Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Duminica a 4-a de peste an

Ier 1,4-5.17-19; Ps 70; 1Cor 12,31-13,13; Lc 4,21-30

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Așa cum dumneavoastră, acum, imediat după proclamarea evangheliei, v-ați așezat, exact așa a făcut Isus după ce a proclamat cuvântul lui Dumnezeu, cuvânt luat din Cartea profetului Isaia, cuvânt în care el se regăsește în calitate de Fiu al lui Dumnezeu și, cu autoritatea lui de învățător, proclamă, anunță ceea ce ați auzit, cuvântul Domnului, astăzi, acum, aici, s-a împlinit. Este o noutate absolută, pe care nimeni din comunitatea sinagogii din Nazaret n-a mai auzit vreodată.

Am auzit duminica trecută evanghelia pregătită de primele cuvinte din redactarea evanghelistului Luca. El vrea să-l întărească în credință pe ucenicul, pe tânărul creștin Teofil. Isus proclamă cuvântul lui Dumnezeu, unde promisiunea mântuirii nu mai este ceva care trebuie așteptat, trebuie să vină, ci este o realitate în fața ochilor.

Duminica trecută am avut parte de varianta frumoasă a revenirii lui Isus în patria sa, în satul său natal, acolo unde a crescut, unde era cunoscut de toți ca fiul lui Iosif. Este partea frumoasă, este partea pozitivă. Dar, așa cum avem o linie în evanghelia redactată de sfântul Luca, avem și partea opusă. Sfântul Luca lucrează cu imagini contrast.

Și avem în această duminică a doua parte, a doua imagine a prezenței lui Isus în patria sa natală, în Nazaret. Este partea dramatică. Specialiștii ne spun că această prezență a lui Isus, atât în evanghelia din duminica trecută, cât și în cea de astăzi, Isus rostește prima sa predică. Prima predică a lui Isus este o sinteză a întregii Evanghelii după sfântul Luca, un contrast între prezența mântuitoare a lui Isus și reacția, răspunsul oamenilor. Ne-am fi așteptat ca Isus, fiind primit mai întâi cu entuziasm, cu apreciere, el să trezească în rândul concetățenilor săi un răspuns care ar fi "da", un "da" spus prezenței lui Dumnezeu, un "da" spus speranței de mântuire, un "da" spus cuvântului care nu mai este doar vestit, ci este un cuvânt care prinde rădăcină, un cuvânt care nu mai vorbește despre venirea împărăției lui Dumnezeu, ci un cuvânt care anunță solemn, realmente, anunță că această împărăție așteptată, sperată, începe să fie deja o realitate. Da! Este o așteptare. Ce frumos! Uite-l cum vorbește! Ce frumos vorbește! Dar în momentul în care ascultătorii lui Isus așteptau sau pretindeau de la Isus să facă niște semne, niște minuni, ca să dovedească - ce? - că el nu este doar fiul lui Iosif, nu este doar unul dintre ei din satul în care a crescut, ci este și altcineva, răspunsul lui Isus este unul foarte critic, deosebit de critic.

Isus le citește gândurile, Isus observă că cei care îl apreciau, cei care erau impresionați de cuvântul său explicativ, exact aceștia au altceva în mintea lor, au altceva în inima lor. Și Isus preia o zicere a timpului: "Doctore, vindecă-te pe tine însuți". Cu alte cuvinte, am putea spune noi astăzi: Isuse, mai lasă-ne în pace. Nu ești cine crezi tu că ești.

Ci, în această circumstanță, Isus aduce două exemple, două exemple critice, dure. Cuvântul lui Dumnezeu, puterea lui Dumnezeu se arată în multe situații, nu numai pentru comunitatea strict a poporului lui Israel, ci se adresează și altora. Este situația profetului Ilie, cel care se adresează unei văduve străine și se întâmplă minuni față de străini. Este, apoi, al doilea caz, din evanghelia de astăzi. Este și profetul Elizeu. Erau mulți bolnavi, dar numai unul dintre ei, Naaman, din nou un străin, este cel care se bucură de harul vindecător al lui Dumnezeu.

Din nou, un contrast. Isus primit cu entuziasm, cu admirație, în patria sa. Și finalul acestui joc de scenă evanghelic, Isus, care este condamnat să plece, dar nu oricum: să fie aruncat. Vedeți, aici, imaginea contrast. Isus primit, Isus exclus. Și nu oricum.

Este, în această evanghelie de astăzi, o sinteză a marelui destin al lui Isus, care a venit la oameni ca să le aducă mântuirea, izbăvirea, iertarea, fericirea, și el, Isus, este respins de oameni într-un mod surprinzător. Ceea ce este la sfârșitul evangheliei de astăzi avea să se întâmple la Ierusalim, în afara orașului. Desigur, nu a fost aruncat, a fost ridicat pe cruce, pe crucea care ne-a adus mântuirea. Până la urmă nu învinge răutatea oamenilor în respingerea lui Dumnezeu, ci învinge iubirea lui Dumnezeu în favoarea oamenilor.

Lăudat să fie Isus Cristos!

3 februarie 2019

Pr. Lucian Farcaș


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
359 accesari.


Alte predici pentru Duminica a 4-a de peste an:

Anul C
28 ianuarie 2007 - Pr. Daniel Iacobuț
31 ianuarie 2010 - Pr. Cristinel Fodor
3 februarie 2013 - Pr. Corneliu Berea, SVD
31 ianuarie 2016 - Pr. Iosif Enășoae

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat