Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Duminica a 23-a de peste an

Înț 9,13-18; Ps 89; Flm 9b-10.12-17; Lc 14,25-33

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Deseori auzim vorbindu-se despre o înțelepciune creștină, dar, cu toate acestea, trebuie să admitem că nu știm exact în ce constă această înțelepciune. Liturghia de astăzi ne oferă posibilitatea să medităm asupra acestei teme. Ideea principală care se regăsește în textele biblice pe care le-am ascultat este înțelepciunea lui Dumnezeu oferită oamenilor. De cele mai multe ori omul nu știe nici ceea ce vrea el însuși și cu mare greutate poate descoperi lucrurile care nu-i sunt chiar la îndemână.

Prima lectură ne spune că gândurile celor muritori sunt șovăielnice și cugetările noastre nesigure. Așa suntem noi, oamenii, că ne bazăm doar pe rațiunea noastră și pe lucrurile concrete pe care le vedem. Atunci rezultatul va fi unul pur uman. Omul care acționează astfel nu va înțelege niciodată ce înseamnă înțelepciunea lui Dumnezeu. Pentru acesta, viața este asemenea cuvintelor psalmistului care spune: "Dimineața înflorește și crește, seara este cosită și se usucă". În fața acestei constatări amare, omul modern cade în disperare sau spune și el ceea ce a spus materialistul din toate timpurile: să mâncăm și să bem, pentru că mâine vom muri. Omul biblic, în schimb, își află refugiul în rugăciune. El cere lui Dumnezeu darul de a învăța să-și numere propriile lui zile în așa fel încât să poată ajunge la înțelepciunea inimii. "Cine ar fi cunoscut planul tău, dacă nu i-ai fi dat înțelepciunea și nu l-ai fi trimis pe Duhul tău cel Sfânt din înălțimi?", ni se spune la finalul primei lecturi de astăzi.

Până acum am vorbit despre înțelepciune. Dar ce este înțelepciunea? Înțelepciunea nu înseamnă erudiție, adică a cunoaște multe lucruri. Nu înseamnă nici măcar simpla știință, adică acea cunoaștere rațională obținută prin cercetări profunde într-un anumit domeniu. Înțelepciunea despre care vorbim este o știință specială, care presupune o oarecare experiență, o dragoste față de aproapele și o bucurie nespusă în tot ceea ce se face. Înțelepciunea nu privește atât lucrurile trecătoare, cât mai ales cele spirituale. Înțelepciunea creștină este perfecțiunea lui Isus prin excelență, care înseamnă nu atât o adeziune a minții, cât a inimii, a întregii persoane, fiindcă nu este vorba de a alege doctrina lui Isus, ci pe Isus însuși, iar aceasta este o alegere de viață.

Despre această înțelepciune ni se vorbește și în evanghelia de astăzi. Isus ne spune astăzi că dacă cel care îl urmează nu-și urăște tatăl, mama, copiii, frații și surorile, ba chiar propria viață, nu poate fi discipolul lui. Incompatibilitatea stă în faptul că nimeni nu poate sluji la doi stăpâni. Dacă cineva este pus în alternativa de a avansa în carieră călcând în picioare dreptatea și adevărul și el alege înaintarea în grad, stăpânul unui asemenea om este cariera, nu Isus.

În evanghelie l-am întâlnit pe Isus urmat de o mare mulțime de oameni. El se săturase de atâția oameni care îl urmau doar pentru că era la modă sau li se părea senzațional ceea ce zicea și făcea, ori pentru că le plăcea să stea în preajma lui. Isus era conștient că vestea cea bună adusă de el nu era luată în serios de mulți dintre cei care îl urmau. De aceea Isus ia atitudine și dorește să-i facă pe cei care îl urmează să se întrebe de ce fac acest lucru. Isus șochează vorbind despre ura față de propria familie. Unii ar spune că Isus folosește cuvinte dure și este imposibil să le urmăm ca atare. Dacă cineva vrea să ofere o interpretare, vor fi alții care vor spune că îndulcesc evanghelia și că îi schimbă sensul. Adevăratul mesaj al cuvintelor lui Isus face referire la o alegere de viață, el nu promovează dușmănia între oameni, ci dorește ca fiecare om să trăiască ca un fiu al lui Dumnezeu, chiar dacă acest lucru va naște ură în mijlocul familiei sale sau nu va corespunde cu înaintarea în grad. Urmarea lui Cristos este mai importantă deoarece ne face înțelepți și ne oferă demnitatea de fii ai lui Dumnezeu. Isus își dorește ucenici care atunci când se apucă de construit un turn, o cetate, o viață, nu se vor opri până când aceasta nu va fi gata. Isus dorește ucenici care atunci când pornesc la luptă cu viciile și ispitele acestei lumi, nu vor accepta niciun compromis și vor duce această luptă până în ultima zi a vieții lor. Această atitudine îl face pe ucenic înțelept. Însă trebuie să nu uităm niciodată că această înțelepciune a noastră, a oamenilor, nu este totul. Înțelepciunea lui Dumnezeu este mult mai mare, mult mai amplă, și ne oferă fiecăruia o cale în viață.

De exemplu, în lectura a doua am auzit vorbindu-se despre Onesim. Acesta a fost un sclav al lui Filemon, dar care într-o zi a fugit de acasă. Ajuns la Roma a cunoscut mesajul lui Isus și s-a convertit și astfel a devenit ucenicul sfântului Paul. În a doua lectură am auzit cum sfântul Paul l-a trimis pe Onesim înapoi la Filemon, dar de data aceasta ca un frate. Și spune sfântul Paul că "poate de aceasta a fost luat de lângă tine, pentru ca acum să-l primești ca pe un frate".

Se povestește că odată era un om nemulțumit de felul în care Dumnezeu conduce lumea. De aceea, într-o bună zi a intrat într-o biserică și așezându-se în fața unui crucifix a început să-i reproșeze lui Isus toate nedreptățile și suferințele pe care le știa. Spre surprinderea lui, Isus de pe cruce a prins viață și a intrat în discuție cu el. După câteva cuvinte schimbate de Isus și omul acela, iată că Isus i-a propus omului nemulțumit să se urce pe cruce și să facă cum știe el mai bine cu cei care vin să se roage. Omul a fost de acord și s-a urcat pe cruce, iar Isus s-a retras după un stâlp. Primul care a intrat în biserică și a îngenuncheat în fața crucifixului a fost un om bogat care avea o pungă plină cu bani și care cerea să obțină o decizie favorabilă la tribunal. Din neatenție, acesta uitat punga cu bani acolo. După acesta a intrat în biserică un om sărac, care îngenunchind îi cerea să-l ajute să găsească ceva de muncă pentru a avea ce duce acasă la finalul zilei. În timp ce săracul se ruga, a văzut lângă el darul primit, punga cu bani, și a luat-o și a plecat. După el a venit un soldat care urma să plece cu vaporul într-o altă țară pentru a-și sevi patria. Soldatul s-a rugat pentru o călătorie liniștită și pentru a se întoarce acasă cu bine. Însă, în timp ce se ruga, a intrat în biserică omul bogat împreună cu doi polițiști. Bogatul l-a acuzat pe soldat că a luat banii, iar polițiștii l-au arestat. În acel moment, omul care s-a urcat pe cruce în locul lui Isus nu a mai rezistat. Și, dându-se jos de pe cruce, a explicat celor prezenți adevărata situație. Astfel soldatul a fost eliberat, bogatul și-a recuperat banii, iar omul care luase banii a fost arestat. După rezolvarea cazului, omul nostru i-a spus lui Isus: "Ai văzut cum se rezolvă problemele? Nu este suficient să stai pe cruce fără a spune nimic". Atunci Isus i-a răspuns: "Într-adevăr, ai rezolvat cazul. Dar vreau să fac câteva precizări. Omul bogat era un om corupt, care voia să mituiască judecătorul pentru a obține o sentință nedreaptă. Omul sărac a rămas fără loc de muncă și era disperat pentru că nu avea cu ce să-și hrănească cei cinci copii care îl așteptau acasă. Soldatul a plecat cu vaporul, dar pe mare vasul s-a scufundat și a murit". Și a continuat Isus: "Dacă ai fi tăcut, omul corupt nu ar fi câștigat pe nedrept procesul, omul sărac ar fi avut cu ce să-și hrănească familia până își găsea un nou loc de muncă, iar soldatul, chiar dacă ar fi fost închis, până la urmă ar fi fost eliberat din lipsă de probe și astfel ar fi scăpat cu viață". Morala? În viață nu este suficient să cauți rezolvări imediate, pentru că acestea sunt în detrimentul fiecăruia, iar înțelepciunea lui Dumnezeu este mult mai amplă decât noi ne putem imagina.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Înțelepciunea lui Dumnezeu nu se aseamănă cu înțelepciunea oamenilor. Noi vedem imediatul, Dumnezeu vede totul. De aceea, suntem astăzi invitați să trăim înțelepciunea creștină învățată de Isus, și anume, să fim atenți să-l urmăm prin cuvânt și faptă, fără a mai întoarce capul înapoi, odată ce am pus mâna pe plug. De asemenea, suntem invitați să ne rugăm pentru cei care nu-l urmează încă pe Isus, pentru ca bunul Dumnezeu, în înțelepciunea sa, să-i aducă pe toți acasă.

Lăudat să fie Isus Cristos!

4 septembrie 2016

Pr. Claudiu Bulai


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
496 accesari.


Alte predici pentru Duminica a 23-a de peste an:

Anul C
9 septembrie 2007 - Pr. Pavel Chelaru
5 septembrie 2010 - Pr. Iosif Iacob
8 septembrie 2013 - Pr. Claudiu Dumea

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat