Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Duminica a 24-a de peste an

Ex 32,7-11.13-14; Ps 50; 1Tim 1,12-17; Lc 15,1-32

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Suntem în a 24-a duminică din timpul de peste an, și liturgia Cuvântului din această zi este în concordanță cu ceea ce medităm de aproximativ un an, și anume tema milostivirii din anul jubiliar, tematică ce o regăsim mai ales în cele trei parabole din evanghelia sfântului Luca. Anunțul frumos pe care îl auzim astăzi este că Dumnezeu se revelează ca fiind un Tată al mizericordiei, un Tată pe care și noi, la fel ca fiul cel mare din a treia parabolă, nu îl înțelegem mereu, parcă nu reușim să-i înțelegem bunătatea sa nemărginită. Pentru a "gusta" cât mai bine evanghelia de astăzi, e nevoie să ne aducem aminte contextul în care Isus povestește aceste trei parabole: este continuarea a ceea ce s-a întâmplat în evanghelia din duminica trecută, și anume curajul de a răspunde afirmativ la invitația de a-l urma pe el ca discipol, și totodată înțelepciunea de a ști cum să îl urmezi. O mare mulțime îl urmează pe Isus, unii pentru a-l asculta, alții pentru a murmura, nefiind de acord cu stilul de viață al Mântuitorului nostru. Putem să ne vedem și noi în acea mulțime, alegând din care parte vrem să facem parte. Pentru toți însă Isus povestește cele trei parabole, tuturor vrea să arate fața milostivă a lui Dumnezeu, neținând cont de ce gândim în inima noastră.

Începând discursul său, cu prima parabolă, Isus pune o întrebare un pic absurdă interlocutorilor săi: cine nu ar lăsa nouăzeci și nouă de oi în deșert, pentru a căuta o oiță ce s-a pierdut? Răspunsul imediat, al fiecăruia dintre noi, ar fi că nimeni ar face acest lucru. Eventual am rămâne, un pic stresați, cu restul turmei până a doua zi dimineață, după care am chema ajutoare pentru a o găsi pe cea pierdută. Am putea să vedem în această întrebare, sau acest răspuns, o oarecare "absurditate", dar avem de-a face cu o "absurditate" a iubirii, doar cel care iubește din toată inima este capabil de o astfel de acțiune. Isus vrea ca noi să înțelegem iubirea lui Dumnezeu, iubire înțeleasă doar de păcătoșii care cu umilință recunosc greșelile personale, și pentru ei Dumnezeu face sărbătoare. Ceilalți, ce nu sunt protagoniștii acestei sărbători, nu sunt cei drepți, ci cei ce se cred drepți, cei ce murmură împotriva celor păcătoși sau împotriva lui Dumnezeu, de la care vine bucuria. Cele trei parabole ascultate în evanghelie fac să înțelegem explozia de bucurie, sărbătoarea frumoasă, pe care Dumnezeu vrea să ne-o arate în momentul reîntregirii: reîntregirea turmei, reîntregirea numărului de drahme, și cea mai importantă reîntregire, cea a familiei, în sânul căreia se întoarce fiul cel mic. În primele două parabole, ceea ce s-a pierdut, a fost căutat, atât oaia cât și moneda, altfel ele singure nu s-ar fi întors niciodată înapoi, în schimb în a treia parabolă, lucrurile stau un pic diferit: tatăl acelui fiu nu merge în căutarea fiului ce a vrut în mod conștient să-l părăsească, ci adoptă o altă strategie, poate mai dureroasă, dar care îi permite fiului să fie liber; tatălui nu-i rămâne decât să continue să-l iubească și să-l aștepte, eventual cu privirea mereu spre ușă. Acel tată este atât de înțelept, încât oferă posibilitatea la cei doi fii să trăiască din plin darul libertății, pe care amândoi o râvnesc, dar niciunul nu o înțelege pe deplin: cel mare o suportă cu greu, și rămâne mânios, acasă, iar cel mic o contestă, și pleacă crezând că își va potoli setea de libertate în bălțile rușinii. Dar va fi acesta lucrul ce-l va lumina și-l va determina să se întoarcă la tatăl, sperând măcar la o primire ca a unui slujitor, dar până la urmă descoperă demnitatea de fiu doar datorită iertării ce o primește de la tatăl. Va trăi doar pentru că și-a regăsit tatăl.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Aș vrea să ne oprim acum asupra acestei parabole, cea a fiului risipitor, pentru a pătrunde mai bine mesajul pe care vrea să ni-l transmită liturgia Cuvântului. Un biblist iezuit, spunea că dacă s-ar pierde întreaga sfântă Scriptură, și ar rămâne doar acest fragment, al acestei parabole, am înțelege fără probleme cum este și cine este Dumnezeu. Sensul acestui text este convertirea cea mai radicală, căci nu vorbește doar despre convertirea unui păcătos, cât mai ales despre convertirea celui ce se crede drept, în cazul acesta fratele cel mare, invitat să se convertească de la încăpățânarea de a continua în felul său de dreptate la milostivire. Este o invitație pentru fiecare om, pentru fiecare creștin, de a-și schimba mentalitatea despre ce înseamnă a fi drept, situație în care ne aflăm și noi de multe ori. Fratele cel mare nu reușește să înțeleagă comportamentul tatălui ce îl are față de fratele său, plecat de acasă, după ce a cheltuit în plus și averea familiei; nu înțelege iubirea nemărginită pe care tatăl o revarsă asupra celui întors în sânul familiei; nu-l înțelege deoarece în relația sa cu tatăl, fiul cel mare nu a vrut să simtă iubirea tatălui, ci doar o relație stăpân-slujitor. Se gândea că el valorează doar în momentul împlinirii unei obligații, ca și un alt slujitor, dar răspunsul tatălui este nemaipomenit: "Nu ți-am dat niciodată un ied pentru a face sărbătoare cu prietenii tăi, pentru că tot ceea ce vezi este al tău! Nu ai înțeles că tot ceea ce este al meu este și al tău?". Oare a acceptat această iubire până la urmă? Isus nu ne arată deznodământul acestei întâmplări din evanghelie, deoarece Mântuitorul vrea ca fiecare dintre noi, recunoscând că de multe ori suntem în aceeași situație, să arătăm ce am face noi în acel moment, dacă am participa și noi la sărbătoarea pregătită pentru fratele nostru, fără să ne comparăm, fără să calculăm meritele celuilalt.

Isus vrea ca noi să descoperim acest chip al lui Dumnezeu, care ne iubește fără să ne analizeze, și ne iubește în mod gratuit. Un Dumnezeu pe care îl interesează doar relația noastră cu el, și nu neapărat situația în care ne aflăm. O oaie murdară, obosită, reîntoarsă în țarc, ce poate fi mângâiată, este pentru Păstor mult mai importantă decât o oaie curată, puternică, dar departe de turmă; o monedă de mică valoare, dar în buzunar, poate face mai mult bine decât o grămadă de bani, pierduți cine știe pe unde; un fiu, cu capul plecat, pe jumătate căit, e mult mai bun decât un fiu, care poate locuiește sub același acoperiș, executor a toate cerințele tatălui, dar în realitate foarte distant în a trăi comuniunea din sânul familiei. De aceea e necesar pentru înțelegerea mesajului evanghelic să aprofundăm relația noastră cu Dumnezeu, să ne lăsăm găsiți de el și iubiți de el.

Finalul celor trei parabole de astăzi, care se termină cu o mare sărbătoare, vrea să arate imaginea frumoasă a Bisericii. O Biserică ce vestește mizericordia lui Dumnezeu. Oare putem înțelege acest mesaj? Îl putem trăi? Sigur! Ne dăm seama că este posibil din mărturia poporului israelit și cea a sfântului apostol Paul, mărturie ce o găsim în primele două lecturi: Dumnezeu, prin mijlocirea lui Moise, oferă iertarea poporului ales pentru trădarea și îndepărtarea de el. Sfântul Paul, în schimb, cu toate că avuse un trecut tumultuos, primește milostivirea lui Dumnezeu, trăind o viață nouă.

Așadar, suntem chemați și noi să facem această experiență în viața noastră, primind de la Dumnezeu iubirea sa, iar apoi să-i ajutăm și pe ceilalți în a înțelege cât de mare și cât de benefică este iubirea lui Dumnezeu în viața omului pentru a ajunge la fericire.

11 septembrie 2016

Pr. Marius Bereșoaie


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
422 accesari.


Alte predici pentru Duminica a 24-a de peste an:

Anul C
16 septembrie 2007 - Pr. Felician Tiba
12 septembrie 2010 - Pr. Isidor Mocanu
15 septembrie 2013 - Pr. Cornel Cadar

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat