Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Duminica a 13-a de peste an

1Rg 19,16.19-21; Gal 5,1.13.18; Lc 9,51-62

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Cele două lecturi și evanghelia pe care le-am ascultat în duminica aceasta au o temă comună: "Exigențele vocației" de creștin. Dacă cercetăm bine prima lectură și evanghelia, descoperim motivul care se află la baza celor două lecturi: necesitatea despărțirii, a renunțării, a părăsirii lucrurilor și ființelor scumpe. Nu există răspuns la chemarea de a fi în slujba împărăției lui Dumnezeu, care să nu producă și suferințe.

În prima lectură, luată din Cartea Întâi a Regilor din Vechiul Testament, am auzit cum Domnul îl trimite pe profetul Ilie să-l cheme pe Elizeu, fiul lui Șafat, ca să fie profetul succesor. Din ascultare față de Domnul, Ilie pleacă să-l găsească pe Elizeu. Îl găsește arând cu plugul tras de 12 perechi de boi. Din acest mare număr de animale de povară, putem să ne dăm seama că Elizeu provenea dintr-o bogată familie de fermieri. Trecând pe lângă Elizeu, Ilie aruncă peste el mantaua sa. Acest gest simplu poate apărea ca fiind ciudat în zilele noastre, însă atunci însemna două lucruri deosebit de importante. Înainte de toate, deoarece mantaua reprezenta personalitatea și drepturile proprietarului, aruncarea ei asupra lui Elizeu însemna că Elizeu aparținea de acum încolo lui Ilie. În al doilea rând, deoarece mantaua făcută din păr de cămilă făcea parte din îmbrăcămintea specifică a unui profet, aruncarea ei asupra altei persoane însemna o investitură formală cu autoritatea proprietarului și acesta urma să fie inițiat în vocația de profet. Din acest gest, Elizeu a înțeles că Dumnezeu îl cheamă prin Ilie să devină profet al său. Lăsând boii acesta aleargă după Ilie și îi cere permisiunea să-și ia rămas bun de la părinți, acceptând chemarea de a fi profet. Ilie i-a răspuns: "Mergi și întoarce-te, căci știi ce ți-am făcut!". Din răspunsul lui Ilie ne dăm seama de un adevăr profund spiritual. Fiind slujitor al Domnului, nu era el cel care îl chema pe Elizeu, ci însuși Dumnezeu.

A urmat un lucru interesant. Ca un semn public al renunțării la viața lui de până atunci, Elizeu a sacrificat o pereche de boi și a oferit tuturor celor cunoscuți un ospăț. Terminând toate acestea l-a urmat pe Ilie. Din acest exemplu putem vedea ce înseamnă să fii un discipol adevărat. Elizeu nu a ezitat să răspundă chemării lui Dumnezeu. Din fapta făcută de Ilie viitorul profet a crezut că Dumnezeu îl chema iar el imediat a răspuns cu un DA hotărât.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Prin credința primită la Botez, noi, creștinii, am devenit membre ale Trupului lui Cristos și totodată slujitori și discipoli ai lui. Așa cum Elizeu a acceptat să trăiască o viață sfântă supunându-se voinței divine fără nici o ezitare, la fel și noi, creștinii, suntem chemați să fim sfinți luptând cu hotărâre împotriva tuturor tentațiilor acestei lumi, ne spune sfântul Paul în lectura a doua de azi. Ca și discipoli adevărați ai Domnului Isus, care am fost eliberați din sclavia păcatului, suntem chemați să devenim slujitori unul altuia din iubire față de Cristos. Am fost chemați să trăim în duh și nu după poftele trupului. Fiind născuți a doua oară, la Botez am primit pe Duhul Sfânt, sub îndrumarea căruia inima noastră alege să trăim în sfințenie și speranță că după ce ne vom termina călătoria pe acest pământ vom avea parte de adevărata bucurie și pace în Împărăția lui Dumnezeu.

În evanghelia de azi, am auzit cum Isus a fost respins de samariteni. Evreii și samaritenii pe timpul lui Isus purtau o deosebită ură unii față de ceilalți și nu puteau conviețui împreună în același loc. Samaritenii erau un popor pașnic la origine care se trăgeau din străinii pribegi ce s-au statornicit pe pământurile israeliților după deportarea acestora în Asiria din anul 721 înainte de Cristos. Pentru că Isus se îndrepta spre Ierusalim samaritenii nu l-au primit în satul lor. Când au auzit aceasta Ioan și Iacob, discipolii lui Isus, supărați au cerut Domnului să trimită foc asupra acestora să-i mistuiască. Însă Isus mustrându-i le arată că nu vrea moartea păcătosului ci convertirea acestuia. Din cauza acestui fapt Cristos avea să-i numească pe acești doi frați atât de înfocați "Fii Tunetului".

Urmează întâlnirea cu Isus a celor trei persoane care voiau să devină ucenicii săi. Primul a venit la el și i-a spus că-l va urma oriunde se va duce. Dar Isus i-a răspuns: "Vulpile au vizuini, păsările cerului au cuiburi, însă Fiul Omului nu are unde-și rezema capul". Din acest răspuns învățăm două lucruri. Astfel, din cuvintele "vulpile au vizuini", ceea ce înseamnă simbolic "ascunziș", Isus ne spune că nu vrea să înșele sau să păcălească pe nimeni ca să-l urmeze. Apoi din faptul că vulpile și păsările au unde să se odihnească, dar Fiul Omului nu are unde să-și plece capul, Isus voia să spună că adevăratul discipol se aseamănă cu Învățătorul și nu are timp de odihnă, lasă toate și se dedică total vocației de creștin. Nimeni nu poate servi la doi stăpâni. Nu poți sluji lui Dumnezeu și celui Rău în același timp.

A doua persoană i-a răspuns lui Isus: "Doamne lasă-mă să-mi îngrop tatăl!". Dar el i-a spus: "Lasă morții să-și îngroape morții lor, dar tu, mergi și vestește împărăția lui Dumnezeu!". Prin aceste cuvinte Isus voia să spună "Lasă-i pe cei care sunt morți spiritual să-i îngroape pe cei morți cu trupul. Mesajul meu e unul despre Viață!". El nu a vrut să fie luate literal cuvintele sale ci mai degrabă a vrut să schimbe, să agite, mentalitatea celor de față! Știm foarte bine că Isus punea un accent deosebit pe respectul datorat de copii față de părinți. Respectul filial era adânc înrădăcinat în iudaism.

Celui de-al treilea care a cerut să se întoarcă acasă și să-și ia rămas bun de la ai săi Isus îi spune: "Nimeni care pune mâna pe plug și privește înapoi nu este vrednic de împărăția lui Dumnezeu". Cu alte cuvinte adevărata viață de discipol cere mai mult decât i-a fost cerut lui Elizeu. Ca să ari pentru Împărăția lui Dumnezeu, sunt cerute sacrificii. Dacă cineva se oprește și se uită în urmă nu este vrednic de numele de creștin.

Sfântul papă Ioan al XXIII-lea spunea: "Tu creștinule ai putea fi singura Biblie pe care a citit-o cineva!". Aceasta este viața pe care o cere Dumnezeu de la fiecare creștin. Din toate faptele vieții noastre să se vadă frumusețea lui Dumnezeu care locuiește în sufletele noastre. Cei din jurul nostru să învețe din felul nostru de a trăi, să fim o oglindă a lui Dumnezeu pentru cei care poate încă nu l-au cunoscut.

Felul de discipol pe care îl voiește Isus este ilustrat bine în următoarea povestire a unui predicator african. Într-un teritoriu din Africa, unde creștinii erau minoritari, erau adunați într-o seară în biserică preotul cu credincioșii și se pregăteau pentru Sfânta Liturghie. La un moment dat se aude o bubuitură și ușa bisericii se deschide cu putere. Intră doi bărbați furioși, având în mâini câte două mitraliere pe care le agitau în aer. Unul dintre ei strigă cu putere: "Dacă nu credeți cu adevărat în Cristos și vreți să vă salvați viața, ieșiți acum din biserică!". Mai mult de jumătate au fugit afară. Soldații au închis ușa la loc cu putere și au încuiat-o bine. Apoi s-au îndreptat către cei rămași înăuntru și le-au spus: "Nu vă temeți! Și noi suntem creștini și am venit la Liturghie! Ne este mai bine fără cei care au fugit!".

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Niciunul dintre cei care au rămas în biserică nu s-a uitat înapoi. Nu au avut nici o clipă intenția de a renunța la credință. Ba, mai mult, ei au vrut să meargă înainte spre Împărăția lui Dumnezeu cu orice preț.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Să ne uităm la primii ucenici aleși ai lui Cristos. Alegerea celor 12 ne dă și nouă speranță, deoarece dacă ei, chiar dacă aveau unele slăbiciuni, au reușit să facă lucruri atât de mărețe pentru Domnul, atunci și noi chiar dacă avem defectele noastre, vom reuși. Sfântul Paul care era un persecutor al creștinilor și care a privit cu satisfacție uciderea cu pietre a sfântului Ștefan, după convertire spune: "Eu sunt ultimul dintre apostoli... nu merit numele de apostol; însă prin harul lui Dumnezeu sunt ceea ce sunt, și harul care mi-a fost dat nu va rămâne fără roade!" (1Cor 15,9-10).

Ca și Petru, l-am trădat de multe ori și poate am fost și violenți, ca și Andrei, mai avem multe de învățat, ca și Ioan și Iacob, am fost egoiști, ca și Matei, avem un trecut nu tocmai bun, ca și Toma, de multe ori ne-am cam îndoit. Însă văzând toate aceste lipsuri la apostoli care au devenit mai apoi pietrele și stâlpii Bisericii lui Cristos, ne umplem și noi de încredere.

Astăzi Isus ne cheamă și pe noi cu toate slăbiciunile noastre. Cu ajutorul harului lui Dumnezeu vom reuși și noi să devenim ucenici fideli ai Împărăției lui Dumnezeu. Amin.

26 iunie 2016

Pr. Iulian Tancău


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
432 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 13-a de peste an:

Anul C
1 iulie 2007 - Pr. Mihai Pătrașcu
27 iunie 2010 - Pr. Alois Farțadi
30 iunie 2013 - Pr. Petru-Sebastian Tamaș

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat