Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Duminica a 5-a de peste an

Is 6,1-8; Ps 137; 1Cor 15,1-11; Lc 5,1-11

Veniți după mine, spune Domnul, și vă voi face pescari de oameni

Iubiți frați și surori în Cristos, dragi radioascultători,

Versetul de la Aleluia, cântat înainte de proclamarea evangheliei, sintetizează foarte bine tema cuvântului lui Dumnezeu proclamat astăzi, în duminica a V-a de peste an, este vorba despre tema chemării. În realizarea planului său de mântuire, Dumnezeu vrea să se slujească de oameni. De aceea îi alege în mod liber, îi cheamă și îi trimite. Cei chemați răspuns în spirit de umilință, credință și dăruire.

Tema chemării, a vocației, ne privește pe toți. Nu trebuie să ne gândim doar la chemarea preoților, a călugărilor sau a călugărițelor. Trebuie să ne gândim la vocația comună tuturor creștinilor, de a-l cunoaște pe Dumnezeu și de a fi copiii săi adoptivi. Dumnezeu este cel care cheamă, nu noi suntem aceia care îl găsim. Sau, altfel spus, noi îl căutăm pe cel care ne caută. Dumnezeu dorește să ne întâlnească pe noi, cei care uneori suntem indiferenți sau ocupați până peste cap cu tot felul de treburi. Multe sunt căile prin care Dumnezeu ni se descoperă. Fiecare dintre cele trei lecturi proclamate la sfânta Liturghie ne prezintă asemenea chemări: chemarea lui Isaia, a lui Petru și a lui Paul. Să le analizăm pe rând.

Isaia a primit vocația profetică în anul 742 î.C., anul morții regelui Osia, când se terminase perioada de prosperitate materială din Israel. El este chemat în timp ce se afla în rugăciune în templul din Ierusalim. Văzând slava lui Dumnezeu cel de trei ori sfânt, Isaia se simte păcătos, dar Domnul îl purifică și el acceptă să fie trimis ca profet la poporul său.

Dumnezeu nu se sperie de păcatele noastre, de limitele noastre. Dimpotrivă, omului care acceptă chemarea sa, Domnul îi schimbă inima, pentru a putea vesti cuvântul său și să proclame speranța sa.

Dumnezeu i se descoperă lui Petru în munca obișnuită, după o noapte de trudă zadarnică, atunci când mai puțin se aștepta. Bărcile erau goale, iar pescarii obosiți și descurajați își spălau mrejele. Isus trece pe acolo și, interesant, vrea să se folosească chiar de una dintre acele bărci goale. Dumnezeu uimește mereu prin originalitatea sa. Acolo unde oamenii văd un faliment, Dumnezeu vede o ocazie potrivită pentru a da speranță nu numai lui Petru, care era abătut, ci, prin el, celor mulți care îl ascultă. Barca goală a lui Petru este transformată de Cristos într-o adevărată catedră, de la care Domnul proclamă cuvântul său tuturor celor de față, cuvânt care vorbește despre noua împărăție a lui Dumnezeu, vestește speranța care se împlinește și arată noutatea: Dumnezeu vine să ne întâlnească, vine să ne caute, mai mult, are nevoie de noi.

Isus îi spune lui Petru: "Înaintează în larg și aruncați-vă mrejele pentru pescuit" (Lc 5,4). Lui Petru nu-i cade bine amestecul unui tâmplar în munca sa de pescar cu experiență. El știa prea bine că pescuitul se face noaptea, când e întuneric și peștii vin la suprafață. În timpul zilei, peștii coboară în adânc, unde nu ajung plasele. Totuși se încrede și ascultă. Și încrederea lui este esențială. Aceasta este adevărata minune, care are ca rezultat mulțimea de pești prinsă. Este momentul credinței! Doamne, nu înțeleg, dar mă încred în tine. Îmi pare absurd ceea ce îmi ceri, dar mă încredințez cu totul ție.

Și în viața noastră, Dumnezeu bate la ușa inimilor noastre poate atunci când și unde ne așteptăm mai puțin. Să învățăm de la apostolul Petru să avem încredere în Dumnezeu chiar și atunci când nu înțelegem. Mâine, 11 februarie 2013, se va celebra a 21-a Zi Mondială a Bolnavului (în dieceza noastră celebrarea este transferată pentru ziua de 13 mai). Asemenea lui Petru, atâția bolnavi care ne ascultă poate nu înțeleg de ce există suferința tocmai în viața lor. Suntem în Anul Credinței și credința ne poate ajuta să înțelegem că bolnavii "nu sunt nici abandonați, nici inutili: ei sunt chemați de Cristos să fie imaginea sa transparentă", spunea în mesajul dat cu ocazia Zilei Mondiale a Bolnavului, Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-a. De aceea, noi, cei sănătoși, suntem chemați să intensificăm diaconia carității, asemenea samariteanului milostiv.

Paul îl descoperă pe Cristos în timp ce se îndrepta spre Damasc, pentru ai duce legați la Ierusalim pe creștinii de acolo, fie bărbați, fie femei (cf. Fap 9,2). În timpul călătoriei, pe când se apropia de Damasc, a fost învăluit de o lumină din cer și a fost orbit. Domnul Isus îi vorbește și îl trimite la preotul Anania, care îl vindecă de orbirea trupească și sufletească. După mulți ani, Paul recunoaște că Dumnezeu i s-a revelat chiar prin mărturia acelor creștini din Damasc, pe care el voia să-i distrugă. Câți Sauli din timpurile noastre aruncă cu noroi în Biserica lui Cristos voind s-o distrugă!

Un asemenea Saul modern a fost Steven Cook, care, în noiembrie 1993, l-a acuzat pe nedrept pe cardinalul Joseph Louis Bernardin de abuz sexual asupra unui minor. Cardinalul Ioseph Louis Bernardin s-a născut în Columbia, Carolina de Sud (SUA), în anul 1928, după ce părinții săi au emigrat din Trentino, Italia. A fost sfințit preot în anul 1952, episcop auxiliar de Atlanta în anul 1966, arhiepiscop de Cincinati în anul 1972. În anul 1974 a fost numit președinte al Conferinței Episcopilor din America, iar în anul 1982 arhiepiscop de Chicago. Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit cardinal în anul 1983. La 9 septembrie 1996, a primit la Casa Albă, de la Bill Clinton, președintele SUA, medalia libertății, cea mai mare recunoaștere civilă a națiunii americane, cu două luni înainte de moartea sa. Falsa știre din noiembrie 1993 în câteva ore a făcut înconjurul lumii. În câteva luni cazul a fost clarificat: O minciună grosolană, care nu a rămas fără urmări. În iunie 1995 cardinalul este diagnosticat cu o tumoare malignă la pancreas și este supus unei intervenții chirurgicale. În august 1996 i se descoperă 5 metastaze la ficat, care l-au condus la moarte, survenită în noaptea de 14 noiembrie 1996, la numai 68 de ani. Conștient de apropiata sa moarte, spunea: "Putem vedea moartea ca pe un prieten sau ca pe un dușman. Ca persoană credincioasă, văd moartea ca pe un prieten, ca trecere din viața pământească la viața veșnică".

Adunându-și în sine puțina energie rămasă, și-a continuat slujirea de ucenic a lui Cristos, vizitând bolnavii de tumoare, pentru ai încuraja, asistând condamnații la moarte înainte de execuție și adresându-se Curții Supreme a Statelor Unite pentru a nega dreptul la sinucidere asistată. Mișcător este faptul că, uitând de sine, merge în căutarea acuzatorului care locuia în Philadelphia, exilat în singurătate și bolnav de SIDA, pentru al ierta. Îl asigură că nu are nici un resentiment față de el și că vrea să se roage cu el pentru binele său fizic și spiritual. Cardinalul acceptă și scuzele lui Steven, după care celebrează sfânta Liturghie la care participă și acuzatorul său. La dăruirea păcii, la îmbrățișat și i-a administrat și sacramentul sfântului Maslu. Înainte de plecare, Steven i-a spus: "Astăzi mi-a fost ridicată o mare povară. Mă simt vindecat și, într-adevăr, liniștit". A murit în casa mamei sale, la 22 septembrie 1995, împăcat cu Dumnezeu și cu Biserica, primind sfintele Sacramente.

Dumnezeu continuă să cheme și astăzi în tăcerea rugăciunii din biserici, în dezamăgirile de zi cu zi sau prin mărturia atâtor creștini adevărați, care știu să ierte și să aducă pacea. Isaia, Petru și Paul au răspuns chemării, și viața lor a fost transfigurată, ei devenind misionari. Și noi, prin sacramentul Botezului și Mirului pe care le-am primit, am fost aleși și trimiși să-l mărturisim pe Cristos prin viața noastră. Să ne ajute Dumnezeu ca viața noastră să fie o mărturie vie a prezenței sale în noi. Amin.

10 februarie 2013

Pr. Petru Sescu


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
372 accesari.


Alte predici pentru Duminica a 5-a de peste an:

Anul C
4 februarie 2007 - Pr. Felix-Marius Roca
7 februarie 2010 - Pr. Alois Fechet
7 februarie 2016 - Pr. Alois Hîrja
10 februarie 2019 - Pr. Iosif Agiurgioaei

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat