Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Duminica 1 din Advent

Ier 33,14-16; Ps 24; 1Tes 3,12-4,2; Lc 21,25-28.34-36

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Am ascultat în ultima săptămână anunțul că astăzi începem un nou an bisericesc, acest timp privilegiat și sfânt care deschide noul an liturgic. Ce înseamnă acest nou an bisericesc? El are aceeași durată, ca și anul civil, numai că începe la o altă dată și are un alt conținut. Anul civil este format din zile, luni și anotimpuri care nu au nicio semnificație și reflectă doar ritmurile universului, adică rotația zilnică a pământului în jurul axei sale și anuala sa rotație în jurul soarelui de care depinde alternarea luminii și a întunericului, a căldurii și a frigului. Anul bisericesc, în schimb, conține în sine evocarea și retrăirea istoriei mântuirii noastre. Prin timpurile liturgice, Adventul, Crăciunul, Postul Mare, Paștele, prin sărbătorile sale, prin sărbătorile sfinților și amintirea lor, anul liturgic amintește toate lucrările săvârșite de Dumnezeu pentru mântuirea noastră: nașterea lui Isus, moartea și învierea lui, coborârea Duhului Sfânt, și așa mai departe.

Așadar, începem astăzi timpul Adventului. În biserică s-au schimbat unele lucruri. Nu mai avem flori la altar, nu mai cântăm la începutul Sfintei Liturghii imnul Gloria, vedem că în preajma altarului a fost instalată coroana de Advent cu cele patru lumânări care semnifică cele patru duminici, săptămâni ale Adventului, hainele preotului sunt de culoare violet, în unele biserici au apărut diferite decorații care vorbesc despre semnificația timpului pe care îl trăim.

Advent, tradus din limba latină, înseamnă așteptare. Îl așteptăm, deci, pe Isus, pe pruncul dumnezeiesc, a cărui întrupare o vom sărbători, o vom retrăi la Crăciun.

Despre ce fel de așteptare vorbim noi? Suntem obișnuiți să așteptăm. Așteptăm autobuzul în stație, așteptăm pe cineva la gară, pensionarii așteaptă poștașul să le aducă pensia, și așa mai departe. Toate aceste așteptări sunt așteptări pasive, care nu necesită o acțiune deosebită din partea noastră.

Și nu aceasta este așteptarea pe care o cere de la noi Isus, ci o așteptare activă, o așteptare în timpul căreia ne pregătim să-l primim în inima noastră pe Isus. Și ca să știm ce așteaptă Dumnezeu de la noi, Biserica ne cheamă să ascultăm cuvântul lui, care ne luminează și ne lămurește ce anume trebuie să facem.

Dacă am ascultat cu atenție evanghelia de astăzi, vedem că anul acesta, Isus, la începutul Adventului, ca de altfel în fiecare an, nu ne vorbește despre nașterea sa, despre iesle, despre magi sau despre cântecul suav al îngerilor care ar vesti nașterea lui Isus. Este o diferență între ceea ce ascultăm în magazinele și în toate spațiile dedicate comerțului, care răsună deja de cântul de Crăciun, trezind în inima noastră un sentiment care poate ne determină să și facem cumpărături în acest sens.

Dar Biserica ne citește, ne vorbește, ne arată unul dintre cele mai înfricoșătoare texte din Noul Testament, spunându-ne: "Vor fi semne în soare, în lună și în stele, iar pe pământ popoarele se vor înspăimânta din cauza vuietului mărilor și valurilor. Oamenii vor muri de groază în așteptarea celor ce au să vină peste lume, căci puterile cerului se vor clătina". Oare vrea Isus să ne înspăimânte prin aceste cuvinte? Nicidecum. Epidemiile, calamitățile naturale, războaiele, violența, persecuțiile sunt toate semnele unei lumi al cărei final este aproape și care se va sfârși pentru a face loc unei lumi noi, unei împărății inițiate de Cristos, care va veni glorios pe norii cerului. Cu alte cuvinte, Isus ne spune că Dumnezeu va interveni în istoria omenirii și va recrea această lume. El va pune capăt exploatării celor săraci și celor lipsiți de putere, îi va pedepsi pe cei care au transformat locurile acestui pământ în zei falși, își va face cunoscută puterea în fața celor care au crezut că-l pot înșela pe Dumnezeu și creatura lui. În schimb, cei credincioși lui, ne spune Isus, sunt chemați să-și ridice capul, pentru că mântuirea este aproape, sunt chemați să vegheze. "Vegheați, așadar, în orice moment și rugați-vă ca să fiți în stare să fugiți de toate cele ce se vor întâmpla și să stați în picioare înaintea Domnului".

Sunt cuvinte impetuoase, sunt cuvinte exigente, imagini care ne pun pe gânduri. Și tocmai acesta este și rodul Adventului: să ne pună pe gânduri, pentru că este un timp al pregătirii, un timp al transformării, al convertirii. Pregătirea pentru cele două veniri ale lui Cristos, prima la Betleem și cea de a doua la sfârșitul timpurilor și transformare, o transformare pe care fiecare dintre cele două veniri le va pricinui.

Celebrăm timpul Adventului înaintea solstițiului de iarnă, când zilele sunt din ce în ce mai scurte, lumina din ce în ce mai puțină, iar întunericul din ce în ce mai lung. Așadar, Adventul este timpul speranței, pentru că ne semnalează că timpul întunericului se apropie de sfârșit. Ura, egoismul, indiferența față de suferința aproapelui. Toate acestea sunt caracteristice timpului întunecat al acestei lumi. Aceste abominații care rănesc inima lui Dumnezeu, iubirea lui față de lume, trebuie să înceteze. Și noi, ca Biserică, ca membrii ai poporului lui Dumnezeu suntem chemați să contribuim la înlăturarea lor. Trecerea de la o lume a urii la una a iubirii este munca permanentă a creștinului. Iar timpul Adventului ne amintește de această muncă, pe care suntem chemați să o săvârșim pe parcursul întregului an, întotdeauna, ne amintește de lupta pe care trebuie să o ducem pentru a alunga întunericul din inima noastră spre a-i face loc lui Cristos, lumina adevărată, care a venit în lume ca să lumineze întreaga noastră ființă și întregul univers.

Unde este întuneric în viața noastră? Să privim cu atenție înlăuntrul nostru și să vedem din ce parte a vieții, din ce sector al vieții l-am alungat pe Cristos, lumina lumii, pentru a face loc întunericului? Poate este o ceartă cu cineva din familie față de care purtăm ură, poate este o patimă păcătoasă pe care o practicăm de mult timp și care ne ține departe de Dumnezeu. Poate este lipsa rugăciunii și a participării la sacramente. Poate este exemplul rău pe care îl dăm altora și din cauza căruia cei de lângă noi au o părere proastă despre Dumnezeu și despre Biserică.

Este o poveste despre șase oameni care au murit de frig într-o noapte, lângă un foc aprins, în câmp deschis, într-o noapte geroasă de iarnă. Fiecare dintre ei avea un butuc de lemn, pe care ar fi trebuit să-l pună pe foc. Dar fiecare dintre ei avea un motiv, care îi împiedica să facă acest lucru. Între cei șase era un om al străzii, care nu voia să pună lemnul său pe foc, pentru că printre ei era și un bogat, și nu voia să-l încălzească. Bogatul nu voia să pună lemnul pe foc, pentru că asta ar fi însemnat să încălzească pe cineva care, după părerea lui era leneș și neîndemânatic. Era acolo un musulman care nu voia să pună lemnul pe foc pentru că era și un evreu printre ei. Iar la rândul său, evreul, nu voia să pună lemnul pe foc pentru că îl ura de moarte pe musulman. Un altul nu voia să contribuie cu lemnul lui pentru că ceilalți erau de altă religie. Iar un negru nu voia să-i încălzească pe albii, ai căror strămoși i-au transformat în sclavi pe strămoșii lui. Curând, focul s-a stins. Și cei șase au murit ținând strâns în mână lemnele lor care ar fi putut să salveze viața tuturor. Cele șase bucăți de lemn, ținute strâns în brațe, erau dovada omenescului păcat. Iar ei au murit nu din cauza frigului de afară, ci din cauza înghețului și întunericului din inimile lor.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Dacă vrem să biruim întunericul din inimile noastre, dacă vrem să aducem lumină și căldură nouă și celor din jurul nostru, atunci Adventul este un timp potrivit să începem să contribuim cu micile noastre fapte bune, cu cuvintele noastre frumoase, cu comportamentul nostru creștinesc, cu vreascurile noastre la marele foc al iubirii pe care Isus l-a adus în lume.

2 decembrie 2018

Pr. Benone Farcaș


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
351 accesari.


Alte predici pentru Duminica 1-a din Advent:

Anul C
3 decembrie 2006 - Pr. Mihai Dumitru
29 noiembrie 2009 - Pr. Mihai Dumitru
2 decembrie 2012 - Pr. Eduard Ferenț
29 noiembrie 2015 - Pr. Egidiu Condac

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat