Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Duminica 1 din Advent

Ier 33,14-16; Ps 24; 1Tes 3,12-4,2; Lc 21,25-28.34-36

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Într-o frumoasă duminică după-amiază de vară, un grup de câțiva tineri au stabilit să se întâlnească în fața cinematografului din micul oraș în care locuiau pentru a viziona împreună un film. Era vorba de o ficțiune care aducea în fața publicului prin peliculă și sonor o înșiruire de scenarii apocaliptice cu cataclisme naturale imaginate că s-ar petrece cândva pe pământ și în univers. Reprezentarea într-un plan tridimensional oferea un efect și mai puternic asupra celor prezenți, făcându-i să treacă prin tot felul de stări succesive: de teamă, de uimire, de groază...

La finalul filmului, întâlnindu-se din nou afară, sub soarele blând și în atmosfera plăcută de pe aleea orașului unde oamenii se plimbau liniștiți și senini, acești tineri uitându-se unii la alții ca și cum s-ar fi revăzut după mult timp, au răsuflat ușurați spunându-și parcă în cor: "Ce bine că a fost doar un film!".

Sensul Adventului: pregătire spirituală

La începutul Adventului, astăzi, în prima duminică a acestui timp sfânt, Biserica ne îndeamnă să parcurgem un drum de pregătire pentru venirea Domnului: în vederea celebrării nașterii sale și a venirii sale în glorie.

Depășirea fricii: condiție esențială pentru a simți prezența constantă a lui Dumnezeu.

Evanghelia din această zi pornește de la prezentarea unor fenomene cosmice înspăimântătoare, cumva ca în filmul vizionat de acei tineri. La o primă lectură, imaginile descrise de evanghelistul Luca, privite prin prisma pur umană, nu pot crea decât o atmosferă de teamă, de neliniște, asemănătoare cu aceea trăită de grupul amintit. Într-adevăr, în fața povestirii și a redării unor cataclisme oamenii se agită, intră în panică. Adevărata liniște, adevăratul confort îl simte omul în general atunci când climatul natural îi este favorabil. Dar când se anunță cutremure, furtuni, inundații, oamenii caută să se apere pentru a nu fi loviți de consecințele devastatoare pe care le pot produce astfel de catastrofe.

Fragmentul evanghelic ascultat nu își propune să semene în noi teama; nu vrea să ne supună la un test de stres pentru câteva momente. Evanghelistul are însă un mesaj prin care își propune să ne facă să trecem de la panică la încredere. Isus Cristos în Evanghelia de astăzi vrea să ne deschidă spre o perspectivă nouă. Chiar dacă răul pare să fie de neînvins, situația se poate modifica întrucât Dumnezeu este aproape și nu ne lasă singuri niciodată.

Liturghia de astăzi - Un mesaj de recunoaștere a prezenței lui Dumnezeu neschimbător.

De multe ori soarele, luna stelele, sunt considerate simboluri ale puterii neschimbătoare. Isus se folosește în mod voit de aceste elemente pentru a ne arăta că ceea ce este aparent definitiv, neschimbător, va dispărea. Chiar și alternarea dintre noapte și zi, dintre răsăritul soarelui și apus, va suferi modificări în fața a ceea ce cu adevărat este veșnic: bunătatea și măreția lui Dumnezeu.

Textele liturgice de astăzi - Un mesaj de încredere în Dumnezeu.

În fața acestor semne suntem invitați mai degrabă să ne ridicăm capul. Probabil că mulți dintre noi am avut ocazia să străbatem un traseu de munte. Când ni se întâmplă să ne aflăm pe o potecă îngustă, la mare înălțime, dacă privim prăpastia, devine periculos, amețim, ne pierdem, ne înfricoșăm, începe să ne tremure picioarele. Dar dacă privim înainte, în sus, spre urcuș, atunci vom continua drumul fără frică, având speranța că vom ajunge în curând în vârf. A privi cu fruntea sus înseamnă a ne lua măsuri de precauție, înseamnă a ne orienta spre idealul spre care tindem și nu a ne împotmoli în numărarea pașilor pe care îi parcurgem.

A ridica mereu capul din problemele zilnice poate că e ușor de spus sau de luat o hotărâre în acest sens. Dar a deveni aceasta o atitudine constantă, un mod de viață, aceasta recere exercițiu permanent, voință fermă și mai presus de toate încredere totală în Dumnezeu, singurul care ne aduce siguranța și pacea în suflet.

A înălța capul, privirea, înseamnă și a ne pregăti mai ales sufletește pentru a înțelege planul lui Dumnezeu, pentru a nu ne bloca în dificultățile întâlnite și a uita să privim spre scopul nostru care este mântuirea. Ne ajută să nu ne lăsăm conduși de concepția atât de răspândită astăzi: de a ne concentra total și doar spre a ne apăra pielea, de a rămâne ancorați doar în realitățile pământești pe care să le salvăm ca și cum aici ar fi totul. Dar ne îndeamnă să ne ocupăm de siguranța vieții noastre văzută în strânsă legătură cu Împărăția veșnică.

De aceea, dezordinea naturală, catastrofele prevestite trebuie să ne conducă să descoperim încă o dată cât de provizorie, de trecătoare este această lume. Însăși această stare de dezechilibru descrisă în evanghelie recere ordinea, liniștea, pacea pe care o descoperim numai în Dumnezeu, orice ni s-ar întâmpla pe drumul spre veșnicie.

Chemarea Adventului: a fugi din fața răului și a sta în picioare în fața Fiului Omului.

Timpul de Advent ne cheamă așadar prin mesajul evangheliei de astăzi în primul rând să fugim din fața răului. Dar ce înseamnă aceasta? Cum să înțelegem aceasta? A fugi din fața răului înseamnă nu doar o mișcare fără direcție dar înseamnă să fugim de rău orientându-ne spre bine. Astfel cu cât vom fugi mai mult de rău cu atât ne apropiem mai mult de bine, de harul și de binecuvântarea lui Dumnezeu.

În al doilea rând mesajul evangheliei de astăzi ne încurajează să stăm drepți (în picioare) în fața Fiului Omului. Aceasta înseamnă să nu ne clătinăm, să nu ne lăsăm corupți, abătuți, distrași în fața Domnului. Ce imagine frumoasă! Pe lângă acest verset doar o singură dată mai apare în Evanghelia sfântului Luca această expresie "ridică-te; îndreaptă-te!", în capitolul 13 (versetul 11) unde Isus vindecă în zi de sâmbătă o femeie care de 18 ani stătea gârbovită și nu putea în nici un fel să se îndrepte. De la Dumnezeul sabatului care ne cere împlinirea legii se trece la Dumnezeul lui Isus Cristos care ridică, înalță și se îngrijește de cel bolnav sau căzut.

A sta în fața lui Dumnezeu este pe de altă parte o atitudine familiară celui din împărăția sa. Este în ultimă instanță învățarea drumului spre vederea lui Dumnezeu față în față - visio beatifica. Înseamnă a ne lăsa transformați de Dumnezeu, a ne uimi, a rămâne fascinați de contemplarea sa. A sta în picioare înseamnă a fi în siguranță, a aduce laudă lui Dumnezeu așa cum facem la Liturghie când cântăm imnul Gloria, când ne rugăm Prefața înainte de momentul Prefacerii pâinii și vinului în trupul și sângele Domnului.

Toată această conduită a vieții de credință înseamnă a fi vigilenți mereu, a veghea. Dar se cere o veghere activă după cum sfântul apostol Paul îi sfătuiește pe creștinii din Tesalonic în lectura a II-a: "... Așa cum ați primit de la noi cum trebuie să umblați și să fiți plăcuți lui Dumnezeu, așa să umblați ca să prisosiți tot mai mult (în iubire unii față de alții)!" (1Tes 4,1).

Într-o zi câțiva copii alergând în joacă la marginea satului în care locuiau, au ajuns în vârful unei coline. De acolo se puteau vedea foarte limpede două case atât de diferite între ele. Una dintre ele avea în față o grădină neîngrijită, plină cu buruieni, deși proprietarul trudea mereu înfuriat și parcă fără niciun spor să le smulgă dintre florile sale. Cealaltă casă era însă bine îngrijită, iar în grădină, înconjurat de flori frumoase, se odihnea un om surâzând și invitându-i pe copii să se apropie. Aceștia l-au întrebat: Cum de ai o grădină așa de frumoasă? Stăpânul casei a început să le povestească secretul său spunându-le că la început s-a chinuit mult, încercând să smulgă mereu buruienile dintre flori, dar cu cât le smulgea într-o parte cu atât parcă tot mai multe apăreau în altă parte iar munca nu se mai sfârșea niciodată. Într-o zi însă, s-a ridicat dintre buruieni și a început să se intereseze ce e de făcut. Astfel a aflat că există un soi de flori care fac să nu mai apară buruienile în preajma lor. A plantat aceste flori și semințele lor s-au răspândit treptat peste tot, sufocând buruienile. Acum, spuse omul, grădina se menține de la sine. Copiii au rămas mirați în fața acestor explicații iar unul dintre ei i-a replicat: Și eu mă chinui, de fiecare dată când îmi vine un gând rău în minte, să-l alung dar nu reușesc, ba chiar se întoarce înapoi și mă chinuie mai mult ca înainte. Ce aș putea să fac? Proprietarul casei îi răspunse atunci: Nu-i da prea multă atenție. Încearcă mai degrabă să-ți ocupi mintea cu gânduri bune, luminoase și încet-încet acestea vor alunga gândurile negre, le vor face să dispară, nemaigăsind spațiu. La fel se întâmplă și cu ura, mânia, egoismul, violența și toate sentimentele și pornirile rele. Tu permite doar ca iubirea să curețe sufletul de ură, umilința și generozitatea să-l curețe de egoism, bunătatea și milostivirea de violență și mânie. Altfel spus, gândurile pline de lumină să ia locul gândurilor negre, întunecoase.

Cu adevărat, iubiți credincioși, o frumoasă lecție de a învinge răul făcând și mai mult bine. Această lecție ar trebui să răsune cu multă forță în lumea din zilele noastre, în care deseori în fața răului care se manifestă în atâtea forme nu se găsește întotdeauna înțelepciunea și lumina necesară care să-l sufoce, să-l înlăture prin tot mai mult bine.

Îndemnul la veghere este apoi însoțit de o invitație la rugăciune neîncetată; ea este forța care salvează pe creștin în fața fricii pe care evenimentele catastrofale enumerate pot să o aducă. Tot rugăciunea îi dă și puterea să stea drept în fața Fiului Omului, precum cel nevinovat în fața judecătorului, nutrind speranța unei judecăți favorabile pentru mântuire.

Rugăciunea este așadar atitudinea care învinge, care trebuie folosită în fiecare zi pentru a putea înfrunta evenimentul imprevizibil și înspăimântător al celei de-a doua veniri. Rugăciunea ia deseori forma iertării pe care o cerem de la Dumnezeu când ne spovedim, când ne prezentăm cu inima căită și smerită pentru a fi eliberați de păcatele noastre pentru a ne putea continua apoi rugăciunea în duh și adevăr, cu o inimă reînnoită.

Adventul: ocazie de mărturie de credință comunitară.

Putem spune că intenția evanghelistului Luca este de a încuraja și stimula comunitățile sale, a căror conduită trebuie să fie inspirată mai mult de speranță decât de frică și în care Isus, Fiul Omului, apare mai degrabă ca un Salvator, Răscumpărător, decât ca un judecător din ziua cea din urmă. Pentru Luca frica și grijile vieții sunt două fațete ale aceleiași medalii. Cu cât cineva se teme de lume, este orb în fața necesităților altora, cu atât se gândește mai mult la propriile probleme, se închide în propriul egoism. Când comunitatea se îndepărtează de cei săraci, de necesitățile celui care este lipsit și se gândește numai la ea însăși, va sfârși ca orice altă putere a acestei lumi: va dispărea, se va ruina. De aceea glasul lui Cristos ne cheamă să transmitem mesajul personal de speranță, care, trăit în comunitate, va molipsi și pe alții. Va fi un semn care îi va determina și pe alții să caute speranța acolo unde văd că o căutăm și noi: în sus, la Domnul și Stăpânul Universului.

Așadar să primi cu suflet deschis invitația Liturghiei de astăzi. Să ne ridicăm fruntea, să veghem, să ne rugăm, să ne aplecăm față de cei săraci dar să stăm drepți în fața Fiului Omului. Acestea sunt atitudinile pe care ne invită Biserica să le dobândim, să le exersăm. Iar timpul Adventului este timpul potrivit pentru acest exercițiu de credință. Să folosim aceste zile de har propunându-ne să trăim acest program spiritual care ne antrenează pentru bucuria Crăciunului. Să ne pregătim pentru a putea primi pacea sufletească pe care vrea să o reverse mereu în sufletele noastre Pruncul Isus, Mielul care stă pe tronul de glorie. Amin.

29 noiembrie 2015

Pr. Egidiu Condac


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
358 accesari.


Alte predici pentru Duminica 1-a din Advent:

Anul C
3 decembrie 2006 - Pr. Mihai Dumitru
29 noiembrie 2009 - Pr. Mihai Dumitru
2 decembrie 2012 - Pr. Eduard Ferenț
2 decembrie 2018 - Ep. Petru Gherghel

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat