Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Sfinții Petru și Paul, ap.

Fap 12,1-11; Ps 33; 2Tim 4,6-8.17-18; Mt 16,13-19

Iubiți credincioși, dragi seminariști, dragi radioascultători,

"Domnul mi-a stat alături. El m-a întărit ca să vestesc până la capăt evanghelia" (2Tim 4,17).

Având încă în inimă ecoul cuvintelor lui Dumnezeu din lecturile proclamate, vreau să povestesc o întâmplare, un fapt real.

Cu mult timp în urmă, un preot a înființat, să-i spunem, "o casă de copii". Acolo aduna tinerii aflați în lipsuri și se îngrijea de ei cu dorința de a le oferi posibilitatea unui viitor mai bun. Curtea acelei case de copii, a acelui oratoriu, era mereu plină și gălăgioasă. Într-una dintre zile, preotul s-a dus în mijlocul copiilor, le-a împărțit câte o foaie de hârtie și le-a spus: "Scrieți aici ce vă doriți cel mai mult. Ce ați vrea să vă ofer? Mă voi strădui ca fiecare să primească ceea ce-și dorește". Fantezia copiilor, tinerilor și dorințele lor s-au pus imediat în mișcare și fiecare a cerut tot felul de jucării și lucruri. Însă mare i-a fost uimirea și bucuria preotului când pe un bilețel a găsit scris: "Eu vreau să mă ajutați să fiu sfânt!" Atât. Nici o jucărie. Niciun lucru. Doar să fie sfânt (preotul era Don Bosco, iar copilul era cel care avea să devină sfântul Dominic Savio!).

Au fost vremuri, și poate încă mai sunt sau vor mai fi, când dorința oamenilor era să fie sfinți. Copiii își doreau să fie sfinți, pentru că vedeau această dorință în familiile lor. Familiile se deprindeau cu viața de sfințenie, privind la păstorii lor sau la persoanele consacrate, care radiau de această dorință după împlinirea cuvântului lui Dumnezeu: "Fiți sfinți pentru că eu, Domnul vostru, sunt sfânt".

Astăzi ne putem imagina că sfinții pe care-i sărbătorim, Petru și Paul, ne întind fiecăruia o foaie de hârtie și ne spun: "Scrieți ceea ce vă doriți cel mai mult și noi ne vom strădui să vă mijlocim de la Domnul acele daruri". Ce am scrie pe foile noastre? Ce-și doresc copiii, tinerii, elevii și seminariștii, bărbații și femeile, familiile, preoții, persoanele consacrate, bătrânii, bolnavii? Ce-și doresc? Ce ne dorim? Mai vrea astăzi cineva să fie sfânt sau toți vrem doar să fim sănătoși, să avem ajutor la școală sau la serviciu, să fim ocrotiți de necazuri și de dușmani?! Cine-și mai dorește astăzi să fie sfânt?

Cine este de fapt sfântul? Putem găsi multe definiții pentru această realitate. Însă pentru vremurile pe care ni le-am construit și pe care le trăim mi se pare sugestivă o definiție pe care am găsit-o în cartea scriitorului Ion Desideriu Sîrbu, "Jurnalul unui jurnalist fără jurnal". Iată ce spune autorul: "Sfântul este cel care nu se abate din calea știută, este cel ce rămâne drept când toți se pleacă, este cel ce gândește lucid în timp ce întregul său popor este cuprins de spaimă și turbare" (vol I, 1984-85, pag. 80). Și tot el spune: "Va veni ziua în care vom declara ca sfânt orice om cinstit. Atât de rar va fi el și atât de greu va fi ca omul să rămână nepătat, nemânjit, încât un asemenea exemplar va echivala cu un adevărat miracol (pag. 79).

Sfântul nu se abate de pe calea știută, sfântul rămâne drept când toți se apleacă, el este omul care rămâne nepătat. Să nu ne uităm în jurul nostru pentru a găsi astfel de oameni. Să ne uităm mai întâi la noi, în noi: Suntem astfel de oameni? Putem deveni astfel de oameni drepți, nepătați, necompromiși?! Obligația de a fi sfânt nu e pentru celălalt, pentru vecinul, sau soțul sau prietenul meu, ci, în primul și în primul rând, e pentru mine.

Dar unde sunt sfinții? Unde-i mai întâlnim. Uneori avem impresia că toți s-au retras în calendar și au rămas acolo. În jurul nostru sunt din ce în ce mai rari. Oare de ce?

Poate că un motiv îl putem înțelege și din prima lectură care a fost proclamată la această sfântă Liturghie. Acolo autorul spunea că în timp ce Petru era în închisoare "Biserica se ruga fără încetare pentru el lui Dumnezeu". Poate că ne lipsesc sfinții sau viața de sfințenie pentru că ne rugăm prea puțin pentru a fi sfinți, noi sau cei din jurul nostru. De câte ori punem în intențiile noastre: "Doamne, ajută-mă să fiu sfânt?" sau "Doamne, dă-ne mai mulți oameni sfinți!" Sau de câte ori, asemenea Bisericii de la începuturi care se ruga pentru apostolul Petru, ne rugăm noi pentru urmașul său? De câte ori ne-am rugat pentru papa, să fie sfânt, sau pentru episcopi, preoți, familii, persoane consacrate, seminariști? Biserica are nevoie și astăzi de sfinți, de oameni ca Petru, ca Paul, de oameni care să vorbească despre adevăr, de oameni care să indice o direcție clară, dreaptă!

Acești doi sfinți pe care-i sărbătorim astăzi par să se potrivească atât de bine cu cele două momente mărețe pe care le trăiește în aceste zile Dieceza noastră de Iași. Plecând de la cuvintele din evanghelie "Tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica mea și puterea celui rău nu o va birui", apostolului Petru i-aș asocia evenimentul acestei zile: hirotonirea a 30 de preoți. Astăzi, peste puține ore, în catedrala din Iași, 30 de tineri vor fi sfințiți preoți. Ei, prin "da"-ul lor, dau mărturie despre cuvintele lui Cristos și despre Biserică: "Puterea celui rău nu o va birui". Astăzi 30 de tineri au curajul să meargă în mijlocul oamenilor și să-l recunoască pe Cristos prezent în ei. Ei sunt cei care prin viața lor vor da mărturie și vor spune despre Domnul: "Tu ești Cristos, Fiul Dumnezeului celui viu". Iar Domnul le spune astăzi ca și lui Petru: "Vouă vă dau cheile împărăției cerurilor: orice veți lega pe pământ va fi legat și în ceruri și orice veți dezlega pe pământ va fi dezlegat și în ceruri".

De apostolul Paul, vestitorul cuvântului lui Dumnezeu prin excelență, aș vrea să leg evenimentul de ieri, 28 iunie 2013: lansarea Sfintei Scripturi în limba română, o nouă traducere făcută cu suflet, dar și cu multă pertinență, de mai mulți profesori de la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași. Cu mult dor a fost așteptat acest moment prin care cuvântul Domnului, evanghelia, vestea cea bună, se îndreaptă spre cât mai mulți oameni. Am simțit ieri potrivirea acestor cuvinte ale sfântului Paul: "Domnul mi-a stat alături: el m-a întărit să vestesc până la capăt evanghelia și s-o audă toate popoarele păgâne. Domnul mă va scăpa și pe mai departe de orice rău, mă va mântui și mă va conduce la împărăția cerească. Domnului să-i fie mărire în veci vecilor". Iar noi am putea parafraza: "Domnul le-a stat alături să traducă până la capăt Scriptura și ea să poată răsuna cât mai frumos în limba noastră română. Domnul îi va ocroti și pe mai departe pe cei care au făcut posibilă această traducere, îi va scăpa de orice rău și-i va mântui".

Avem, așadar, două sărbători și doi sfinți ocrotitori. Suntem în fața acelor oameni care au spus: "Am luptat lupta cea bună, am alergat și am ajuns la țintă, mi-am păstrat credința". În viața lor sunt multe aspecte care ne plac și pe care ar trebui să ne dorim să le imităm. Știți ce iubesc eu cel mai mult la sfinții Petru și Paul?

Iubesc la ei faptul că l-au recunoscut pe Domnul atunci când l-au întâlnit: "Tu ești Cristos, fiul Dumnezeului celui viu", a spus Petru și am auzit și noi în evanghelie. Iar Saul, atunci când Cristos i s-a arătat pe drumul Damascului, l-a întrebat: "Cine ești, Doamne?!" (Fap 9,5). Aș vrea ca și eu să privesc la Cristos și să spun mereu cu aceeași convingere: "Tu ești Cristos, Fiul Dumnezeului celui viu!" Toți vrem să-l recunoaștem pe Cristos atunci când el apare în viața noastră, dar (...) de câte ori nu privim ostia în sec, în gol, lipsiți de credință, nereușind să vedem dincolo de bucățica de pâine! De atâtea ori ni se întâmplă să nu-l recunoaștem pe Cristos prezent în celălalt, în cel bătrân, sărac, în cel bolnav și lipsit de ajutor?! Și pentru că nu-l recunoaștem prezent, trecem mai departe, suntem indiferenți. Comportamentul nostru din biserică, neglijența noastră față de sacramente, indiferența față de bătrâni și bolnavi ne spun un singur lucru: nu-l recunoaștem pe Cristos prezent în mijlocul nostru. De aceea ne permitem să râdem de alții, să batjocorim, să stăm departe de Euharistie zile, poate chiar luni sau ani.

Dacă iubesc la acești apostoli faptul că l-au recunoscut pe Cristos, iubesc și felul lor de a renunța la toate pentru Cristos și pentru evanghelia sa. Nimeni și nimic nu a mai fost piedică între ei și Cristos! Au renunțat la toate de dragul lui Cristos. Cât de convingător ne spune apostolul Paul: "Fraților, toate, care mai înainte erau pentru mine câștiguri, acum le socotesc că sunt ca o pierdere față de înălțimea cunoașterii lui Cristos Isus, Domnul meu. Pentru el am renunțat la toate și le consider drept gunoaie, pentru ca să-l pot câștiga pe Cristos" (Fil 3,7-9). Să renunți la toate pentru Cristos: ce har! Să privim acum la noi: la câte lucruri sau persoane, anturaje, păcate sau vicii nu ar trebui să renunțăm și noi?! Cine ne ține departe de Cristos? Ce punem mai sus decât iubirea lui Dumnezeu?

Iubesc la Paul faptul că atunci când l-a descoperit pe Cristos, a simțit că are totul: nu a mai avut nevoie de nimic altceva: "Pentru mine a trăi înseamnă Cristos" (Fil 1,21) sau "Nu mai trăiesc eu, ci Cristos trăiește în mine!" (Gal 2,20). Pentru câți dintre noi a trăi înseamnă Cristos? Cât din ceea ce trăim raportăm la Cristos?

Îmi place, și cred că ar trebui să ne placă tuturor, că ei nu și-au schimbat doar numele, ci atitudinea, viața. Întâlnirea cu Cristos schimbă! Simon a devenit Petru, pescarul a devenit pescar de oameni, de suflete; Saul a devenit Paul, prigonitorul a devenit creștinul înfocat! Câte nu ar fi de schimbat și în viața noastră. Prin Botez am primit numele de creștin, dar trăim noi într-un mod vrednic de acest nume? În sacramente și în cuvântul Domnului ne întâlnim cu Cristos: Ce impact are în viața noastră această întâlnire?! Reușim să ne lăsăm transformați de Cristos? Măcar ne dorim acest lucru?

De asemenea, cred că la acești doi mari apostoli trebuie iubit faptul că atunci când au găsit adevărul, l-au spus și altora: au predicat prin cuvinte și fapte. Nu au fost egoiști, fricoși, chiar dacă au suferit și au îndurat multe. A făcut ca adevărul să răsune până la marginile pământului și chiar ne-au atras atenția: "Vai mie dacă nu vestesc evanghelia". Vai mie. Vai nouă dacă nu vestim evanghelia, dacă nu facem ca viața noastră să fie un strigăt continuu despre acest adevăr: Cristos este Fiul lui Dumnezeu, este Domnul și Dumnezeul nostru.

Ba, mai mult, Petru și Paul nu doar că au proclamat acest adevăr, ci l-au iubit. Și-au dat viața pentru Cristos care devenise totul lor, care era pentru ei calea, adevărul și viața.

Și nu în ultimul rând mi-e drag la ei modul în care au iubit Biserica, mireasa lui Cristos zidită pe Petru, pe piatră, și pe care apostolul Paul a dorit-o nepătată, fără niciun rid sau zbârcitură! Din această iubire a lor față de Biserică vine pentru noi una dintre cele mai mari provocări ale timpului. Astăzi Biserica este persecutată, prigonită, învinuită de multe ori pe nedrept. De multe ori este greu să o iubești, mai ales atunci când privești doar la oamenii care o reprezintă sau numai la unii oameni din ea. Însă Biserica este a lui Cristos, este mireasa lui, este trupul său mistic și trebuie iubită, prețuită. Noi trebuie să luptăm și astăzi pentru ea, așa cum apostolii și-au dat viața pentru ea. Și mă bucur, și ne bucurăm când vedem că sunt și astăzi oameni care o iubesc, o prețuiesc, oameni care în ea, în Biserică, îl găsesc pe Cristos, Fiul lui Dumnezeu.

Să nu ne temem să luptăm pentru Biserică, ci să simțim împreună cu apostolii. Să fim convinși și să putem spune mereu împreună cu Paul: "Domnul mi-a stat alături; el m-a întărit", iar împreună cu Petru să avem mereu convingerea că "Domnul l-a trimis pe îngerul său, care m-a scăpat din mâinile lui Irod și de soarta pe care mi-o dorea poporul iudeu". Ei s-au încrezut total în Dumnezeu și au fost mântuiți.

Privind la ei, la viața lor, cred că toți am vrea ca la sfârșitul vieții să putem spune împreună cu ei: "Am luptat lupta cea bună, am alergat și am ajuns la țintă, mi-am păstrat credința".

Aceștia sunt sfinții spre care privim. Sfinții de care lumea are nevoie. Spunem că astăzi pare să fie mai puțini sfinți care trăiesc printre noi. Dar nu trebuie să uităm că încă sunt mulți printre noi care încearcă, se străduiesc să fie sfinți. Și unii chiar reușesc. Au un chip senin. Și vorbesc blând. Iubesc frumos. Sunt generoși. Oameni obișnuiți, dar cu un suflet neobișnuit. Cu siguranță mulți am avut ocazia să vedem oameni care acum sunt deja sfinți, unii declarați și de Biserică, mă gândesc la cel puțin doi care ne-au vizitat și țara: fericitul Ioan Paul al II-lea, la București, și fericita Tereza de Calcutta, la Bacău. Ce vieți au avut! Când privim la ei, înțelegem că nu e chiar așa ușor să fii sfânt. Dar nici prea greu. Totul e să știi să faci ceea ce Dumnezeu îți cere. Ei au fost sfinți pentru că l-au simțit bine pe Dumnezeu. Adică au știut ce misiune le-a dat. Și au făcut totul conform planului divin. Ce minte sclipitoare trebuie să ai pentru a citi semnele timpului. Și, mai ales, ce suflet trebuie să ai. Apoi vine și sfințenia. Se așază peste tine ca o haină brodată cu virtuți. E ușor să fii sfânt când tot ce-ți dorești e Dumnezeu și când ai puterea să strigi: Mai bine moartea decât păcatul. Am văzut că sfințenia se cere în genunchi, cu umilință însă primirea ei îți dă puterea să stai drept în fața tuturor furtunilor. Să fii sfânt înseamnă să simți cum Dumnezeu te ține de mână, cum el își așterne peste tine mantia sa ocrotitoare și nimic nu-ți mai poate dăuna. Să fii sfânt înseamnă să-l descoperi pe Cristos acolo unde toți îl ascund sau nu-l văd; să te uiți la celălalt și, indiferent cum arată, să simți că în el crește Cristos; să dai praful păcatului la o parte, să faci lumină până răsare în inimă Soarele cel fără de asfințit! Să fii sfânt nu înseamnă să faci lumea să întoarcă privirea după tine sau să se adune în jurul tău, ci să-i faci pe toți să se adune în jurul lui Cristos. Așa ați făcut voi, sfinților Petru și Paul: ați atras oamenii la Dumnezeu! Ați făcut din Dumnezeu centrul vieții și al istoriei.

Acum sunteți fericiți în ceruri. Vă rugăm la această sfântă Liturghie, revărsați din fericirea voastră și asupra pământului. Strecurați-vă astăzi în viața celor dragi ai noștri și alungați din inima lor orice tristețe. Luați voi inimile noastre zdrobite de dureri și păcate și turnați peste ele balsamul mângâierilor voastre. Da, faceți să cadă astăzi pe pământ acea ploaie de trandafiri pe care ne-ați promis-o! Așa cum lui Petru i-au răsunat cuvintele "Fericit ești tu, Simon!", la fel să răsune în cei singuri, în cei bolnavi, în cei bătrâni cuvântul și mângâierea Domnului: nimeni să nu se mai simtă singur sau părăsit, căci Domnul și sfinții lui îi stau alături. Voi, sfinților apostoli, dați omului un suflet nou să reușim să ne iubim unii pe alții, să ne îngrijim unii de alții. Priviți cu drag spre noi și binecuvântați-ne să ne dorim și noi sfințenia. Vă implorăm, mijlociți pentru noi împreună cu preacurata Fecioară Maria la scumpul și puternicul Mântuitor, autorul sfințeniei voastre și sfântul sfinților. Lui îi dăm împreună cu voi toată adorația, cinstea și mărirea. Amin!

29 iunie 2013

Pr. Laurențiu Dăncuță


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
421 accesari.


Alte predici pentru Sfinții Petru și Paul, ap.:

Anul C
29 iunie 2007 - Pr. Toni-Mihăiță Cântaciu
29 iunie 2010 - Pr. Pavel Chelaru
29 iunie 2016 - Pr. Felix Roca

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat