Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Epifania Domnului

Is 60,1-6; Ps 71; Ef 3,2-3a.5-6; Mt 2,1-12

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

"Toate neamurile pământului te vor adora pe tine, Doamne!" (Ps 71,11)

Ieri, pe pagina de internet a unui ziar prestigios, cu nume de mare virtute, era afișată o imagine urâtă, o caricatură despre iad, lângă care erau scrise aceste cuvinte: "Să râdem împreună de preoții care ne amenință cu iadul și cu alte blesteme". Mi-ar plăcea ca măcar o parte dintre cuvintele și cântările acestei sfinte Liturghii să ajungă la urechile celor care au scris și comentat acele gânduri. Mi-ar plăcea ca lumea să înțeleagă că nu aceasta e menirea preoților, a Bisericii, a lui Cristos: să sperie. Menirea creștinismului este să vorbească despre Cristos care atrage, care mângâie. Și acest lucru încearcă să-l facă cu blândețe, cu iubire, ca o stea care strălucește pe cer, dar care nu te orbește. Însă dacă-ți ridici capul o poți admira în toată splendoarea ei. Isus nu a venit să sperie, să amenințe, ci să atragă, așa cum ne atrage orice prunc pe care-l vedem. Doar cei care nu-l înțeleg se tulbură, asemenea lui Irod. Fac prăpăd. Mi-ar plăcea să mă audă astăzi cei care ieri au râs de cer și de iad. Ce se vor face ei dacă aceste realități există?

Însă știm că și prin acea imagine disprețuitoare, ca și prin multe alte întâmplări din viața de zi cu zi se arată un alt adevăr: Cristos nu lasă pe nimeni indiferent. Prezența lui pune în mișcare. Tulbură. Stârnește reacții, pozitive sau negative!

Unii sunt tulburați, asemenea lui Irod, de apariția lui Cristos, de apariția credinței. Oare de ce unii se tem să creadă? Poate pentru că le e frică și le este greu să-și schimbe viața: Cristos e frumos, dar e și exigent. Te pune în mișcare, așa cum i-a pus pe magii veniți din depărtări. Mergând spre Cristos, îmbrățișând credința, te simți obligat să faci anumite schimbări în viața ta, iar unora le vine greu și atunci aleg varianta mai simplă, spun ei: Nu cred! Și strigă în gura mare și mass-media se fac deseori ecoul lor: "Dumnezeu nu există. Nu există nici cer, nici iad. Nici nimic", spun ei.

Și totuși, dacă există? Dacă există Dumnezeu și viața veșnică, și iad, și rai și ei nu cred, oare nu au pierdut totul?

Îmi vine în minte renumitul pariu al lui Pascal: "Dacă crezi în Dumnezeu și el există, te duci în rai. Dacă crezi în Dumnezeu, dar el nu există, nu pierzi nimic. Însă dacă nu crezi în Dumnezeu, dar el există, te duci în iad. Dacă nu crezi în Dumnezeu și chiar nu există, într-adevăr, ai avut dreptate, dar ești tot în situația celui care a crezut. În concluzie, mai bine crezi și riști să câștigi totul decât să nu crezi și să riști să pierzi totul. Pe care pariați?... Da, trebuie să pariezi. Aceasta nu-i după voință din moment ce ai intrat în joc... Deci de ce parte vă veți așeza? Să punem în cumpănă câștigul și pierderea în caz că ați lua partea credinței, că Dumnezeu există. Dacă câștigați, câștigați tot; dacă pierdeți, nu pierdeți nimic. Deci pariați că există; faceți-o fără șovăire! Da, trebuie să pariați!" (Blaise Pascal, Cugetări).

Trebuie să pariem. Astăzi, Epifania Domnului, ziua în care Dumnezeu se face cunoscut, noi trebuie să ne hotărâm: De partea cui suntem? Pe cine pariem?

Mulți dintre noi nu au dubii și par a fi gata să parieze pe Cristos, ba chiar să-și dea viața pentru el. Dar sunt și care stau în îndoială, cei șovăielnici pentru care trebuie să ne rugăm să-l aleagă și ei pe Cristos, pe acest prunc în fața căruia îngenunchează păstorii, dar și magii, cei mici, dar și cei mari, oamenii simpli, dar și înțelepții. Nimeni nu trebuie să se teamă de Cristos. Nimeni nu trebuie să se gândească la Cristos ca la o persoană care îi amenință fericirea. Dimpotrivă, Cristos vine în ajutorul celor însetați de fericire. Cristos nu ia nimic, el doar dăruiește. Cristos aduce fericirea în viața celui în care este lăsat să intre.

Este adevărat, toți oamenii caută fericirea, doar fericirea, indiferent în ce formă vine aceasta spre ei. Pentru a smulge vieții o clipă de fericire suntem dispuși să înfăptuim multe lucruri, unele cu care ne mândrim, altele de care poate mai apoi ne rușinăm. Însă vrem, cu orice preț, să fim fericiți. Conform unui studiu, oamenii fericiți sunt cei care se regăsesc în următoarele cinci puncte: își construiesc relații sociale; sunt recunoscători pentru lucrurile bune din viața lor; își stabilesc o direcție în viață; au o atitudine optimistă; fac acte de caritate. Putem lua oricare dintre aceste puncte și vedem că ele fac parte din viața celor care cred. Putem arăta, plecând de la acest studiu, că Isus și credința, nu sunt împotriva fericirii omului.

Astfel, cine crede în Cristos nu este niciodată singur, izolat, ci, dimpotrivă, caută să aibă prieteni, relații sociale, caută să împărtășească fericirea sa cu ceilalți.

Cine crede în Cristos este întotdeauna recunoscător pentru darurile primite. Își manifestă recunoștința pentru fiecare fărâmă de viață. Știe să spună "Mulțumesc!" și atunci când viața i se arată plină de bunătăți, dar și când trece peste o încercare. Știe să mulțumească și lui Dumnezeu și oamenilor pentru sprijinul și prezența lor.

Cine crede în Cristos are întotdeauna o direcție în viață: mântuirea sufletului. Indiferent prin câte trebuie să treacă, el știe unde trebuie să ajungă: la mântuire. Și la aceasta - la mântuirea sa, la fericirea veșnică - raportează fiecare gest, cuvânt, gând. Totul!

Cine crede în Cristos are o atitudine optimistă. Știe că indiferent de ceea ce se întâmplă, asupra vieții sale veghează cineva atotputernic și nu se teme. Cum să te temi să treci prin această viață când știi că însuși Dumnezeu a trecut prin ea și i-a dat valoare mântuitoare? Cum să te temi de răul ce te înconjoară când știi că din povestea vieții tale Dumnezeu vrea să facă o filă de istorie cu final fericit?

Și nu în ultimul rând, cine crede în Cristos face fapte de caritate, dăruiește. Nu există sau nu trebuie să existe creștin zgârcit sau avar, creștin care nu împarte din ceea ce are cu cel flămând, lipsit, bolnav. Un creștin adevărat întotdeauna va găsi ceva de oferit!

Ei bine, știind acestea, pentru care dintre ele se tem unii de Cristos și de credință? Ce rău poate să-ți facă să ai prieteni, să fii recunoscător, să ai un țel în viață, să ai o atitudine optimistă sau să faci fapte de caritate? Pentru care dintre ele nu-l vor unii pe Cristos în viața lor?

Aceste puncte se regăsesc și în viața magilor. Felul în care ei s-au raportat la Cristos reprezintă o invitație pentru noi de a le imita credința, căutarea, dorința de a-l întâlni pe Domnul și de a i se închina. Trebuie să fim convinși că Dumnezeu se lasă găsit, se descoperă celor care îl caută din toată inima.

Așa cum știți, trăim înconjurați de o tehnologie tridimensională, 3D, cum i se spune. Aș vrea ca în această predică să amintesc un altfel de 3D. Este vorba despre trei cuvinte care încep cu litera "D" și care sunt prezente în viața magilor din evanghelie și totodată sunt potrivite, demne de subliniat și căutat în viața noastră. Și anume: distanță, dar și decizie.

În primul rând "distanța" pe care trebuie să o parcurgem, ca să ajungem la Dumnezeu. Care este distanța mea până la Cristos? Pentru unii Cristos e aproape, pentru alții este foarte departe. Când am plecat ultima dată în căutarea lui Dumnezeu? Avem noi curajul să ne ridicăm astăzi și să străbatem distanța necesară pentru a ajunge la Cristos? Unii pot spune că distanța dintre ei și Cristos este egală cu distanța dintre ei și cea mai apropiată biserică. E adevărat, Cristos e prezent în biserică, în taina sfintei Împărtășanii, în cuvântul Scripturii. Însă el nu este prezent doar acolo. Uneori Cristos e chiar lângă noi și nu-l vedem sau nu vrem să ne apropiem de el. Cristos este prezent în soți, în copii, în familiile noastre. Cristos e prezent în cel bolnav care stă singur, uitat într-o cameră alăturată. Cristos este prezent în cel care acum, chiar acum, suferă de foame sau de frig pentru că astăzi nimeni nu i-a oferit nimic. Cristos e vecinul nostru, aproapele nostru, doar că nu mereu îl observăm și de aceea între el și noi este o distanță. Dar această distanță trebuie parcursă, eliminată. Am eu curajul să mă ridic din comoditatea mea și să merg spre celălalt în care locuiește Cristos? Astăzi voi parcurge distanța dintre mine și Cristos: mă voi împăca cu cel de lângă mine, voi vizita pe cel bolnav, îmi voi întinde mâna către săracul de la colțul străzii. Astăzi plec și eu în căutarea lui Cristos și ies din comoditatea mea.

Dar nu e suficient să plecăm, trebuie să-l găsim. Și apoi, nu e suficient să-l găsim, trebuie să ne închinăm lui, să-i slujim. Și, mai mult, închinarea noastră trebuie însoțită de un dar: trebuie să-i oferim ceea ce avem.

Și ajungem la al doilea cuvânt, "dar", darul nostru pentru Cristos. Dar ce să-i oferim? Oare nu suntem noi destul de măcinați de lipsuri, de unde să mai oferim și altora? Există totuși un dar care e la îndemâna oricui. Este vorba despre timp! Mi se pare cel mai la îndemână, dar totodată și cel mai prețios dar. Timp să stai în rugăciune. Timp să vizitezi pe cineva care zace în singurătate sau în suferință. Timp să asculți. Timp să întinzi mâna pentru a cere pacea sau iertarea. Timp să îmbrățișezi. Timp să vorbești cu cel drag. Timpul nostru e darul pe care vă invit să-l oferim lui Cristos care ni se descoperă astăzi în evanghelie, în Euharistie, dar și în cel de lângă noi.

Dar poate că a dărui timp e ceva abstract. Atunci iată și ceva concret care se potrivește cu această zi. Dacă nu știm ce să dăruim, atunci să oferim altora un pic din apa sfințită pe care o vom lua de la Biserică. Astăzi, peste tot în țara noastră, se sfințește apa însă sunt mulți care din diferite motive (boală, serviciul, timp etc.) nu vor ajunge la biserică. Mulți dintre ei ar dori să aibă în casa lor apa sfințită, dar nu e nimeni care să le ducă această agheasmă. Să le facem noi această bucurie, să le oferim acest dar, un dar din inimă, ca pentru Cristos. Lucrurile mici, un pic de apă sfințită sau cinci minute petrecute cu cineva, sunt izvor de bucurie de care nu mereu ne dăm seama. Să facem astăzi un astfel de gest: chiar este la îndemâna noastră.

Și nu în ultimul rând, cel de-al treilea "D" este "decizia". Asemenea magilor, avem și noi momente când trebuie să ne decidem să ne întoarcem pe alt drum. Există un moment când simțim că viața noastră trebuie să se schimbe. Poate chiar astăzi este această zi a deciziei, a hotărârii de a începe un alt drum! E bine că suntem la începutul anului. Cu siguranță, nici anul acesta nu ne vor lipsi inspirațiile, șoaptele Duhului Sfânt, vocea conștiinței care ne va striga: Fugi de rău și fă binele, nu fă aceasta, pentru că e un mare rău. Însă vom asculta? Vom lua noi deciziile cele mai bune?

Să nu uităm acest "3D": distanța pe care trebuie să o parcurgem, darul pe care îl putem oferi și decizia pe care o luăm de a ne schimba viața mereu spre mai bine.

Bineînțeles că nu vor lipsi dificultățile ridicate de oamenii pe care-i întâlnim! Irod nu a murit: trăiește printre noi, în viața celor speriați de Cristos. În viața celor ce cred că Isus a venit să le ia fericirea. Însă vă invit să mergem astăzi și să le spunem celor care le este frică de Cristos: Nu vă fie teamă! El nu ia din fericirea voastră, ci o sporește, o purifică de păcat și o face strălucitoare. El transformă întunericul în lumină, boala în sănătate, viața trecătoare într-una veșnică, nepieritoare. Cristos nu ia, ci dăruiește, oferă totul, iubirea și viața sa.

Este trist că în jurul nostru, în fiecare zi se trezesc oameni hotărâți să parieze împotriva lui Cristos. Aș vrea ca astăzi să căutăm și să găsim un astfel de om și să i-l descoperim pe Cristos, să-i spunem ce înseamnă să crezi și câtă fericire poate aduce prezența lui Cristos. Da, astăzi vrem să schimbăm modul unui om de a paria. Îl vom căuta și-l vom găsi și-l vom face pe Cristos să strălucească în viața lui.

Domnul trebuie să strălucească! Pentru că în centrul acestei zile nu sunt nici magii, nici steaua, nici măcar apa sfințită, ci Domnul care se descoperă. El trebuie să devină și centrul vieții noastre. Alături de el stă în așteptarea noastră Maria, mama sa. Ea ne invită să-i încredințăm în rugăciunile noastre pe cei care se tem de Dumnezeu, pe cei care șovăie în a pleca la drum, în a dărui, în a lua decizia bună. Ea, care este tămăduitoarea bolnavilor și ajutorul creștinilor, ne invită să-i încredințăm pe cei care suferă și pe cei singuri. Pentru ei și pentru întărirea noastră a tuturor repetăm cuvintele psalmistului:

Domnul va ajuta pe săracul care strigă și pe nenorocitul care cere ajutor. Domnul Dumnezeul nostru va avea milă de cel slab și lipsit și va ușura viața săracilor.

Amin.

6 ianuarie 2013

Pr. Laurențiu Dăncuță


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
362 accesări.


Alte predici pentru Epifania Domnului:

Anul C
6 ianuarie 2010 - Pr. Iosif Dorcu
6 ianuarie 2016 - Pr. Ieronim Budulai
6 ianuarie 2019 - Pr. Iosif Tiba

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat