Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Duminica a 34-a de peste an. Cristos, Regele Universului

2Sam 5,1-3; Col 1, 12-20; Lc 23,35-43

"Isuse, amintește-ți de mine când vei veni în împărăția ta!"

Iubiți frați și surori în Cristos, dragi radioascultători,

Solemnitatea de astăzi, Cristos, Regele Universului, este ultima din anul liturgic care a început cu prima duminică din Advent.

Cuvântul (sfârșit) ultim aduce în inimile noastre o oarecare melancolie, deoarece realizăm că timpul trece atât de repede și ne întrebăm: Încotro? Prin sărbătoarea de astăzi pe care o celebrăm, Biserica ne răspunde la această întrebare: Ultima zi va fi ziua gloriei lui Cristos, când, așa după cum mărturisim în Crez, el va veni să-i judece pe cei vii și pe cei morți. Lupta dintre bine și rău la care asistăm în fiecare zi are un singur sfârșit posibil: victoria lui Cristos.

Evanghelia proclamată ne prezintă crucea drept tron al lui Cristos Rege. Scrierea de pe cruce: "Acesta este regele iudeilor" (Lc 23,39) este pusă în batjocură, iar regele apare ca un înfrânt, ca un răufăcător ce atârnă pe lemnul crucii.

Uneori se reproșează Bisericii că nu știe să-și facă reclamă, publicitate cu oferte interesante, ademenitoare. Dar se uită un lucru foarte simplu: că în centrul creștinismului se află crucea care pe prea puțini interesează.

Se poate transforma crucea în: insignă sau distincție sau se poate pune la gât cu lănțișor de aur sau păstra într-o colecție, dar va păstra mereu insuportabilul său realism, forța scandaloasă care provoacă.

Dar chiar acest instrument al falimentului uman, ne este prezentat de liturgia de astăzi ca instrument al victoriei divine. Locul înjosirii devine tron al gloriei.

Acest adevăr îl putem concretiza și în persoana episcopului Anton Durcovici. Arestat de securitate la 26 iunie 1949, anchetat la București mai bine de un an, tratat ca bandit și trădător în închisorile din Jilava și Sighetu Marmației, moare în urma bătăilor și înfometării la 10 decembrie 1951 și este aruncat într-o groapă comună. Înjosit în ultimul hal, va fi înălțat la cinstea altarelor. Sfântul Părinte papa Francisc, în urma unui lung proces de beatificare, a recunoscut oficial, la 31 octombrie, martiriul suferit pentru Cristos de vrednicul slujitor al lui Dumnezeu.

Revenind la evanghelie, observăm că poporul și căpeteniile, soldații și tâlharul din stânga își băteau joc de Isus, zicând: "Să se salveze pe sine, dacă este Mesia, alesul lui Dumnezeu!" (Lc 23,35). Sunt atâția și astăzi care trăiesc după logica salvării de sine indiferent prin ce mijloace. Aceasta este logica diavolului care l-a ispitit pe Isus în pustiu, înainte de a-și începe activitatea publică. Dar această logică nu face altceva decât să creeze diviziuni pentru că fiecare are în vedere propriul interes. Dar adevărata forță creștină a unei lumi noi, nu constă în salvarea proprie, ci în salvarea celorlalți. De aceea Isus nu coboară de pe cruce.

Tâlharul din dreapta, în schimb, îl roagă pe Isus: "Isuse, amintește-ți de mine când vei intra în împărăția ta!" (Lc 23,42) Și Isus vrea să-și amintească de cel care suferă alături de el pentru că este Dumnezeu. Domnul își amintește. Chiar acesta este unul din numele pe care Sfânta Scriptură îl folosește pentru Dumnezeu. Pe cruce este un Dumnezeu care nu vrea să se salveze, dar vrea să salveze pe alții, oferind acestei lumi legea fundamentală a împărăției pe care el a venit să o inaugureze: Împărăția veșnică și universală, împărăția adevărului și a vieții, împărăția sfințeniei și a harului, împărăția dreptății, a iubirii și a păcii, așa cum vom auzi în prefața acestei solemnități.

Această împărăție nu aparține celor care sunt norocoșii învingători ai istoriei sau celor care se dau în spectacol afișând imaginea unor oameni împliniți. Această împărăție aparține tuturor acelora care sunt capabili să sufere pentru cei încercați și care cred că se pot realiza cu adevărat numai prin dăruirea de sine.

Și în zilele noastre, Isus continuă să-i salveze pe cei care îl imploră. Agenția de știri Aleteia a publicat un interviu realizat de un reporter da la Radio Cope din Spania. În reportaj se vorbește despre Moulvi Sulaiman, un tânăr dintr-un sat indian. Era al treilea dintre cei șase copii. Când avea 8 ani, tatăl său l-a trimis la o școală coranică pentru a deveni imam (predicator). După 10 ani de studii, la vârsta de 18 ani, era deja imam (predicator). Într-o zi, predicând în moschee, a spus că Isus Cristos nu este Dumnezeu. Una dintre persoanele prezente l-a contrazis și i-a cerut să explice mai clar cine este Isus Cristos. Neputând să-i dea vreun răspuns, a căutat în Coran unde a găsit scris că Isus este Cuvântul lui Dumnezeu. Tot în Coran a mai găsit că Mahomed este mort, dar că Isus este mereu viu. Și atunci s-a gândit pe cine ar trebui să urmeze, pe cel care trăiește sau pe cel mort? I-a cerut lui Alah să-l lumineze și a început să se roage. În Coran, capitolul 24, versetul 10 scrie că dacă cineva este în dubiu despre spusele Coranului, atunci să întrebe Biblia. Studiind Biblia, a înțeles care este Dumnezeul cel adevărat și a hotărât să îmbrățișeze creștinismul. Pentru că locuia într-o zonă în care nu existau creștini, după convertire s-a retras într-un centru de primire. După câteva zile a fost găsit de familie. Tatăl său l-a lovit cu duritate și l-a luat cu forța acasă. L-a închis într-o cameră, l-a dezbrăcat, l-a legat de mâini și de picioare. I-a frecat gura, nasul și ochii cu o substanță picantă și l-a lăsat acolo fără hrană. După 28 de zile a venit tatăl său cu un cuțit în mână și i-a spus că dacă va rămâne mai departe cu Isus (creștin) îl va ucide. Răspunsul a fost foarte clar: că îl va urma pe Isus. În acel moment o lumină foarte puternică i-a atins sufletul și i-a dat forța de a striga: Isuse! Atunci tatăl a căzut dintr-o dată, iar cuțitul pe care îl avea în mână i s-a înfipt în piept, provocându-i o rană destul de mare. A început să sângereze abundent, iar din gură curgeau spume. Familia l-a luat repede și l-a dus la spital, dar au uitat să încuie ușa. Așa că Moulvi Sulaiman, devenit prin Botez Mario Joseph, a putut să iasă și cu un taxi s-a întors la centrul de primire, unde a rămas ascuns mai mult timp. Dumnezeu l-a întărit și de atunci au trecut 18 ani. Astăzi el este predicator catolic în India. A rămas cu ulcer la stomac și câteva răni la gură. Nu s-a mai întors niciodată în satul natal. În cimitirul satului există o piatră de mormânt cu numele său, iar sub piatră un sicriu cu o sculptură în argilă a trupului său.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători, orice putere umană este relativă, provizorie. Ea este distrusă de timp și zdrobită de moarte. An de an, fără să ne dăm seama, ne apropiem de propria moarte. Acest fapt, ar trebui să relativizeze toate prezumțiile și iluziile cu care se hrănesc atâtea persoane. Adevărata putere aparține celui care poate să schimbe ziua morții în zi de naștere. Și aceasta s-a întâmplat pe cruce, când Isus a spus: "Astăzi vei fi cu mine în Paradis!" (Lc 23,43). Ziua în care tâlharul moare devine ziua nașterii sale pentru cer.

Sfântul Ioan Gură de Aur, comentând acest fapt, spune următoarele: "Acest mare tâlhar a furat paradisul. Niciunul înaintea lui nu a mai auzit o asemenea promisiune: nici Abraham, nici Isaac, nici Iacob, nici Moise, nici profeții, nici apostolii. Tâlharul a intrat în paradis înaintea lor. Dar și credința lui a depășit credința lor: l-a văzut pe Isus sfâșiat de durere și l-a adorat ca și cum ar fi fost în glorie, l-a văzut pironit pe cruce și l-a implorat ca și cum ar fi fost pe tron, l-a văzut condamnat și i-a cerut un favor ca unui rege. O, admirabil tâlhar! Ai văzut un om răstignit și l-ai proclamat Dumnezeu!"

Tâlharul a privit cu ochii credinței fără să se lase înșelat de aparențe. De aceea și Domnul citind în inima tâlharului, a spus: "Astăzi vei fi cu mine în paradis!" Și apoi nu au fost meritele sale care l-au făcut să intre în paradis, ci bunătatea lui Dumnezeu. Iar Bossuet comentează această promisiune: "Astăzi vei fi cu mine în paradis": "Astăzi - câtă promptitudine! Cu mine - ce companie! În Paradis - ce odihnă! Omul care intră în sine, se pune în fața lui Dumnezeu, care își recunoaște păcatele sale, este în stare să recunoască iubirea lui Cristos și, deci, regalitatea sa. În fața unei asemenea atitudini sincere, Isus este gata să-i ofere paradisul!"

Acest tâlhar căit, nu se lasă înșelat de aparențe, ci privește la Isus cu ochii credinței. Astfel el devine pentru noi toți, astăzi când încheiem Anul Credinței, un adevărat model.

Dragi bolnavi, dragi persoane în vârstă, în suferințele prin care treceți, să știți că Isus nu vă uită! Iubiți credincioși, dragi radioascultători, în ciuda tuturor împotrivirilor și neîmplinirilor noastre, Isus își amintește de noi! De aceea să-l rugăm adesea pe Isus, prin cuvintele tâlharului convertit de exemplul lui Cristos: "Isuse, amintește-ți de mine când vei intra în împărăția ta!" Amin.

24 noiembrie 2013

Pr. Petru Sescu


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
474 accesari.


Alte predici pentru Cristos, Regele Universului:

Anul C
25 noiembrie 2007 - Pr. Cristinel Farcaș
21 noiembrie 2010 - Ep. Petru Gherghel
20 noiembrie 2016 - Ep. Petru Gherghel

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat