Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Sfânta Maria, Născătoare de Dumnezeu (Anul Nou)

Num 6,22-27; Ps 66; Gal 4,4-7; Lc 2,16-21

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Aș dori să încep această scurtă reflecție pornind de la sărbătoarea de astăzi, iar apoi menționând încă două teme legate de ziua de 1 ianuarie: Ziua Mondială a Păcii și Anul nou.

Avem astăzi solemnitatea Sfânta Maria, Născătoare de Dumnezeu. Este frumos că Biserica a ales 1 ianuarie ca ziua în care să celebreze sărbătoarea Mariei, Mama lui Dumnezeu. Personal cred că această sărbătoare specială ne arată că așa este potrivit să începem o zi, un an sau o activitate, având-o alături pe Maica Domnului. Această sărbătoare spune că Sfânta Fecioară Maria, care este Mama lui Dumnezeu, este, de asemenea, Mama noastră cerească; transmite următorul mesaj: "Prin Maria la Isus!". Arată, astfel, planul progresiv al lui Dumnezeu de salvare a omenirii cu ajutorul Sfintei Fecioare Maria.

Maria este Maica lui Dumnezeu și ne bazăm în această credință a noastră pe cuvintele pe care le-a spus Elisabeta, verișoara Mariei. Când Fericita Fecioară Maria a vizitat-o pe vara sa, după ce îngerul i-a apărut și i-a spus că va fi Mama lui Isus, Elisabeta a spus "și de unde îmi este [dată] mie aceasta ca să vină mama Domnului meu la mine?" (Lc 1,43). Prin intermediul Elisabetei, care era plină de Duhul Sfânt, a fost numită Maria drept Mama lui Dumnezeu.

La Conciliul din Efes (431), Biserica a declarat-o, pentru prima oară în mod oficial, pe Maria ca Theot?kos, adică Mamă a lui Dumnezeu. Aceasta pentru că patriarhul de Constantinopol, Nestoriu, într-una din predicile sale, a spus că Maria nu este mamă a lui Dumnezeu, ci mama acelui om sfânt, Isus, în care s-a coborât Fiul lui Dumnezeu. Această afirmație a provocat stupoare în rândul credincioșilor, care o cinsteau pe Maria ca Mamă a lui Dumnezeu. Conciliul, întrunit la cererea papei Celestin și condus de sfântul Ciril de Alexandria, a declarat-o pe Maria ca adevărată Mamă a lui Dumnezeu. Iată cuvintele adresate de sfântul Ciril: "Credința, transmisă de sfinții apostoli, ne spune că Maria este adevărată Mamă a lui Dumnezeu. Mama este mamă a întregii persoane, nu numai a unei părți. Când Fecioara Maria a răspuns DA la planul Creatorului, Cuvântul divin și-a asumat în mod perfect întreaga natură umană: trup și suflet".

Cât privește apoi Ziua Mondială a Păcii, trebuie să spunem că este cea de-a 52-a zi mondială, iar tema de anul acesta este "Politica bună este în slujba păcii". "A oferi pacea este în inima misiunii discipolilor lui Cristos. Și această ofertă este adresată tuturor, bărbați și femei, care speră în pace în mijlocul dramelor și a violențelor din istoria umană", spune papa în mesajul său pentru pace.

Când ne gândim la pace, liniște, ne dăm seama că mulți dintre noi intră în acest nou an cu anxietate, neliniște. Există în mod continuu incertitudini privind pacea în lume și rămâne mai departe în alertă lumea cât privește amenințarea terorismului. Există atât de multe incertitudini și în viețile noastre de zi cu zi. Probleme financiare, probleme de sănătate, probleme în familii și alte griji copleșesc viețile multora dintre noi.

Pacea nu este doar absența războiului și a conflictului. Arată multitudinea de daruri și binecuvântări din partea lui Dumnezeu și liniștea sufletului omului. Sfântul Augustin are o definiție foarte frumoasă a păcii. Conform celor spuse de el, pacea înseamnă "seninătatea minții, simplitatea inimii și liniștea sufletului".

Noi ne pierdem seninătatea minții atunci când ne supraevaluăm fricile noastre, când ne îngrijorăm prea mult. Cineva spunea la un moment dat că 80% din lucrurile de care ne îngrijorăm nu se vor întâmpla, iar 15% din nenorocirile de care ne temem nu se întâmplă așa de grav cum ne-am aștepta noi. Și deoarece ne agităm și ne îngrijorăm atât nu ajungem să ne bucurăm de seninătatea minții.

Ne pierdem simplitatea inimii dacă lăsăm emoțiile noastre să ne copleșească. Devenim nervoși, suntem nerăbdători și îi provocăm și pe ceilalți. Gândurile rele ocupă mare parte din noi. Simplitatea inimii înseamnă, de asemenea, a fi mulțumit. Trebuie să ne simplificăm dorințele și nevoile.

Liniștea sufletului este pierdută dacă avem o viață spirituală care este distrusă. Aceasta se întâmplă atunci când păcatul este prezent în viața noastră și suntem plini de vină.

Un artist a pictat la un moment dat un tablou în care era înfățișat un om într-o barcă pe mare, pe timp de noapte. Undeva în depărtare se vedea o stea. Impresia pe care o ai văzând acel tablou este că dacă persoana care este în barcă pierde din vedere steaua de pe cer, se pierde pe mare. Ceea ce se poate spune despre persoana care este în barcă și vâslește pe timp de noapte pe mare, se poate spune și despre mine: Dacă pierd vreodată lumina lui Isus sunt pierdut.

Isuse, fii o stea îndrumătoare pe calea mea. Fii valul meu de liniște în ceea ce va veni pentru mine. Fii un drum cu un parcurs lin pentru mine. Fii o rază de speranță în mine.

Referitor la Anul nou, poate vă puteți aminti ceea ce s-a întâmplat noaptea trecută, cum mulți au întâmpinat noul an cu mult zgomot. Au fost atâtea focuri de artificii pe cer pentru a întâmpina Noul An. Dar să lăsăm amintirea zgomotului și să începem mulțumind Domnului printr-o rugăciune pentru încă un an.

Rugăciunea nu înseamnă doar a rosti rugăciuni precum Tatăl nostru, Bucură-te Marie, sfântul Rozariu sau altele, dar rugăciunea înseamnă, de asemenea, a medita și contempla în liniște misterul iubirii lui Dumnezeu pentru fiecare dintre noi. Exact ceea ce a făcut Fecioara Maria, cum am citit în evanghelia de astăzi, după ce a auzit de la păstori ceea ce li se făcuse cunoscut despre copil, ea a păstrat toate acele vorbe, meditând la ele în inima ei. Evanghelia de astăzi ne spune că numele "Isus" a fost dat fiului ei, care arată și motivul venirii sale în lume: pentru a aduce mântuirea.

În relatarea nașterii lui Isus, la versetul 19 ni se spune că "Maria însă păstra toate aceste cuvinte, meditându-le în inima ei". Ea nu păstra ceea ce se petrecuse ca ceva ce se întâmplase în trecut, dar ca o experiență pe care avea să o actualizeze și să o reînnoiască prin intermediul vieții sale. Nu este o observație fără sens.

Maria este un model de credință. După cuvintele evanghelistului, a crede în Isus Mântuitorul nu înseamnă să îți amintești ceea ce s-a întâmplat în acele vremuri, dar să experimentezi astăzi puterea acelor cuvinte mântuitoare, în așa fel încât să facă viața noastră mai plină de umanitate.

De aceea, evanghelistul Luca folosește o tehnică literară aparte. Isus nu aparține trecutului. El repetă că mântuirea adusă de Cristos Înviat ne este oferită astăzi, chiar acum, de fiecare dată când îl întâlnim. Să privim câteva exemple. Nașterea lui Isus ne este relatată astfel: "Astăzi, în cetatea lui David, vi s-a născut Mântuitorul" (Lc 2,11). Astăzi Isus se naște pentru noi. Astăzi el poate intra în viața noastră și să o schimbe pentru totdeauna. Chiar acum putem să ne naștem împreună cu el pentru viața cu el.

Într-un sat din Galilea ei aduc un paralitic înaintea lui Isus. Isus este impresionat când vede că este lăsat jos în fața lui prin acoperiș și îl vindecă, oferindu-i iertarea: "Păcatele îți sunt iertate". Oamenii reacționează preamărindu-l pe Dumnezeu: "Astăzi am văzut lucruri minunate" (Lc 5,26). Și noi putem experimenta iertarea, pacea lui Dumnezeu și bucuria dacă ne lăsăm astăzi vindecați de Isus.

În orașul Ierihon, Isus intră în casa lui Zaheu și rămâne acolo la masă, un colector de taxe bogat și puternic. Întâlnirea cu Isus îl transformă: el va înapoia ceea ce a luat de la mulți oameni și va împărți din ceea ce are, cu cei săraci. Isus îi spune: "Astăzi s-a făcut mântuire pentru această casă" (Lc 19,9). Dacă îl lăsăm pe Isus în viața noastră, în această zi putem începe o viață nouă cu el cu mai multă demnitate, iubire față de aproapele și grijă față de el.

Isus a suferit pe cruce fiind însoțit de doi răufăcători. Unul dintre ei s-a încredințat lui și i-a spus "Isuse, amintește-ți de mine când vei veni în împărăția ta!". Iar el i-a spus: "Adevăr îți spun: astăzi vei fi cu mine în paradis!" (Lc 23,42-43). Astfel, ziua morții noastre va fi ziua salvării. Vom auzi din partea lui Isus acele cuvinte frumoase și mult așteptate: "Odihnește-te, încrede-te în mine, astăzi fii cu mine". Așa să fie pentru fiecare dintre noi!

Și închei cu aceste cuvinte luate din prima lectură de astăzi din Cartea Numerilor, care să fie și o binecuvântare pentru toți cei care ascultă cuvântul lui Dumnezeu:

"Domnul să facă să strălucească fața lui spre tine și să se îndure de tine!

Domnul să-și înalțe fața spre tine și să-ți dăruiască pacea!" (Num 6,25-26).

1 ianuarie 2019

Pr. Daniel Nicu Butacu


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
346 accesari.


Alte predici pentru Sf. Maria, Născătoare de Dumnezeu:

Anul C
1 ianuarie 2010 - Pr. Petru Dorcu
1 ianuarie 2013 - Pr. Petru-Sebastian Tamaș
1 ianuarie 2016 - Pr. Cristian Bîrnat

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat