Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C

Toți Sfinții

Is 50,5-9a; Ps 114; Iac 2,14-18; Mc 8,27-35

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Biserica celebrează astăzi gloria tuturor sfinților din cer. Ea ne invită, ca întotdeauna, să înălțăm privirea noastră în sus până la cer pentru a contempla cetatea lui Dumnezeu. Ne invită la această contemplare pentru a ne aminti că punctul final, scopul unic al vieții noastre este a fi sfinți. Și acesta este un cuvânt un pic cam străin vocabularului nostru. Chiar și între noi creștinii!

Pentru unii, sfinții sunt cei care fac minuni, lucruri extraordinare, excepționale, uimitoare, sunt ca și magii sau ca un fel de poartă noroc. Pentru alții, sfinții sunt persoane care fac pocăințe absurde, aspre, fac renunțări inumane, sacrificii radicale. Această concepție despre sfințenie este foarte periculoasă deoarece o plasează departe de noi și astfel, noi, persoane comune, ne simțim autorizați să rămânem în mediocritatea noastră.

În Jurnalul unui paroh de țară, scriitorul francez Bernanos, are o replică care poate să apară ciudată: "Să ne ferească Dumnezeu de sfinți... De multe ori au fost o încercare pentru Biserică înainte de a primi gloria". Să ne gândim numai la Padre Pio... Poate să apară ciudat un asemenea mod de a vorbi, astăzi, în sărbătoarea tuturor sfinților. Dar ne ajută să înțelegem că nu avem nevoie - în timpuri cum sunt ale noastre - de focuri de artificii, de revelații particulare, de minuni senzaționale... pentru a-i descoperi pe sfinți.

Sfânta Tereza de Calcutta, Maica Tereza, care înțelegea sfințenia într-un mod foarte simplu, spunea: "Sfințenia nu este ceva extraordinar, nu este un lux pentru puțini aleși dotați de mare inteligență, care știu să gândească, să discute, să facă lungi conversații, să citească multe cărți minunate. Sfințenia este pentru fiecare dintre noi o datorie simplă. A-l accepta pe Dumnezeu cu un surâs, mereu, ori unde și în orice loc".

Pe de altă parte sfântul Pius de Pietrelcina, Padre Pio, spunea: "Sunt un biet frate care se roagă". Adevărata sfințenie, cea la care cu toții suntem chemați, este fără retorică, este simplă, zilnică; sfințenia senină este blândă și umilă, generoasă și deschisă, face ușoară conviețuirea între oameni chiar și atunci când este plină de defecte și slăbiciuni.

Fericitul Paul al VI-lea spunea: "Orice creștin trebuie să fie un adevărat creștin, un creștin perfect, de aceea orice creștin trebuie să fie sfânt". Să ne amintim că "sfinții cei mai buni - (creștinii cei mai buni!) - sunt cei pe care viața viitoare nu-i tulbură de la viața pământească, nici viața pământească de cea viitoare".

A fi sfinți nu înseamnă, așadar, a decola de pe pământ spre cer, dar a trăi cu picioarele pe pământ, a trăi în istorie, a râde și a plânge, tocmai așa cum a făcut Isus trecând prin mijlocul nostru, și așa cum au făcut sfinții pe care noi astăzi îi cinstim. De aceea, pe bună dreptate, spunea un mistic egiptean: "Este mai greu să cunoști un sfânt decât să-l cunoști pe Dumnezeu. Într-adevăr, Dumnezeu se manifestă cu perfecțiunea și frumusețea sa. Dar cum poți recunoaște sfântul într-o persoană smerită, asemănătoare cu tine, care mănâncă și bea ca și tine?"

Dacă astăzi în lume există un pic de speranță, este meritul sfinților care au salvat-o și păzit-o în mijlocul multor pericole. Dacă există încă un sentiment de fraternitate, o datorăm acestor martori care au trăit-o cu mult curaj în mijlocul urii oamenilor. Dacă cineva zâmbește încă unui copil sau unui bătrân, este meritul sfinților care ne-au învățat să respectăm și să iubim viața.

Pentru aceasta, sfinții sunt adevărații binefăcători ai omenirii. Noi, fără a o ști, deseori mergem pe drumurile deschise de sacrificiul lor (să ne gândim la fericitul nostru martin Anton Durcovici), de bunătatea lor (un sfânt papă Ioan al XXIII-lea) și de umanitatea lor deschisă la suflarea Duhului Sfânt (un sfânt papă Ioan Paul al II-lea sau sfânta Tereza de Calcutta). Și mulți alții pe care îi cinstim în sărbătoarea de astăzi...

În această zi să le mulțumim: sunt frații noștri și surorile noastre, care ne-au făcut și au voit binele nostru; sunt familia noastră din Cer. Sfințenia este înainte de toate un sigiliu, o pecete, cu care Dumnezeu ne-a făcut ai săi. Am devenit proprietatea sa. Sfințenia nu este atât un efort al nostru, cât mai ales o luare în posesie a vieții noastre din partea lui Dumnezeu. Nu este o ascensiune a omului spre Dumnezeu, dar mai curând o coborâre a lui Dumnezeu spre om.

Sfințenia este descoperirea de a aparține unei iubiri care ne-a ales, care ne-a chemat, ne-a marcat, ne-a făcut ai săi. Nu suntem numai noi cei aleși. Cartea Apocalipsului, în prima lectură, ne spune că suntem 144.000. Ce vrea să spună această cifră? Cuvântul lui Dumnezeu ne garantează că sfinții sunt foarte mulți. Numărul 144.000, folosit de Cartea Apocalipsului, este un simbol pentru a indica o mulțime infinită de sfinți (12 x 12 x 1.000; cifra 12 în Biblie, este numărul plinătății și este înmulțit cu ea însăși și apoi cu 1.000, care este cifra marii cantități). Sfinții sunt o mulțime imensă!

Gândindu-ne bine, nu poate fi decât așa. Dumnezeu ne iubește atât de mult încât suferă pentru noi pătimirea. Este imposibil ca puterea durerii-iubirii lui Dumnezeu să nu aducă roade bogate de sfințenie, este imposibil ca sângele lui Cristos să nu fie extraordinar de rodnic.

Uneori nu ne dăm seama de prezența sfinților care stau alături de noi, dar cu siguranță că și noi am cunoscut atâția. Atâtea mame pline de iubire față de Dumnezeu; bărbați blânzi și gata de sacrificii eroice și ascunse; tineri loiali și generoși; bătrâni smeriți și senini; bolnavi plini de speranță și de bunătate: toți sunt sfinți necunoscuți.

Într-o bună zi va străluci bunătatea lor. Astăzi este suficient să știm că sfințenia lor este ca sarea, care ferește lumea de distrugere totală. Și acest gând să facă să izvorască în inima noastră o mare mulțumesc spus Domnului, artizanul sfințeniei.

Cine sunt de fapt sfinții? Ne-o spune evanghelia: Sfinții sunt cei săraci cu inima. Și săracii sunt cei care au învins ispita de a avea și s-au lăsat atrași de fascinația dăruirii... Săracul nu-și bazează viața sa pe nisipul moale al banului (și a derivatelor sale), dar pe stâncă, pe temelia care este Dumnezeu: pentru aceasta orice sfânt este sărac și orice adevărat sărac este sfânt.

Sfinții sunt cei blânzi și milostivi: cei care au învins războiul înlăuntrul propriei inimi cu dușmanul cel mai teribil, cel mai periculos: mândria. Cine a învins orgoliul nu va putea să urască vreodată pe cineva, deoarece îl are pe Dumnezeu în inimă și Dumnezeu nu poate urî, dar numai iubi. Cel blând simte compasiune, pentru că comuniunea cu Dumnezeu îl duce să gândească și să reacționeze așa cum gândește și reacționează Dumnezeu: și Dumnezeu este infinit de milostiv.

Sfinții sunt cei curați cu inima: adică cei care nu au măști su intenții ascunse sau față dublă. Cei curați cu inima sunt cei care trăiesc în transparență și, fiind limpezi în sentimentele lor, sunt capabili să respecte pe aproapele. Curăția inimii este libertate adevărată; cine este cu adevărat liber nu are nevoie să-și creeze sclavi în jurul său, nu poate crea sclavi. În timp ce cel necurat este incapabil de iubire: el îi va folosi pe alții, dar nu-i va iubi niciodată!

Dacă am reuși să înțelegem cum curăția este o condiție absolut necesară pentru pacea între oameni! Ar fi mai frumoasă conviețuirea între oameni dacă ar fi un pic de curăție în inima tuturor oamenilor. Sfinții sunt cei care plâng și suferă, dar își păstrează speranța; speranța în Cel care nu decepționează și va șterge orice lacrimă. Sfinții sunt cei persecutați din cauza iubirii față de Dumnezeu și a aproapelui; într-adevăr, nu există iubire mai mare decât cea a celui care dă ceva din sine însuși sau chiar se dă pe sine însuși pentru cauza binelui. Cei persecutați pentru cauza binelui trăiesc calvarul lui Cristos; ba chiar, este Cristos cel care continuă să trăiască într-înșii pătimirea sa până la consumarea veacurilor. Sfințenia are atâtea fețe, dar o singură inimă: inima eliberată de egoism și care bate de iubire față de Dumnezeu și față de aproapele.

Ce fac sfinții în cer? Ne răspunde sfânta Tereza a Pruncului Isus, care, într-o zi, a declarat: "Vreau să petrec cerul meu făcând bine pe pământ!". Acesta este Paradisul sfinților: a face bine pe pământ! Într-adevăr, dacă porunca cea nouă este valabilă pe pământ, atunci este mai valabilă și în cer. Porunca cea nouă este aceasta: "Ca voi să vă iubiți unii pe alții; așa cum v-am iubit eu, la fel să vă iubiți și voi unii pe alții" (In 13,34).

Oare sfinții nu sunt în stare să trăiască această poruncă? Sfântul Ioan spune: "Noi știm că am trecut de la moarte la viață, pentru că îi iubim pe frații noștri. Cine nu iubește, rămâne în moarte" (1In 3,14). Sfinții, care au trecut de la moarte la viață pentru au iubi pe frații lor, oare nu se vor gândi la frații lor, care, pe pământ, luptă pentru a ieși din păcat și pentru ca să se deschidă la milostivirea mântuitoare a lui Dumnezeu? "În aceasta constă Iubirea: nu suntem noi cei care îi iubim pe Dumnezeu, dar este El cel care ne iubește și l-a trimis pe Fiul său ca victimă de ispășire pentru păcatele noastre" (1In 4,10). Iubirea constă în a merge în întâmpinare, în a face totdeauna primul pas spre aproapele nostru. Sfinții trăiesc această iubire față de noi. Această caritate, această iubire care unește cerul și pământul este împărtășirea sfinților: un adevăr minunat și mângâietor.

Este frumos să exclamăm în această zi: "Să ne iubim unii pe alții, pentru că iubirea este de la Dumnezeu; oricine iubește, este născut din Dumnezeu și îl cunoaște pe Dumnezeu. Cine nu iubește nu l-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru că Dumnezeu este Iubire" (1In 4,7-8). Dumnezeu este Iubire. Sfinții sunt o vie mărturie. Duhul Sfânt, prin mijlocirea sfinților, să ne dăruiască această Iubire, pentru a fi și noi sfinți. Amin.

1 noiembrie 2016

Ep. Aurel Percă


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
428 accesări.


Alte predici pentru Toti Sfintii:

Anul C
1 noiembrie 2010 - Ep. Aurel Percă
1 noiembrie 2013 - Ep. Petru Gherghel

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat