Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI / MEDITAȚII 

Sa educam prin pilde si povestioare

Capitolul 1. Advent

2. Bastonul meu

Bastonul meu atârna de cuier, lânga usa. Multe bastoane atârna aici, caci rareori ma întorc dintr-o calatorie fara sa-mi aduc un bat pe care l-am taiat de undeva pe drum. Atunci când iau unul din nou în mâna îmi amintesc de anumite lucruri legate de el sau de împrejurarea pe care am trait-o.

Bastonul despre care însa vreau sa vorbesc a intrat în posesia mea într-un mod ciudat. Nu e o poveste glorioasa. Odata, într-o seara furtunoasa de iarna, cineva suna la usa. La aceasta ora am obiceiul sa las lumina aprinsa în fata casei, pentru ca noaptea sa nu mi se para prea aproape de fereastra. Am mers sa vad cine era acest musafir întârziat. Vântul îmi smulse clanta din mâna, viscolul sufla zapada înauntru. Era o vreme urâta de tot. Afara, pe trepte, statea un batrân. L-am recunoscut. Deseori trecea pe la mine, batea la usa si cerea câte ceva de pomana. Niciodata nu spunea un cuvânt de salut sau de multumire; privea la mine cu ochi de betiv, iar eu îi dadeam ce-mi venea în minte: un colt de salam sau câtiva banuti din buzunar. Pe umar purta un baston si de acesta atârna o traista. Dar ceea ce ma deranja acum era faptul ca avea capul descoperit si avea zapada pe crestetul capului. Atunci am luat boneta mea de lâna din cuier si i-am dat-o. Batrânul se clatina un pic când i-am tras-o peste urechi si apoi pleca fara sa spuna nici un cuvânt. Acesta a fost momentul când ar fi trebuit sa ma gândesc la camaruta mea din spate. Da, dar nu m-am gândit la asta. Pentru un musafir aveam un pat liber, o masa si un scaun. Era cald si placut în acea odaie. Mai era supa în bucatarie, o bucatica de pâine si o jumatate de sticla de bere la fereastra. În acelasi timp m-am gândit la casa mea curata si ca acest individ ud, mizerabil si mirosind a alcool, ar murdari totul. Atunci am închis usa si am lasat afara toata neplacerea, viscolul, frigul si toate la un loc.
Doua zile mai târziu veni groparul si-mi arata un baston - o lucrare mareata - sculptat în lemn de nuc. Mânerul forma un cap barbos si din noduri ieseau adevarate fete, toate cu gurile deschise, ca si cum ar fi strigat din lemn. "Vreti sa cumparati acest obiect? întreba omul. Trebuie sa-l îngrop pe acest batrân, pe acest Josef, si nu are nici un ban pentru înmormântare". Am luat bastonul la un pret rezonabil. "Sa-i faci si o cruce pe mormânt. Când a murit?", l-am întrebat eu. "De fapt nu a murit, spuse groparul, ci s-a congelat". Atunci mi-am amintit de cele petrecute cu câteva ceasuri mai devreme. Trebuie sa mai adaug ceva, numai pentru mine, care nu trebuie sa deranjeze pe nimeni: raul pe care-l facem Dumnezeu ni-l va ierta, dar ramâne neiertat binele pe care nu l-am facut.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat