim să recunoaștem că suntem creați de Dumnezeu ca ființe sexuale. Care este cadrul unde pot fi împlinite aceste nevoi? În familie! De ce? Pentru că ea presupune o mare responsabilitate, mai ales dacă rezultatul este conceperea vieții.

Un alt tip de nevoie este nevoia de siguranță. Această nevoie este împlinită prin seriozitatea legământului Căsătoriei. Partenerul este alături la bine și la rău, în caz de boală, ca și în timp de sănătate, în sărăcie sau bogăție, cât timp trăiește unul dintre ei. Niciodată, în cadrul sacramentului Căsătoriei, vreo unul dintre soți, nu trebuie să fie lipsit de siguranța prezenței celuilalt.

Familia este dorită de Dumnezeu și spre mai marea lui slavă.

Încă din Vechiul Testament, Dumnezeu se prezintă ca tată, sau soț al poporului ales, ambele imagini aparținând familiei. De asemenea, singura rugăciune pe care Isus Cristos a lăsat-o ucenicilor începe cu un cuvânt pronunțat foarte des în familie: "Tatăl nostru".

În Noul Testament, familia este prezentată ca o imagine a relației dintre Cristos și Biserică. Ritualul sacramentului Căsătoriei amintește acest aspect și-i încurajează pe soți, arătând că și iubirea lor trebuie să fie asemenea celei dintre Cristos și Biserică. Soțul trebuie să fie asemenea lui Cristos, iar soția asemenea Bisericii. Și aceasta în fața unei lumi care are alte standarde, alte concepții de viață și o accentuată ignoranță cu privire la aspectele spirituale.

Dacă cineva ar întreba: "Cum este Cristos?", un soț creștin ar trebui să poată spune: "Ca mine! Iertător ca mine, jertfitor ca mine, iubitor ca mine..., dar la o scară mai mare, a perfecțiunii". Când copilul unui credincios întreabă: "Cum este Dumnezeu?", tata ar trebui să-i poată răspunde: "Ca mine! Poartă de grijă ca mine, este atent ca mine, disciplinează ca mine, încurajează ca mine..., doar că el, fiind perfect nu greșește niciodată!"

Ar fi minunat să găsim printre părinții din familiile noastre astfel de răspunsuri, dar... dacă totul este făcut spre mai marea slavă a lui Dumnezeu, realitatea ar putea să se apropie de aceste standarde.

Pentru discuții:

- Care este scopul principal al căsătoriei? Dar altele?
- În ce mod continuă astăzi familiile noastre creația lui Dumnezeu?
- Care sunt nevoile principale ale familiei din care faceți parte?
- Ce importanță are viața în cadrul familiei voastre? Dar educația copiilor?
- În ce măsură transpare chipul și asemănarea lui Dumnezeu în membrii familiilor noastre?
- Ce faceți pentru vă asemăna cât mai mult cu Dumnezeu?
- În ce măsură împliniți în familia voastră nevoile celuilalt?
- Familia din care faci parte, este o mărturie a voinței lui Dumnezeu?

» înapoi la cuprins «



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat