Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Sfânta Familie: Isus, Maria și Iosif

1Sam 1,20-22.24-28; Ps 83; 1In 3,1-2.21-24; Lc 2,41-52

Iubiți credincioși, dragi radioascultători

Ne aflăm în timpul Crăciunului, timp de bucurie sfântă, în care speranțele noastre s-au împlinit: Mântuitorul a venit din nou pentru noi și printre noi. Astăzi celebrăm solemnitatea Sfintei Familii. Isus ne invită într-un anumit sens, în căsuța sa din Nazaret, unde a crescut alături de părinți.

Pentru că suntem în Anul Credinței, dar la nivel diecezan, și al Familiei, aș dori să propun ca model pentru familiile noastre, credința sfintei familii de la Nazaret, căci sfântă era soția, Maria, sfânt era bărbatul care era și tatăl purtător de grijă, Iosif, și sfânt era copilul, Isus.

Satana luptă și astăzi împotriva credinței, lovind în familie prin a o distruge. Libertinajul în care trăim a dus la prăbușirea familiei! Constatăm cu durere lucrările diavolului: conviețuirea fără căsătorie, copii abandonați și nefericiți, care se trezesc cu două-trei rânduri de părinți divorțați și recăsătoriți, legalizarea avortului și a divorțului și culmea monstruozității satanice, legalizarea căsătoriei homosexualilor.

La baza societății stă familia, deci, dacă avem familii puternice avem și o societate puternică! Binele persoanei și al societății umane și creștine este strâns legat de bunul mers al comunității conjugale și familiale. Demnitatea acestei instituții nu se bucură însă pretutindeni de aceeași strălucire, căci este întunecată de poligamie, de plaga divorțului, de așa-zisa dragoste liberă sau de alte deformări. Mai mult, iubirea conjugală este prea adesea pângărită de egoism, de hedonism și de practici ilicite împotriva procreării.

Biserica, cu ochii deschiși, dorește să ne trezească și pe noi la trăirea credinței. Papa Benedict al XVI-lea, în scrisoarea apostolică Porta fidei, cu care convoacă Anul Credinței, scrie: "Dorim ca acest An să trezească în fiecare credincios aspirația de a mărturisi credința în plinătate și cu reînnoită convingere, cu încredere și speranță", de aceea trebuie să ne lăsăm abandonați și purtați de harul credinței, mărturisind cu viața noastră credința.

Asemenea părinților, care-l caută pe Isus în Templu, să-l căutăm și noi prin credință în inimile și în familiile noastre. "Negăsindu-l, s-au întors la Ierusalim continuând să-l caute".

"A căuta". Acest verb va reveni de patru ori în această relatare. Este vorba aici de o căutare fizică. Însă întreaga Biblie folosește acest limbaj, "a căuta, a găsi", pentru a vorbi despre căutarea lui Dumnezeu, centru al oricărei vieți de om care crede: credința este căutare. Dumnezeu este acela pe care avem mereu impresia că "îl găsim", apoi că "îl pierdem" și îl "căutăm" din nou. Dumnezeu este cel pe care nu-l putem poseda, atât de mult ne scapă transcendența sa, cel pe care nimeni nu poate pune mâna, cel care scapă tuturor categoriilor în care omul ar vrea să-l închidă. Dumnezeu, cel care este dincolo de toate!

Sunt eu oare un "căutător al lui Dumnezeu?"

Dar el le-a zis: "Cum de m-ați căutat? Nu știați că trebuie să fiu în casa Tatălui meu?"

Astfel, Isus este îndreptat spre Tatăl. Aici ne cufundăm în misterul Sfintei Treimi. Din cea mai fragedă tinerețe, Isus este adorator al Tatălui. Și nu am greși să ne imaginăm ceasurile îndelungate de rugăciune fericită și adoratoare pe care copilul de 12 ani le petrecea "cu Tatăl său!" Mai târziu, ne spune evanghelia, el petrecea nopți întregi în rugăciune (Lc 6,12). Iar ultimul cuvânt al lui Isus va fi: "Tată, în mâinile tale încredințez sufletul meu" (Lc 23,46).

Dar noi? Dăm noi o prioritate absolută lui Dumnezeu în viața noastră?

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Ascultând evanghelia de azi, Isus, copilul din sfânta familie, dorește să dea o învățătură tuturor părinților: "Nu știați că trebuie să fiu în casa Tatălui meu?" Părinții trebuie să știe că nu sunt stăpânii copiilor, ci, înainte de a fi ai lor, sunt copiii lui Dumnezeu! Ceva din acest mister al întrupării Fiului lui Dumnezeu se transmite fiecărei ființe umane, astfel încât părinții care distrug viața unui copil, nu distrug numai o viață asupra căreia n-au nici un drept, ci distrug planul lui Dumnezeu. De aceea, avortul este o crimă oribilă și îngrozitoare.

Astăzi mulți părinți se jertfesc pentru copii, mergând în străinătate pentru a le asigura un trai decent, dar de ce uitați, dragi părinți, că fără Dumnezeu nimic nu putem realiza? Fără Liturghia duminicală, fără sacramente, e ca și cum omul ar trăi fără suflet! Astăzi mai sunt copii care mor de foame după Cristos! Au de toate, dar ei sunt goi înăuntru pentru că nu-l au pe Cristos ca model al vieții, nu au părinți exemplari pe care să-i imite! Dacă în familie vor domni legea și voința lui Dumnezeu, rugăciunea, îndeplinirea datoriilor creștine va fi paradisul; dacă vor domni păcatul, înjurătura, blestemul, cearta, beția, neglijarea Liturghiei și a sacramentelor, va fi iadul. Avem libertatea de a alege, ce alegeți să domnească în familia proprie?

Misterul venirii Fiului lui Dumnezeu, care alege să coboare și să locuiască tocmai într-o familie, aduce o lumină nouă asupra familiei, transformând-o într-un sacrament al iubirii și al vieții.

Conciliul Vatican II, în constituția pastorală privind Biserica în lumea contemporană, spune:

"Autentica iubire conjugală este asumată în iubirea dumnezeiască și este călăuzită și îmbogățită de puterea răscumpărătoare a lui Cristos și de acțiunea mântuitoare a Bisericii, pentru ca soții să fie realmente duși la Dumnezeu, să fie ajutați și încurajați în misiunea lor sublimă de tată și mamă. De aceea soții creștini sunt întăriți și, într-un fel, consacrați printr-un sacrament special în vederea îndatoririlor și a demnității lor; îndeplinindu-și prin puterea acestuia misiunea conjugală și familială, pătrunși de spiritul lui Cristos, prin care întreaga lor viață este străbătută de credință, speranță și iubire, ei se apropie tot mai mult de propria desăvârșire și de sfințirea reciprocă, astfel contribuind împreună la preamărirea lui Dumnezeu".

Cel mai măreț scop al comunității căsătoriei este acesta: unul să-l sfințească pe celălalt și să fie sfințit de celălalt și, astfel, împreună, să crească mereu copiii în sfințenie. Cât de bine a înțeles acest aspect sfânta Monica! Soțul ei, păgânul Patricius, din natură foarte nerăbdător și aplecat spre mânie îi făcea reproșuri pentru orice fleacuri. Ea însă se stăpânea. Sfântul Augustin spune despre ea că atunci când se înfuria soțul ei, ea tăcea sau răspundea prin cuvinte prietenești și plăcute. Așa se făcea că în casa lor era liniște și pace. Câteodată femeile din vecini se plângeau sfintei Monica asupra lipsei de iubire și necuviințele bărbaților, ea le asculta cu răbdare sau le spunea că la discordie poate mai vinovate sunt limbile lor decât cea a bărbaților, că trebuie să renunțe, să tacă, să fie prudente și împăciuitoare, cu duhul blândeții și prevăzătoare, numai așa l-a convertit pe soțul ei!

În câte familii mai există astăzi armonia vorbelor curate?

Conciliul Vatican II și marii papi ai ultimilor ani nu încetează să spună că familiile creștine trebuie să aibă un model viu și grăitor în familia din Nazaret, iar aceasta trebuie să fie pentru toți o adevărată școală a iubirii și o biserică zilnică, o biserică domestică.

În familia sfântă de la Nazaret domnește rugăciunea! Toți se roagă! E liniște și pace datorită rugăciunii! În familiile noastre câți se mai roagă? Nu-i suficient să se roage doar mama, e nevoie ca toți membrii familiei să se roage, dar nu în particular, ci toți împreună! Pacea și liniștea le avem în familie când toți dorim acest lucru prin rugăciunea comunitară. Numai rugăciunea face familia unită în credință.

Crăciunul este o sărbătoare a familiei sfinte și consacrate de însuși Dumnezeu care coboară în ea!

Da, vreau să consider taina Căsătoriei ca lucrul cel mai măreț pentru sfințirea proprie și spre educația sfântă a copiilor. O, dacă toți părinții ar lua cu mâna plină din acest izvor, ei ar fi strălucitori în sfințenie și ar crește un tineret strălucitor în toate virtuțile. Sădiți adânc în copiii voștri credința în sfințenia sacramentului Casătoriei! Îngrijiți-vă cu toată puterea de aceasta, pentru a crește tineri curați, evlavioși, plini de speranță! Numai așa harul sfântului sacrament al Căsătoriei va produce și în comunitățile noastre fructe și flori mărețe spre cinstea lui Dumnezeu și spre fericire.

30 decembrie 2012

Pr. Pavel Beșleagă


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
374 accesări.


Alte predici pentru Sfânta Familie: Isus, Maria si Iosif:

Anul C
31 decembrie 2006 - Ep. Petru Gherghel
27 decembrie 2009 - Ep. Petru Gherghel
27 decembrie 2015 - Pr. Felician Tiba
30 decembrie 2018 - Pr. Felician Tiba

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat