Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Duminica a 19-a de peste an

Înț 18,6; Ps 32; Evr 11,1-2.8-19; Lc 12,32-48

Iubiți frați și surori în Cristos, dragi radioascultători,

"Vegheați și fiți gata, spune Domnul".

În calitate de creștini, trăim într-o lume dezechilibrată, tensionată. Pe de o parte suntem îndemnați să fim vigilenți, să așteptăm revenirea lui Cristos, pe care nimeni nu o poate prevedea, nici chiar îngerii din cer, ci numai Dumnezeu. Pe de altă parte văzând că întoarcerea lui Cristos întârzie, suntem atenționați să nu neglijăm datoriile noastre zilnice. Pare că suntem atrași în direcții opuse:

- către viitor și către prezent;

- către detașare de cele materiale și către o implicare serioasă în cele materiale;

- către fugă de lume și către schimbarea lumii în bine.

Cum să rezolvăm această situație ambiguă?

Cel mai simplu ar fi să ne axăm pe o latură în detrimentul celeilalte. Evanghelia proclamată ne arată că trebuie să le ținem strâns unite. A veghea, a aștepta revenirea lui Cristos nu înseamnă să fim pasivi sau neimplicați în activitățile noastre zilnice, preocupându-ne numai de mântuirea propriului suflet. Sfântul Paul, cu două mii de ani în urmă, i-a mustrat pe cei din Tesalonic care, pe motiv că așteptă revenirea lui Cristos pe care o credeau iminentă, trăiau în trândăvie: "Când eram la voi, v-am poruncit acestea: Dacă cineva nu vrea să muncească, nici să nu mănânce" (2Tes 3,10). Revenirea lui Cristos de la sfârșitul lumii se pregătește împlinind cu responsabilitate datoriile ce ne-au fost încredințate. Evanghelia duminicii pe care tocmai am ascultat-o ne învață că modelul cel mai bun de a veghea este slujirea semenilor.

În vegherea cerută de Isus important este spiritul de slujire și nu funcția pe care cineva o ocupă sau munca pe care o face. Astfel:

- slujitorii Bisericii trebuie să vegheze hrănind poporul lui Dumnezeu ca și apostolii în ziua înmulțirii pâinilor, cu pâinea cuvântului, a sfintei Împărtășanii, a prieteniei și a speranței;

- părinții veghează atunci când își hrănesc copiii nu numai cu bunuri materiale, ci și cu bunuri spirituale, morale și mai ales cu iubire;

- funcționarii publici veghează atunci când, cu respect și dăruire, se îngrijesc de binele tuturor;

- veghează toți cei care cu umilință și în tăcere își aduc aportul lor pentru venirea împărăției lui Dumnezeu, prin gesturi de ospitalitate, încurajările lor, iertarea acordată, jertfele și rugăciunile lor, fără a întreba "De ce?" Să ne gândim, de exemplu, la atâtea persoane în vârstă sau bolnave care, imobilizate pe patul de suferință, oferă cu iubire jertfele și rugăciunile lor pentru binele celorlalți. Sau la atâtea persoane umile care, fără să atragă privirile celor din jur, se vor dovedi într-o zi că au înfăptuit lucruri extraordinare. Tot aici ne putem gândi și la persoane care nu l-au cunoscut pe Dumnezeu, nu au crezut în el, dar l-au slujit cu iubire în semenii lor. Un exemplu grăitor în această privință este marele scriitor francez și academician Louis Aragon. Era marxist, membru marcant al Partidului Comunist Francez. Într-un interviu luat cu puțin timp înainte de a muri (†24 decembrie 1982) făcea următoarea mărturisire: "Din viața mea nu-mi amintesc decât un singur lucru: am învățat să iubesc". Putem spune că el s-a pregătit în felul său pentru întâlnirea cu Domnul.

Scriitorul german Hans Berg ne povestește în una dintre cărțile sale următorul fapt: Un om a avut un vis. Se făcea că a murit și stătea cu o mulțime de alți oameni în fața tronului înalt și strălucitor al veșnicului judecător. Unul după altul se prezentau în fața scaunului de judecată și trebuia să spună doar trei cuvinte: "Isuse, te iubesc", cuvinte de care depindea veșnicia. Unii spuneau aceste cuvinte cu fața senină și plini de bucurie. Alții, în schimb, când ajungeau în fața judecătorului, amuțeau, nu puteau să-și deschidă gura. Nimic mai ușor, gândea omul nostru care aștepta rândul, decât să spui aceste trei cuvinte. Dar cu cât se apropia mai mult, cu cât judecătorul îi cuprindea mai mult inima cu privirea, cu atât aceste cuvinte i se păreau mai grele. Când a pășit în fața dreptului judecător care îi vedea inima și a voit să le rostească, n-a putut: i s-au blocat maxilarele. Cuvintele lui ar fi fost o minciună. Un strigăt de groază și s-a trezit. Fusese numai un vis, dar visul acela l-a ajutat să-și schimbe viața.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Indiferent că suntem bărbați sau femei, căsătoriți sau necăsătoriți, credincioși sau atei, miniștri sau salahori, europeni sau africani, fiecare va fi întrebat la sfârșitul vieții: "Ce ai făcut cu inima ta?" Să dea Domnul să putem răspunde: "Doamne, m-am străduit să te iubesc în semenii mei". Atunci vom fi declarați fericiți, vom fi poftiți la masă și însuși Domnul ne va servi. Așa să ne ajute Dumnezeu. Amin.

11 august 2013

Pr. Petru Sescu


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
471 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 19-a de peste an:

Anul C
12 august 2007 - Pr. Iosif Enășoae
8 august 2010 - Pr. Laurențiu Dăncuță
7 august 2016 - Pr. Ciprian Bulai

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat