Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Duminica a 3-a a Paștelui

Fap 5,27b-32.40b-41; Ps 29; Ap 5, 11-14; In 21,1-19

Cristos a înviat!

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Circulă o vorbă prin popor care spune că dintr-un om normal poți să faci un pescar, dar dintr-un pescar nu poți să mai faci un om normal niciodată. Această vorbă pare să se potrivească în evanghelia de astăzi, unde îl vedem pe apostolul Petru, cel care l-a urmat pe Isus timp de trei ani, împreună cu ceilalți discipoli, iar acum, după învierea lui Isus din morți, Petru se întoarce din nou la pescuit. E interesant că atunci când Petru l-a întâlnit pe Cristos, prima dată, la acea pescuire minunată, Isus Cristos i-a spus atunci: "Nu te teme! De acum vei fi pescar de oameni". Știa că Petru pescar, pescar va rămâne pentru totdeauna.

În evanghelia de astăzi am auzit despre apariția lui Isus Cristos înviat în fața ucenicilor săi la Marea Tiberiadei. Vă invit în această duminică să pătrundem în taina acestei evanghelii, care are o semnificație profundă. E important să știm că Evanghelia sfântului Ioan este numită adesea "Evanghelia spirituală", deoarece Ioan în spatele unui eveniment pe care îl povestește, descoperă totdeauna un sens mai profund și ne invită ca, împreună cu el, să pătrundem în acest mister profund al evangheliei.

Pentru a înțelege această evanghelie aș vrea să mă refer la patru întrebări pe care le voi prezenta pe scurt. Și anume: Când le apare Isus discipolilor? A doua întrebare: Unde le apare Isus discipolilor? A treia întrebare: Cui îi apare Isus mai exact? Și: În ce mod se manifestă Isus acolo?

Prima întrebare: Când le apare Isus discipolilor săi? Pentru a înțelege când le apare, trebuie să ne gândim că aceasta este a treia apariție după înviere, iar celelalte două apariții, ne spune Ioan, au avut loc: prima, în prima zi a săptămânii, și cealaltă, opt zile mai târziu. Prima zi a săptămânii este duminica, este ziua Învierii. Este ziua în care comunitatea de credință experimentează în mod deosebit prezența lui Cristos în mijlocul ei. Dar în evanghelia de astăzi Isus nu mai apare duminica, ci apare într-o zi a săptămânii. Și deducem asta din faptul că apostolii, iată, erau la lucru, au mers la pescuit, ceea ce nu ar fi făcut în ziua Domnului. Așadar, Isus le apare discipolilor săi într-o zi a săptămânii, într-un moment în care ei își desfășoară alt fel de activități decât cele specifice pentru ziua dedicată Domnului.

A doua întrebare: Unde le apare Isus discipolilor săi? Evanghelia de azi ne spune că Isus le apare discipolilor atunci când ei se află la pescuit pe Marea Tiberiadei. În Biblie, marea este un simbol al forțelor ostile lui Dumnezeu. În Biblie, marea este o imagine a lumii care nu este supusă domniei lui Dumnezeu. Nu este întâmplător faptul că în Apocalips, celebra fiară apocaliptică iese din mare. Iată, marea este un simbol, într-un anume fel al lumii profane, al lumii unde noi ne desfășurăm o mare parte din activitatea noastră. Prin extensiune, marea despre care vorbește evanghelia de astăzi este o imagine a tuturor acelor locuri în care fiecare dintre dumneavoastră vă desfășurați activitatea. Marea, unde se află discipolii, este pentru fiecare dintre noi locul nostru de muncă, locul nostru de activitate. Poate fi școala, poate fi fabrica, poate fi munca pe ogoare, pe câmpuri, poate fi liceul, facultatea, Parlamentul, ș.a.m.d. Toate aceste locuri unde oamenii lucrează, muncesc și încearcă să transforme această lume, într-un anumit sens, reprezintă această mare din evanghelia de astăzi. Acolo Cristos vine și-l vizitează pe om. Acolo Cristos vine și se apropie de noi.

A treia întrebare: Cui îi apare Isus mai exact în evanghelia de astăzi? Dacă urmărim cu atenție, vedem că grupul acela care merge la pescuit este format din șapte persoane. În Biblie, șapte este numărul perfecțiunii, numărul totalității. Iar cei șapte discipoli din evanghelia de astăzi sunt o imagine a comunității creștin. Și, unul fiecare dintre noi este invitat să se recunoască în cei șapte ucenici din evanghelia de astăzi. Acolo este Petru, cel care îl trădase pe Isus. Câți de Petru nu sunt în această lume, oameni care au făcut aceeași experiență... În grupul acela este Toma, cel care s-a îndoit de învierea lui Isus Cristos. Toma este numit Geamănul. Câți gemeni ai lui Toma se află în această lume... oameni chinuiți de întrebări, de îndoieli. Iată, Toma face parte din grupul celor șapte. Se află acolo Natanael, cel care s-a întrebat cine mai este și acest Isus: "Poate ieși ceva bun din Nazaret?". Iată un Natanael, care la început nu l-a apreciat pe Isus, a învățat apoi să-l aprecieze, să-l cunoască și să înțeleagă cine este Isus. Sunt prezenți acolo fiii lui Zebedeu, pe care evangheliile îi numesc "fiii tunetului", deoarece, atunci când Isus a trecut cu Isus odată prin ținutul Samariei, cei doi i-au zis lui Isus: "Doamne, vrei să cerem ca focul să coboare din cer și să-i nimicească?". Voiau acest lucru pentru că samaritenii nu l-au primit pe Isus. Cei doi sunt imaginea creștinilor care vor să-și impună punctul de vedere până la capăt, eventual cu forță. Și, în sfârșit, sunt în grupul celor șapte doi ucenici care nu au nume. Probabil, acești ucenici fără nume sunt o imagine pentru toți acei oameni care nu se numesc creștini, care nu sunt creștini, care fac parte poate din alte religii ale lumii, dar care în mintea și în conștiința lor trăiesc gândul și trăiesc după principiile pe care Cristos le sugerează. Noi știm că Isus Cristos interpelează toți oamenii, în conștiința lor, și pe necreștini, chemându-i la onestitate, la dreptate, la corectitudine, la ceea ce este drept. Și sunt oameni care nu aparțin sferei credinței noastre dar care, iată, împlinesc gândul lui Isus Cristos. Iată, toți aceștia formează comunitatea celor șapte din evanghelia de astăzi, cărora Cristos le apare și le adresează un mesaj.

A patra întrebare: Cum se manifestă Isus discipolilor săi? Vedem că în evanghelia de astăzi, Isus apare pe mal, pe țărmul mării. Și le apare discipolilor ca un străin. Fapt este că în momentul în care el li se adresează, aceștia nu-l recunosc. Îl văzuseră de două ori după înviere, dar acum nu-l recunosc pe Isus Cristos. Există un sens în această nerecunoaștere din partea apostolilor. Prin aceasta, evanghelia vrea să ne arate că Isus Cristos ni se adresează și nouă, adesea, de multe ori în viață, fără ca noi să ne dăm seama că el este cel care ne vorbește. Cristos ne poate vorbi printr-un om, pe care îl cunoaștem sau pe care nu-l cunoaștem. Cristos ne poate vorbi printr-un prieten. Cristos ne poate vorbi printr-o persoană apropiată, prin cineva care ne adresează un cuvânt înțelept, prin cineva care ne avertizează atunci când o luăm razna sau când o luăm pe cărări greșite, printr-o mustrare, printr-un sfat bun atunci când suntem la răscruce, printr-un gând bun pe care cineva ni-l inspiră. Sunt moduri misterioase prin care Cristos se apropie de noi, de viața noastră reală, și ne indică drumul pe care trebuie să mergem.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Celebrând această duminică, a treia din timpul Paștelui, cu această evanghelie care celebrează prezența lui Isus în mijlocul discipolilor săi, să nu uităm lucrurile pe care ni le inspiră evanghelia de astăzi. Isus Cristos ne apare nu numai aici, în biserică, unde îi aducem un cult deosebit și unde experimentăm dimensiunea frățească a credinței noastre creștine, ci Isus Cristos ne apare în fiecare zi a săptămânii, acolo unde noi ne desfășurăm activitatea noastră zilnică. Acolo, Cristos, prin prezența sa, ne adresează mesajul său, ne adresează gândul său și ne învață în ce direcție trebuie să modelăm această lume. Ucenicii din evanghelie, pentru că au ascultat de cuvântul lui Isus și au aruncat mreaja în partea dreaptă, au obținut o pescuire minunată, un rod îmbelșugat. Dacă noi vom construi viața noastră și societatea noastră românească, dacă o vom construi pe principii cu adevărat creștine și vom merge după gândul lui Cristos, vom reuși să realizăm o lume mai bună, o lume mai dreaptă, o lume în care oamenii să fie mai mulțumiți și mai fericiți. Să primim, așadar, mesajul lui Cristos înviat și să-l lăsăm pe el să ghideze viața noastră, drumul nostru. Și el ne va conduce la ceea ce este mai bine, mai frumos și mai nobil pentru fiecare dintre noi.

Cristos a înviat!

10 aprilie 2016

Pr. Iosif Antile


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
381 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 3-a a Pastelui:

Anul C
22 aprilie 2007 - Pr. Iulian-Eugen Kropp
18 aprilie 2010 - Pr. Eduard Soare
14 aprilie 2013 - Pr. Laurențiu Dăncuță

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat