Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Duminica a 4-a de peste an

Ier 1,4-5.17-19; Ps 70; 1Cor 12,31-13,13; Lc 4,21-30

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Astăzi l-am ascultat și noi pe Isus vorbind în sinagoga din Nazaret. Toți cei din sinagogă își dau seama că aud cuvinte noi, cuvinte de har. Isus vorbește așa de bine, atât de profund, încât toți sunt entuziasmați. Entuziasmul însă trece repede, cei care-l ascultă pe Isus sunt chiar membrii satului în care el a crescut, Nazaret. Isus este cunoscut ca fiul lui Iosif.

Toți se așteaptă de la Isus să facă miracole pentru că "trebuie": este din satul lor, este "privilegiul" lor, este "dreptul" lor... Ei gândesc astfel: dacă a făcut minuni într-un orășel cum era Cafarnaum, cu mulți păgâni, cu mulți oameni în afara Legii, cu atât mai mult Nazaretul are "dreptul" la minuni. Dar Isus le spune: Dumnezeu nu e obligat de nimeni să facă o minune. Doar cei care au credință sunt demni de intervenția lui Dumnezeu.

Ce le reproșează Isus? Că îl caută pe Dumnezeu în mod greșit. Nu-l găsesc pentru că nu-l caută cum trebuie. Când un anumit mesaj religios, profetic, nu se încadrează în schemele noastre de gândire, în obișnuințele noastre, în așteptările noastre, îl respingem.

De ce oare Isus citează cele două exemple din Vechiul Testament? Pentru a ne spune că planul lui Dumnezeu este mult mai larg, mai mare decât ne închipuim noi. Cuprinde oameni la care nu ne-am aștepta, lume pe care noi nu o considerăm vrednică de a se bucura de favorurile lui Dumnezeu, persoane care nu valorează, pentru noi, foarte mult. Isus ne vorbește azi despre cel pe care nu-l vedem, nu-l auzim, care pentru noi nu există.

Mai spune ceva Isus: cele două personaje aveau nevoie de Dumnezeu. Nu mai aveau nimic pentru a putea continua să trăiască și s-au încredințat total în mâna Domnului. Văduva, care avea un copil, mai avea mâncare doar pentru o zi. Naaman Sirianul era bolnav de lepră și, ca atare, era un condamnat la moarte. Amândoi au ales să asculte de profeți, să-i primească în viața lor. Erau persoane care chiar aveau nevoie de Dumnezeu. Concetățenii lui Isus nu au această nevoie: în ei este curiozitate față de Isus, dar nu cu dorința de schimbare a vieții. Ei caută spectacol, iar Isus vrea convertire; caută miracole, iar Isus îi cheamă la drumul zilnic de credință. Ei refuză ca Isus să intre în alegerile lor, în viața lor de zi cu zi, ca vocea lui să fie ceva mai mult decât știau ei: vocea unui fiu al lemnarului. Necredința lor și a noastră face ca Dumnezeu să fie neputincios, în sensul că înseși cuvintele lui Isus rămân fără eficacitate. Necredința trezește în Isus tristețe, nedumerire, mirare. Și iată ce episod ciudat: de la necredință se trece la încercarea de a-l ucide pe Isus. El nu are dreptul de a interveni în viața lor, în modul lor de a gândi... Iar Isus pleacă. Dumnezeu se retrage din viața lor. Vor continua să citească Scripturile, să meargă la sinagogă, să practice religia... dar Dumnezeu nu mai este în mijlocul lor.

În prima lectură, citim aceste cuvinte: "Cuvântul Domnului a venit la mine". Cuvintele, mai ales azi, nu prea sunt crezute. Sunt informații, bucăți de conversație... În privința aceasta, cuvintele Fiului lui Dumnezeu sunt cuvinte care schimbă, care lovesc, care răvășesc... Cine primește cuvintele Fiului în viața sa îl primește pe însuși Fiul care le pronunță. Ele ne schimbă complet viața.

Un om bogat, pasionat de artă, avea în colecția lui opere ale multor maeștri clasici și moderni. Deseori stătea împreună cu unicul său fiu, admirând minunatele piese din colecția lor.

Dar a izbucnit războiul și fiul a fost înrolat și trimis la luptă. A murit la datorie, în timp ce salva viața unui camarad. Când a primit anunțul, tatăl a fost îndurerat de pierderea unicului său fiu.

O lună mai târziu, a auzit bătăi la ușă. În prag stătea un tânăr cu un pachet mare în brațe, care i-a spus:

- Domnule, nu mă cunoașteți. Sunt soldatul pentru care fiul dumneavoastră și-a dat viața. În timp ce încerca să mă ducă pe mine într-un loc sigur, un glonte i-a străpuns inima. Deseori ne vorbea de dumneavoastră și despre pasiunea pe care o aveți pentru artă.

Tânărul i-a înmânat pachetul.

- Știu că este aproape un nimic. Eu nu sunt un pictor cunoscut, dar sunt convins că fiul dumneavoastră ar fi vrut să aveți acest tablou.

Tatăl a început să desfacă ambalajul. Era un portret al fiului său, pictat de tânăr. Privindu-l atent, a fost uimit de felul în care tânărul pictor a reușit să surprindă chipul și personalitatea fiului său. Tatăl a scos un suspin și cu ochii plini de lacrimi a mulțumit tânărului, oferindu-i și o sumă de bani pentru tablou.

- O, nu se poate așa ceva, domnule... Toată viața nu voi putea să plătesc pentru ceea ce fiul dumneavoastră a făcut pentru mine. Acesta este doar un cadou.

Tatăl a prins tabloul pe perete. De câte ori avea vizitatori, el începea prin a le arăta portretul fiului său Și numai după aceea le dădea voie să vadă marile capodopere colecționate.

După moartea bătrânului tată, s-a organizat licitația colecției sale de tablouri.

La deschidere, pe podium era postat portretul fiului. Persoana delegată să conducă licitația a deschis sesiunea:

- Începem licitația cu acest portret al fiului. Cine deschide oferta?

În sală s-a lăsat liniștea... Apoi, de undeva din fundul sălii, o voce a strigat:

- Am venit să vedem marile opere! Lasă la urmă tabloul acesta!

Netulburat, responsabilul a continuat:

- Face cineva o ofertă pentru acest portret?... 100?... 200?...

Din sală, cineva a strigat iritat:

- Nu am venit pentru acest portret!... Ne-am adunat pentru picturile lui Rembrandt, Van Gogh, Matisse, Picasso!... Haideți să trecem, cu adevărat, la licitație!...

Netulburat însă, responsabilul licitației a continuat:

- Fiul!... Fiul!... Îl vrea cineva pe fiul?!...

Într-un târziu, din cel mai îndepărtat colț al sălii s-a auzit o voce timidă:

- Dau eu 10 dolari pentru acest portret...

Era cel care fusese, ani mulți, grădinarul tatălui și al fiului. Fiind un om sărac, nu putea să ofere mai mult.

- Există o ofertă de 10!... Cine dă mai mult?!... Dă cineva 20?!...

Sala era în fierbere.

- Dați-i-l lui pentru 10!... Să trecem la maeștri!... La maeștri!...

Responsabilul a strigat tare:

- 10, o dată!... 10, de două ori!... - și lovind cu ciocănelul în masă-

- Adjudecat! Vândut pentru 10!

Din față, cineva a izbucnit:

- În sfârșit, putem trece la marea colecție!...

Calm, adjudecătorul a pus jos ciocănelul, spunând:

- Licitația s-a încheiat.

Rumoare în sală:

- Dar... cum rămâne cu maeștrii?!... Colecția?!...

- Regret. Când am fost desemnat să conduc această licitație, mi s-a comunicat o prevedere secretă din testament, pe care nu am avut voie să o fac cunoscută decât în acest moment: licitația se referă numai la portretul fiului! Cine îl ia moștenește întreaga avere, care include și toată colecția de opere de artă! Omul care-l primește pe fiul obține tot!...

Ce cerem noi cel mai adesea de la Dumnezeu? Miracole, fapte extraordinare, intervenții speciale. Vindecă-mă, Doamne, și voi crede! Ajută-mă să câștig, să reușesc, să am succes... și voi crede, voi deveni ucenicul tău! Credința însă nu vine după reușitele noastre, ci este primul lucru necesar pentru ca Dumnezeu să poată veni în viața noastră. Vrem cu adevărat să avem o viață de care să ne bucurăm? Credința în Fiul ne va deschide poarta spre viață. Oare nu el ne-a spus: Eu sunt calea, adevărul și viața? Amin.

3 februarie 2013

Pr. Corneliu Berea, SVD


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
374 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 4-a de peste an:

Anul C
28 ianuarie 2007 - Pr. Daniel Iacobuț
31 ianuarie 2010 - Pr. Cristinel Fodor
31 ianuarie 2016 - Pr. Iosif Enășoae
3 februarie 2019 - Pr. Lucian Farcaș

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat