Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Duminica a 6-a a Paștelui

Fap 15,1-2.22-29; Ps 66; Ap 21,10-14.22-23; In 14,23-29

Primele două lecturi pe care le-am ascultat astăzi ne prezintă într-o formă simbolică cele două stadii pe care trebuie să le traverseze Biserica lui Cristos. Prima lectură ne oferă un cadru al Bisericii luptătoare, pământești, care trăiește în timp, cu toate problemele și dificultățile sale. A doua lectură ne prezintă Ierusalimul, Cetatea Sfântă, adică Biserica triumfătoare, așa cum va fi ea la sfârșitul lumii, atunci când slava lui Dumnezeu o va învălui. Strălucirea ei va fi asemenea cu o piatră de mare preț, nu va avea nevoie de soare, nici de lună ca să o lumineze, căci slava lui Dumnezeu o va lumina.

În sfârșit, evanghelia pe care am ascultat-o parcă ar vrea să fie o mediere între prima și a doua lectură, între ceea ce trăim acum (suferințe, probleme, preocupări, teamă, tulburare etc.) și ceea ce sperăm să devenim la sfârșitul vieții noastre pământești, atunci când și noi vom fi invitați să intrăm în Ierusalimul ceresc, în fericirea veșnică, în gloria Tatălui ceresc.

Fragmentul evanghelic ascultat face parte din cele cinci capitole pe care sfântul evanghelist Ioan le dedică ultimei cine a lui Isus, capitole care constituie un lung colocviu purtat de Isus cu ucenicii săi în Cenacol, cu numai câteva ore înainte de pătimirea și moartea sa pe cruce.

Acest colocviu mai este numit și "discursul de rămas bun" al lui Isus sau "testamentul său spiritual".

Practic, Isus, care știa că a sosit ceasul pătimirii și morții sale, înainte de a se despărți definitiv, din punct de vedere fizic, de ucenicii și prietenii săi, vrea să-i încurajeze pe aceștia și să le explice încă o dată că această separare nu este una definitivă, ci e vorba de un alt mod de prezență în mijlocul lor.

La fel și Biserica, propunându-ne astăzi aceste texte, ar dori să ne încurajeze și să ne dea o rază de speranță, cu numai câteva zile înainte de sărbătoarea Înălțării lui Isus la cer, pe care noi creștinii catolici o vom celebra joia viitoare. Și nouă astăzi Biserica vrea să ne spună că Isus, chiar dacă se înalță la cer, nu ne părăsește, ci rămâne veșnic cu noi într-o altă formă.

În Evanghelia după sfântul Ioan, Isus le vorbise deja ucenicilor de mai multe ori despre plecarea sa, dar abia acum sosise ceasul.

El, prietenul lor, cel cu care au împărtășit atâtea momente de bucurie, entuziasm, iubire, pe care l-au auzit învățând cu o autoritate deosebită, la minunile căruia au fost martori și în care și-au pus toată speranța, acum pleacă, îi părăsește.

Acest lucru provoacă o stare de tulburare și suferință deosebită: "Ce vom face fără el? Cum vom continua să trăim fără el? Va mai avea viața vreun sens fără el?"

Sunt, cu siguranță, întrebări tulburătoare, pe care ucenicii și le pun în adâncul ființei lor...

Sunt întrebări care apar cu toată gravitatea lor și în viața noastră, atunci când pierdem pe cineva drag, atunci când moare unul sau altul dintre părinți, sau soțul, sau soția, sau copilul, sau un prieten deosebit.

În fond, ucenicii nutreau iluzia că Isus va fi un Mesia politic, că va instaura împărăția lui Dumnezeu pe acest pământ; sperau că se va termina altfel.

În schimb, toate certitudinile lor încep să dispară ca fumul în vânt. Părea totul un eșec lamentabil...

Văzându-i în această stare, Isus, cu o delicatețe și o iubire inefabilă, în loc să se preocupe de ceea ce urma să sufere și să pătimească el însuși după câteva ore, încearcă să-i consoleze și să-i încurajeze: "Să nu se tulbure deci inima voastră, nici să nu se înfricoșeze".

Se comportă asemenea unei bătrâne sau unui bătrân care, pe patul de moarte, încearcă să-i întărească pe copii și nepoți: "Nu plângeți! Eu trebuie să plec acolo unde Dumnezeu mi-a pregătit locul, dar voi... să nu vă certați între voi, să vă ajutați la nevoie, să vă rugați pentru mine... Nu fiți triști!"

"Să nu se tulbure inima voastră!", le spune Isus apostolilor. "Nu vă fie teamă!", le spusese de atâtea ori până atunci... Ne spune și nouă...

"Dacă mă iubește cineva, va păzi cuvântul meu; Tatăl meu îl va iubi, vom veni la el și vom rămâne la el".

Iată marea promisiune pe care ne-o face Isus: plecarea sa cu trupul dintre noi nu înseamnă nici pe departe părăsire, abandonare. Iată modul incredibil în care Dumnezeu rămâne în mijlocul nostru: pe lângă prezența sa în Biserică, în cuvântul său și în special în Euharistie, Dumnezeu vrea să locuiască în noi, în sufletul nostru. Condiția este una singură: iubirea. "Dacă mă iubește cineva... vom veni la el".

Cine-l iubește pe Dumnezeu și împlinește cuvântul său, devine locuința sa.

Chiar dacă ucenicii, după scurt timp, nu-l vor mai vedea pe Isus în exterior, aveau să-i simtă din plin prezența în interior, în sufletul lor; o prezență care va deveni un foc puternic ce zilnic îi va încălzi, va deveni lumină care va străluci puternic; practic, prezența lui se va dovedi mai puternică decât atunci când era fizic cu ei.

Evanghelia de astăzi vrea să ne ajute să intrăm în interiorul nostru, să devenim conștienți de această prezență a lui Dumnezeu și de forța extraordinară pe care ar trebui să o resimțim.

Forța unui copac nu constă în ceea ce se vede, în frunze, ramuri sau trunchi, ci forța sa stă în ceea ce nu se vede, în rădăcini.

Într-o societate care este preocupată aproape în mod exclusiv de ceea ce se vede în exterior (frumusețe, avere, putere etc. ), cuvântul lui Dumnezeu vrea să ne spună că adevărata forță a omului vine din interior, din ceea ce trăiește în inima sa, acolo unde locuiește Dumnezeu însuși.

Dar promisiunea despre care am amintit nu este singura.

Isus vorbește și despre Duhul Sfânt. Câte nu ar fi de meditat despre a treia persoană a Sfintei Treimi! Ioan îl numește Mângâietorul, Consolatorul. Este vorba nu atât de o consolare externă, dar de o prezență permanentă, mai ales în momentele dificile.

De multe ori noi credem că vorbele au rolul cel mai important atunci când vrem să consolăm pe cineva.

În realitate, în loc de a vorbi, a spune ceva cuiva care e în suferință, mult mai important este să fim prezenți lângă acea persoană.

O fetiță de 9 ani s-a întors acasă după ce a vizitat o vecină căreia îi murise fiul. "Ce-ai făcut la vecini, nu știi că suferă din cauza fiului mort?", o întreabă mama. "M-am dus să o consolez pe mama copilului mort", a răspuns copila. "Și cum puteai să o consolezi tu?", întreabă mama. "M-am urcat pe genunchii ei și am plâns împreună", răspunse fetița. Probabil că aceasta este forma cea mai potrivită de a consola pe cineva: să-i fim alături în astfel de situații.

În sfârșit, iubiți credincioși, dragi radioascultători, un alt dar despre care vorbește Isus este pacea: "Pace vă las vouă; pacea mea o dau vouă. Nu ca pacea pe care o dă lumea".

De fiecare dată când participăm la sfânta Liturghie, auzim aceste cuvinte. Dar, despre care pace vorbește Isus? Nu este vorba despre acea pace exterioară, care constă în lipsa războaielor sau conflictelor dintre persoane sau națiuni.

Cuvântul folosit de Isus este shalom, iar semnificația biblică a acestui termen este pozitivă: înseamnă bunăstare, odihnă, siguranță, succes, glorie.

Să-i mulțumim Domnului pentru darul prezenței sale, să-i mulțumim pentru Duhul Sfânt pe care l-a trimis să rămână totdeauna cu noi, să-i mulțumim pentru pacea sa, pe care o revarsă în sufletele noastre. Amin!

5 mai 2013

Pr. Benone Lucaci


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
439 accesari.


Alte predici pentru Duminica a 6-a a Paștelui:

Anul C
13 mai 2007 - Pr. Wilhelm Dancă
9 mai 2010 - Pr. Mihai Budău
1 mai 2016 - Pr. Egidiu Condac

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat