Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Duminica a 25-a de peste an

Am 8, 4-7; 1Tim 2,1-8; Lc 16,1-13

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Arthur Wellesley, duce de Wellington, cel care l-a învins pe Napoleon la Waterloo, se afla la vânătoare cu mai mulți prieteni. Au ajuns la poarta unei ferme, unde stătea de pază un băiat. Ducele i-a spus: "Deschide poarta, băiete!". "N-o deschid! Tata mi-a poruncit să nu o deschid nimănui". "Dar eu sunt duce de Wellington și nu îngădui nimănui să mi se împotrivească!" "Să trăiți!", l-a salutat băiatul cu respect. "Ei, acum vrei să-mi deschizi?" "Nu!" "Cum așa? De ce?" "Nu deschid pentru că eu cred că marele duce nu vrea ca un sărman copil ca mine să fie neascultător față de tatăl său și să-i înșel încrederea." Ducele de Wellington i-a întins mâna și l-a felicitat pe băiat. Apoi s-a întors către prietenii săi și le-a spus: "Să ne întoarcem, domnilor! Dacă aș avea o mie de băieți ca acesta, aș cuceri lumea!".

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Citind evanghelia de azi, Isus parcă ar vrea să ne spună același lucru. Dacă creștinii s-ar strădui să fie ca acest econom din evanghelie, care vrea să-și rezolve problemele viitorului său, altfel ar fi lumea.

Avem ca personaj azi un om corupt, care înșală așteptările celui care l-a angajat. Ajuns în dificultate, caută prin orice mijloc, chiar și necinstit, să-și rezolve viața în viitor.

Găsim o oarecare asemănare la acest personaj cu fiul risipitor, din evanghelia de duminica trecută. Ambii greșesc, ambii ajung la descurajare, ambii vorbesc singuri, dialoghează singuri, parcă ar vorbi cu ei înșiși. Când ajung la momentul de cumpănă vorbesc singuri și încep să facă planuri. Discursul se aseamănă mult: "Ce să fac?" Răspuns: "Așa am să fac!". Fiul risipitor se întoarce la tatăl, economul pune la cale o înșelătorie, un fals, dar știe să caute prieteni pentru viitor. Fiul risipitor merge la tatăl adevărat și iubitor. Acest econom își caută prieteni cumpărându-i, iertându-le din datorii.

Însă Isus nu-l laudă pentru ceea ce face, dar îi laudă istețimea, înțelepciunea cu care rezolvă ieșirea dintr-o situație neplăcută, dar mai ales aceea de a-și asigura viitorul. Isus parcă oftează trist și ar vrea să spună: "Voi căutați cu aceeași înțelepciune și cu aceeași energie, oare, cele ale spiritului? Voi vă interesați cu aceeași energie de viața veșnică, de obținerea Împărăției lui Dumnezeu?".

În evanghelie mai citim: "Stăpânul l-a lăudat pe administratorul necinsit pentru că a lucrat cu înțelepciune", pentru că fiii acestui veac, generația din care fac parte, sunt mai înțelepți decât fiii luminii.

De fapt, cum am putea gândi înțelepciunea? Vă propun o scurtă aplicație. Mergând pe stradă, vom vedea, poate, un om, care cere ceva de mâncare. Pentru acel moment nu-l mai interesează ziua de mâine. E un om tare puțin înțelept. Un altul, puțin mai înțelept, va gândi: "Dar, mai este și mâine o zi. Azi am primit ceva de mâncare, dar mâine nu se știe. Ia să păstrez o bucată de pâine și pentru mâine". Un altul, și mai înțelept, va zice: "Acum e toamnă, mai e ceva prin grădină, dar va veni iarna, trebuie să fac provizii și pentru iarnă". Un om și mai înțelept va spune: "Anul acesta mi s-a făcut recoltă bună, dar poate anul viitor va fi secetă sau alt dezastru. Să am ceva asigurat și pentru anul viitor". Un altul, și mai înțelept, gândește așa: "Acum am 40, 50 de ani, dar va veni o vreme când nu voi mai putea munci. Ia să mă asigur eu și pentru acei ani". Dar creștinul, care este cel mai înțelept om de pe pământ, pentru că el privește și dincolo, după ce trece această viață, va spune: "Acum eu sunt pe acest pământ, dar trebuie să am grijă să mă asigur și pentru momentul când voi trece dincolo, când va veni ceasul morții".

Isus, azi, dragi credincioși, tocmai această înțelepciune ne-o cere. Și e trist că o vede mai activ la fiii întunericului și nu la noi, care suntem fiii luminii, care căutăm veșnicia. De fapt, prin naștere, ca oameni, pe acest pământ, dar și botezați ai Bisericii, noi am devenit administratorii lui Dumnezeu pentru o grămadă, o mulțime de valori. Cine este necinstit, ne spune evanghelia de azi, în cele mai mici lucruri, este necinstit și în cele mai mari. Cine nu administrează bine darurile primite aici pe pământ, cum i se vor încredința, oare, bunurile din Împărăția cerurilor? Iarăși, câteva exemple.

Am primit în administrare viața. Ce facem cu ea? Oare nu adesea folosim viața primită de la Dumnezeu pentru a lupta contra lui Dumnezeu, pentru a păcătui, pentru a ne împotrivi lui? Am primit darul credinței la Botez. Și, totuși, vedem atâția botezați pe care nu-i mai interesează Dumnezeu, nu mai țin cont de angajamentul de la Botez. Atâția creștini au un comportament păgân, parcă. Sau, atâția soți au primit darul unei familii, au devenit administratorii unei realități divine, care este sfânta Căsătorie. Oare mai sunt ei administratori de încredere, când atât de ușor rup legământul Căsătoriei? O familie care atât de ușor divorțează, mai este ea administratoarea sacramentului sfânt sau administratoarea propriului egoism și interes? Sau, tatăl și mama au primit un alt mare dar de la Dumnezeu, acela de a fi izvor de viață, o adevărată minunăție, o adevărată forță creatoare, de a fi colaboratori ai lui Dumnezeu în perpetuarea vieții. Oare mai sunt părinții administratori de încredere ai acestui dar, când ei înșiși devin izvor de moarte pentru atâția copii, care din cauza lor nu au văzut lumina soarelui și chipul mamei? Întrebări și iar întrebări. Administratori permanenți.

În luna aprilie a anului 2012 au fost sfințiți preoți doi frați gemeni din Chile, Paolo și Felipe. Mama acestor doi tineri preoți, Roza Silva, în prima parte a anului 1984 era însărcinată și aștepta cu nerăbdare să aducă pe lume primul ei copil. Deoarece lucra într-un spital, într-un mediu cu radiații, a fost sfătuită să facă un ecograf, ca să vadă starea sarcinii. La ecografie medicul i-a spus: "Vai, doamnă, văd ceva tare curios: Copilul are trei mâini, picioarele sunt încrucișate și se pare că are două capuri". În urma acestei constatări, medicul nu a stat pe gânduri și i-a propus întreruperea sarcinii. Mama, catolică, s-a opus categoric acestei decizii. Medicii insistau, argumentând că își pune viața în pericol. Dar Roza Silva nu a cedat nicicum. La data de 10 septembrie 1984, tânăra mamă l-a născut pe Felipe, un copil perfect sănătos. Dar imediat au apărut noi complicații. Placenta mamei nu reușea să iasă afară. Medicii vin imediat cu ideea de a o sfărâma ca să o scoată cât mai repede și mai ușor. Mama din nou s-a opus fărâmării, explicând că i se părea că ar mai fi un copil. Astfel, Paolo s-a născut cu 17 minute mai târziu. Într-o emisiune televizată, la CNN, Paolo explică: "E important acest detaliu, și semnificativ pentru mine. Dacă medicii ar fi intervenit cu forța, eu eram ori handicapat, ori mort". În anul 2003, la vârsta de 18 ani, ambii frați au intrat în seminar. După primul an de seminar, în anul 2004, mama le-a povestit istoria nașterii lor. Și încheie acest Paolo, părintele Paolo acum: "Am descoperit acum că totul a constat în tăria mamei mele de a spune «da» vieții în acest moment". O adevărată administratoare a darului vieții, care nu a înșelat așteptările lui Dumnezeu și nici ale copiilor săi.

Azi să ne întrebăm: Oare Isus e mulțumit cum administrez eu darurile primite: viața, credința, vocația, preoția mea, căsătoria noastră, timpul, sănătatea, inteligența, rolul meu în Biserică, copiii, familia? Și aș putea continua. Sunt întrebări pe care ni le pune Isus azi.

Și aș încheia cu o frumoasă rugăciune a lui Raoul Follereau, un apostol al leproșilor, cel care a inventat, de fapt, și un medicament contra leprei. Comentând aceste texte de azi, el spune: "Noi am construit biserici, dar istoria noastră e un război fără sfârșit. Am construit spitale, dar noi, pentru frații noștri, am acceptat să trăiască în foame. Iartă-ne, Doamne, pentru natura pe care o distrugem, pentru pădurile pe care le asasinăm, pentru apele pe care le murdărim. Iartă-ne pentru viețile care nu mai vin. Iartă-ne pe rupturile pe care la facem în fiecare zi. Doamne, fă din noi administratori ai darurilor tale în fiecare zi. Amin".

Lăudat să fie Isus Cristos!

22 septembrie 2013

Pr. Iosif Dorcu


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
518 accesari.


Alte predici pentru Duminica a 25-a de peste an:

Anul C
23 septembrie 2007 - Pr. Cristian Diac
19 septembrie 2010 - Pr. Lucian Farcaș
18 septembrie 2016 - Pr. Iosif Enășoae

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat