Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Coborârea Sfântului Duh (Rusaliile)

Fap 2,1-11; Rom 8,8-17; In 14,15-16.23-26

Iubiți credincioși,

Este Duminica Rusaliilor. Care este semnificația acestei sărbători? Ce au însemnat Rusaliile pe vremea ucenicilor? Ce înseamnă acest eveniment astăzi?

1. Duhul Sfânt coboară. În camera de sus erau adunate 120 de persoane, împreună cu Maria. După înălțarea lui Isus, ucenicii așteptau în rugăciune împlinirea promisiunilor.

Cât timp Isus a fost cu ei, le-a spus că va pleca, dar nu-i va lăsa orfani, ci le va trimite un Mângâietor. Într-o zi le-a zis: "Este în folosul vostru să mă duc; căci dacă nu mă duc, Apărătorul nu va veni la voi, iar dacă mă duc vi-l voi trimite" (In 16,7).

În acea zi Duhul coboară asupra lor sub formă de limbi de foc. Ei își aduc aminte de profeții și de cuvintele lui Isus: "Mângâietorul, Duhul Sfânt pe care-l va trimite Tatăl în numele meu, el vă va învăța toate și vă va aduce aminte tot ceea ce v-am spus".

În cartea sa Simboluri ale Duhului Sfânt, Gordon Bromwill relatează o întâmplare din viața marelui explorator norvegian Roald Amundsen, descoperitorul Polului Sud și al meridianului magnetic al Polului Nord. În călătoria sa spre Polul Nord, Amundsen a luat cu el un porumbel călător și în clipa în care a atins punctul cel mai nordic al planetei i-a dat drumul. Imaginați-vă, ce bucurie a trăit soția lui când, într-o dimineață din multele ei dimineți de așteptare a unui semn de la soțul ei, s-a întors porumbelul acasă cu un mesaj. "Trăiește, soțul meu trăiește", a strigat ea cu bucurie. Același lucru s-a întâmplat și la Înălțarea Domnului. Cristos a dispărut din ochii ucenicilor, dar ei au rămas agățați de promisiunea trimiterii Duhului Sfânt. Câtă bucurie trebuie să le fi umplut inimile când Duhul Sfânt s-a revărsat peste ei în ziua Cincizecimii. Acum credința lor a devenit mai puternică. Erau siguri că Domnul lor nu i-a lăsat orfani.

Ceea ce s-a întâmplat în ziua de Rusalii le-a amintit ucenicilor de muntele Sinai, de încheierea legământului, descrisă în imagini grandioase: fulgere, tunete, vânt puternic. Ei aveau în minte profețiile din Ieremia, Ezechiel, Ioel, care vorbeau de sărbătoarea legii noi, a noului legământ în Duhul Sfânt.

Rusaliile, așadar, înseamnă împlinirea promisiunilor, este sărbătoarea promisiunilor împlinite.

2. Coborârea Duhului Sfânt a făcut ca astăzi să fie și ziua Bisericii. Plini de curaj, după eveniment, apostolii deschid ușile zăvorâte și încep să predice. Petru le vorbește celor adunați la Ierusalim despre Isus Cristos răstignit pentru păcatele oamenilor și apoi înviat, împlinind vechile Scripturi. Oamenii, ne spune cartea Faptele Apostolilor, rămân mișcați până în adâncul inimii și întreabă: "Noi ce trebuie să facem?" Petru le răspunde: "Convertiți-vă și fiecare dintre voi să se boteze în numele lui Isus Cristos, pentru a primi iertarea păcatelor voastre. Astfel veți primi darul Duhului Sfânt". Se botează în ziua aceea peste 3.000 de persoane. Se naște Biserica... Astăzi putem spune: "La mulți ani, Biserică!"

Tot Duhul Sfânt sfințește Biserica și o face să fie vie și frumoasă. "Ce este trupul fără suflet? se întreabă sfântul Augustin. Un cadavru. Ce ar fi Biserica fără Duhul Sfânt? Un cadavru, o ruină".

La Baia, lângă Fălticeni, se păstrează o veche catedrală catolică. Cine o vizitează poate descoperi ziduri, fără acoperiș, fără viață. Apropiindu-te de ceea ce a mai rămas din vechea catedrală nu poți decât să-ți imaginezi viața care a fost acolo, cântările care au răsunat, rugăciunile care s-au înălțat. Însă, acum, nu este decât o ruină, fără viață.

Este o imagine a Bisericii fără Duhul. Cea de-a treia persoană dumnezeiască este aceea care sfințește prin sacramente, dă viață Bisericii. Sfântul Vasile cel Mare, în acest sens, spune: "Duhul Sfânt este ca o ploaie ce face să rodească necontenit ogorul Bisericii. Apa este aceeași, dar roadele sunt diferite: palmierul produce anumite roade, vița de vie produce struguri, mărul, mere etc. La fel, unul este Duhul Sfânt, dar felurite sunt roadele pe care el le produce în Biserică. Iar cele șapte sacramente ale Bisericii sunt șapte râuri de viață supranaturală, cu care Duhul Sfânt irigă ogorul Bisericii".

La Rusalii are loc o mare cotitură. Să ne amintim că la turnul Babel limbile s-au amestecat, oamenii nu mai colaborau între ei, lucrau unii împotriva altora. La Ierusalim, în ziua Cincizecimii, Duhul devine izvor de armonie și de unitate între oamenii de mii de graiuri, culturi și națiuni. Sfânta Biserică ce se naște la Ierusalim este opusul Babelului. La Babel, citim în Cartea Genezei (11,7), "nimeni nu mai înțelegea limba vecinului". În schimb, la Ierusalim, la Rusalii, "fiecare înțelegea în limba sa maternă" (Fap 2,6).

3. Ce mai înseamnă Rusaliile? Când a fost arestat Isus, apostolii au fugit. Erau dezamăgiți, dezorientați... Ei era oameni simpli. Nu reușeau cu puterile lor să facă mari schimbări. Totul însă s-a schimbat la Rusalii. Primul lucru pe care îl vedem la ucenici e o bucurie mare, un entuziasm și un curaj nemaiîntâlnit. Vedem, de asemenea, dorința mare de a-l vesti pe Isus. Au deschis ușile, au năvălit pe străzi pentru a le împărtăși celorlalți motivul bucuriei lor. Duhul Sfânt le-a dat entuziasm și curaj. Curajul și dorința de a vorbi altora despre Isus le vedem în decursul istoriei în cei care l-au urmat îndeaproape pe Cristos, în martiri.

Iată un exemplu: Ivan Moisseiev era soldat în Armata Roșie. A murit în iulie 1972. Cauza morții? Înec, potrivit comunicatului oficial. S-a făcut tot posibilul ca părinții să nu-l poată vedea pe fiul lor înainte de înmormântare. Totuși, până la urmă sicriul a fost deschis. Cei prezenți au rămas îngroziți văzând că Ivan nu s-a înecat, ci a murit din cauza maltratărilor și a torturilor la care a fost supus. Ce s-a întâmplat? Ultimele scrisori pe care Ivan le-a trimis părinților sunt semnificative. La 14 iulie 1972, el scria: "În curând nu veți mai primi vești de la mine. Mi s-a interzis să vorbesc despre Isus Cristos". Cu altă ocazie scrisese: "Nu mi-au dat să mănânc timp de cinci zile, apoi m-au întrebat: Acum ți-ai schimbat ideile?" În ultima scrisoare trimisă familiei se citește: "Mă așteaptă o grea încercare, dar o voi înfrunta din porunca lui Isus. Trebuie să dovedesc cum trebuie să fie și cum trebuie să trăiască un om care crede. Ce se va întâmpla după aceea cu mine, nu știu". Noi însă știm ce i s-a întâmplat acestui tânăr soldat: martiriul. (P. Lefevre, Viața ne învață, "Sapientia", Iași, 2009, p. 61)

Iubiți credincioși,

Ce înseamnă Rusaliile astăzi pentru noi? Sărbătoarea ne orientează spre Duhul Sfânt și ne cheamă să împodobim viața, să o înfrumusețăm... De aceea apostolul îndeamnă: "Nu-l întristați pe Duhul Sfânt"; "Nu stingeți Duhul"; "Umblați călăuziți de Duhul Sfânt"; iar în lectura a doua de azi: "Dacă urmați faptele trupului, veți muri. Dar dacă cu ajutorul Duhului faceți să moară faptele trupului, veți trăi". Sau în Prima Scrisoare către Corinteni (1Cor 6,19): "Nu știți că sunteți templul lui Dumnezeu și că Duhul Sfânt locuiește în voi".

Dacă rămânem la aceeași imagine cu biserica în ruine și fără viață, iată ce sugerează apostolul: trupurile noastre, viețile noastre sunt biserici, temple. Duhul locuiește în noi. De aceea să le facem demne de un asemenea oaspete, scoțând afară gunoaiele, mizeriile și așezând acolo florile virtuților.

Duhul Sfânt se face auzit în sufletele noastre. El vorbește vieților noastre. De câte ori inspirația lui, îndemnurile lui bune nu răsună în inima noastră! Dacă suntem atenți vom auzi mereu îndemnuri ca acestea: "Schimbă-ți viața, pune capăt obiceiurilor rele... fă o spovadă bună... cere iertare, împacă-te... fă cutare faptă bună, ajută-l pe semenul tău, îndemnă-l la bine, sfătuiește-l..." Remușcarea, amărăciunea pe care o lasă păcatul, neliniștea, tulburarea reprezintă tot glasul Duhului. De aceea este important să ne lăsăm călăuziți de Duhul Sfânt, să ascultăm glasul lui...

Din întoarcerea de la păcat și din ascultarea glasului Duhului vine bucuria descătușării de frică, de timiditate. Numai așa începe să clocotească în noi bucuria. Și începe să încolțească dorința de a spune și altora despre comoara găsită.

Iubiți credincioși,

Rusaliile au legătură cu noi. Duhul Sfânt ne dă curaj, ne întărește. Îl implorăm pe Duhul Sfânt, rugându-l să vindece în noi rănile dezbinării, să ne facă să vorbim o singură limbă, cea a iubirii, să facă mereu ca viața noastră să rodească fapte de sfințenie, să aprindă în noi dorința după Isus... Îl invocăm din nou prin cuvintele imnului dinainte de evanghelie:

Spală orice pată a sufletului,

înlătură uscăciunea inimii,

vindecă orice rană.

Înmoaie inimile împietrite,

încălzește-le pe cele reci

și întoarce-le pe cele rătăcite.

Celor care au credință

și cred în tine,

dă-le cele șapte daruri sfinte.

Îi spunem: "Vino, Duhule Sfinte, pătrunde inimile credincioșilor tăi și aprinde în ele focul dragostei tale". Amin.

19 mai 2013

Pr. Cornel Cadar


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
523 accesări.


Alte predici pentru Coborârea Sf. Duh (Rusaliile):

Anul C
27 mai 2007 - Ep. Aurel Percă
23 mai 2010 - Ep. Aurel Percă
15 mai 2016 - Pr. Cristian Farcaș

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat