Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Sfânta Maria, Născătoare de Dumnezeu (Anul Nou)

Num 6,22-27; Ps 66; Gal 4,4-7; Lc 2,16-21

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Vă mai amintiți de anii de școală? Cât de frumos era când începeai un caiet nou. În sfârșit, caietul vechi era plin și puteai uita de greșelile, de paginile mâzgălite și să scrii cu cele mai bune intenții într-un caiet nou, cu paginile albe.

Începem astăzi un an nou și ne aflăm în casa lui Dumnezeu ca să-l începem bine, în prezența Domnului, sub privirile Sfintei Fecioare Maria, Născătoare de Dumnezeu și ale pruncului Isus, pe care Maria îl ține în brațe. Începem un nou caiet și vrem să scriem în el pe rândurile vieții noastre voința lui Dumnezeu.

La început de an nou abundă urările. Sfânta Scriptură ne oferă modelul adevăratei urări, în prima lectură pe care tocmai am ascultat-o: "Domnul să te binecuvânteze și să te apere, Domnul să-și îndrepte fața senină spre tine și să-ți dăruiască pace". Acesta este modul concret de a face urări în limbajul Bibliei. Nu este numai un simplu cuvânt, cordial, dar neputincios în fața tuturor contradicțiilor posibil, ci o rugăciune. Fie ca toate urările în aceste zile să fie sincere.

La începutul acestui an ne propunem trei lucruri: să nu mai repetăm greșelile din anul trecut, să cultivăm virtuțile în sufletul nostru și să devenim instrumente ale păcii în lumea de astăzi.

Dacă se rupe ceva la mașina noastră sau se strică ceva sau bate ceva, noi mergem în continuare. "Să mă ducă", spun românii, "merge și așa". Noi nu știm să spunem stop atunci când ceva scârțâie în viața noastră și să reparăm acel lucru. Și dintr-un lucru banal, ajungem până la urmă să distrugem mașina, să se întâmple ceva mult mai grav, poate chiar cu propria noastră viață. Din păcate, așa este deseori și cu viața spirituală. Avem o problemă și în loc să ne oprim și să o rezolvăm spunem că merge și așa. Greșeala de astăzi netratată este păcatul grav de mâine și legea demonică de poimâine, adică viciul.

În fiecare zi, la prima oară, Alexandru cel Mare dădea ordine generalilor săi și le spunea ce trebuie să facă. Seara le cerea cont dacă au făcut sau nu. Într-o seară, unul dintre generali, numit Merides, când îi veni rândul să raporteze, a spus: "Acesta va fi primul lucru pe care îl voi face mâine", iar Alexandru l-a întrebat: "Știi cum de am putut câștiga un imperiu așa de mare, în atât de puțin timp?". Merides începu un discurs elogiator asupra calității de războinic a șefului său, când Alexandru îl întrerupse imediat: "Nu! Nu! Toate acestea se înțeleg de la sine. Am putut să fac aceasta deoarece nu am amânat nimic de pe o zi pe alta". După aceea, "mâine" nu sunt adverbe de timp, ci sunt adverbe de învinși. A lăsa pentru după aceea sau pentru mâine, înseamnă a pierde bătălia înainte de fi intrat în luptă. Ceea ce este important, este ca Dumnezeu să ne găsească acolo unde vrea și unde trebuie să fim, în fiecare moment al anului 2016. Să nu amânăm începerea noului caiet fără greșeli.

În al doilea rând. Contul nostru de timp pentru anul care a început este de 366 de zile, adică 8784 de ore sau 527040 de minute. Suntem cu adevărat bogați. Dar se pune întrebarea: "Ce vom face cu acest capital? Cât timp vom investi pentru sufletul nostru?". Să ne imaginăm că avem o grădină unde plantăm o sămânță de floarea soarelui. Această sămânță va crește, iar floarea va rodi acele semințe din care este extras uleiul comestibil. Așadar, această floare a soarelui a extras din pământ uleiul comestibil, prin capacitatea ei și performanța de neegalat de către nicio mașinărie. Înțelepciunea lumii acesteia extrage și ea ulei, dar nu comestibil, ci cel folosit la mașini și în industrie, și nu la mâncare. Și asta doar în unele zone unde se găsește acest ulei. Pe când floarea soarelui, oriunde este căldură ea crește. Și în creșterea ei, ea este o sondă de forare a uleiului comestibil din pământ, pe care mai târziu oamenii îl scot din semințele ei. Tot acolo puneți un trandafir. Ce va extrage trandafirul din pământ, omul niciodată nu va putea. Frunzele trandafirului, prin distilare, vor oferi printre cele mai frumos mirositoare mirodenii. Trandafirul extrage parfumul din pământ. Dacă plantăm un pom fructifer, acesta va extrage din sol vitaminele necesare trupului nostru. Această grădină, de fapt, este viața noastră. Un teren fără limite ne acordă Dumnezeu pentru a cultiva talanții noștri. Și avem la dispoziție un an de zile. Ce vom cultiva noi pe terenul vieții noastre? Ce virtute vom crește pentru a asigura necesarul de vitamine pentru sufletul nostru?

În al treilea rând. Astăzi este a 49-a Zi Mondială a Păcii. "Învinge indiferența și cucerește pacea". Acesta este mesajul papei Francisc cu ocazia acestei zile. "Războaiele și acțiunile teroriste, sechestrările de persoane, persecuțiile pentru motive etnice sau religioase", spune papa, "au marcat de la început până la sfârșit anul care a trecut, înmulțindu-se în mod dureros în multe regiuni ale lumii, așa încât au devenit parcă un Al Treilea Război Mondial pe bucăți. Reînnoiesc îndemnul", spune Sfântul Părinte, "de a nu pierde speranța în capacitatea omului, cu harul lui Dumnezeu, de a depăși răul și de a nu ne abandona resemnării și indiferenței".

Poetul antic Homer, în poemul Odiseea, care istorisește călătoria lui Ulise, după războiul troian, înapoi spre insula-i natală Itaca, pomenește de sirenele care trăiau pe o insulă și ademeneau cu glasurile lor călătorii care își găseau apoi moartea pe insula fermecată. Ulise, trecând pe lângă locul unde erau sirenele, spre a nu fi fermecați de cântecul lor și astfel să sară în mare și să fie pierduți, a înfundat cu ceară urechile marinarilor săi, iar el a cerut să fie legat de catarg, ca să nu fie atras de ele. Numai așa au putut trece cu bine această încercare. Altfel a procedat Orfeu când a trebuit să treacă pe acolo. El nu a înfundat urechile marinarilor săi, ci și-a luat lira și a cântat atât de fermecător, încât marinarii au ascultat cântecul său și nu melodia amăgitoare a sirenelor.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Este o legendă, dar ea are o lecție importantă pentru noi. Nu trebuie să înfundăm urechile copiilor, ale tinerilor, ale credincioșilor, ca să nu audă cântecul zgomotos al lumii, ci să cântăm noi, în așa fel încât ei să nu dorească violența sau indiferența lumii. Ei să fie fermecați de cântecul dulce al vieții spirituale autentice. Papa îndeamnă întreaga omenire să se evite tentația de a nu-i lua în considerație pe alții. A închide ochii pentru a nu vedea ceea ce ne înconjoară sau pentru a nu fi atins de problemele altuia, nu este soluția pentru situația de astăzi. Indiferența față de Dumnezeu și față de semeni, precum și violența trebuie contracarate prin milostivire și solidaritate. Doar așa se pot pune bazele păcii adevărate.

Sfânta Fecioară Maria, pe care o sărbătorim astăzi, ne spune evanghelia pe care am ascultat-o împreună, "păstra toate aceste cuvinte, meditându-le în inima ei". Și din inima ei a răsunat cel mai frumos cântec de slavă adus lui Dumnezeu, Magnificat. "Sufletul meu îl preamărește pe Domnul". "Prin Maria", ne spune papa emerit Benedict al XVI-lea, "oamenii pot cunoaște nemijlocit creștinismul ca pe o religie a încrederii, a siguranței. Prin mama noastră cerească îl putem simți pe Dumnezeu atât de aproape, încât religia nu mai este o povară, ci încredere și ajutor pentru viața concretă".

Continuăm jertfa Sfintei Liturghii, cerând Domnului, prin mijlocirea Mariei, Regina Păcii, să ne dăruiască lumina sa, pentru a nu rămâne înțepeniți în întunericul greșelilor, capacitatea de a folosi bine timpul încredințat nouă. Astfel, vom putea cânta împreună cu sfântul Francisc de Assisi: "Doamne, fă din mine un instrument al împăcării între oameni. Unde este ură, eu să aduc iubire. Unde e ofensă, eu să aduc iertare. Unde-i învrăjbire, eu să aduc unire. Unde-i deznădejde, eu să aduc speranță. Unde-i întuneric, eu să aduc lumină". Amin.

1 ianuarie 2016

Pr. Cristian Bîrnat


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
401 accesări.


Alte predici pentru Sf. Maria, Nascatoare de Dumnezeu:

Anul C
1 ianuarie 2010 - Pr. Petru Dorcu
1 ianuarie 2013 - Pr. Petru-Sebastian Tamaș
1 ianuarie 2019 - Pr. Daniel-Nicu Butacu

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat