Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Sfânta Maria, Născătoare de Dumnezeu (Anul Nou)

Num 6,22-27; Ps 66; Gal 4,4-7; Lc 2,16-21

Speranțe, vise, dorințe ne copleșesc la orice nou început de an. Astăzi, un nou an calendaristic se deschide în fața noastră. Cum va fi? Ce surprize ne rezervă? Sunt întrebări care vin aproape inevitabil. Dincolo de orice așteptare, trebuie să recunoaștem: fiecare început este o oportunitate. E o nouă șansă, o mână a lui Dumnezeu întinsă spre om. Pentru un creștin, începutul de an aduce cu sine cea mai frumoasă oportunitate: cea a binecuvântării lui Dumnezeu, a apropierii de Dumnezeu. Anul care începe e șansa pe care ne-o oferă Dumnezeu pentru a fi mai buni, pentru a iubi mai mult și mai bine, pentru a crede cu mai multă tărie. Noul an este semnul binecuvântării divine.

Prima lectură pe care am ascultat-o, luată din Cartea Numerilor, ne așază sub acest semn al binecuvântării: "Să te binecuvânteze Domnul și să te păzească... să-și lumineze fața asupra ta... să se îndure de tine... să-ți dăruiască pacea" (Num 6, 24-26).

Binecuvântarea lui Dumnezeu înseamnă, așadar, pază, înseamnă siguranță. Cine are binecuvântarea lui Dumnezeu are siguranță pentru ziua de astăzi și de mâine. "Domnul să te păzească", pentru că dacă Domnul e de partea ta, cine poate sta împotrivă?

"Domnul să se îndure de tine". Binecuvântarea înseamnă și îndurare. Avem atâtea slăbiciuni încât e imposibil să nu avem nevoie de iertare. Fără iertarea lui Dumnezeu omul ar umbla desfigurat și împovărat de păcate.

"Domnul să-ți dăruiască pacea". Binecuvântarea înseamnă și pace. Câtă nevoie este în lumea noastră de pace! E necesară pacea în zonele de război, dar mai ales e necesară pacea omului cu Dumnezeu, cu apropiații săi și cu sine însuși.

La 1 ianuarie, în fiecare an, Biserica celebrează Ziua Mondială a Păcii. În mesajul adresat cu această ocazie, purtând titlul "Fericiți făcătorii de pace", papa reamintește că pacea este atât darul lui Dumnezeu, cât și rodul colaborării omului. Adevărata pace se construiește pe adevăr, pe libertate și pe dreptate. Adevărați făcători de pace sunt aceia care iubesc, apără și promovează viața umană. Cine vrea pacea nu poate să tolereze atentate și delicte împotriva vieții. Răul se învinge cu binele, iar dreptatea trebuie căutată imitându-l pe Dumnezeu Tatăl, care-i iubește pe toți fiii săi. Trebuie renunțat, de asemenea, la acea pace falsă, care face conștiințele tot mai insensibile, care nu dorește binele celorlalți, care conduce la indiferență. Adevărata pace se construiește prin implicare activă, milă, solidaritate, curaj și perseverență - ne mai amintește Sfântul Părinte în mesajul său.

Binecuvântarea lui Dumnezeu înseamnă, așadar, siguranță, iertare și pace.

Binecuvântarea binecuvântărilor o reprezintă însă întruparea lui Cristos. În Fiul lui Dumnezeu care se face om toți am fost binecuvântați. În Cristos, binecuvântarea își găsește desăvârșirea.

Dar cum poate intra binecuvântarea în casa noastră? În ce condiții ne oferă Dumnezeu binecuvântarea sa?

Ne ajută să găsim un răspuns textul evangheliei de astăzi (Lc 2,16-21). Păstorii erau persoane marginalizate, prea puțin apreciate. Trăiau împreună cu animalele, separat de restul oamenilor. Din cauza contactului permanent cu animalele, erau considerați impuri. Nimeni nu-i invita să viziteze un nou-născut. Dar chiar acestor păstori le apare îngerul Domnului. Ce binecuvântare! Interesant, nu doar Irod, nu doar cărturarii, nu doar învățații timpului cunosc acest adevăr esențial, ci și oamenii simpli, bolnavi și marginalizați.

Domnul Isus vine să ne binecuvânteze pe toți, fie că suntem în centrul lumii, înconjurați de oameni mari, fie că ne aflăm la periferia civilizației, singuri și lipsiți de ajutor. El însuși se naște într-un colț de lume, într-un colț de cetate, într-un colț de casă, într-un grajd.

Poate că aveți mulți prieteni și multe persoane dragi în jurul dumneavoastră sau poate că sunteți unul dintre oamenii aceia simpli, uitați și abandonați, fără prieteni. Isus se naște la Betleem pentru a vă binecuvânta, indiferent de numărul prietenilor pe care îi aveți sau nu.

Poate că sunteți tânăr, cu o sănătate de fier, sau poate că sunteți bolnav și nu v-a rămas decât un colț de sănătate. Isus se naște ca să binecuvânteze și acest colț al sănătății dumneavoastră.

Poate că familia în care locuiți trăiește în har sau poate că vă simțiți mai singur ca niciodată. Persoana iubită, lângă care ați pornit la drum v-a abandonat. Nu mai aveți decât un colț de familie sau un colț de sentimente. Astăzi Isus intră în familia dumneavoastră și o binecuvântează așa cum este ea.

Ar vrea parcă să strige Isus, de acolo din ieslea Betleemului: Eu binecuvântez casa în care sunt lăsat să intru, binecuvântez omul care mă primește în viața lui, binecuvântez familia în care mai este loc și pentru mine, îi binecuvântez pe toți cei care mă lasă să intru în viața lor. La început de an, Dumnezeu vrea să ne binecuvânteze pe toți, de la mic la mare, dar nu o poate face fără acceptul nostru.

Notează în continuare evanghelistul că "Păstorii s-au dus în grabă". Pleacă fără întârziere. Ascultă de cuvântul îngerului, devenind astfel modele de credință. Datorită faptului că au crezut cele spuse de înger, au plecat și au descoperit ceea ce s-a întâmplat cu adevărat. Fără credință, ei nu l-ar fi cunoscut pe Cristos, ei nu ar fi ajuns niciodată să se închine în fața pruncului. Credința îi face să plece în grabă și să descopere. Imaginați-vă o persoană care vă invită la masă, spunând că prânzul e pregătit. Dacă nu o veți crede și nu veți merge unde trebuie, nu veți vedea niciodată masa pregătită. La fel, păstorii mai întâi au auzit și au crezut și abia apoi au văzut ceea ce au auzit. Cine crede, experimentează cu adevărat ceea ce crede. Doar cel care crede îl poate găsi și vedea pe Dumnezeu. Iar credința vine din auzite.

"După ce l-au văzut, notează evanghelistul, au vestit cuvântul ce li se spusese despre acest copil". Păstorii devin la rândul lor îngeri, anunțând această bucurie care e pentru tot poporul. E sugestiv faptul că nu se pot abține de la a face cunoscut și altora. Păstorii au primit anunțul, au crezut și au văzut; iar acum, la rândul lor, anunță. Ceea ce îngerii au făcut în cer păstorii continuă să facă pe pământ: devin îngeri, mesageri ai cuvântului, pentru a-i conduce pe alții să vadă ceea ce Dumnezeu a promis.

Ne putem regăsi cu toții în situația păstorilor. Cei care cred cu adevărat merg să-l vadă, să-l întâlnească în sfintele sacramente, în Sfânta Scriptură și apoi îl vestesc și altora. Cred cu adevărat doar cei care merg să-l întâlnească. Când l-ai întâlnit cu adevărat nu poți ține această bucurie doar pentru tine.

O splendidă lecție de credință, oferită în acest An al Credinței, chiar de păstorii veniți la Betleem. Cel care crede e chemat să devină un înger pentru frații săi, să fie pentru ei un motiv de bucurie și de speranță. Ce dorință mai frumoasă am putea avea în prima zi din an, decât aceea de ne transforma în îngeri unii pentru alții. Purtători de bucurie și de speranță. Prin credință, binecuvântarea lui Dumnezeu coboară, într-adevăr, în casele noastre.

Evanghelia de astăzi amintește de două ori de mama lui Isus, Maria. "Ea păstra toate aceste cuvinte și se gândea la ele în inima ei" (Lc 2,19). Ne este prezentată ca o femeie credincioasă. Păstrează cuvintele ascultate ca pe o comoară. Măreția Mariei vine din modul în care se raportează la Cuvântul lui Dumnezeu: îl primește, îl întrupează, îl trăiește, îl aprofundează, se lasă plăsmuită de el, chiar și atunci când nu îl înțelege și chiar atunci când suferă.

În acest context de deschidere și primire a Cuvântului coboară binecuvântarea lui Dumnezeu și face din ea născătoarea Fiului lui Dumnezeu. Modelul omului binecuvântat îl găsim în Maica Domnului și a noastră, pe care o sărbătorim astăzi cu titlul de Născătoare de Dumnezeu. Întrucât în Cristos natura umană și cea divină nu pot fi separate, sfânta Fecioară este numită Născătoare de Dumnezeu. Devine Născătoare de Dumnezeu datorită credinței ei că cel vestit și născut la Betleem este însuși Fiul lui Dumnezeu.

Cum poate intra, așadar, binecuvântarea în casa noastră? În ce condiții ne oferă Dumnezeu binecuvântarea? Iată răspunsul: urmând exemplul Mariei și al păstorilor. Credința noastră îi permite lui Dumnezeu să ne binecuvânteze, să ne ofere siguranță, iertare și pace, iar noi să devenim îngeri aducători de bucurie în viața celorlalți. Pentru a-l vedea, pentru a-l cunoaște pe Isus trebuie să asculți, să crezi și să-ți dai întâlnire cu el. Amin.

1 ianuarie 2013

Pr. Petru-Sebastian Tamaș


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
360 accesari.


Alte predici pentru Sf. Maria, Născătoare de Dumnezeu:

Anul C
1 ianuarie 2010 - Pr. Petru Dorcu
1 ianuarie 2016 - Pr. Cristian Bîrnat
1 ianuarie 2019 - Pr. Daniel-Nicu Butacu

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat