Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Duminica a 34-a de peste an. Cristos, Regele Universului

2Sam 5,1-3; Col 1, 12-20; Lc 23,35-43

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Numai Dumnezeu e mare! Cristos Rege, dar ce fel de rege?
Deasupra lui era o inscripție. "Acesta este regele iudeilor!" (Lc 23,38)

Celebrăm astăzi o zi unică, cum, de fapt, celebrăm în fiecare an un mister care nu a mai fost și nu o să mai fie niciodată, moartea unui om pe o cruce, cruce care devine tron, un tron al unei domnii sau împărății, care nu se aseamănă cu niciuna de pe acest pământ, o împărăție nouă, "o împărăție veșnică și universală, împărăția adevărului și a vieții, împărăția sfințeniei și a harului, împărăția dreptății și a păcii", așa cum o zugrăvește Prefața de la jertfa Sfintei Liturghii din această măreață solemnitate a lui Cristos, Regele Universului.

Am început jertfa Sfintei Liturghii cu un cuvânt din Cartea Apocalipsei, care ni-l caracterizează pe cel pe care-l celebrăm, cu aceste cuvinte: "Vrednic este mielul, care a fost înjunghiat să primească puterea, bogăția, înțelepciunea, tăria și cinstea. Lui să-i fie gloria și puterea în vecii vecilor" (Ap 5,12; 1,6).

Nimănui altuia, din istoria lumii, nu i s-a mai putut face un asemenea elogiu și un asemenea portret, căci nimeni nu a avut ca tron o cruce pe care a îmbrățișat-o pentru alții, pentru noi cei greșitori, pe care ne-a iubit până la moarte și încă moartea pe cruce. El n-a murit pentru a căpăta un titlu de onoare, nu, ci pentru a ne împărtăși iubirea sa, iertarea și dreptul de a avea parte de o împărăție veșnică.

Când am celebrat misterul morții în Vinerea Mare, de acolo de sus, de pe tronul crucii sale a înălțat cea mai impresionantă rugăciune pentru noi toți pentru toți oamenii: "Tată, iartă-i că nu știu ce fac!" (Lc 23,34). Aici a fost momentul dăruirii sale și al victoriei asupra răului, asigurându-ne de darul milostivirii și al iertării, iertare pe care o îndreaptă spre noi, așa cum a făcut-o pentru tâlharul răstignit cu el, care a recunoscut în el pe singurul condamnat fără vreo vină și căruia i se încredințează cu toată convingerea și încrederea: "Isuse, Fiul lui David, amintește-ți de mine când vei veni în împărăția ta!" Iar Isus în clipa supremă a dăruirii sale îi spune: "Adevăr îți spun, astăzi vei fi cu mine în paradis!" (Lc 23,43).

Au trecut mii de ani și mii de regi și împărați. Numele lor au rămas ici și colo în cărțile de istorie. Numai unul a schimbat lumea și a lăsat un testament care trece peste veacuri, testamentul iubirii sale, crucea sa care în cei peste două mii de ani strălucește pentru că pe ea s-a înălțat Fiul lui Dumnezeu și Fiul Omului, împlinind și astăzi cuvântul: "Când voi fi ridicat de la pământ, îi voi atrage pe toți la mine" (In 12,32).

Mi-a fost dat să întâlnesc, în primii ani de preoție, un exemplu din istoria unui rege care se considera regele regilor acestui pământ. Este vorba de regele Ludovic al XIV-lea, supranumit "regele soare".

În anul 1715 acest rege murea după o domnie de 72 de ani. El s-a intitulat "cel Mare" și a fost monarhul care a făcut faimoasa declarație: "Eu sunt statul". Curtea lui era somptuoasă. Se spune totuși că ar fi fost înmormântat în grabă și fără mare fast; toți se temeau de o revoltă. La înmormântarea lui a participat marele predicator al timpului B. Massilon, care mai târziu avea să ajungă episcop de Clermont (1717).

Când a început celebrarea înmormântării s-a dat dispoziție ca la catafalcul pe care se afla regele soare să rămână doar o singură lumânare. Se spune, predicatorul Massilon a coborât de pe amvon, s-a apropiat de sicriu și a strigat de trei ori: "Sire!", apoi a lovit de câteva ori sarcofagul. Neprimind nici un răspuns, a stins lumânarea și, întorcându-se la amvon, a declamat cu mare autoritate: "Numai Dumnezeu e mare, frații mei, și, mai ales, în acest ultim moment el, viu și victorios, participă la moartea regelui regilor pământului".

El, regele soare, a coborât în mormânt și nu s-a mai ridicat și nici nu a mai răspuns; doar cronicile notează că a existat.

Doar unul este cel care dă puteri regilor pământeni și care a învins răul și moartea, iar acum, victorios, domnește în veci de veci. Nu mai moare, moartea nu mai are nicio putere asupra lui. Mormântul lui e gol și de două mii de ani dă mărturie că este viu. El, care a înviat, dăruiește regilor și mai marilor lumii puterea de a conduce popoarele pe drumul demnității lor.

Astăzi este ultima duminică din anul bisericesc, pe care Biserica Catolică a dedicat-o lui Cristos, Regele Universului, ca o concluzie ce trebuie să ne amintească mereu de faptul că a lui este împărăția cea nouă câștigată prin moartea sa pe cruce pentru care și-a vărsat sângele ca semn al iubirii veșnice cu care a venit din cer.

Pe parcursul tuturor duminicilor de peste an și în ciclurile Adventului, ale Nașterii Domnului, mai ales în cele ale Postului Mare și ale timpului pascal, am avut ocazia să retrăim toate misterele din viața lui Isus coborât din ceruri pe acest pământ pentru a le arăta tuturor oamenilor o împărăție nouă, împărăție deschisă tuturor celor care-l vor iubi și urma pe el, regele adevărat, așa cum au făcut-o, veac după veac, sfinții care l-au urmat până la moarte, însușindu-și întru totul legile și principiile noii împărății, în care sunt invitați să intre toți oamenii și să se bucure de iubirea lui Dumnezeu, întrupată și făcută vizibilă în Cristos care n-a venit să fie slujit, ci să slujească.

Lecturile sfinte ne oferă lumina necesară pentru a înțelege cine este Isus, ce fel de rege este el, ce a făcut și face pentru noi și ce anume cere de la noi.

În prima lectură din Cartea a doua a lui Samuel descoperim că sub imaginea regelui David, care a primit din partea Domnului ungerea și asigurarea că el va paște poporul său Israel și va deveni conducător peste casa Domnului, este vorba de o prevestire că poporul întreg va primi un rege care să conducă popoarele, un rege așteptat de toți, iar acest rege, descendent din casa lui David nu este altul decât însuși Mesia, cel trimis de Tatăl, adică Cristos cel uns și proclamat rege peste toate sufletele și peste toate popoarele.

În lectura a doua din Scrisoarea sfântului apostol Paul către Coloseni ne este prezentat portretul adevărat al celui ce a fost ales de Tatăl să conducă poporul său, care a venit să elibereze lumea de sub puterea întunericului, strămutându-i pe toți în împărăția Fiului iubirii sale. Un adevărat elogiu adus celui ales și trimis de Tatăl să-i adune pe toți într-o familie nouă, devenind el însuși capul noului trup, care este Biserica, ca prin el să reconcilieze toate pentru sine, făcând pace prin sângele crucii sale între toți cei de pe pământ, ca și între cele din ceruri.

Înțelegem ce fel de regalitate are Isus cel ales și trimis de Tatăl să fie adevăratul păstor care să conducă poporul său și să-i ducă pe toți la pășuni verzi și la ape liniștite, cum spune psalmul responsorial de la această Liturghie. Calitatea lui de rege se referă la această operă purificatoare și mântuitoare care privește sufletele și destinul lor veșnic.

Evanghelistul Luca, cu spiritul lui de a lămuri lucrurile cu referință la misiunea lui Isus, ne face să înțelegem că inscripția pusă deasupra lui de conducătorii și soldații, care voiau să-și bată joc de el, s-a transformat într-o adevărată declarație publică despre menirea lui și despre misterul regalității sale. El este rege cu adevărat, el și-a ales un altfel de tron, tronul iubirii totale, tronul dăruirii de sine, tronul iertării și tronul răsplății pe care dorește s-o împartă tuturor, adică crucea.

De pe crucea sa, tronul iubirii sale, acest rege, încoronat cu spini, a declarat pentru ce a venit pe pământ, de ce a fost ridicat de la pământ. Ca să-i atragă pe toți la sine, să-i poarte în împărăția sa, să le împartă iertarea: "Tată, iartă-i că nu știu ce fac!" (Lc 23,34), și să audă toți cei care vor privi spre el ceea ce a putut să audă răufăcătorul din dreapta lui: "Adevăr îți spun, astăzi vei fi cu mine în paradis" (Lc 23,43)

Crucea, pe care el a fost ridicat și deasupra căruia au așezat acea inscripție batjocoritoare: "Acesta este regele iudeilor!" (Lc 23,38), s-a transformat într-un adevărat tron de glorie, într-o tribună, cea mai înaltă din lume, o școală de iubire și un tribunal de iertare.

De ce oare doar Cristos a putut să spună că este cu adevărat rege?

La această firească întrebare pe care ne-o punem noi în această zi de mare sărbătoare, vrem să-l ascultăm pe unul dintre cei care l-a întâlnit: "Să aveți în voi acea atitudine care este în Cristos Isus. El, fiind din fire Dumnezeu, nu a considerat un beneficiu propriu că este egal cu Dumnezeu, ci s-a despuiat pe sine luând firea sclavului, devenind asemenea oamenilor, iar, după felul lui de a fi, a fost aflat ca un om. S-a umilit pe sine, făcându-se ascultător până la moarte, până la moartea pe cruce. Pentru aceasta și Dumnezeu l-a înălțat și i-a dăruit numele care este mai presus de orice nume, pentru ca în numele lui Isus să se plece tot genunchiul: al celor din ceruri, al celor de pe pământ și al celor de dedesubt și orice limbă să dea mărturie că Isus Cristos este Domn, spre gloria lui Dumnezeu Tatăl" (Fil 2,5-11).

Astăzi, când Sfântul Părinte papa Francisc declară închis Anul Jubiliar al Milostivirii, ne simțim fericiți și îndreptățiți să mărturisim că cel pe care noi îl recunoaștem Dumnezeul și Mântuitorul nostru, cel care este chipul vizibil al Milostivirii Tatălui, este Cristos, regele sufletelor noastre, pe care l-au întâlnit atâția și s-au bucurat de iubire și de iertare, singurul mare și vrednic de laudă căruia să-i fie glorie în veci de veci.

Proclamând cu bucurie astăzi în solemnitatea Cristos, Rege, imnul gloriei sale: Cristus vincit, Cristus regnat, Cristus imperat, cântăm și noi, cei adunați astăzi în catedrală, împreună cu Sfântul Părinte papa Francisc, cu toți episcopii și preoții și cu tot poporul celor mântuiți: Cristos învinge, Cristos domnește, Cristos de-a pururi poruncește; pentru că singur ne iubește. Amin.

20 noiembrie 2016

Ep. Petru Gherghel


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
425 accesări.


Alte predici pentru Cristos, Regele Universului:

Anul C
25 noiembrie 2007 - Pr. Cristinel Farcaș
21 noiembrie 2010 - Ep. Petru Gherghel
24 noiembrie 2013 - Pr. Petru Sescu

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat