Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Duminica a 5-a de peste an

Is 6,1-8; Ps 137; 1Cor 15,1-11; Lc 5,1-11

In verbo autem tuo laxabo rete
La cuvântul tău voi arunca năvodul

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Cuvântul lui Dumnezeu cheamă, alege mesageri. L-am auzit pe Isaia care, în final, a exclamat: "Iată-mă, trimite-mă pe mine!". Vedem aici promptitudinea, disponibilitatea, entuziasmul, absența calculului.

În Japonia, la templele șintoiste, adepții acestei religii veneau și ofereau o anumită sumă pentru a primi de la deservenții acelor temple un bilet care reprezenta răspunsul zeului respectiv, relativ la viața lor. Când răspunsul era favorabil, puneau satisfăcuți biletul respectiv în geantă. Dacă răspunsul nu era favorabil, înfășurau biletul și-l agățau în primul arbore întâlnit în incinta templului. Erau arbori ai refuzului.

Nu este nicio glumă dacă afirmăm că și în viața noastră există un arbore al refuzurilor. În fiecare dimineață eu trebuie să mă prezint înaintea lui Dumnezeu, nu pentru a-mi prezice viitorul, pentru că el nu se preocupă de astfel de curiozități, dar pentru a primi poruncile lui pentru ziua respectivă. Trebuie să văd ceea ce vrea el de la mine, ce așteaptă el de la mine. Trebuie să-i stau la dispoziție în vederea unei misiuni. E vorba de îndatoriri plăcute sau mai puțin plăcute. Sunt sarcini pe care eu le accept cu plăcere sau altele care mi se par foarte grele. Sunt propuneri simpatice sau altele în fața cărora prima reacție este să le refuz.

Așa cum Domnul este imprevizibil în alegeri atunci când cheamă pe cineva, este la fel de imprevizibil când ne încredințează misiunile zilnice. Aproape întotdeauna îmi cere ceva la care nu m-aș fi așteptat, ceva pe care nu l-aș fi dorit niciodată. El preferă să mă surprindă cu propuneri curajoase. Cuvântul său, care mi se adresează, nu conține nicio simplă mângâiere sau o informație care să satisfacă curiozitatea mea. Este mereu un cuvânt angajant, un cuvânt care ne surprinde. El nu este - acel cuvânt - nici liniștitor, se revelează însă deosebit de exigent. Nu îmi cere bagatele Domnul. Alege lucruri angajante. Și atunci apare ispita arborelui refuzurilor. Ceea ce nu îmi place, ceea ce costă, ceea ce deranjează prea mult este agățat în mod inexorabil acolo. Mă limitez să execut restul. Seara, gândindu-mă la invitațiile neacceptate, la obligațiile neasumate, la omisiuni, îmi dau seama că au fost multe refuzuri și că, în anumite privințe, noi am fost neascultători.

Tocmai lucrurile la care Domnul ținea cel mai mult, pentru că erau mai grele, au fost uitate sau chiar nu au fost luate în considerație și, astfel, eu comit întâlnirile decisive ale vieții mele. La întrebarea "Pe cine voi trimite?", eu devin temător și încep să spun, cu ezitare: "Dacă nu este altul, trimite-mă pe mine, cu condiția să nu fie ceva prea riscant".

În evanghelie îl vedem pe Isus stând în barcă și anunțând cuvântul lui Dumnezeu mulțimilor. Apoi îi îndeamnă pe ucenici să aibă încredere în cuvântul său, să arunce năvodul, în ciuda pescuirii eșuate din noaptea precedentă. În final, Isus face din Petru un pescar de oameni.

Apostolii erau pescari de meserie. Știau prea bine că noaptea se pescuiește mai bine și, totuși, au renunțat la deziluzia lor și au ascultat de cuvântul lui Isus: Mergeți în larg și aruncați năvodul.

Credința în acel cuvânt a fost răsplătită cu pescuirea minunată. Minunea nu se limitează numai la plasa plină de pești și gata să se rupă, dar ea s-a întâmplat întâi când Petru a spus: "Dar la cuvântul tău voi arunca năvodul". În aceasta constă minunea, în a arunca plasa numai la cuvântul său.

Avem succes și noi, chiar dacă suntem cu mâinile goale, atunci când noi acționăm la cuvântul, la porunca lui Isus Cristos. Tocmai atunci Petru a descoperit taina cea mare, că el trebuie să renunțe la meseria sa și să devină pescar de oameni. Semnificația chemării sale o va înțelege mai târziu. Petru îl numește pe Isus mai întâi învățător, apoi domn. Adică, mai întâi a ascultat de cuvântul său și apoi a descoperit puterea sa.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Să facem și noi asemenea lui Petru.

10 februarie 2019

Pr. Iosif Agiurgioaei


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
384 accesari.


Alte predici pentru Duminica a 5-a de peste an:

Anul C
4 februarie 2007 - Pr. Felix-Marius Roca
7 februarie 2010 - Pr. Alois Fechet
10 februarie 2013 - Pr. Petru Sescu
7 februarie 2016 - Pr. Alois Hîrja

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat