Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Duminica a 16-a de peste an

Gen 18,1-10a; Ps 14; Col 1,24-28; Lc 10,38-42

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Oare ce e mai important, a ne ruga, a participa la Sfânta Liturghie sau a-i ajuta pe ceilalți? Oare cum e mai bine, să fim ca Maria sau ca Marta din evanghelia de astăzi? Evanghelia de duminica trecută părea să tranșeze lucrurile clar în favoarea Martei. Referindu-se la bunul samaritean, Isus spunea fiecărui om: "mergi și fă și tu la fel", făcându-l astfel de rușine pe preotul care se grăbea la rugăciune. Astăzi îi spune Martei că prea se frământă cu multe, iar Maria a ales partea cea mai bună! Cum să împaci munca și rugăciunea, acțiunea și contemplația?

De-a lungul secolelor, de multe ori cuvintele din evanghelia de azi au fost interpretate ca și cum ar fi o confirmare din partea lui Isus a faptului că viața contemplativă, ascunsă, în mănăstiri ar fi mai bună decât viața activă. Această interpretare însă nu este cea mai corectă, deoarece textul nu este interpretat în contextul său. De aceea, pentru început vă invit să vedem contextul în care trebuie înțelese cuvintele evangheliei de astăzi.

Isus a început o călătorie lungă din Galileea spre Ierusalim. Iese din lumea ebraică și intră în ținutul samaritenilor. Aici nu este bine primit, dar totuși continuă drumul învățându-i pe ucenici cum să se comporte atunci când vor fi în misiune. Trimite apoi în misiune 72 de ucenici. Când se întorc, aceștia se reunesc în jurul lui Isus, evaluează roadele, povestesc multe din cele trăite, dar Isus insistă asupra faptului că cel mai important este ca numele lor să fie scrise în ceruri. Urmează întrebarea învățatului despre cea mai mare poruncă din Lege și răspunsul lui Isus prin pilda samariteanului milostiv, ce invita la milostivire față de aproapele. Imediat este relatat episodul ascultat astăzi, care descrie vizita lui Isus în casa Martei și a Mariei. Avem astfel două exemple ce concretizează iubirea de Dumnezeu și aproapele, arătând un nou model de comportament în timpul misiunii.

Când sfântul Luca relatează acest episod are în fața lui o comunitate creștină divizată, care încearcă să-și amintească de cuvintele și gesturile lui Isus pentru a găsi răspuns la problemele cu care se confruntă. Creștinii de origine greacă se plângeau că cei de origine ebraică discriminează văduvele lor când se împart bunurile. De fapt, lipseau persoane pentru diferite slujiri. Două necesități reale, ambele foarte importante: slujirea Cuvântului și slujirea la mese. Ce e de făcut? Ce e mai important? Răspunsul lui Isus dat Martei ajută comunitatea la a discerne. Isus spune că Maria nu putea abandona conversația cu el pentru a merge să ajute în bucătărie. Sfântul Petru va spune primei comunități că "nu e just ca noi să lăsăm cuvântul Domnului pentru a sluji la mese". Nu se spune că o slujire e mai bună decât alta, ci doar că slujirea Cuvântului nu poate fi oprită pentru a sluji la mese. Comunitatea trebuie să caute suficienți oameni pentru a putea păstra ambele slujiri. Rădăcina tuturor rămâne ascultarea cuvântului, ceea ce face Maria. Slujirea la mese este rezultatul ascultării cuvântului. Recunoscându-l și stând aproape de cel care s-a făcut aproapele noastru, Maria e în măsură să facă ceea ce Isus cere: "Mergi și fă și tu la fel". Acțiunea sa se va naște din contemplare și nu va mai înceta niciodată: Maria va rămâne mereu o contemplativă în acțiune.

Acesta e contextul în care are loc această scenă și în care a fost el relatat de sfântul evanghelist Luca. Ce se întâmplă, de fapt, în evanghelia de azi? Acolo în casă, Maria stă la picioarele lui Isus și îl ascultă, însă Marta se dedică slujirii. În timp ce unii vorbesc, alții pregătesc ceva de mâncare. Ambele datorii sunt importante și necesare. Vă puteți imagina că aveți un oaspete în casă, oare îl lăsați singur? Nu cred. Pentru Maria Isus este Domnul și stă să-l asculte. Marta este însă dezamăgită și cuprinsă de invidie. La un momentdat îi cere lui Isus să intervină, căci sora ei a lăsat-o singură să slujească. Marta considera că datoria ei, ca și gazdă, este să pregătească hrana, iar slujirea în bucătărie e mai importantă decât ceea ce făcea acum sora ei. Doamne, nu îți pasă? De fapt, nu de ajutorul Mariei îi păsa Martei, ci o durea, era invidioasă pe aprobarea pe care Domnul o dă sorei sale. De aceea, dorește ca Isus să-i facă reproșuri și astfel să o aprobe pe ea, care pregătea ceva de mâncare pentru oaspeți. Regăsim aici reproșul fiului mai mare către cel mai mic și către tatăl său din parabola fiului risiptor: "Mie niciodată nu mi-ai dat!".

Marta, Marta. Este răspunsul lui Isus. Această repetiție indică o chemare, așa cum a fost și în cazul lui Moise, a lui Samuel și chiar a lui Saul: "Saule, Saule pentru ce mă prigonești" (Fap 9,4). Acesta din urmă, cucerit de Isus, va trece de la a fi ireproșabil în respectarea legii la a alerga pe drumul pe care a mers Isus" (Fil 3,6). Isus nu-i reproșează nimic Martei, dar o cheamă să devină ca Maria.

Pentru multe te îngrijești și te frămânți. Principiul după care slujește Marta este propriul eu și e înrădăcinat în a căuta să placă lui Dumnezeu. Dar "Maria a ales partea cea mai bună". Pentru Isus, o conversație frumoasă cu persoane prietene e mai important decât a mânca. Partea bună înseamnă moștenirea, adică ea îl are pe Domnul pentru totdeauna. Și nimeni nu i-l va lua.

Care este pentru noi tâlcul acestui episod ascultat astăzi?

În primul rând ne amintește care e cel mai important lucru din viață: să fim cu Isus. Asemenea Martei, suntem preocupați de multe, facem multe de la răsăritul până la apusul soarelui. Ne preocupăm de pâine, de familie, ne preocupăm chiar să facem binele, dar ne preocupăm prea puțin ca să găsim timp pentru a sta cu Domnul și a asculta cuvântul, asemenea Mariei. Asta e important, deoarece în logica credinței noastre, acest Isus, Domnul, dă forță, întărește, inspiră, mângâie. E important să îl asculți și să fii cu el, pentru ca apoi numele tău să fie scris în cer. Ce folos cele pentru care ne zbatem, pentru care ne cheltuim energia, ne pierdem sănătatea, ne distrugem familia, ne pătăm sufletul, dacă într-o zi n-o să ne vedem cu toții acolo în cer. De aceea, prioritatea numărul unu trebuie să fie să găsim timp să stăm și să ascultăm ce spune Isus. Fă-ți timp în fiecare zi să citești un fragment din Sfânta Scriptură, fă-ți timp în fiecare zi să vorbești cu Isus în rugăciune, doar tu cu el. Asta să fie într-adevăr o prioritate. Cu emoție vă relatez ceea ce îmi povestea un pacient dintr-un spital zilele trecute. Acum câteva săptămâni, o doamnă urmărea pe internet, într-un salon de spital, o Sfântă Liturghie. Întrucât nu avea căști, cu permisiunea vecinilor din salon, a lăsat să se audă mai tare. După Sfânta Liturghie, o asistentă se apropie de bolnava respectivă și îi spune: Nu știu cum e la voi la catolici, dar tot timpul cât ați dat să se audă tare Liturghia, a stat cu urechea lipită de ușa salonului un bătrân cu lacrimi în ochi. L-am întrebat de ce stă acolo. Mi-a răspuns: "E duminică și vreau să ascult și eu Liturghia. Asta mi-a mai rămas!". A asculta de Domnul. Asta mângâie, asta dă putere. Acesta e cel mai important lucru.

O altă învățătură a acestui fragment este cum să ne comportăm cu cei care ne calcă pragul. Pentru cei mai mulți e mai important să-i asculți, să înțeleagă că te preocupă soarta lor, să simtă că îi primești cu drag. Întreabă-l pe cel care te vizitează: cum se simte? Ce trăiește, ce mai e cu el? Marta e atât de preocupată cu protocolul unei bune primiri încât neglijează oaspetele. Maria însă se bucură, încetează toate pentru a sta cu oaspetele. Prezența lui Isus înseamnă bucurie pentru Maria, însă pentru Marta înseamnă oboseală. Între faptele de milostivire este una care amintește despre primirea străinului, a oaspetelui. Cum să-i primim bine pe ceilalți? Să încercăm să ne punem în pielea lor și să empatizăm cu ei. Ce ar aștepta de la noi? Ospitalitatea nu e ușoară. Greutățile pe care oaspetele neașteptat le aduce cu sine sunt mari. Ce sentiment domină sufletul nostru când vine vorba de a primi pe cineva în casa noastră? Avem tabieturi și uneori ne simțim iritați de oaspeți. Ospitalitatea înseamnă să renunți la propriile tabieturi. Adesea ne vine în minte urătura musafirilor: Aho, aho copii și frați, de la noi când mai plecați? Abraham în prima lectură de astăzi dă tot ce are mai bun pentru cei trei străini ce îi calcă pragul. O vorbă înțeleaptă spune: "Dacă vrei să dai cuiva o floare, mergi în grădină și o culege pe cea mai frumoasă". Dacă ai un oaspete, dă ce ai mai bun, ajută-l să se simtă bine în casa ta, îngrijește-te nu doar de trupul lui, ci și de inima lui.

O altă învățătură a evangheliei de astăzi: E mai important ce face Dumnezeu pentru noi, decât ce facem noi pentru Dumnezeu. Marta se preocupă să facă ceva pentru Domnul, iar Maria se bucură pentru ceea ce face Domnul pentru ea. Marta e neliniștită, invidioasă. Maria are pace și iubire. Important este ce-i place Domnului, nu ce vrem noi să-i placă Domnului. Noi ne mântuim prin faptele Domnului, nu prin faptele noastre. Faptele noastre sunt răspunsul nostru la faptele lui și exprimă iubirea noastră. Asta ar trebui să ne mângâie pe toți. Când te-ai îmbolnăvit și nu mai poți face multe din cele bune pe care le făceai până acum amintește-ți că e mai important ce face Dumnezeu pentru tine, decât ce ai fi putut face tu. Când nu mai ai liniște, căci ești preocupat de binele familiei, al celorlalți, și nu mai găsești timp nici de rugăciune, amintește-ți că e mai important ce a făcut Dumnezeu pentru tine, decât ce ai putea tu să faci pentru ceilalți. Când te simți depășit de probleme, când simți că nu mai poți face față așteptărilor celorlalți, nu uita că e mai important ce a făcut Dumnezeu pt tine, decât ce ai vrea să faci tu pentru alții. Când faci multe și ești mare și tare, amintește-ți că e mai important ce face Dumnezeu pentru tine decât ce faci tu pentru alții. Când îi judeci pe alții că nu fac mai nimic și tu faci totul, amintește-ți că cele mai importante lucruri le-a făcut Dumnezeu. Ar trebui să luăm exemplul unui copil de la o casă de copii, care la rugăciunea de seară spunea așa: Doamne, îți mulțumesc pentru mine! Iar acel copil nu avea picioare. El a înțeles că cel mai important lucru e cea ce face Dumnezeu pentru noi, nu ceea ce noi am putea face.

Evanghelia de astăzi ne conduce la temelia vieții noastre. E fundamental a asculta de Isus. Asta să fie prioritatea noastră, căci asta mângâie, întărește și dă putere. Să ne preocupăm nu doar de trupul celor care ne vizitează, ci și de inima lor; casă noastră să devină o casă a milostivirii. Când simțim că ne pierdem în agitație, în stres, chiar și pentru lucruri bune, să ne amintim că e mai important ce a făcut Dumnezeu pentru noi.

Revenind la provocarea de la început: e mai important a acționa sau a asculta? E mai bine să fii ca Marta sau ca Maria? Isus însuși a trăit profund unitatea dintre a asculta și a acționa, unitatea dintre viața contemplativă și viața activă. În fiecare om este o Martă și o Marie. Dacă Maria din tine a adormit și nu mai găsești timp să asculți de Isus, trezește-o! Dacă Maria din tine are timp să stea cu Domnul, atunci Marta din tine va fi fericită, va avea mângâiere, speranță și iubire. Amin.

17 iulie 2016

Pr. Petru-Sebastian Tamaș


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
363 accesari.


Alte predici pentru Duminica a 16-a de peste an:

Anul C
22 iulie 2007 - Pr. Felix Roca
18 iulie 2010 - Pr. Claudiu Budău
21 iulie 2013 - Pr. Benone Lucaci

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat