Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Duminica a 33-a de peste an

Mal 4,1-2a; Ps 97; 2Tes 3,7-12; Lc 21,5-19

Dragi radioascultători, iubiți credincioși,

Liturghia cuvântului ne prezintă două scenarii diferite, mai ales în fragmentul evanghelic din Evanghelia după sfântul Luca, două scenarii cu un puternic contrast între ele:

Primul este unul catastrofal și se desfășoară sub ochii noștri: un popor se ridică împotriva altui popor, cutremure, epidemii, foamete, semne mari în cer, prigoană.

Se destramă până și cele mai profunde și interne instituții - familia: Vă vor trăda chiar părinții, familia, rudele, vor da la moarte pe unii dintre voi, veți fi dușmăniți de toți.

Acestui scenariu înfricoșător i se opune un altul, plin de speranță și încredere: pentru cei care vă temeți de numele meu - spune profetul Malahia în lectura întâi - va răsări soarele dreptății; nu vă înspăimântați - spune Cristos în evanghelie - căci nici un fir de păr de pe capul vostru nu se va pierde...

Deci: liturgia cuvântului de astăzi, dincolo de imaginile apocaliptice, înfricoșătoare, este un strigăt de speranță, de încredere:

- Nu, Dumnezeu nu poate distruge ceea ce el a creat cu atâta iubire și bunătate... Acțiunea creatoare și mântuitoare a lui Dumnezeu nu poate fi falimentară pentru că iubirea divină nu poate intra nici în insolvență și nici în faliment.

Cristos, în evanghelia de astăzi, nu ne vorbește despre sfârșitul lumii în sens cronologic, ci despre sensul, cursul istoriei, scopul vieții pe care o trăim.

Adică: în interiorul acestor evenimente care se derulează sub ochii noștri, evenimente dramatice uneori, există un proiect, un plan al lui Dumnezeu, El este cel care conduce lumea și istoria, nu omul... Dar când omul vrea să devină protagonist în locul lui Dumnezeu, când îl refuză pe Dumnezeu sau când crede în mod superficial, când trăiește ca și cum Dumnezeu nu ar exista... atunci își pierde demnitatea sa de "chip și asemănare" a lui Dumnezeu, nu-și mai găsește locul în creație, în relația cu ceilalți lăsând spațiu acelor suferințe și rele despre care am auzit.

Încă o dată spun: protagonistul istoriei este Dumnezeu, iar lumea aceasta merge spre împlinire (...) Iată eu fac un cer nou și un pământ nou... Acea mare strâmtoare, soarele și luna care se întunecă... scot în evidență contrastul dintre tot răul istoriei umane, ajuns se pare la culme și victoria iubirii lui Dumnezeu...

În acest proiect, în acest plan al lui Dumnezeu, creștinul trebuie să-i asume un rol activ:

- Să devină o făptură nouă - printr-o convertire continuă; creștinul contribuie prin propria viață la binele sau la răul din lume. În acest "cer nou, pământ nou, cu o lege nouă", legea iubirii, creștinul trebuie să devină "o făptură nouă", renăscută "din apă și din Duh", printr-o luptă permanentă cu ceea ce este rău, cu păcatul.

- Să-și asume misiunea pe care a primit-o de la Dumnezeu; știm că viața fiecăruia dintre noi nu este întâmplătoare, că fiecare dintre noi avem o misiune, o vocație, iar împlinirea noastră ca oameni și mântuirea noastră depinde de descoperirea și trăirea acestei vocații. Nimeni nu se poate dispensa, nu se poate trage înapoi, pentru că a refuza propria vocație înseamnă a crea un gol pe care nimeni și nimic nu-l poate umple.

- Prin viața sa să contribuie la această transformare a lumii și la victoria binelui, la realizarea proiectului, a planului lui Dumnezeu. Nu putem spune: ce pot să fac eu? Ce înseamnă binele pe care îl fac eu în această mare imensă de rău și păcat? Nu suntem noi cei care evaluăm impactul și efectele binelui pe care îl facem, ci Dumnezeu! Important este ca noi să fim ceea ce trebuie să fim: creștini adevărați, oameni ai binelui, ai credinței...

Pentru a realiza aceasta, Cristos ne spune în evanghelia de astăzi:

1. Atenție la falșii profeți, atenție la acei "lupi răpitori" îmbrăcați în piei de oaie.

Suntem supuși în permanență unui bombardament informatic fără posibilitatea de a verifica ce este real și ce e fals, ni se cere o adeziune necondiționată la tot felul de enunțuri, păreri.

Este surprinzător cât de ușor credem în ceea ce spun oamenii, cât de ușor ne însușim păreri și moduri de viață care nu au nimic cu realitatea, cu devenirea noastră și cât de greu dăm credit cuvântului lui Dumnezeu, adevărurilor profunde și salvatoare. Am ajuns să asociem la nume și vârstă, zodia în care ne-am născut, am ajuns să ne condiționăm de horoscopul zilnic... Și dacă vrem să rămânem în limbaj: da ne-am născut într-o zodie, dar aceasta este zodia iubirii lui Dumnezeu, este zodia Crucii lui Cristos care ne-a iubit până la sacrificiul suprem. Lui să-i dăm credit, căci el este speranța noastră, iar viața noastră, viitorul, este în mâinile lui.

2. Răbdare și perseverență...

Când vedem răul din nou și din jurul nostru există riscul să ne descurajăm, să ne întristăm: unde este Dumnezeu, de ce nu intervine, de ce permite celor răi să aducă atâta suferință și nenorociri? Să nu uităm: speranța noastră se bazează nu pe ceva, ci pe Cineva care va duce la împlinire planul său de iubire și mântuire... Cine va rămâne statornic până la sfârșit acela se va mântui, spune Cristos.

3. Mărturie

Veți fi târâți în fața judecătorilor: acesta va fi un prilej de a da mărturie pentru mine! Creștinul este martor, unul care vorbește prin propria viață despre Dumnezeu în care crede și în care și-a pus speranța.

Să nu uităm: trăim din mărturia altora, mărturisim o credință proclamată și apărată cu sacrificiul vieții de cei care au fost înaintea noastră. Mergeți la Sighetu Marmației și veți vedea mărturia pe care o dau zidurile și celule unde au fost închiși și schingiuiți cei care ne-au transmis credința pe care noi o mărturisim astăzi, pășiți în Cimitirul Vagabonzilor și Săracilor și veți avea sentimentul unui sacrilegiu călcând acel pământ în care, în gropi comune, sunt îngropați cei care și-au mărturisit și apărat credința cu propria viață, printre care și fericitul nostru episcop Durcovici (...) Cine va da mărturie despre mine înaintea oamenilor și eu voi da mărturie despre el înaintea Tatălui..

17 noiembrie 2013

Pr. Anton Săboanu


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
503 accesari.


Alte predici pentru Duminica a 33-a de peste an:

Anul C
18 noiembrie 2007 - Pr. Iulian Tancău
14 noiembrie 2010 - Pr. Iulian Faraoanu
13 noiembrie 2016 - Pr. Iosif Antili

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat