Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Duminica a 13-a de peste an

1Rg 19,16.19-21; Gal 5,1.13.18; Lc 9,51-62

La evenimentul ce a lansat noua traducere a Bibliei în limba română, desfășurat zilele trecute, în mai multe intervenții s-a subliniat faptul că Biblia este un cuvânt viu, valabil pentru toate generațiile. Reflectând la evanghelia acestei duminici, înțelegem cât de bine se potrivește ea cu ceea ce trăim astăzi în țara noastră, în comunitățile noastre, în familiile noastre, pe patul nostru de suferință. Evanghelia de astăzi a fost scrisă parcă special pentru copiii, tinerii, adulții, soții, bolnavii timpurilor noastre. Imaginați-vă un Isus, în drum spre Ierusalimul ceresc, străbătând astăzi străzile noastre și întâlnind oameni. Un Isus care vorbește cu oamenii, îi ascultă, apoi îi învață despre cele mai importante lucruri ale vieții și îi cheamă să îl urmeze. Evenimentele relatate în evanghelie continuă să se întâmple și astăzi.

De fapt, ce face Isus în evanghelia de astăzi? Isus căuta să își formeze ucenici. Și nu a fost deloc ușor. Simplul fapt de a merge cu Isus sau de a trăi în comunitatea ucenicilor nu era suficient. Cei care își exprimau dorința de a fi ucenici ai Domnului trebuiau să se confrunte cu ideologiile dominante ale epocii, ideologii ce susțineau o falsă spiritualitate, ideologii care prindeau rădăcini și în mintea oamenilor simpli. Când sfântul Luca scrie această pagină de evanghelie, comunitatea creștină de limbă greacă din anii '80 trăia o situație similară: pericolul de a se lăsa contaminată de "aluatul" roman și păgân. Folosindu-se de ceea ce a făcut și predicat Cristos, sfântul Luca îi învață pe creștini atitudinea adevăratului ucenic. Îi învață că pentru a fi ucenici ai Domnului nu-i suficient să primești Botezul, să faci parte dintr-o comunitate, să participi la serviciile religioase și să împlinești formele externe ale legii. Se cere mai mult. E necesar ca acest Isus să devină totul pentru tine, să nu poți să trăiești fără el. Dificultatea formării unor astfel de ucenici s-a moștenit în Biserică. Cel care astăzi vrea să devină un adevărat ucenic al Domnului, care vrea să-l slujească pe Cristos, întâmpină opoziție, dificultăți poate chiar din partea celor care ar trebui să-l sprijine. Se începe de multe ori cu intenții bune, dar apoi, destul de ușor, presiunea și înșelăciunea răstoarnă planurile inițiale. Persoane care în anii copilăriei și adolescenții trăiau într-o strânsă prietenie cu Isus ajung să se îndepărteze, să-l trădeze chiar pe prietenul copilăriei lor. Iar toate acestea se întâmplă pentru că ieșind în lume încep să gândească "așa cum gândește lumea".

Pentru ca învățătura să aibă o mai mare credibilitate, sfântul Luca începe fragmentul de astăzi indicând faptul că însuși Isus și învățătura sa sunt împlinirea unor profeții. Isus nu a căzut pe pământ la întâmplare, ca o cometă. Sfântul Luca vrea să fie clară ideea că Isus este Mesia, în care se realizează tot ceea ce profeții au anunțat în trecut. Un Isus ascultător de Tatăl se îndreaptă spre Ierusalim.

Patru sunt categoriile de persoane pe care Isus le întâlnește în evanghelia de astăzi. Așa cum împărăția vestită de el este pentru toți, la fel toți trebuie să fie ucenici pentru împărăție, slujitori ai Tatălui. Viața mea și a ta, va fi o viață împlinită doar în momentul în care voi trăi ca ucenic al Domnului, în strânsă dependență de el. Sunt mulți cei care se pretind slujitori ai Domnului, ucenici ai săi, dar în mod fals, pentru că neglijează exigențele uceniciei. Ucenicia trebuie înțeleasă în lumina visului pe care Dumnezeu îl are cu omul. Dumnezeu, nu omul, este cel care fixează cum trăiește un ucenic.

Prima categorie de persoane pe care Isus o întâlnește sunt samaritenii. Satul de samariteni prin care alege să meargă în drumul spre Ierusalim nu oferă ospitalitate. Ospitalitatea era pentru evrei unul din pilonii vieții comunitare. Atunci când un străin pășea pragul casei, în semn de ospitalitate, gazda îi spăla picioarele, răcorindu-le după drumul greu. În timpul lui Isus, rivalitatea iudeilor cu samaritenii atingea cote înalte. Iudeii preferau să treacă prin Valea Iordanului, ocolind Samaria, în drum spre Ierusalim. Isus nu este de acord cu acest ocoliș, își asumă riscurile și trece prin Samaria. Nici el nu primește ospitalitate. Reacția ucenicilor este violentă. Inspirați de exemplul profetului Elizeu, Iacob și Ioan vor să coboare foc din cer pentru a extermina locuitorii unui sat. Gândeau că pentru simplul fapt că ei stau cu Isus toți ar trebui să-i primească. Isus însă îi mustră. Faptul că cineva este cu Isus nu-i dă dreptul de a gândi că e superior altora, iar ceilalți ar trebui să-i dea cinste. Spiritul uceniciei lui Isus cere contrariul: să ierte de 70 de ori câte șapte. Isus a iertat și tâlharul care i-a cerut aceasta pe cruce. Adevăratul ucenic iartă. Și iartă chiar în timp ce este prigonit. Adevăratul ucenic nu pretinde că e superior sau mai bun decât alții, el folosește ucenicia sa pentru a iubi nu pentru a distruge, așa cum voiau să facă cei doi. Când ești ucenic al Domnului oricât de întinși ar fi nervii tăi ești stăpânul, nu sclavul lor. Prin aceasta se distinge un ucenic al lui Cristos de ucenicii lumii.

Samaritenii îl resping pe Cristos pentru simplul fapt că nu era din neamul lor. Invitația evanghelică ce se poate deduce din această relatare este de a nu-i respinge pe ceilalți pentru simplul fapt că nu fac parte din familia noastră, din neamul nostru, dintre rudele noastre. Invitația este de a veni în ajutorul tuturor, nu doar al celor pe care îi considerăm simpatici sau pe gustul nostru. Adevăratul bine nu discriminează. A fi ucenic înseamnă să acționezi așa cum acționează Dumnezeu, să faci binele și pentru cel bun și pentru cel rău, așa cum el, Dumnezeu, face să răsară soarele pentru toți.

O a doua categorie de persoane pe care Isus o întâlnește astăzi este a celor care spun: "Te voi urma oriunde te vei duce!" Isus le răspunde: "Vulpile au vizuini, păsările cerului au cuiburi, dar Fiul Omului nu are unde să-și plece capul". Îi regăsim aici pe toți cei care pornesc plini de entuziasm la drum, dar atunci când apar dificultățile abandonează, pe cei care fac promisiuni pe care apoi le neglijează, pe cei care în fața dificultățile abandonează haina de ucenic. În spatele cuvintelor "Te voi urma oriunde te vei duce" regăsim o doză de mândrie, dorința de a crea o imagine bună. Îi regăsim aici pe creștinii cu numele, care mărturisesc credința cu buzele, dar la primele încercări se poticnesc și cad. Circula nu de mult pe Internet un filmuleț despre un creștin de vază al unei comunități dintr-o mare metropolă. Călătorind cu autoturismul, în drum spre casă a luat un străin la ocazie. Pe drum încep să se certe, totul culminând cu momentul în care străinul scoate un pistol, îl roagă să tragă pe dreapta și îi spune: "Dacă tu crezi cu adevărat în Isus, vei încasa un glonț! Ești pregătit?" După câteva ezitări, creștinul, tremurând, spune că nu e pregătit, are soție și copii ce au nevoie de el. Atunci străinul izbucnește în lacrimi și îi arată pistolul gol. Îi spune: "Căutam pe cineva capabil să moară pentru crezul său. Sunt dezamăgit." Ești capabil să mori pentru Cristos cel în care spui că tu crezi? Ești dispus să încasezi un glonț pentru el? Cel care vrea să-l urmeze pe Isus trebuie să-și imprime în minte și în inimă că Isus nu are nimic, nici măcar o piatră unde să-și pună capul. Vulpile și păsările sunt mai avantajate pentru că au cuiburi și vizuini. Cel care acceptă să fie ucenic, acceptă că într-o zi ar putea să nu mai aibă și ceea ce crede că are.

Sfântul Paul în cea de-a doua lectură, luată din Scrisoarea către Galateni, spune clar: "Voi ați fost chemați la libertate, fraților, dar această libertate să nu fie cumva un pretext pentru a vă satisface egoismul; dimpotrivă, slujiți-vă unii pe alții prin iubire". A fi slujitorul Domnului înseamnă a pune pe primul loc binele celuilalt, pentru că altfel suntem sclavi, nu oameni liberi.

Cea de-a treia categorie de persoane sunt cei care răspund: "Îngăduie-mi, Doamne, să mă duc mai întâi să-l îngrop pe tatăl meu". Isus spune: "Lasă morții să-și îngroape morții lor. Tu du-te și vestește împărăția lui Dumnezeu". Reacția celui chemat este pozitivă. E dispus să-l urmeze, să fie ucenic. Cere doar să-și îngroape părinții. Răspunsul lui Isus este dur: "...lasă morții!" Este redat, probabil, un proverb popular, care sugera că trebuie să fim radicali în deciziile noastre. Cel care-l urmează pe Isus trebuie să lase toate în urmă. E ca și cum ar muri tot ceea ce se posedă și se învie la o viață nouă.

Aici se pot regăsi toți acei creștini ce vor să-și rezolve și să-și pună mai întâi la punct propriile afaceri, să-și pună la punct propriul sistem de siguranță și abia apoi, dacă mai au forță și timp investesc și în relația cu Dumnezeu. Cel care alege să-l slujească pe Domnul, să-i fie ucenic, pune pe primul loc relația cu Domnul. Toate celelalte, asemenea sfântului Paul, sunt considerate "gunoaie". Ceea ce avem trebuie să fie în slujba Domnului. Altfel e mai bine să nu avem. Un adevărat ucenic e capabil să piardă totul, dar nu pe Domnul. Cine îl pierde pe Dumnezeu pierde totul, chiar și ceea ce crede că are. Cine îl are pe Domnul are totul.

Cea de-a patra categorie de persoane îi cuprinde pe cei care spun: "Te voi urma, Doamne, dar mai întâi lasă-mă să-mi iau rămas bun de la ai mei". Răspunde Isus: "Nimeni dintre cei care pun mâna pe plug și se uită înapoi nu este bun pentru împărăția lui Dumnezeu". Isus este mai dur decât profetul Ilie în prima lectură pe care am ascultat-o. Noul Testament îl depășește pe cel vechi în exigența practicii iubirii. Ucenicia este o urgență. Nu suportă amânare. Isus astăzi caută ucenici. Oamenii astăzi au nevoie de martori, de slujitori. Isus astăzi vrea să te trimită și pe tine ca prin tine mântuirea să ajungă la ceilalți. Mâine ar putea fi prea târziu.

"Cine pune mâna pe plug și se uită înapoi nu este vrednic de mine". Cel care se uită doar în urmă nu poate înainta. Oamenii care trăiesc mai mult în trecut decât în prezent nu sunt vrednici de Domnul. Dumnezeu are nevoie de oameni plini de speranță, de ucenici care să se încreadă în puterea Domnului. Dumnezeu nu are nevoie de plângăcioși, care stau cu privirea îndreptată spre pământ, ci de persoane curajoase, care privesc înainte, care privesc spre cer, spre Ierusalimul ceresc.

Dumnezeu vrea ca fiecare dintre noi să fie un adevărat ucenic. Poți spune că îl iubești pe Dumnezeu, crezi cu adevărat în el, doar dacă trăiești ca un ucenic. Astăzi ești invitat să te lași modelat de Isus. El îți reamintește că fără el viața ta e pustie și fără sens. El te învață astăzi că adevăratul ucenic nu face discriminări atunci când iubește, adevăratul ucenic rămâne cu Domnul și atunci când presiunea oamenilor e apăsătoare, adevăratul ucenic pune pe primul loc prietenia sa cu Domnul nu sistemele sale de siguranță, adevăratul ucenic trăiește în prezent cu privirea îndreptată spre cer, adevăratul ucenic pune mâna pe plug astăzi, decide să fie cu Domnul astăzi, decide să trăiască pentru Dumnezeu astăzi.

Ajută-ne, Doamne, ca toți cei care am ascultat cuvântul tău, astăzi să ne decidem să trăim ca ucenici ai tăi și să nu te mai părăsim niciodată. Amin.

30 iunie 2013

Pr. Petru-Sebastian Tamaș


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
472 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 13-a de peste an:

Anul C
1 iulie 2007 - Pr. Mihai Pătrașcu
27 iunie 2010 - Pr. Alois Farțadi
26 iunie 2016 - Pr. Iulian Tancău

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat