Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Duminica a 7-a a Paștelui

Fap 7,55-60; Ap 22,12-14.16-17.20; In 17,20-26

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Lecturile sfinte propuse și proclamate în această duminică dintre înălțarea glorioasă a lui Isus la ceruri și Duminica Rusaliilor sunt străbătute și legate de firul roșu al rugăciunii.

Textul evangheliei ne redă o parte din Rugăciunea sacerdotală de la Ultima Cină pascală a lui Isus luată împreună cu apostolii săi, rugăciune prin care Cristos, maestrul rugăciunii, imploră de la Tatăl său ceresc unitatea în credință și în iubire a tuturor celor care cred și vor crede în el de-a lungul istoriei Bisericii creștine. Iată, câteva din cuvintele rugăciunii lui Isus, păstrare de textul evangheliei sfântului Ioan: "Părinte sfânt, nu mă rog numai pentru aceștia, ci și pentru cei ce vor asculta cuvintele lor și vor crede în mine: toți să fie una; după cum tu, Părinte, ești în mine și eu în tine, așa și ei să fie în noi una, ca lumea să creadă că tu m-ai trimis" (In 17,20-22). "Ei să fie în chip desăvârșit una, ca să cunoască lumea că tu m-ai trimis și că i-ai iubit pe ei, precum m-ai iubit pe mine" (In 17,23).

Prima lectură, luată din Cartea Faptele Apostolilor, ne redă rugăciunea unui ucenic adevărat al lui Cristos, sfântul Ștefan, primul martir al lui Cristos, care în timp ce era bătut cu pietre se ruga astfel: "Doamne Isuse, primește duhul meu! Apoi îngenunchind, a strigat cu glas puternic: Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta" (Fap 7,58-59).

A doua lectură, luată din Apocalipsul sfântului Ioan, ne propune rugăciunea plină de ardoare a comunității creștine călăuzite de Duhul Sfânt, rugăciune adresată lui Cristos înălțat la ceruri și alături de Tatăl său în gloria cerească. "Duhul și Mireasa zic: Vino! Cel care aude să spună și el Vino! Cel care mărturisește acestea spune: Da, vin curând. Amin! Vino, Doamne Isuse!" (Ap 22,17.20).

Conform textului evangheliei propuse pentru această duminică cel care se roagă este Isus Cristos. Dar cine este Isus? După cum constatăm din Cartea Apocalipsului el este Dumnezeu, Alfa și Omega, Începutul și Desăvârșirea tuturor lucrurilor, Primul și Unicul născut din veșnicie din Tatăl plin de Har și de Adevăr, care prin întrupare devine Descendentul, Vlăstarul lui David, Steaua strălucitoare a dimineții, Răscumpărătorul omenirii, Primul înviat din morți și înălțat glorios la ceruri pentru a mijloci ca Mare Preot în fața Tatălui său ceresc pentru mântuirea tuturor oamenilor, frații săi.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Am văzut cine se roagă, Isus Cristos. Ne întrebăm: pentru cine se roagă? Desigur, în primul rând pentru apostolii săi. Dar nu numai pentru ei: "nu mă rog numai pentru aceștia, ci și pentru cei care vor asculta cuvintele lor și vor crede", adică și pentru noi creștinii.

Ce cere Isus în rugăciunea sa, în dialogul său cu Tatăl ceresc? "Ca toți să fie una", "Ei să fie în chip desăvârșit una, ca să cunoască lumea că tu m-ai trimis și că i-ai iubit pe ei, precum m-ai iubit pe mine" (In 17,23). Isus se roagă ca toți ucenicii săi, toți creștinii, să fie în chip desăvârșit una. Unitatea despre care vorbește Isus nu este o simplă unitate de păreri și de opinii personale sau de grup, nici o simplă unitate de acțiuni de solidaritate umană. Unitatea la care se referă Isus este o unitate complexă. Aceasta se referă la unicul Adevăr pe care el îl propune și pe care îl încredințează Bisericii întemeiate pe credința lui Petru și a celorlalți apostoli, pe care trebuie să-l păstreze și să-l transmită nealterat tuturor oamenilor până la sfârșitul lumii.

Unitatea pe care o cere Isus este aceea ca toți creștinii să devină un singur trup și un singur suflet în mărturisirea unicei credințe: Este un singur Dumnezeu, un singur Domn, o singură credință, un singur Botez, o singură speranță aceea a chemării la mântuire. Această unitate de credință și de mărturisire provoacă lumea la credința și la cunoașterea că Isus este trimisul lui Dumnezeu ca singurul Mântuitor al oamenilor.

Unitatea pe care Isus o cere în rugăciunea sa se referă și la iubirea unică din Sfânta Treime pe care el a venit să o reveleze și, prin misterul pascal, să o comunice tuturor oamenilor pentru ca toți să trăiască însuflețiți de aceeași iubire divină. Dacă unitatea dorită și cerută de Isus în rugăciunea sa sacerdotală este atât de complexă și de importantă atunci ar trebui să ne întrebăm cum favorizăm și păstrăm această unitate de credință și de iubire între noi creștinii, ucenicii actuali ai lui Cristos.

Textul primei lecturi luat din Faptele Apostolilor ne relatează sfârșitul vieții primului martir al lui Cristos, sfântul Ștefan. Acesta, după ce și-a însușit temeinic învățătura lui Isus și a început să o manifeste în faptele sale de caritate, a încercat să intre în dialog cu iudeii care l-au refuzat pe Cristos și învățătura sa și au început să-i persecute de primii creștini din comunitatea de la Ierusalim.

Întrucât era susținut și călăuzit de puterea și de iubirea Duhului Sfânt predica cu însuflețire evanghelia și săvârșea semne și minuni în comunitatea creștină. Acest mod al său de a vorbi și de a se comporta a trezit dușmănia și ura acelora care l-au refuzat și l-au prigonit până la moarte pe Isus. S-au ridicat împotriva lui și încercau să-l contrazică dar nu puteau ține piept puterii și înțelepciunii lui. Atunci și-au astupat urechile, au început să strige în gura mare și au năvălit asupra lui, l-au scos din cetate și au început să arunce cu pietre asupra lui.

În acest moment final al vieții sale a dat dovadă supremă că este un autentic discipol al lui Cristos. A făcut exact ceea ce a înfăptuit pe cruce și maestrul său Isus, s-a rugat. Și-a încredințat duhul său în mâinile lui Isus. "Doamne Isuse, primește duhul meu", iar apoi a implorat iubirea milostivă a lui Dumnezeu asupra lor zicând: "Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta", după care a adormit în Domnul.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Dacă pentru modul în care propunem, manifestăm și trăim, în viața cotidiană, adevărul revelat și propus de Isus prin cuvintele învățăturii sale și prin modul său de a trăi și a manifesta iubirea sa față de Tatăl ceresc și față de oameni, devenim neînțeleși, suntem respinși, urâți și persecutați de oamenii care refuză adevărul, înșelați de învățături răstălmăcite și eronate, să nu ne tulburăm și să nu ne temem de aceștia pentru că astfel ne asemănăm cu Maestrul nostru divin care, deși a trecut prin lume făcând bine tuturor, a fost persecutat și chiar ucis.

În fața exemplului minunat oferit de sfântul Ștefan, am putea să ne întrebăm: Sunt convins de adevărurile propuse de sfânta Biserică? Am curajul să le propun și să le apăr în fața oamenilor de astăzi care au alte opinii sau convingeri diferite de ale mele? Cât sunt de dispus să sufăr cu răbdare și blândețe faptul de a fi neînțeles, disprețuit, contrazis și persecutat pentru convingerile mele creștine? Dacă pentru ideile și convingerile mele creștine sunt capabil să sufăr dispreț și prigoană înseamnă că mă asemăn sfântului Ștefan sunt un autentic ucenic al Domului Isus.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Astăzi avem Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale, zi dedicată cunoașterii importanței folosirii mijloacelor de comunicare socială pentru răspândirea evangheliei în societatea de astăzi. Între principalele mijloace de comunicare socială putem aminti: radioul, televiziunea, internetul, ziarele, revistele și cărțile. Iată, chiar în aceste moment ne bucurăm de serviciile radioului și ale internetului pentru a transmite masajul învățăturii lui Cristos. Cu această ocazie mulțumim din inimă conducerii postului de Radio Iași pentru amabilitatea de a transmite în fiecare duminică și sărbătoare de poruncă Sfânta Liturghie de la ora 8. Dorim, în același timp, postului de Radio Iași, cât mai multe emisiuni interesante și reușite precum și cât mai mulți ascultători fideli și recunoscători pentru ceea ce primesc prin intermediul emisiunilor receptate.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Aceste instrumente pot și trebuie folosite pentru facilitatea transmiterii mesajului evangheliei lui Cristos oamenilor timpului nostru. De aceea creștinii sunt chemați să susțină perseverent aceste instrumente sociale și să le folosească cu înțelepciune pentru a-l face cunoscut pe Cristos și învățătura sa tuturor popoarelor, întrucât toți au nevoie de el, unicul Mântuitor al omenirii. Este o datorie sfântă a creștinilor de a susține și a folosi toate mijloacele de comunicații sociale în vederea răspândirii mesajului Împărăției lui Dumnezeu tuturor oamenilor care locuiesc la cele mai îndepărtate margini ale lumii.

Astăzi, Magisteriul Bisericii noastre ne îndeamnă nu numai să susținem prin rugăciune folosirea cu înțelepciune și curaj a tuturor mijloacelor de comunicații sociale în vederea răspândirii învățăturii autentice a lui Cristos, în lumea întreagă, tuturor oamenilor de bunăvoință, ci și să susținem și financiar, în limita posibilităților noastre, aceste instrumente atât de utile în vederea răspândirii Împărăției lui Dumnezeu. În acest sens vă amintim că oferta pe care o veți face la colecta de la Liturghiile de astăzi este destinată susținerii Presei Bune din dieceza noastră.

În final, amintindu-ne de rugăciune sacerdotală a lui Isus la ultima sa cină pascală și de rugăciunea sfântului Ștefan de la sfârșitul vieții sale pământești să ne unim rugăciunile noastre cu cea a primului martir și cu cea a întregii Biserici creștine și să ne rugăm spunând împreună: Vino, Doamne Isuse! Vino și ajută-ne să împlinim rugăciunea ta trăind în comuniune fraternă creștină și în iubire divină viața noastră zilnică pentru a face cunoscut lumii de astăzi că tu ești unicul Mântuitor al oamenilor care ne conduci la gloria fericirii veșnice. Amin.

8 mai 2016

Pr. Iosif Enășoae


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
471 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 7-a a Pastelui:

Anul C
20 mai 2007 - Pr. Alois Bulai
16 mai 2010 - Pr. Petru Sescu
12 mai 2013 - Pr. Iosif Dorcu

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat