Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Duminica a 21-a de peste an

Is 66,18-21; Evr 12,5-7.11-13; Lc 13,22-30

Lăudat să fie Isus Cristos!

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Ca să oprească năvălirile popoarelor barbare din nord, chinezii au construit Marele Zid, o graniță monumentală de 21000 de km lungime, inaccesibilă, de netrecut. În primii 100 de ani de existență ai acestui zid, China a fost totuși invadată de dușmani. N-a rezistat zidul? Ba da. Atunci, ce s-a întâmplat? Năvălitorii au mituit paznicii zidului și au pornit pe porțile deschise de aceștia. Natura umană era oroarea. Eșecul planului chinezesc era că ei și-au pus prea mare încredere în ziduri și n-au făcut eforturi pentru zidirea caracterului paznicilor lui.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

În această duminică, textul evanghelic începe cu o întrebare a unui din mulțime: "Sunt puțini cei care se mântuiesc?". Această întrebare era obișnuită în epoca lui Isus. Mulți dintre contemporanii Domnului considerau că singurii care se vor mântui erau iudeii, cei care se aflau în interiorul zidurilor Palestinei. Isus răstoarnă argumentele și încearcă să dea o învățătură mai profundă referitoare la tema mântuirii: ospățul pe care Dumnezeu îl va da în Împărăția sa este deschis tuturor, este pentru bărbații și femeile din orice parte a lumii. Isus nu răspunde la întrebarea cu privire la cantitatea celor mântuiți, ci la efortul pe care acest lucru îl presupune. Altfel spus, pentru mântuire nu este suficient numai simplul fapt de a-l fi cunoscut pe Isus ori de a fi între zidurile unei Biserici, așa cum nu a fost suficient Marele Zid chinezesc pentru a garanta securitatea localnicilor. E nevoie de mai mult, de trecerea prin poarta cea strâmtă. Viața conform voinței divine nu este fără încercări, ceea ce are valoare costă. Dumnezeu vrea să ne mântuiască, însă cu condiția să-i dăm un răspuns clar de credință și de viață autentică. Isus nu dă rețete ușoare pentru mântuire, ne vorbește despre poarta cea îngustă și despre poarta încuiată. Acest lucru invită la responsabilitate și la seriozitate în propriul drum de mântuire. Ne îndeamnă Mântuitorul: "Străduiți-vă să intrați pe poarta cea strâmtă".

Termenul grecesc folosit în original se referă la lupta atletului pentru câștigarea premiului. Se cere un efort pentru a intra pe ușa sau poarta cea strâmtă. Cel care așteaptă să fie dus în cer pe pat comod de flori, care nu cunoaște ce înseamnă tensiunea și agonia luptei credinței, nu are nicio șansă. Este vorba de lupta dintre două alternative: de a merge pe calea cea strâmtă sau pe calea cea largă, de a asculta de îndemnurile Duhului Sfânt sau de cele ale firii noastre pământești. Alegerea aceasta nu se face o dată în viață, o dată pe an, nici doar la marile sărbători creștine. Alegerea dintre calea strâmtă și îngustă o facem zilnic, clipă de clipă.

La această alegere concretă i-a invitat papa Francisc pe tinerii din lumea întreagă, reuniți la Cracovia luna trecută. Spunea papa că de multe ori se confundă fericirea cu o canapea, o canapea care să ne ajute să stăm comozi, liniștiți, foarte siguri, o canapea împotriva oricărui tip de durere și de teamă, o canapea care să ne facă să stăm închiși în casă, fără a ne trudi și fără a ne preocupa.

Dar adevărul este altul. Nu am venit pe lume pentru a vegeta, pentru a ne simți comozi, pentru a face din viață o canapea care să ne adoarmă. Dimpotrivă, am venit pentru un alt lucru: pentru a lăsa o amprentă. Este foarte trist a trece prin viață fără a lăsa o amprentă. Isus este Domnul riscului, este Domnul acelui "mereu mai departe". Isus nu este Domnul confortului, al siguranței și al comodității. Pentru a-l urma pe Isus trebuie o doză de curaj, trebuie să te decizi să schimbi canapeaua cu o pereche de papuci care să te ajute să mergi pe drumuri niciodată visate și nici măcar gândite, pe drumuri care pot deschide noi orizonturi, capabile să contagieze bucurie, acea bucurie care se naște din iubirea lui Dumnezeu, bucuria care lasă în inima ta fiecare gest, fiecare atitudine de milostivire. Timpul pe care îl trăim astăzi acceptă numai jucători titulari pe terenul vieții, nu este loc pentru rezerve.

Lectura a doua, luată din Scrisoarea către Evrei, vine cu un îndemn practic: "Fiul meu, nu disprețui disciplina Domnului". Sfântul apostol Paul, de asemenea, compară viața creștină cu un teren sportiv unde atleții își impun o disciplină pentru a câștiga premiul.

Privind la viața noastră, observăm că prea adesea nu ne supunem disciplinei Domnului. Ne comportăm uneori ca niște adolescenți care nu reușesc să vadă sacrificiul părinților pentru ca lor să nu le lipsească nimic. Uneori nu doar că nu mergem pe calea cea strâmtă ci, mai mult poate, îi închidem noi ușa Domnului pentru a nu mai fi în viața noastră.

Trântise ușa de la intrare din casă, supărat. Pe mama lui o lăsă în lacrimi, iar pe tatăl cu privirile în jos. Împlinise recent 18 ani, iar părinții nu mai aveau ce să caute în viața lui. De Dumnezeu nu mai vrea să audă și de Biserică nici atât. "Ce știu și bătrânii aceștia că se tot bagă în viața mea?", își spuse cu ciudă în timp ce ieșea pe poarta casei, fără pic de recunoștință. "Ce știu ei?", o întrebare bună. Au știut să se trezească de patru ori pe noapte pentru tine când erai un țânc, să te schimbe și să-ți dea de mâncare, iar tu le tai acum pofta de mâncare. Au știut să-ți cumpere un training nou, ei nu-și mai luaseră de ani de zile decât second-hand, ca tu să fii tot timpul la patru ace, pe afară, că pe dinăuntru nu ai vrut să te înnoiești. Au știut să-ți cumpere adidași noi, să mergi la școală, să ai o carte în mână și un stilou, iar acum le scrii în inimă cuvinte grele. "Ce știu ei?" Mai nimic. Au știut să te învețe să te rogi cu gândul că-l vei alege pe Domnul într-o zi ca un călăuzitor puternic. Când erai mic și nu aveați mașină și mergeați pe jos la biserică, pe ploaie, țineau singura umbrelă ce o aveau deasupra ta. Tu mereu protejat, iar ei mereu expuși. Au știut să-ți dea doi lei din casă ca să ai bilet de tramvai spre școală, iar tatăl tău a mers pe jos la lucru, nu o dată. Iar acum nu dai doi lei pe ei. Când te-ai înscris la liceu au împrumutat bani să-ți ia un calculator, să fii în pas cu colegii, să nu le mai comentezi mereu că tu nu ai. Dar, deși aveai calculator, ai rămas în spate cu calculele de recunoștință. Data viitoare să nu mai trântești ușa! E ușa în care mama ta zilnic a ieșit să te întâmpine când veneai de la școală, să te cheme de la joacă la masă. Data viitoare să nu-i mai lași în lacrimi! Când ai tăi plâng din cauza ta, nu ai cum să-ți fie bine în viață. Data viitoare să știi, oriunde ai fi, că ei se roagă pentru tine, că și-ar dori de la tine un buchet din floarea numită "ascultare", că și-ar dori să te vadă că te întorci, nu doar spre ei cu recunoștință, ci și spre Dumnezeu, cu căință. Data viitoare să știi că prietenii vin și pleacă, părinții rămân și te așteaptă în spatele ușii, trântite de tine, dar deschisă de ei la câteva minute după ce ai plecat, ca să te mai vadă o dată.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Dacă părinții se ocupă cu atâta grijă de binele copiilor și cu spirit de sacrificiu neîntrerupt sunt alături de ei, cu atât mai mult Dumnezeu este cu noi, iar noi, prin credință, suntem invitați să vedem binefacerile lui Dumnezeu pe calea vieții noastre. Străduiți-vă să intrați pe poarta cea strâmtă! Străduința, intrarea și poarta strâmtă sunt imagini care indică efortul, dăruirea pentru a-l urma pe Domnul și a ajunge la mântuire. Nu înseamnă că mântuirea este rezultatul efortului nostru. El este Mântuitorul! Însă ne invită și pe noi să participăm cu libertatea noastră, cu voința noastră și cu munca noastră la această mântuire pe care ne-o oferă. Să-i cerem Domnului harul de a fi găsiți vrednici să participăm la masa cerească. Euharistia pe care o celebrăm acum ne oferă forța și curajul pentru a trăi pe pământ astfel încât într-o zi să vedem deschiderea ușii strâmte a locuinței cerești. Amin.

21 august 2016

Pr. Cristian Bîrnat


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
538 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 21-a de peste an:

Anul C
26 august 2007 - Pr. Iosif Comorașu
22 august 2010 - Pr. Eduard Patrașcu
25 august 2013 - Pr. Cătălin Farcaș

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat