Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Duminica a 32-a de peste an

2Mac 7,1-2.9-14; Ps 16; 2Tes 2,16-3,5; Lc 20,27-38

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Un musulman s-a botezat și a devenit creștin. Înfuriați peste măsură, toate rudele lui au venit la el pentru a-l trage la răspundere pentru ceea ce făcuse. Și l-au întrebat: "Ce te-a determinat să faci acest lucru, să te botezi?". El a răspuns: "Închipuiți-vă că ajung la o răscruce. Ajuns aici, îmi zic: Acum chiar nu mai știu care e calea cea bună. Dar, iată, că la acea răscruce văd doi oameni, unul este mort iar altul este viu. Voi ce ziceți: pe care dintre ei îl voi întreba și-l voi ruga să-mi explice pe cel drum trebuie să apuc?". "Bineînțeles că pe cel viu", au răspuns toate rudele lui. "Exact așa a fost și situația mea. Mă aflam cu viața la o răscruce. Dintr-odată, mi-au apărut în față doi oameni, unul mort, Mahomed al religiei noastre, și unul viu, Cristos. Mortul, Mahomed, oricât am insistat eu, nu a putut să-mi dea niciun răspuns, nu a putut să-mi spună nimic. Dar Isus, înțelepciunea divină, care este viu, pentru că a înviat a treia zi după ce iudeii l-au ucis, mi-a spus clar: Eu sunt calea, adevărul și viața. Numaidecât m-am decis să o iau pe calea lui Isus și el mi-a dat în schimba adevărul și viața. Mai puteți spune că am greșit cu ceva? Aceasta este calea mea".

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

În evanghelia pe care tocmai am ascultat-o, am avut impresia că Isus a fost pus în mare încurcătură. Niște oameni care neagă învierea morților, numiți saducei, au venit la Isus cu o poveste inventată, chiar copilărească, crezând că-l vor lăsa fără răspuns, că-l vor pune la mare încurcătură. Ei vor să propună o problemă subtilă, vicleană, care este în schimb, pur și simplu, ridicolă. Nu putem lua în serios povestea celor șapte frați, preocupați numai de a-și asigura urmași și care consideră femeia nu ca pe un subiect al unei povești frumoase, dar ca un instrument, folosit numai pentru a avea un fiu. De-a dreptul respingătoare apare întrebarea cursă-centrală: Această femeie, deci, la înviere, a cui va fi soție? Se vede o mentalitate juridică, de posesie, o revendicare a dreptului de proprietate a unei femei. A cui va fi? Cine o va avea? Cine o va deține? Nu vi se pare o întrebare prin care femeia este pur și simplu instrumentalizată? Saduceii, e adevărat, trebuie să o spunem, porneau de la o lege veche numită a leviratului. În limba ebraică levir înseamnă cumnat. Astfel, legea leviratului prevedea ca în cazul în care un bărbat evreu murea fără să fi lăsat un urmaș, fratele acestuia, dacă nu era căsătorit, era obligat să o ia în căsătorie pe cea rămasă văduvă, cumnata. Primul copil de parte bărbătească născut din ea era socotit copilul celui decedat, al cărui drepturi și nume le și moștenea. Dacă el declara în fața tuturor că refuză acest lucru, văduva îl descălța de sandalele de la un picior, scuipându-l în față și rostind cuvintele: "Așa se cuvine omului care nu vrea să zidească fratelui său casă în Israel". Și casa acestuia se va numi în Israel "casa desculțului", citim în Cartea Deutoronomului. Rușinat, astfel, bărbatul se întorcea la casa lui desculț, casa lui fiind numită de acum înainte "casa desculțului".

Dar Isus vede că este o poveste improvizată, chiar dacă dădea impresia că se bazează pe Tora. Ei nu doreau să arate consistența Legii, dar ideea lor despre înviere. Isus îi duce tot în Tora, de fapt, și aduce ca martori cei mai iubiți Părinți ai lor, Abraham, Isac și Iacob. Oare aceștia trei, mari Părinți, eu crezut într-un Dumnezeu al morților? Oare Dumnezeul lor nu poate da viață?

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Am auzit și noi adesea saduceii noștri. Din păcate, foarte mulți creștini care sunt saducei, adică nu cred în învierea de apoi. Chiar într-un sondaj făcut în Franța, 50 la sută dintre creștini spun că nu cred în învierea de apoi. Și, mai completează ei, "Oare cum va fi în Paradis? Oare ce vom face acolo?" Sunt întrebări naive care seamănă cu cea pusă de saducei în cazul lor închipuit. O întrebare care este adesea pusă este aceasta: "Cum trebuie să ne imaginăm viața de dincolo?". Fapt este că trebuie să credem în viața de dincolo, nu să ne imaginăm și nici să ne hazardăm să o descriem. Eu cred că învierea există cu adevărat. Dar îmi refuz să mă gândesc cum este. Cum este Paradisul nu este treaba mea. Misterul când nu este înconjurat de respect și discreție riscă să fie profanat, banalizat. Și de la banalizare la ridicol, ca în cazul făcut de saducei, pasul este foarte scurt.

Chiar și sfântul Paul când ne dă un răspuns frumos despre Paradis, rămâne în domeniul misterului. Nu ne spune cum este acolo, ci ne spune doar așa: "Ceea ce ochiul n-a văzut, urechea n-a auzit și la inima omului nu s-a suit". Așa sunt lucrurile pe care Dumnezeu le-a pregătit pentru cei care îl iubesc.

Părintele Pronzato are o exprimare foarte clară când spune: "Orice imagine a mea despre viața de dincolo este totdeauna o prelungire a experienței mele, o exprimare a dorințelor mele. Toate paradisurile reprezentate și descrise de oameni sunt artificiale. Eu nu am nevoie să știu cum este Paradisul și ce voi face acolo. Mă încred mai mult în frumusețea și fantezia lui Dumnezeu, decât în niște construcții ale imaginației mele. Credința mea în înviere este bazată pe Dumnezeu, care iubește viața, pe Dumnezeu care nu este un Dumnezeu al celor morți, ci al celor vii. Nu aș vrea să scandalizez pe nimeni, mărturisind că, cu cât mai mult cineva se preocupă să-mi explice Paradisul, cu atât mai puțin am o dorință", încheie părintele Pronzato.

Toată greutatea cuvântului lui Isus nu stă, așadar, în mod, ci în fapt, adică nu cum va fi învierea, ci, pur și simplu, că va fi înviere.

Generalul francez Charles de Gaulle, fost președinte al Franței între anii 1958-1969, a avut trei copii: Philippe, Elisabeth și Anne. Fiica cea mai mică, Anne, născută în anul 1928, s-a născut bolnavă, suferind de sindromul Down. Prin eforturi susținute, părinții s-au străduit să o înțeleagă, ba chiar au și îndrăgit-o mult. Aceasta a murit la vârsta de 20 de ani, în brațele tatălui său. În momentul morții fiicei sale, generalul a spus: "Acum e ca toți ceilalți tineri". La înmormântare, mama sa, Yvonne, a izbucnit într-un plâns în hohote. Atunci generalul a pus mâna pe umărul soției și a spus și i-a spus: "Acum, draga mea, trebuie să încetăm cu plânsul. E momentul să ne bucurăm că fiica noastră a devenit normală și pentru suferința sa se află în Paradis. Dumnezeu o va răsplăti înviind-o. Aici poate auzi melodiile îngerești și poate vorbi fericită cu bunul Dumnezeu, exact așa cum pot să o facă toți copiii fericiți și sănătoși". O minunată mărturie de credință a președintelui Franței.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Am fost în aceste zile la cimitir și ne-am rugat pentru răposați. Ce am cerut pentru ei? Dacă nu am cerut învierea, nu am cerut esențialul. Este o invocație care mie îmi place foarte mult la cimitir: "Doamne, dă-ne o fericită revedere în cer cu răposații noștri". Este o invocație, care se referă direct la înviere, pentru că nu am putea să ne întâlnim cu ai noștri decât în înviere. Să scoatem, așadar, saduceul din noi și să dorim pentru noi și pentru ai noștri învierea.

10 noiembrie 2013

Pr. Iosif Dorcu


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
520 accesari.


Alte predici pentru Duminica a 32-a de peste an:

Anul C
11 noiembrie 2007 - Pr. Emil Dumea
7 noiembrie 2010 - Pr. Iosif Dorcu
6 noiembrie 2016 - Pr. Alois Farțadi

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat