Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Duminica a 19-a de peste an

Înț 18,6; Ps 32; Evr 11,1-2.8-19; Lc 12,32-48

Lăudat să fie Isus Cristos!

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

În evanghelia de astăzi, Isus, adresându-se apostolilor care sunt gata să-și dea viața pentru el, folosește un limbaj tandru și plin de încredere spunând: "Nu te teme, turmă mică". Acestei turme mici Isus îi aduce o încurajare, un îndemn. Îi spune: "Nu te teme!". Acestei turme mici Isus îi descoperă măreția: "I-a plăcut Tatălui vostru să vă dea Împărăția sa". Turma mică devine mare fiindcă i-a plăcut lui Dumnezeu să fie Tată, să-i ofere propria sa viață, propria iubire în Cristos. Aceasta este comoara pe care se bazează și se îmbogățește existența turmei mici din care și noi facem parte, dar pe care nici porțile Iadului nu o vor putea învinge.

Iubirea cere colaborare. Faptul că Dumnezeu este Tatăl acelora care fac parte din turma mică, că le-a dat acum chiar bucuria de a trăi misterul lui Cristos, misterul Împărăției sale, le cere tuturor acestora să-și adune comori pentru Împărăție, pentru această Împărăție. Cum? Devenind cât mai asemenea Creatorului, transformând bunurile temporale în pomeni, făcând din viața noastră o bucurie pentru cei triști, un sprijin pentru cei săraci, izvor de hrană pentru cei flămânzi. Comoara inimii noastre trebuie să fie cei flămânzi, însetați, marginalizați, cei goi, bolnavi, cei nedreptățiți, toți aceia care se identifică cu Isus, conform proverbului citat de Mântuitorul în evanghelie: "Unde este comoara ta acolo va fi și inima ta".

Apoi, mai departe, Isus propune imaginea forte a oamenilor vigilenți: "Fiți gata!", le spune el. Ne explică faptul că oamenii care sunt gata pentru un angajament au mijlocul încins, pentru a nu fi împiedicați de haine, și țin lumina aprinsă pentru ca drumul parcurs din noapte să fie bine luminat. Așa îi vrea Isus pe discipolii săi.

Un mare educator, Baden Powell, a ales cuvintele lui Isus "Fiți gata!" drept motto pentru o mișcare de tineri pe care a întemeiat-o, cel mai mare grup de tineri existent astăzi în lume, Scout.

Isus ne îndeamnă să fim atenți, să nu dormim, să veghem, pentru că dușmanul este neobosit, stă la pândă, și ne sfătuiește "să fie mijlocul vostru încins și lămpile aprinse" și voi "asemenea unor oameni care își așteaptă stăpânul când se întoarce de la nuntă", ca atunci când vine și bate îndată să-i deschidă.

Încingerea mijlocului simboliza în acea vreme pregătirea cuiva pentru a se apuca de lucru, a porni într-o călătorie sau a se pregăti de luptă. La fel, păstrarea lămpilor aprinse indica atitudinea cuiva aflat în așteptare, în veghere.

Când va veni Domnul la sfârșitul vieții trebuie să ne găsească pregătiți, slujind din iubire și dedicați îmbunătățirii realităților pământești. El trebuie să ne găsească punând, așa cum se cade, în valoare lucrurile pământești, profesia, afacerile, odihna, fără a uita că nimic nu are o valoare absolută și că totul este necesar să ne ajute să-l iubim mai mult pe Dumnezeu, a-i sluji pe oameni și a ne câștiga Cerul, făcând o lume mai dreaptă, mai umană, mai creștină și mai bună decât am găsit-o.

Puțină vreme ne mai desparte de această întâlnire definitivă cu Cristos. Fiecare zi ce trece ne apropie mai mult de veșnicie. Întâlnirea poate avea loc anul acesta sau anul viitor. Nu știm ceasul. Oricum, ni se va părea că viața a trecut foarte repede. Domnul va veni la straja a doua sau a treia. Și cum nu cunoaștem exact când va veni, este necesar, după cum ne previne chiar el, să fim mereu atenți și în așteptare, pentru ca încheiată viața noastră pământească să merităm să intrăm cu el la nuntă și să fim numărați printre cei aleși. Pentru cine nu a trăit alături de Domnul, el va veni total pe neașteptate, ca un hoț, noaptea. "Aceasta să o știți, dacă ar ști stăpânul casei la care ceas vine hoțul, n-ar lăsa să-i spargă casa. Și voi viți gata". Dar gata sau pregătiți pentru ce? Sau la ce? Pregătiți ca atunci când așteptăm pe cineva important, care trebuie să sosească, dar nu știm când, nu știm ora, nu știm ceasul. "Fiți și voi pregătiți, pentru că Fiul Omului va veni în ceasul la care nu vă așteptați". Și ce vrea să însemne faptul că trebuie să fim pregătiți, ca și cum ar trebui să sosească dintr-un moment în altul?

Pentru a înțelege ce înseamnă să fim pregătiți, vreau să vă dau un exemplu. Un om avea o bucată mare de pământ și mulți sclavi. Pe o bucată de pământ a plantat o vie. A ales un sclav foarte credincios și i-a spus: "Eu trebuie să plec. Vreau ca tu să înconjori cu un gard această vie. Dacă mă vei asculta, vei obține la întoarcerea mea libertatea". Stăpânul a plecat. Slujitorul înconjoară toată via cu un gard bine făcut, gospodăresc. Dar apoi a văzut că în mijlocul viei au crescut tot felul de ierburi, de buruieni. Slujitorul și-a spus în sine: "Stăpânul mi-a poruncit numai să pun un gard, dar eu vreau ca toată via stăpânului meu să fie frumoasă și să aducă rod bogat". A început să arunce, să scoată ierburile, buruienile din vie. Când s-a întors stăpânul, a văzut că via era înconjurată și era foarte curată. S-a bucurat nespus de mult pentru că acel sclav a vegheat și a avut grijă de ceea ce i-a încredințat. A spus atunci slujitorului său credincios: "Nu numai că te declar liber, dar de azi înainte ești prietenul meu, pentru că știi să veghezi și să faci toate lucrurile cu iubire".

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

"Credința este garanția realităților sperate, dovada realităților care nu se văd", am auzit în a doua lectură de astăzi. Datorită ei, cei din vechime au primit o bună mărturie. Creștinul așteaptă ca într-o bună zi să sosească cel în care și-a pus încrederea și care nu înșală și nici nu poate înșela pe nimeni. Credința este aceea care dă curaj creștinului în lupta vieții, să adopte o atitudine de așteptare, o atitudine de veghere, de fidelitate, chiar dacă pe cel care îl așteaptă întârzie, chiar dacă cel care trebuie să vină nu știe ora când va sosi. Credința ne face creștini. Fiind un dar al lui Dumnezeu, cum spun sfântul Augustin și sfântul apostol Paul în Scrisoarea către Efeseni, poate fi refuzată. Însă, pentru a păstra acest dar pe care l-am primit la Botez se cere din partea creștinului efort, luptă continuă cu teama și comoditatea. Credința fără fapte este moartă.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Să veghem cu credință asupra lucrurilor pe care Domnul ni le-a dat în stăpânire și să lucrăm cu iubire pentru ca atunci când Domnul va veni să ne găsească veghind și să fie mulțumit de ceea ce ne-a încredințat.

Lăudat să fie Isus Cristos!

7 august 2016

Pr. Ciprian Bulai


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
480 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 19-a de peste an:

Anul C
12 august 2007 - Pr. Iosif Enășoae
8 august 2010 - Pr. Laurențiu Dăncuță
11 august 2013 - Pr. Petru Sescu

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat