Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI /MEDITAȚII 

Chemați la sfințenie
Culegere de predici în cinstea sfinților

SFÂNTA MONICA
27 august

Sir 26,1-4.16-21
Ps 130
Lc 7,11-17

"Femeia care se teme de Domnul este vrednică de cinste; copiii săi o binecuvântează, iar soțul ei o laudă".

Aceste cuvinte pe care le-am ascultat la începutul Sfintei Liturghii, la antifona de la intrare, le putem considera ca fiind o prezentare și o descriere sumară a sfintei Monica, sfântă pe care Biserica ne-o propune astăzi spre comemorare.

O femeie care s-a temut de Domnul, o soție lăudată și prețuită de bărbatul ei, o mamă binecuvântată de copiii săi, aceasta a fost sfânta Monica în viața ei pământească.

Însuși numele pe care îl poartă ne vorbește despre ea. În limba greacă, cuvântul monos înseamnă singur, unic, fără pereche, iar în limba latină cuvântul monna, înseamnă mamă, soție, și are înțelesul de femeie vrednică care își îndeplinește misiunea de mamă. Așadar, putem spune că sfânta Monica este acea ființă unică, acea ființă fără pereche care și-a îndeplinit cu fidelitate și statornicie misiunea încredințată ei de Dumnezeu, aceea de a fi mamă și soție. Datorită acestei fidelități în trăirea vocației sale, Biserica o consideră vrednică de cinste și o propune ca model mamelor și soțiilor de azi.

Pentru a o cunoaște mai bine pe sfânta Monica, vom apela la unul din marii învățători ai creștinătății care a cunoscut-o foarte bine. Acesta este însuși fiul ei, sfântul Augustin, a cărui dramatică odisee spirituală până la convertire se împletește cu zbuciumul neistovit al sfintei Monica, cu rugăciunile și lacrimile ei, obligată să participe la prăbușirile și înălțările lui.

Având o stimă și un respect deosebit pentru mama sa, sfântul Augustin notează în Confesiuni:

"Primește mărturisirile mele și toate mulțumirile mele, o Dumnezeule al meu, chiar dacă despre multe și nenumărate lucruri îmi permit să nu spun nimic. Dar nu voi lăsa neștiut ceea ce se naște în inima mea despre acea roabă a ta, care m-a adus pe lume, astfel încât cu trupul să mă nasc pentru această lumină trecătoare, iar cu inima să mă nasc pentru lumina cea veșnică".

Sfânta Monica s-a născut la Tagaste, în Africa, probabil în anul 331 sau 332, într-o familie cu puternice și vechi tradiții creștine. În atmosfera evlavioasă din casă ea a primit o educație aleasă, fiind instruită în cumpătare și frică de Dumnezeu.

De foarte tânără a fost dată în căsnicie lui Patriciu, un magistrat roman. Alături de acesta, viața nu i-a fost ușoară, Patriciu fiind păgân și lipsit de sensibilitate religioasă. În ciuda faptului că își conducea bine familia, era un soț infidel, dur și crud, cu o fire nepăsătoare. Se înfuria des, iar uneori devenea violent, ajungând chiar să-și lovească copiii; însă de soția sa nu se atingea, menționează sfântul Augustin. Printr-un comportament plin de înțelegere, Monica reușea să-și tempereze atât soțul, cât și soacra supărată pe ea datorită bârfelor unei sclave. Așadar, Patriciu nu era un soț lipsit de defecte și numai răbdarea sfintei Monica a putut opri iminenta destrămare a căsniciei lor.

Vorbind despre comportamentul de soție al mamei sale, sfântul Augustin scrie în Confesiuni: "fiind încredințată bărbatului său, i-a slujit acestuia ca unui stăpân". Se ruga zilnic pentru convertirea lui și îi vorbea despre Dumnezeu în special prin moravurile ei. Datorită acestui lucru, Patriciu avea un mare respect și o mare stimă pentru soția sa. Monica a știut să îndure în așa fel infidelitățile soțului, încât, legat de acestea, nu a avut niciodată vreo ceartă cu soțul ei. "Ea știa să nu se împotrivească bărbatului mâniat, nu numai cu fapta, dar nici măcar cu vorba" - ne spune sfântul Augustin. "Apoi însă, după ce el se potolea și se liniștea, când ea găsea momentul potrivit, îi cerea socoteală pentru fapta lui, dacă nu cumva el se lăsa pradă mâniei prea mari".

Iată așadar, care era reacția sfintei Monica la greutățile vieții de familie. Cântărea totul cu înțelepciune, iar celor din jur le vorbea mai mult prin comportamentul său ireproșabil decât prin cuvinte.

După moartea soțului, rămasă văduvă, Monica și-a concentrat toată atenția asupra fiului ei, care, prins în mrejele ereziei maniheiste, rătăcea departe de cărările Domnului.

Ea a fost un punct principal de sprijin în viața sfântului Augustin, însoțindu-l pretutindeni cu rugăciunile ei. Conștientă fiind de valoarea și de puterea rugăciunii, Monica nu a încetat nici o clipă să spere în convertirea fiului său. Încurajată și de cuvintele episcopului de Milano, sfântul Ambroziu, care i-a spus că "nu e posibil ca fiul atâtor lacrimi să se piardă", Monica se roagă pentru Augustin timp de 16 ani, însoțindu-l în lungul și primejdiosul drum al vieții lui cu șiroaie de lacrimi și rugăciuni fierbinți. În cele din urmă, la vârsta de 33 ani, Augustin se convertește, în anul 387. În același an, sfânta Monica moare la Ostia, la vârsta de 56 ani, în brațele fiului său, după ce a dus o viață curată, evlavioasă și sobră, plină de speranță, dar în același timp plină și de plânset și suspin.

Cu puțin timp înainte de moarte, ea îi spunea fiului ei, plină de fericire și întru totul mulțumită:

"Fiul meu, cât mă privește, deja de nici un lucru nu mă mai simt legată în această viață (...). Un singur lucru îmi mai rămăsese, din cauza căruia am dorit să mai întârzii un pic în viața aceasta: să te văd creștin în toată puterea cuvântului înainte de a muri".

Acum, după ce am văzut pe scurt viața sfintei Monica, reflectând la cele auzite în lectura de azi, o putem asemăna pe sfânta Monica acelei comori, acelui dar al lui Dumnezeu despre care Ben-Sirah vorbește așa frumos:

"O femeie bună este o comoară. Fericit este bărbatul care are o soție bună: viața lui va fi de două ori frumoasă. Femeia destoinică este bucuria bărbatului: el va avea parte de fericire toată viața sa. Înțelepciunea femeii face viața fericită, iar o femeie tăcută este un dar al lui Dumnezeu".

De acest dar prețios din partea lui Dumnezeu a avut parte Patriciu. Acționând cu prudență și înțelepciune, având un comportament demn de admirație, sfânta Monica îi vorbea soțului său prin moravurile ei, cum spune sfântul Augustin. Acest lucru o făcea demnă de admirație și respect din partea acestuia. Tăcerea ei a avut meritul de a-l tempera pe Patriciu, iar rugăciunile sale au făcut ca acesta, înainte de moarte, să se convertească și să primească botezul.

Celebritatea sfintei Monica nu decurge atât din comportarea ei, comportare întâlnită frecvent printre creștinele primelor secole, ci mai ales din grija ei mistuitoare pentru sănătatea trupului și sufletului lui Augustin, din grija pentru mântuirea lui.

Se spune că o mamă cu adevărat creștină este prima născătoare de vocații în Biserică. Într-adevăr, mama, sau mai bine zis părinții, ei sunt aceia care sădesc în copil sămânța credinței, ei sunt aceia care aprind în sufletul copilului flacăra iubirii față de Dumnezeu.

În Catehismul Bisericii Catolice, la numărul 2225 citim: "Prin harul sacramentului Căsătoriei, părinții au dobândit răspunderea și privilegiul de a-și evangheliza copiii. Ei îi vor iniția din primii ani ai vieții în tainele credinței, fiind pentru copiii lor 'primii vestitori' ai ei".

În urmă cu câțiva ani, ziarele din Italia relatau un eveniment destul de tragic. În toaleta unei gări din Roma, fusese găsită moartă, o tânără de doar 21 de ani. Se spânzurase! Oare ce a determinat-o să facă un asemenea gest? Avea de toate, era frumoasă, perspectivele de viitor se arătau promițătoare. Așadar, ce motiv ar fi avut? Răspunsul îl aflăm din bilețelul pe care l-a lăsat părinților: "Mi-ați dat totul, - le scrie această tânără - dar nu mi-ați dat ce era absolut necesar. Nu m-ați sfătuit niciodată, nu m-ați îndrumat, nu m-ați îndemnat la bine cu nici o ocazie. Despre mine, voi, părinții mei, nu cunoșteați decât cum mă cheamă!"

E dureros, să auzi din gura propriului copil asemenea cuvinte: "Despre mine, voi, părinții mei, nu cunoșteați decât cum mă cheamă!" În fața acestui semnal de alarmă, deschideți-vă bine ochii și vedeți ce faceți din copiii dumneavoastră! Întrebați-vă unde vor ajunge cu educația pe care le-o oferiți! Sfătuiți-i și îndrumați-i, pentru ca mai târziu să nu auziți și dumneavoastră aceleași cuvinte: "Despre mine, voi, părinții mei, nu cunoșteați decât cum mă cheamă!"

Urmând exemplul sfintei Monica, care prin rugăciune l-a însoțit pe sfântul Augustin pretutindeni, nu încetați să vă rugați pentru copii, conștienți fiind că au nevoie de ajutorul și rugăciunile dumneavoastră. Chiar și atunci când vi se pare că nu mai este nici o speranță, nu încetați să vă rugați. Căci dacă prin căință dobândim iertare, prin rugăciune dobândim har. Și așa cum ne asigură Mântuitorul, "cine cere, primește; cine caută găsește, iar celui care bate i se va deschide!" (Mt 7,8).

Marius IȘTOC

© Editura Sapientia



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat