Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Duminica Floriilor

Is 50,4-7; Fil 2,6-11; Lc 22,14-23,56

De la strigătul "Osana" la: Domnul meu și Dumnezeul meu

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Sfânta Biserica celebrează astăzi intrarea triumfală a lui Isus în Ierusalim, cetatea în care trebuia să-și împlinească misiunea de iubire pe care a primit-o de la Tatăl ceresc pentru toți oamenii și pentru mântuirea lor.

Textul pătimirii pe care l-am proclamat astăzi după sfântul evanghelist Luca, ne-a făcut să participăm la cea mai dureroasă pagină din istoria lumii. Cu această zi se deschide drumul jertfei și al dăruirii din partea lui Isus ce urma să devină cea mai frumoasă pagină de milostivire și cea mai mare dovadă de dragoste pe care ne-a arătat-o și ne-o arată Dumnezeu și ne așază și în miezul celui mai mare mister și gest de milostivire din partea Mântuitorului.

Începând cu duminica de astăzi, Duminica Floriilor, Isus se apropie de cetatea Ierusalimului și de poporul la care a fost trimis de Tatăl pentru a-l elibera din cea mai neagră sclavie, sclavia păcatului și a morții. Pe mulți din cei care i-au ieșit în întâmpinare i-a întâlnit pe drumurile Palestinei și prin orașele din Iudeea și Galileea. Acum, la intrarea sa în Ierusalim, îi ies în cale cu ramuri de măslin în mâini și cu cântare de bucurie: "Osana!", după cuvintele prorocilor.

Dar de la această atitudine, semn al bucuriei și speranței, s-a ajuns în puține zile la cea mai odioasă respingere, la strigătul furios și de neînțeles al mulțimilor: "Răstignește-l!". Acesta este misterul păcatului, așa e omul care se lasă subjugat de patimi și de glasul răufăcătorilor și al corupătorilor de suflete și conștiințe.

El, însă, cel care a așteptat clipa supremă a eliberării poporului ales din robia păcatului, nu se oprește, merge până la capăt, deschizând, cu gestul său, zorii mântuirii prin jertfa de pe cruce, dorind să-i atragă pe toți la sine, după cuvântul său.

În acest context îi întâlnește pe pelerinii, veniți din Grecia, care doreau să-l vadă. Isus, îi atenționează asupra misiunii sale și asupra realităților care vor veni, spunându-le: A venit ceasul ca Fiul Omului să fie glorificat. Adevăr, adevăr vă spun: dacă bobul de grâu, care cade în pământ, nu moare, rămâne singur; însă dacă moare, aduce rod mult. Cine își iubește viața o va pierde; cine își urăște viața în lumea aceasta o păstrează pentru viața veșnică (cf. In 12,23-33). El pornește pe acest drum al iubirii sale, el se grăbește să-și dea viața pentru noi.

Când ascultăm astăzi din nou strigătul de răstignește-l ne întrebăm firește: Cum de s-a putut întâmpla aceasta? Cum de s-a ajuns la un asemenea deznodământ? Oare așa ceva se mai poate întâmpla și astăzi? Da, s-a întâmplat mereu și se întâmplă și în zilele noastre căci omul este slab și greșitor.

De la entuziasmul speranței se ajunge ușor la răstignește-l, dacă acest entuziasm nu se reazemă pe forța credinței și a harului.

Pentru ca speranța să devină realitate este doar o singură cale: calea credinței, calea lui Cristos, calea jertfei din iubire, care duce la înviere; descoperirea feței milostive a lui Isus. Așteptările și speranțele omului, dacă nu sunt ancorate în adevărată iubire față de Dumnezeu, se transformă în motive de dezamăgire, în deziluzii, în pierderea speranței, în trădare și suferințe. Participând astăzi la misterul intrării lui Isus în Ierusalim ne întrebăm:

Noi, care am cântat "Osana! Binecuvântat e cel care vine în numele Domnului!", l-am întâmpinat oare cu sentimente profunde de credință și recunoștință și suntem hotărâți să rămânem fideli acestei trăiri, păstrând în noi curajul de a da mereu mărturie despre iubirea lui și despre fidelitatea noastră?

Știm că nu e așa de ușor de a rămâne mereu cu el pe drumul iubirii sale căci așa se manifestau și cei ce i-au ieșit în cale și doar după câteva zile au uitat de bucuria de a-l însoți pe ele în clipa încercării. De aceea să nu ne încredem doar în forțele și propunerile noastre bune, că ele pot să ne înșele ci în darul și milostivirea sa cu care a veni la noi.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Astăzi este Ziua Mondială a Tineretului Catolic din întreaga lume, moment ce se celebrează în fiecare Biserică locală și în fiecare comunitate. Astăzi, într-un chip deosebit, tinerii din toate comunitățile noastre sunt chemați să-i iasă în întâmpinare lui Isus, să-i cânte și să-l însoțească până pe muntele jertfei sale supreme.

Este știut că tinerii sunt capabili de eroism și acte de mare curaj în împlinirea adevăratei iubiri și că sunt gata să meargă până la eroism în iubirea lor tinerească, asemenea lui Ioan apostolul pe care îl iubea Isus și care a trecut peste toate pericolele ajungând până sub cruce, căruia i-a încredințat pe cea mai curată fecioară și mama, pe Maria, simbolul și exemplu celei mai frumoase iubiri.

Mă bucur că în această zi voi, dragi tineri, ați decis să-l însoțiți pe Isus pe drumul iubirii și al jertfei sale.

Vouă aș dori să vă împărtășesc chemarea și gândul pe care papa Francisc, îl îndreaptă către toți tinerii lumii de a fi milostivi așa cu Tatăl ceresc este milostiv căci: "Fericiți cei milostivi, pentru că ei vor afla milostivire" (Mt 5,7).

Iată cuvintele sale:

"Lăsați-vă inspirați de acea rugăciune profundă a sfintei Faustina, ucenica umilă a Divinei Îndurări în timpurile noastre, care se ruga fără încetare:

Ajută-mă, o, Doamne, să fac în așa fel încât:
- ochii mei să fie milostivi, în așa fel încât eu să nu judec pe baza aparențelor exterioare, ci să știu să percep ceea ce este frumos în sufletul aproapelui meu și să-i fiu de ajutor [...]
- auzul meu să fie milostiv, să mă aplec asupra necesităților aproapelui meu, urechile mele să nu fie indiferente la durerile și la gemetele aproapelui meu [...]
- limba mea să fie milostivă și să nu vorbească niciodată răul despre aproapele, ci să aibă pentru fiecare o vorbă de întărire și de iertare [...]
- mâinile mele să fie milostive și pline de acțiuni bune
- picioarele mele să fie milostive, în așa fel încât eu să alerg în ajutorul aproapelui, învingând indolența mea și oboseala mea [...]
- inima mea să fie milostivă, în așa fel încât să particip la toate suferințele aproapelui" (Jurnal, 163).

Ce frumos și ce minunat program pentru zilele din cea mai sfântă săptămână a anului încredințat nouă, tuturor, mai ales vouă, dragi tineri, care ați hotărât să-l întâlniți pe adevăratul vostru prieten și să-l urmați pe drumul iubirii sale supreme până la victoria finală.

În aceste momente de sărbătoare și de iubire, întreaga noastră ființă trebuie să ne poarte spre el, spunând și noi cu sfântul papă Ioan Paul al II-lea, cu Sfânta Faustina, cu Sfântul Părinte papa Francisc și cu întreaga Biserică:

Fața ta o caut, Doamne: nu-ți întoarce fața de la mine!" "Isuse, mă încred în tine!".

Doar așa vom putea cânta, nu numai azi, sau în aceste zile, ci mereu: "Osana!" "Aleluia!". Vom putea să ne bucurăm de împlinirea speranței noastre, că Dumnezeu e cu noi, că numai el este tăria și bucuria noastră. El pentru noi a venit din ceruri și pentru a noastră mântuire. Amin.

20 martie 2016

Ep. Petru Gherghel


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
354 accesari.


Alte predici pentru Duminica Floriilor:

Anul C
1 aprilie 2007 - Pr. Lucian Păuleț
28 martie 2010 - Pr. Felix Roca
24 martie 2013 - Ep. Aurel Percă
14 aprilie 2019 - Ep. Petru Gherghel

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat