Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Duminica a 20-a de peste an

Ier 38,4-7.9-10; Ps 39; Evr 12,1-4; Lc 12,49-53

"Pace vă las vouă, pacea mea v-o dau vouă. Eu nu v-o dau așa cum o dă lumea. Să nu se tulbure inima voastră, nici să nu se teamă" (In 14,27).

Una dintre cărțile de spiritualitate cele mai citite, după Sfânta Scriptură, este Imitațiunea lui Cristos. Această carte ne este cunoscută multora dintre noi și o răsfoim de când eram copii. Printre altele, sunt acolo câteva gânduri, care par să se potrivească cu evanghelia dură a acestei zile, cu acest Isus care ne spune astăzi: "Credeți că am venit să aduc pacea în lume? Vă spun, nu, ci mai degrabă dezbinarea". Iată ce spune autorul cărții Imitațiunea lui Cristos: "Mulți oameni sunt astăzi iubitorii împărăției lui Cristos din ceruri; puțini însă sunt gata cu adevărat să poarte pe umerii lor povara crucii. Mulți își doresc de la Isus alinare, puțini sunt cei care vor să împartă cu el pătimirea; mai toți ar pofti să șadă cu el la masă, puțini doresc, în schimb, să se înfrâneze. Toți ar dori să se bucure cu Isus, puțini ar sări să rabde pentru el vreo caznă. Mulți nu pregetă să-l urmeze pe Isus până la frângerea pâinii, puțini cutează să meargă până la paharul pătimirii sale. Mulți îi proslăvesc din gură minunile, puțini sunt cei care să-și însușească, în fapt, ocara crucii. Mulți, în sfârșit, îl iubesc pe Isus atâta timp cât nu li se pune nimic împotrivă. Mulți îi aduc prinos de laudă și îl binecuvântează cât timp îi simt în suflet dezmierdările. Dacă însă Isus se ascunde, ori îi părăsește o clipă, încep să cârtească ori cad cu ușurință pradă deznădejdii" (Imitațiunea lui Cristos, cap. XI). Și am putea completa noi, iubiți credincioși, dacă Isus spune că nu a venit să aducă pacea, ci dezbinarea, ne scandalizăm, luăm distanță. Cum adică, Isus nu mai este principele păcii, cel vestit de profetul Isaia? Nu mai este el cel care pe unde a trecut a făcut bine tuturor, vindecând orice boală și orice neputință din popor? Ba da, Isus Cristos este același și rămâne pentru totdeauna principele păcii. El este cel care ne spune și astăzi: "Pace vă las vouă, pacea mea v-o dau vouă. Eu nu v-o dau așa cum o dă lumea. Să nu se tulbure inima voastră, nici să nu se teamă" (In 14,27).

Să nu se tulbure inima noastră, nici să nu se teamă în fața cuvintelor pe care le-am ascultat în sfânta evanghelie. Cristos rămâne principele păcii, Cristos ne vrea uniți, nu dezbinați. Însă el vrea o pace diferită de cea pe care o oferă lumea, politicienii, armata. Pacea lui Cristos nu se bazează pe putere sau pe arme, ci pe dreptate, este acea pace care înflorește în iubire și în împăcare, în iertare și bună înțelegere. Pacea lui Cristos vine din inimă, din interior și începe cu îndepărtarea răului și a păcatului.

Este adevărat: Cristos aduce pacea, dar în același timp Cristos dezbină, mișcă. Aceasta pentru că pacea lui Cristos nu are nimic în comun cu liniștea, cu bunăstarea, cu comoditatea. Pacea lui Cristos provoacă, cere atitudine. Pacea lui Cristos constrânge creștinul să ia apărarea credinței. Pacea lui Cristos cere luptă împotriva păcatului, cere acea împotrivire până la sânge, despre care am auzit în Scrisoarea către Evrei. A fi în pacea lui Cristos înseamnă a trăi cu ochii fixați asupra lui Isus. Iar aceasta presupune trăirea cuvântului lui Dumnezeu în orice situație. Și despre acest cuvânt al lui Dumnezeu știm că "este viu și plin de putere și mai ascuțit decât orice sabie cu două tăișuri; el pătrunde până la despărțitura sufletului și a duhului, a încheieturilor și a măduvei și judecă sentimentele și gândurile inimii" (Evr 4,12).

Dumnezeu, prin cuvântul său, vrea să facă ordine în viața noastră, în familiile noastre, în mijlocul prietenilor noștri. Așa cum sabia despică, dezbină în două părți, la fel și Cristos: Domnul vrea ca binele să nu stea împreună cu răul, virtutea împreună cu viciul, vrea ca omul drept să nu stea cu păcatul, să nu mai caute păcatul. Astăzi ni se amintește că Dumnezeu nu este de acord cu vorba destul de răspândită printre noi: "Lasă-mă în pace!" Cristos Domnul nu vrea să ne lase în pace, acea pace pe care o cerem la nervi, la supărare: "Lasă-mă în pace! Mă descurc și singur!" Nu, nu ne descurcăm singuri! De aceea, Dumnezeu nu vrea să ne lase în pace, dacă această pace nu corespunde cuvântului său, valorilor sale.

De multe ori ne-am dori un Dumnezeu liniștit, un Dumnezeu care să ne lase în pace, care să fie de acord cu felul nostru de a trăi, de a ne compromite. Am vrea un Dumnezeu care nu se bagă în viața noastră. De asemenea, am vrea o Biserică liniștită, care să-și vadă de treburile ei. Dar atunci uităm că treburile Bisericii și ale lui Dumnezeu sunt tocmai oamenii, sufletul lor, mântuirea lor. La Dumnezeu nu merge cu "Lasă-mă în pace!" El nu ne lasă în pace! Acum nu mai este timpul potrivit pentru un creștinism comod, liniștit, așezat. Credeți că Isus a venit să aducă liniștea? Credeți că Dumnezeu își dorește o Biserică liniștită, adormită? Credeți că Isus este mulțumit cu un creștin care doarme în banca sa? Credeți că Dumnezeu este mulțumit cu un creștin indiferent la răul din jurul său, cu un creștin care nu ia atitudine față de păcatele care se comit în familia sa sau în viața prietenilor săi? Nicidecum! Dumnezeu așteaptă și vrea creștini hotărâți, creștini care să i-a atitudine și să spună răului pe nume. Dumnezeu are nevoie de o Biserică trează, vie, activă, de oameni care intervin pentru ceilalți.

Însă trebuie să ne fie clar un lucru: evanghelia de astăzi nu este un îndemn la violență, ci la decizie, la hotărâre: De partea cui suntem? De partea binelui sau a răului? De partea lui Cristos, "înconjurați de o mulțime imensă de mărturisitori ai credinței" sau împotriva adevărului, părtași la fărădelegile poporului? Știm din viețile sfinților că nu e ușor să fii de partea binelui. Ba chiar Isus ne-a spus: "În lume veți avea necazuri; însă curaj, eu am învins lumea" (In 16,33). Avem și exemplul profetului Ieremia care a avut curajul să fie un semn de împotrivire și oamenii s-au hotărât să-l ucidă. Însă a fost cineva care a intervenit pentru el: etiopianul Ebed-Melek. Astfel că în prima lectură de astăzi avem două exemple de curaj și dreptate pe care suntem chemați să le urmăm: exemplul profetului Ieremia și exemplul curteanului etiopian.

Astăzi, profetul Ieremia nu mai este printre noi să poată lua atitudine împotriva răului, să fie un semn de împotrivire în fața celor ce săvârșesc fărădelegea. Astăzi, trăim și prin Botezul pe care l-am primit și prin care am devenit preoți, profeți și regi, suntem chemați să luăm atitudine în față răului, în mijlocul celor care trăim. Este viața noastră un semn de împotrivire, un semn de neliniște pentru cel care face răul? Sau ne pierdem și noi în mulțimea celor care săvârșesc nedreptatea?

Astăzi nu mai există acel curtean etiopian care să intervină pentru omul care suferă pe nedrept, pentru cel care e condamnat deși a făcut numai bine, a spus doar adevărul. Astăzi suntem noi cei care trebuie să devenim vocea celor mici și lipsiți de apărare. Avem curajul să le spunem adevărul celor care greșesc? Avem curajul să fim oameni de caracter? Avem curajul să fim de partea celor mici, a celor săraci?

Astăzi, iubiți credincioși, cel care se scufundă în mâl, nu mai este profetul Ieremia. Pentru el a intervenit curteanul etiopian și a fost salvat. Astăzi sufletul nostru este cel care deseori se scufundă în mâlul păcatului, al indiferenței, al disperării, al neîncrederii în cei din propria familie. Avem noi curajul să ne ridicăm și să ne spunem: Am făcut rău sufletului nostru? Sufletul nostru va pieri dacă nu-l salvăm acum. Sau poate că astăzi zace în mâl sufletul celui de lângă noi, al celui care nu are pe nimeni care să-l salveze. Trecem nepăsători sau ne oprim să-l ajutăm? Astăzi este ziua deciziei: acțiune sau indiferență, un suflet treaz, viu, activ sau un suflet indiferent, adormit?

Astăzi suntem chemați să acționăm. Repet, evanghelia nu este îndemn la violență, ci la decizie. Cristos rămâne principele păcii, dar al unei păci care ne scoate din indiferență și tăcere și ne face să luăm atitudine. Un exemplu de atitudine, după învățătura lui Cristos și la îndemâna noastră îl constituie reacția noastră față de săraci și sărăcie. Vorbesc despre aceasta pentru că fericitul papă Ioan Paul al II-lea a spus: "Pacea din casele noastre și din jurul nostru nu este amenințată de Cristos. Niciodată! Amenințarea ascunsă, dar reală, la adresa păcii este sărăcia. Pământul nu a produs niciodată atât de mult și totuși nu a avut niciodată atâția înfometați și săraci ca acum. Roadele creșterii continuă să fie împărțite inechitabil. De aceea, sărăcia erodând demnitatea omului, constituie un atentat serios la valoarea vieții și lovește în inimă dezvoltarea pașnică a societății" (1 ianuarie 1990). Raportarea noastră la săraci poate fi prilej de pace după inima lui Cristos și dezbinare cu oamenii, dacă ne implicăm, sau poate fi pace după inima oamenilor, dar distanțare de Cristos, dacă rămânem indiferenți. Iar săracii sunt doar un exemplu. La fel este și cu atitudinea față de cei bolnavi, față de cei mici, față de exploatați. Cum este viața noastră raportată la aceste categorii de persoane? Când am deschis ultima dată ușa unui bolnav? Când i-am ajutat pe cei mici? Când i-am salvat pe cei exploatați? De câte ori am căutat pacea lui Cristos și de câte ori am căutat pacea comodă a oamenilor?

Să nu ne temem de ziua deciziei. Să ne însușim credința și cuvintele psalmistului: "Mi-am pus toată nădejdea în Domnul, el s-a aplecat spre mine și mi-a ascultat strigătul. El m-a scos din prăpastia morții, din noroi și mocirlă. El, Domnul, mi-a pus picioarele pe stâncă, mi-a făcut pașii siguri. Eu sunt sărac și nefericit, dar Dumnezeu are grijă de mine".

Da, Dumnezeu este viu și plin de putere și are grijă de noi. Este lângă noi, tocmai în momentele cele mai grele. Dumnezeu este viu. Și spun aceasta pentru că știm că unul dintre cele mai fascinante aspecte ale istoriei îl reprezintă nu atât lucrurile care se petrec și cu care suntem obișnuiți, cât cele pe care le tot așteptăm să se petreacă, iar ele se încăpățânează să nu mai apară. Astfel se face că marele eveniment al secolului al XX-lea, atât de mult proclamat de unii și așteptat și sperat de alții - și anume moartea lui Dumnezeu - nu s-a întâmplat. Și nici nu se va întâmpla! Mulți spuneau că până în anul 2000, cel târziu, va dispărea credința în Dumnezeu și că numai societățile înapoiate vor păstra "superstiția" religioasă. Și totuși, Dumnezeu e viu și într-o stare perfectă, domnind în sufletul a miliarde de oameni din toată lumea. Ba mai mult, perspectivele lui Dumnezeu sunt excelente și zilnic continuă să răsune chemarea și cuvintele sale. Este suficient să ne gândim numai la milioanele de tineri prezenți luna trecută la Ziua Mondială a Tineretului din Brazilia. Da, Dumnezeu e viu și se simte bine. Și ne spune: "Pace vă las vouă, pacea mea v-o dau vouă. Eu nu v-o dau așa cum o dă lumea. Să nu se tulbure inima voastră, nici să nu se teamă" (In 14,27). Iar speranța noastră, în mijlocul tuturor dificultăților, suferințelor, dezbinărilor, este tocmai în acest Dumnezeu care ne dă pacea sa. Noi suntem cei care "trăim cu ochii fixați asupra lui Isus, care este începutul și ținta credinței noastre". Alături de noi o avem și pe buna noastră mamă, Maria, regina păcii și a familiilor, pe care o invocăm în rugăciune și-i cerem să îndepărteze din viața noastră orice urmă de liniște, comoditate, indiferență, care nu e după voința lui Cristos și să ne putem bucura numai de pacea adevărată care vine de la Dumnezeu și din iubirea binelui.

Închei cu acele cuvinte pe care ni le amintim în fiecare zi la sfânta Liturghie și care trebuie să fie rugăciunea noastră de fiecare zi: "Doamne, Isuse Cristoase, care le-ai zis apostolilor tăi: «Pace vă las vouă, pacea mea o dau vouă», nu privi la păcatele noastre, ci la credința Bisericii tale, și binevoiește a-i dărui pacea și unirea, după voința ta. Tu care viețuiești și domnești în veci vecilor". Amin.

18 august 2013

Pr. Laurențiu Dăncuță


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
533 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 20-a de peste an:

Anul C
19 august 2007 - Pr. Iulian-Valerian Ianuș
14 august 2016 - Pr. Daniel-Nicu Butacu

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat