Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Nașterea Domnului (Crăciunul)

Is 52, 7-10; Ps 97; Evr 1,1-6; In 1,1-18

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Astăzi întreaga Biserică este în sărbătoare, celebrând nașterea Domnului nostru Isus Cristos, eveniment unic în istoria omenirii, eveniment care a împărțit istoria omenirii în două: înainte de Cristos și după Cristos. Este sărbătoarea iubirii divine față de neamul omenesc.

Liturghia din dimineața primei zile de Crăciun, se numește Liturghia păstorilor, pentru că după Maria și Iosif, ei sunt primii martori ai fascinantului eveniment și primii care s-au încheiat pruncului Isus.

Așa după cum ați auzit la sfânta evanghelie, în apropiere de peștera unde s-a născut Isus, pe pajiștile de lângă Betleem, niște păstori vegheau în jurul focului, păzindu-și turmele, în timp de noapte.

Deodată cerul s-a aprins de lumină și glasuri îngerești s-au auzit din cer cântând: "Mărire în cer lui Dumnezeu, și pace pe pământ oamenilor de bunăvoință!".

Păstorii au rămas înspăimântați, dar un înger le-a apărut și le-a spus "Nu vă temeți, bucurie mare vă vestesc, vi s-a născut în orașul lui David, Cristos Domnul. Iată semnul după care îl veți cunoaște, veți găsi un copil îmbrăcat în scutece sărace și culcat pe un braț de paie".

Îndată ce îngerul a plecat, păstorii au privit unii către alții și au zis: "Să mergem și noi la Betleem și să vedem ce s-a întâmplat". Au mers și l-au găsit pe pruncul Isus, așa după cum le-a spus îngerul și i s-au închinat lui.

Dragi creștini, împreună cu păstorii, să mergem și noi la Betleem, cu ochii credinței, astăzi în prima zi de Crăciun, să-l adorăm pe pruncul Isus și să-l recunoaștem drept Domnul și stăpânul nostru, și să-l întrebăm:

De ce Isus, tu cel necuprins de spații și de timpuri, stai acum într-un grajd, culcat pe un braț de paie într-o iesle?

Pentru ce Isuse, tu care dai putere pământului de a produce pâinea, suferi de foame?

De ce Isuse, tu care încălzești pământul cu razele soarelui, mânuțele îți sunt înroșite de gerul nopții?

La toate aceste întrebări Isus ne va răspunde: Pentru că vă iubesc.

Da, iubirea l-a făcut pe Isus să coboare pe pământ în sărăcie și umilință. Da, iubirea l-a făcut să ia trup omenesc, ceea ce pentru evreii care nu l-au recunoscut pe Cristos, cum se exprimă apostolul neamurilor, a însemnat un scandal, iar pentru păgâni o nebunie.

Se spune că Alexandru cel Mare, când cucerea o țară, îmbrăca hainele pe care le purtau locuitorii acelei țări, ca să le arate că-i iubește. Isus, pentru a ne arăta că ne iubește, nu a îmbrăcat doar niște haine ca ale noastre, dar a luat însăși natura noastră omenească, s-a făcut întru toate, asemenea nouă, afară de păcat. Mai mult, Isus, făcându-se om, a sfințit natura noastră și așa cum se exprimă atât de îndrăzneț sfântul Grigore de Nazians, Dumnezeu s-a făcut om, pentru ca omul să devină Dumnezeu. Iată și pentru ce și sfântul papă Leon cel Mare spunea într-o predică de Crăciun: "Agosce o christiane dignitatem tuam", "Recunoaște o creștinule demnitatea ta".

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Și acum cred că este cazul să ne întrebăm ce vrea Isus de la noi?

Citim în viața sfântului Anton pe când era copilaș, și alerga pe o pajiște, a întâlnit un copil de vârsta lui, dar care plângea și avea în mâinile sale o traistă. Anton l-a întrebat: "Cine ești tu?". Iar el a răspuns: "Numele meu este scris cu litere de foc pe peștera din Betleem, cu litere de sânge pe crucea de pe Calvar și cu litere de aur pe toate tabernacolele din lume". Anton l-a recunoscut, era copilul Isus! Atunci cu vocea blândă Anton l-a întrebat: "Dar de la mine ce vrei?" "Antoane, i-a spus Isus, dă-mi inima ta".

Iată ce vrea și de la noi Isus! Copilule, dă-mi inima ta nevinovată, căci eu am zis: "Lăsați copiii să vină la mine căci a lor este împărăția cerurilor, tânără, tinere, dă-mi inima ta, curată, pentru că «Fericiți cei curați cu inima, căci a lor este împărăția cerurilor», mamă, tată de familie, dă-mi inima ta pentru că eu am zis: «Veniți la mine voi toți ce osteniți și împovărați, și eu vă voi da odihnă!»". Da, să-i dăm inima!

Împărăteasa Elena, când a venit la Betleem și a intrat în peștera în care s-a născut Cristos a văzut statuia zeului Adon, zeul necurăției, pe care o ridicase, dintr-o ură diabolică împăratul Adrian. A cuprins-o indignarea și a dat ordin să fie dărâmat acel chip diabolic și ea însăși a contribuit la sfărâmarea lui. După aceea a pus să se ridice o biserică măreață, care dăinuie și astăzi, pentru ca acel loc umil, ales de Dumnezeu, unde s-a născut fiul său, să fie sfințit și onorat de întreaga creștinătate.

Poate și-n inima noastră, din nefericire, furați de vraja lumii acesteia sau de ispita diavolului, am ridicat statuia vreunui zeu, poate a zeului mândriei, a necurăției, a lăcomiei sau a zgârcenie. Astăzi de Crăciun să sfărâmăm statuile acestor zei și să facem din sufletul nostru o catedrală măreață în care să domnească Cristos.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Isus Cristos ar însemna o nerecunoștință să încheiem aceste gânduri din ziua de Crăciun, fără un gând plin de iubire față de aceea care s-a învrednicit să ne dea pe pruncul Isus.

Între amintirile pe care și le povestea din copilăria sa sfântul Bernard, cel mai plăcut era acesta: venise ajunul Crăciunului, așteptat cu acea vrajă cu care numai copii imaculați cu inima îl pot aștepta. El a voit numaidecât ca să fie luat de către ai săi și dus la Liturghia de la miezul nopții. Dar stând în biserică, furat de murmurul rugăciunilor, toropit de căldura mulțimii, prelungindu-se slujba, învins de somn, a adormit. În vis a văzut trecând pe cer pe Fecioara Maria, care ținea strâns la piept pe preafrumosul prunc, de-abia născut. Cu emoție de mamă, aplecat asupra lui, spunea: "Privește prin acea mulțime pe micuțul meu Bernard!". Pruncul a deschis pleoapele, și a întors ochii și l-a văzut. Și-au surâs reciproc!

O, dulce și sfântă mamă, acel cuvânt pe care l-ai spus cândva pentru Bernard, repetă-l astăzi Pruncului tău și pentru mine! Spune-i să ne privească! Spune-i că tu l-ai înfășat în scutece sărace, pentru ca el să ne înfășoare în slava nemuririi! Spune-i că tu l-ai așezat în regeasca iesle, pentru ca el să ne așeze în palatul cerurilor imense. Spune-i că tu l-ai adus în suflarea a două animale, pentru ca el să ne ridice în cântul îngerilor! De-i vei spune astfel așa va fi. Amin!

25 decembrie 2015

Pr. Ieronim Budulai


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
369 accesari.


Alte predici pentru Nașterea Domnului (Crăciunul):

Anul C
25 decembrie 2009 - Pr. Laurențiu Dăncuță
25 decembrie 2012 - Pr. Eugen Robu
25 decembrie 2018 - Pr. Romeo Neculai

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat