Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Sfinții Petru și Paul, ap.

Fap 12,1-11; Ps 33; 2Tim 4,6-8.17-18; Mt 16,13-19

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Sărbătoarea sfinților Petru și Paul e o sărbătoare a unor apostoli, a unor ucenici ai lui Cristos. Exemplul lor devine încurajare pentru noi și imbold pentru a-l urma pe Mântuitorul. Dar este și o sărbătoare a martirilor, a celor care și-au dat viața pentru Cristos. Lucrul acesta ne pune în criză pentru că ne amintește că urmarea lui Cristos nu este lipsită de încercări, de neplăceri, de suferință, de jertfă. Nu prea ne place lucrul acesta!

Prima lectură, din Faptele Apostolilor, ne vorbește despre prima comunitate creștină care este asaltată de persecuții. "Irod a pus mâna pe unii din Biserică pentru a le face rău... l-a ucis cu sabia pe Iacob, fratele lui Ioan... a decis să-l prindă și pe Petru... l-a prins și l-a aruncat în închisoare..." Într-un astfel de context se manifestă curajul primei comunități creștine și al apostolilor Petru și Paul, care, fără teamă, îl vestesc pe Cristos, își oferă viața până la martiriu. De la ei putem să reținem astăzi trei lucruri: puterea rugăciunii, măreția credinței și rodnicia mărturiei.

Puterea rugăciunii

Prima comunitate creștină era o Biserică în rugăciune. "Petru era păzit în închisoare; dar se făceau neîncetat rugăciuni de către Biserică, pentru el, la Dumnezeu". Deși în închisoare, Petru nu este singur, nu este abandonat. Primește dragostea și susținerea fraților săi, care în fața tăvălugului persecuției se aruncă în genunchi, în rugăciune și, în felul acesta, de fapt, rămân "în picioare", demni și de neînvins. Creștinul care se roagă este apărat, este mângâiat, dar, mai ales, nu este singur.

Continuă prima lectură: "Petru dormea între doi soldați, legat cu două lanțuri, iar în fața ușii, niște străjeri păzeau închisoarea. Și iată că un înger al Domnului a venit la el și o lumină a strălucit în încăpere! Îngerul l-a lovit în coastă pe Petru... Iar lanțurile i-au căzut de la mâini". De câte ori nu ne-a trimis Dumnezeu un înger care să ne ferească de rău, să ne scoată din situații grele, să ne arate drumul potrivit, să ne mângâie, să retrezească credința în noi! Iar noi, poate, rămânem încătușați din cauza fricii sau a necredinței. Nu reușim să trecem dincolo de pragul închisorii noastre interioare.

După terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, în momentul în care forțele aliate i-au eliberat pe prizonierii din lagărele de concentrare naziste, se pare că mulți dintre prizonieri au ezitat, la început, să iasă din barăcile lor și, închizând ochii din cauza luminii solare prea puternice, s-au întors în barăci. Era singurul mod de viață din ultimul timp și erau obișnuiți să gândească la ei ca prizonieri. Nu reușeau să se imagineze liberi și nu erau, prin urmare, capabili să se adapteze la modul de a acționa al ființelor umane libere. Mulți dintre noi, într-un fel sau altul, suntem stăpâniți de această tendință. Obișnuim noi să spunem: "rău cu rău, dar mai rău fără rău". Rămânem, pentru mult timp, prizonierii fricilor noastre, continuăm să trăim într-un colț îngust și să folosim foarte puțin din ceea ce ni s-a dat.

În rugăciune noi exprimăm credința noastră, iar Dumnezeu manifestă apropiere sa. Petru, susținut de rugăciunea comunității creștine și călăuzit de îngerul lui Dumnezeu pășește în afara închisorii, la lumină, dar nu pentru a savura o libertate fără margini, ci pentru a continua drumul său spre mărturia supremă.

Măreția credinței

În al doilea rând sărbătorea de azi ne ajută să contemplăm mai mult măreția credinței. În a doua lectură sfântul apostol Paul scrie lui Timotei: "Domnul însă mi-a fost alături și m-a întărit, pentru ca predicarea să se împlinească prin mine și s-o audă toate popoarele. Și am fost salvat din gura leului. Domnul mă va salva din orice lucrare rea și mă va mântui pentru împărăția lui, cea din ceruri". Dumnezeu nu scutește pe fii săi de încercări, dar le dăruiește puterea de a le depăși. Doar cel care crede cu adevărat poate spune, așa cum am proclamat la Psalmul responsorial: "Preamăriți-l pe Domnul împreună cu mine, să înălțăm numele lui împreună! L-am căutat pe Domnul și el mi-a răspuns și m-a eliberat de orice teamă".

Așa cum are grijă de fiecare persoană în parte, Dumnezeu ocrotește și călăuzește și Biserica sa: "Tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica mea și porțile iadului nu o vor birui". Câte forțe, de-a lungul istoriei, au încercat și încearcă să distrugă Biserica! Însă Biserica, edificată pe stânca de neclintit, care este Cristos, în ciuda tuturor furtunilor, a rămas fidelă misiunii sale. Persecuțiile au început și s-au încheiat, apoi au izbucnit altele, s-au perindat pe scena istoriei imperii, puteri, ideologii... toate au trecut, însă Biserica a rămas pentru că este a lui Cristos! Cine trăiește în Cristos iubește, apără și răspândește Biserica cu sfințenia propriei vieți, așa cum au făcut sfinții apostoli Petru și Paul.

Rodnicia mărturiei

În al treilea rând sfinții Petru și Paul au dat mărturie cu viața și cu moartea lor. Deși fiecare în parte a fost marcat de slăbiciune, cu harul lui Dumnezeu, au mărturisit credința cu prețul vieții lor pământești pentru a câștiga viața veșnică. Sunt emoționante cuvintele cu care sfântul Paul descrie misiunea sa: "Am luptat lupta cea bună, am ajuns la capătul alergării, mi-am păstrat credința. De acum îmi este rezervată coroana dreptății pe care mi-o va da în ziua aceea Domnul". Noi obișnuim să spunem, mai ales în domeniul sportiv, că nu este important să câștigi ci să participi. În viața spirituală nu este așa! Pentru sfântul Paul nu a fost așa! El a parcurs întregul drum pentru a câștiga viața veșnică, nu s-a mulțumit cu jumătăți de măsură! A trăit intens fiecare moment al misiunii sale și i-a dat valoarea potrivită. Noi ne mulțumim cu participări modeste, care nu presupun efort, care nu ne scot din colțul nostru îngust. Ne este teamă să îl întrebăm pe Dumnezeu ce trebuie să facem pentru că știm că apoi trebuie să devenim altruiști, cinstiți, răbdători, îngăduitori, curați, milostivi ș.a.m.d. În schimb, suntem chemați să trăim cu intensitate fiecare moment al vieții și să arătăm prezența lui Dumnezeu.

Un preot profesor povestea că într-o zi s-a întâlnit cu o fostă studentă de-a lui. Au vorbit un anumit timp, după care preotul a întrebat-o dacă s-a angajat ca asistent medicală, știind că terminase studiile. Fata i-a răspuns că nu pentru că avea leucemie în fază terminală. Preotul a rămas fără cuvinte, dar mai apoi a întrebat-o: "Ce simți la 24 de ani, când crezi că ai toată viața înainte și când afli, pe neașteptate, că trebuie să numeri zilele care ți-au mai rămas?". Foarte liniștită fata i-a răspuns: "Poate nu reușesc să explic, dar acestea sunt zilele cele mai fericite ale vieții mele. Când crezi că mai ai atâția ani de trăit, este ușor să amâni lucrurile. Cineva își spune: «Mă voi opri să miros florile primăvara viitoare». Dar când știi că zilele îți sunt numărare, te oprești să simți mirosul florilor și căldura razelor soarelui chiar astăzi. Din cauza bolii de care sufăr, am suportat multe prelevări de măduvă. Este un procedeu dureros, dar logodnicul meu mi-a stat alături și m-a ținut de mână. Cred că am simțit mai degrabă mâna lui care o ținea pe a mea, decât înțepătura acului care îmi scotea măduva".

Sfinții Petru și Paul ne învață să ne bucurăm de toate lucrurile bune pe care ni le oferă Dumnezeu, cu acea convingere că atunci când vine momentul încercărilor există o mână care nu ne lasă singuri și care devine forța și mângâierea noastră. Exemplul sfinților Petru și Paul să ne ajute să redescoperim puterea rugăciunii, să ne lăsăm transformați de măreția credinței și să găsim tăria de a ne mărturisi credința în orice moment și în orice context.

29 iunie 2016

Pr. Felix Roca


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
426 accesări.


Alte predici pentru Sfintii Petru si Paul, ap.:

Anul C
29 iunie 2007 - Pr. Toni-Mihăiță Cântaciu
29 iunie 2010 - Pr. Pavel Chelaru
29 iunie 2013 - Pr. Laurențiu Dăncuță

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat