Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Duminica a 30-a de peste an

Sir 35,15b-17.20-22a; Ps 33; 2Tim 4,6-8.16-18; Lc 18,9-14

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Ca în fiecare an, în penultima duminică a lunii octombrie, Biserica întreagă celebrează Ziua Mondială a Misiunilor. Ca și în anii trecuți, mă bucur nespus să celebrăm împreună această zi aici, în catedrala din Iași, și pe frecvențele posturilor de radio.

La începutul predicii, dați-mi voie să citesc un pasaj din mesajul Sfântul Părinte papa Francisc pentru această zi: "Suntem invitați toți să ieșim ca discipoli misionari, fiecare punând în slujbă propriile talente, propria creativitate, propria înțelepciune și experiență în ducerea mesajului duioșiei și compasiunii lui Dumnezeu întregii familii umane. În virtutea mandatului misionar, Biserica se îngrijește de cei care nu cunosc evanghelia, pentru că dorește ca toți să fie mântuiți și să ajungă trăirea experienței lui Dumnezeu la toată lumea". Așadar, în virtutea mandatului misionar, Biserica se îngrijește ca toți să fie mântuiți.

Ați simțit ceva asemănător în a doua lectură de astăzi? Paul spune așa: "Am luptat lupta cea bună, îmi este rezervată coroana dreptății, însă nu numai mie, ci și tuturor acelora care așteaptă manifestarea lui Dumnezeu". Nu numai mie, spune Paul, ci și tuturor celorlalți. Dreptatea și răsplata nu este numai a lui, dar trebuie să fie a tuturor. Chiar el adaugă astăzi, "Nimeni nu a fost alături de mine, însă să nu li se ia în seamă acest lucru".

Acesta este chipul adevăratului discipol. Apostolul misionar, prin excelență, își dorește mântuirea tuturor. Și acolo unde este necesar cere și clemență pentru cei care au greșit. Un adevărat misionar pune deasupra sa iubirea față de Dumnezeu și față de aproapele.

Dar știați că toți suntem misionari? Am primit acest dar la Botez, când preotul a spus: "Eu te botez În numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh" și prin aceasta am devenit fii preaiubiți ai lui Dumnezeu, care ascultă cuvântul său și-l pun în practică, care urmează pașii Fiului său, care a venit pe pământ pentru a-i mântui pe toți.

Vă întreb astăzi, ceea ce m-am întrebat și pe mine atunci când am scris aceste rânduri: "Sunt eu cu adevărat misionar prin viața mea?". Dacă nu, atunci unde greșesc? Știu că pot fi misionar susținându-i prin rugăciune și prin oferta mea pe cei care sunt în țările de misiune. Și e un lucru lăudabil. Dar, în același timp, eu trebuie să-mi împlinesc menirea mea misionară aici, alături de mama și tata, alături de soț, surori și frați, alături de prieteni și de cunoscuți. Ce-mi scapă dacă nu sunt misionar în adevăratul sens al cuvântului?

Dați-mi voie să citesc câteva rânduri din scrisoarea părintelui Giuseppe Arnoldi, care plecând în misiune se adresează prietenilor săi: "Dragi prieteni, plec cu bucurie. Plec cu bucuria de a fi un necunoscut, având posibilitatea de a învăța mai mult de la toți și de la toate. Plec pentru că am înțeles că nu pot aștepta să fiu răsplătit, că nu e atât de important să-i ajut pe cei care stau bine în credință. Dar e nevoie de mine dincolo, acolo unde este mai puțină viață. Merg să-i aleg pe cei din urmă. Am înțeles că acolo unde ajunge Cristos ajunge și viața. Iar el nu va permite nimănui să-și piardă speranța. Plec în misiune. Merg să mă identific cu cei în suferință, cu chinul lor, cu durerea lor. Merg pentru a fi cu cei săraci și neînsemnați. Rugați-vă pentru mine! Pe curând". Este nevoie de mine acolo unde este mai puțină viață, spune părintele Giuseppe. Și a ieșit pentru a fi un discipol misionar, punând în slujba lui Dumnezeu propria ființă, adică talentele, creativitatea, înțelepciunea și experiența sa, pentru a duce mesajul compasiunii lui Dumnezeu. Aceasta este adevărata angajare misionară, o angajare care cere întreaga noastră ființă. Misionar este acela care pune în joc siguranța, timpul și inima sa. Pășește înainte fără a avea garanția că toate vor merge bine. Și chiar dacă se întâmplă să iasă rău, își va dori pe mai departe binele tuturor. Mă opresc și mă întreb: Sunt eu discipol misionar bun?

Sfântul Părinte ne spune simplu: "Discipol misionar este cel care pune în slujba vestirii propriile talente, propria creativitate, propria înțelepciune și experiență". Dați-mi voie să cred că fiecare dintre noi avem propria creativitate, propria înțelepciune și experiența noastră. O parte din înțelepciune și o latură creativă, doar că nu le folosim bine.

Aș vrea să vă întreb: La ce folosim talentele, creativitatea, înțelepciunea și experiența noastră? La ce o folosim? O folosim la a avea un loc de muncă mai bun, la o imagine mai bună în societate, o independență maximă și un comfort cât mai mare. Cu tehnică de ultimul răcnet care nu face decât să sporească mai mult dorința noastră, care nu ne folosește decât la cele mai bune jocuri, la a naviga cât mai repede pe internet sau prin aplicațiile pe care le avem deja instalate. Avem atâtea daruri și de multe ori le irosim atât de repede. Nu mă înțelegeți greșit! Am spus-o de foarte multe ori: Omul care muncește, care este capabil să ducă în spate o afacere, care participă la ea și astfel locuri de muncă oamenilor sau oamenii se bazează pe el, acela își pune darurile primite în slujba oamenilor. Eu nu la ei mă refer. Eu mă refer la cei care uită să pună în slujba lui Dumnezeu și a aproapelui ceva din inteligența sa, din talentul său, din creativitatea și șansa pe care a primit-o în viață. Cei care facem așa, suntem astăzi în locul fariseului din evanghelie. Am spus: "Cei care facem". Pentru că și eu, de multe ori, mă găsesc în această situație a fariseului de astăzi. Mi se întâmplă și mie să cad în păcatul acesta al aroganței, de a nu-mi folosi tot talentul, creativitatea și darurile primite pentru a-l ajuta pe aproapele, ci mai degrabă ca să-l critic. Să cerem azi iertare tuturor acelora cărora le-am greșit și mai ales lui Dumnezeu, să-i cerem iertare că nu am făcut ceea ce trebuie.

Dar să ne întoarcem la fragmentul evanghelic de astăzi, care se găsește doar în Luca: un fariseu, care respectă Legea chiar și în cele mai mici amănunte, și, pe de altă parte, un vameș, care, așa cum era în conformitate cu mentalitatea lumii, era disprețuit de toți pentru că a început să conlucreze cu puterea romană. Deși parabola face parte din învățătura cu privire la rugăciune, Luca o prezintă ca o învățătură adresată celor care în inima lor îi judecă pe alții. Nu e vorba doar de rugăciune, dar e vorba și de modul în care ne adresăm în rugăciune.

Mentalitatea iudaică spunea că pentru a te ruga, trebuie să-i prezinți lui Dumnezeu tot binele pe care l-ai făcut. Era o mentalitate în care omul se prezenta înaintea lui Dumnezeu, așeza darurile sale și își aștepta răsplata. Isus, însă, în parabola fiului risipitor, a tatălui milostiv, spune că în rugăciune trebuie să-l privim pe Dumnezeu ca Tatăl nostru iubitor. Se schimbă tot: nu ne mai facem balanța contabilă cu Dumnezeu, nu mai dăm pentru a primi, ci am primit ca și noi să dăruim ceva la rândul nostru, să-i dăruim ceva lui Dumnezeu și aproapelui. Aceasta este adevărata misiune.

Să nu uităm că amândoi merg să se roage, amândoi au mers să stea de vorbă cu Dumnezeu, dar în moduri diferite. Unul pentru a se lăuda și altul pentru a-și cere iertare. Unul pentru a se lăuda cu realizările sale, și altul pentru a-și cere iertare pentru greșelile sale. La toate acestea se adaugă și răutatea din cuvintele fariseului, care stătea în față și spune: "Eu nu sunt ca acesta".

De câte ori nu ni se întâmplă și nouă să criticăm, să acuzăm, să judecăm pe celălalt chiar atunci când poate suntem în biserică, în bancă. Lumea are nevoie de oameni care să-și dorească mai mult să fie pace între noi. Lumea are nevoie de oameni care să-și dorească mai mult să trăiască milostivirea. Lumea de astăzi are nevoie de oameni care să-și dorească să-și trăiască viața în liniște. Acesta este motivul pentru care am folosit această temă pentru anul următor, anul misionar.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Lumea în care trăim ne aduce în față atâtea temperamente și caractere, atâtea moduri de a fi și de a acționa, câte chipuri sunt pe pământ. Priviți la cei din jur și vă veți da seama de ceea ce vorbesc. Am putea spune că avem atâtea lucruri care ne separă și atâtea lucruri pentru care să ne criticăm și să ne judecăm, dar unde vom ajunge? Ce se va întâmpla cu noi dacă nu ne oprim într-o zi? Și în loc să ne gândim doar la noi și să ne lăudăm în mod personal, nu ar fi frumos să ne rugăm asemenea vameșului și să ieșim îndreptățiți din biserică? Nu știu dacă astăzi, înainte de a ieși din biserică sau când se va termina Liturghia, pentru cei care sunt lângă radio, vom fi mai buni, vom avea o atitudine mai împăciuitoare, mai smerită sau mai plăcută. Dați-mi voie, în schimb, să fiu sigur că nu vom mai fi la fel după ce, stând în biserică sau acasă, lângă radio, ne vom întreba: Cu cine mă asemăn astăzi? Cu fariseul sau cu vameșul? Ce mi-aș dori, de fapt, să fiu? Îmi trăiesc cu responsabilitate misiunea încredințată la Botez? La ce-mi folosesc talentele pe care le am, creativitatea, înțelepciunea și experiența? Cum va arăta lumea aceasta, dacă toți ar fi ca mine? Unde greșesc dacă lumea aceasta încă nu-l cunoaște pe Dumnezeu, dacă nu s-a apropiat de el sau chiar, cunoscându-l, se îndepărtează.

Ar fi plăcut, totuși, ca în final, Isus să ne răspundă azi: "Dragul meu, dacă ești în biserică astăzi, înseamnă că mă cauți. Contează doar cu ce gânduri ai intrat în biserică și cu ce gânduri vei ieși afară. În rest, folosește tot ceea ce ai primit pentru a face binele. Folosește talentul, înțelepciunea, priceperea și experiența ta și fii un discipol misionar. Și eu îți voi face parte de pace, de milostivire și de viață". Amin.

23 octombrie 2016

Pr. Florin Petru Sescu


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
456 accesari.


Alte predici pentru Duminica a 30-a de peste an:

Anul C
28 octombrie 2007 - Pr. Alois Bișoc
24 octombrie 2010 - Pr. Claudiu Iștoc
27 octombrie 2013 - Pr. Cornel Cadar

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat