Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Nașterea Domnului (Crăciunul)

Is 52, 7-10; Ps 97; Evr 1,1-6; In 1,1-18

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

A vorbi în zilele noastre despre Vestea cea Bună a sfântului Crăciun pare să devină un lucru tot mai dificil. Privind în lumea în care trăim și trecând în revistă evenimentele ce se derulează cu tot mai mare repeziciune, multe dintre ele având un impact direct și asupra prezentului, și viitorului nostru, vom da dreptate poetului care afirmă: "Lumea este tristă și disperată". Apăsați de o astfel de constatare, mulți își pun întrebarea: "Care este atitudinea Creatorului față de această evoluție a lucrurilor? Ce poate răspunde Dumnezeu la realitățile triste și deseori apăsătoare ale acestei lumi?".

Dragi credincioși, răspunsul la aceste întrebări este formulat tocmai în sărbătoarea sfântului Crăciun. Este un răspuns scurt, pe care Dumnezeu ni-l oferă, într-un mod autentic, chiar neașteptat pentru noi. Dumnezeu nu spune nimic, el nu promite, nu vorbește, ci acționează. El coboară în această lume pentru ca noi să nu mai fim singuri și să-i simțim căldura și să-i vedem lumina.

Acesta este mesajul Crăciunului, dragi credincioși. Dumnezeu nu promite, doar, ci coboară în mijlocul nostru. Prin întruparea sa, Fiul lui Dumnezeu pășește în istoria noastră pentru ca să ne însoțească și să ne călăuzească pe calea împlinirii și a desăvârșirii.

De aceste lucru ne-a asigurat și profetul Isaia în prima lectură, când a profețit: "Iată, Mântuitorul tău vine și răsplata lui vine cu el". Și a continuat, mai apoi, și sfântul apostol Paul, în a doua lectură: "Dumnezeu ne-a arătat bunătatea și iubirea de oameni, prin harul său".

Fericitul Părinte, papa Ioan Paul al II-lea, într-una din predicile sale se întreba și întreba, în același timp, pe credincioșii prezenți: "Oare poate exista o bucurie mai mare ca asta, poate exista o veste mai bună ca asta, că omul a fost acceptat de Dumnezeu pentru a se preschimba în Fiul său, în acest Fiu al lui Dumnezeu care s-a făcut om?"

De aceea, dragi credincioși, oricâte necazuri ar fi, lipsuri și suferințe ne-ar înconjura, oricât de amenințători și întunecați ar fi norii și ar pluti peste capetele noastre, astăzi trebuie să căpătăm mai mult curaj și optimism. Cristos este mântuirea noastră. De ce? Ce anume ne oferă sărbătoarea Crăciunului? Ce face ca această sărbătoare să fie într-adevăr frumoasă?

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Crăciunul ne vorbește despre lumea lui Dumnezeu și ne face să ne oprim, să fim atenți unii la alții. Astfel, lăsăm grijile pământești și parcă ne aducem aminte să fim din nou oameni. Regăsim pruncul și descoperim lumea care, deși se află aici și facem parte din ea, totuși, de multe ori, ni se pare îndepărtată.

Crăciunul ne invită să-i prezentăm pruncului divin viața noastră, cu tot ce cuprinde ea, bucurii, suferințe, greutăți, lipsuri, pentru ca el să o facă mai umană.

Un băiețel era nespus de mândru că tatăl său știa să picteze icoane și o făcea foarte frumos. Apropiindu-se sărbătoarea Crăciunului, tatăl s-a apucat să schițeze un tablou, reprezentând scena nașterii Domnului. Băietul era fascinat, vedea cum, puțin câte puțin, luau naștere chipuri aproape vii. Era așa cuprins de lumea acestor chipuri, încât gândurile sale se amestecau cu această lume, a chipurilor sfinte. I se părea că merge în grajdul din Betleem, alături de păstori și magi. Și, deodată, se oprește în fața pruncului Isus. Atunci, observă că mâinile îi erau goale. Toți au adus câte ceva, numai el nu. Strâmtorat, spuse repede: "Îți promit cel mai frumos lucru pe care îl am: îți voi dărui bicicleta mea cea nouă; ba nu, trenulețul meu electric". Pruncul din iesle dă din cap și spuse: "Dar nu vreau trenulețul tău electric; dăruiește-mi ultima ta compunere". "Ultima mea compunere?", se uimi băiețelul, "dar nu am scris suficient". "Tocmai de aceea o vreau", răspunse pruncul Isus. "Să-mi dai totdeauna ceea ce nu este suficient. De aceea am venit în lume. Și apoi, aș mai vrea ceva de la tine", continua pruncul din iesle. "Aș vrea ca ceașca ta de lapte să mi-o oferi în dar". Acum băiețelul se întrista și mai tare. "Ceașca mea pentru lapte? Dar s-a spart!" "Tocmai de aceea o vreau", îi spusese pruncul Isus, plin de tandrețe. "Poți să-mi dai tot ceea ce se sparge în viața ta. Vreau să vindec totul. Și aș mai dori de la tine un al treilea lucru. Aș dori răspunsul pe care i l-ai dat mamei tale, atunci când te-a întrebat: cum de s-a spart ceașca?" Acum copilul începu să plângă și mărturisi cu umilință: "Am mințit-o! I-am spus mămicii că mi-a căzut din mână, că n-am spart-o intenționat. Dar în realitate am aruncat-o de pământ, plin de mânie". "Adu-mi mereu tot ceea ce este rău, mincinos și urât în viața ta", îi răspunse pruncul, "pentru că de aceea am venit în lume, ca să te iert, ca să te iau de mânuță și să te duc pe calea cea dreaptă".

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Crăciunul ne vorbește și despre lumea oamenilor, despre lumea noastră, despre întunericul acesteia. În pofida a milioane de lumini, noi trăim în lumea umbrelor. Și parcă ne-am obișnuit cu semiobscuritatea. Căci este umbră acolo unde săracii nu au ce mânca, acolo unde bolnavii, fie acasă, fie în spitale, sunt neglijați sau chiar abandonați de proprii membri ai familiei. Este umbră acolo unde familiile trăiesc în dușmănie și se destramă, unde copiii ajung să crească în stradă, lipsiți de educație, de sprijin. Este umbră unde oamenii se urăsc pentru că nu vorbesc aceeași limbă, limba iubirii. Sau nu se roagă în același fel. Crăciunul este timpul marii împliniri, marii întâlniri dintre om și Dumnezeu și dintre om și om. Dumnezeu, din lumea sa, coboară printre oameni, și își caută un loc între ei. Lumina alungă întunericul și se naște o stea a speranței.

Maria l-a născut pe fiul ei, primul născut, l-a înfășat și l-a culcat în iesle, am auzit vorbindu-se în evanghelie. Dumnezeu s-a făcut om. Conform evanghelistului Luca, pacea și liniștea caracterizează momentul nașterii lui Dumnezeu. Pacea și liniștea îi cuprinde pe toți cei care caută pruncul: păstorii, oamenii simpli, magii de la Răsărit; pentru ca ei să descopere și să înțeleagă iubirea infinită a lui Dumnezeu.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Fie ca sărbătoarea Crăciunului să ne conducă și pe noi la Dumnezeu, astfel încât să descoperim iubirea care a luat trup în mijlocul nostru. Să facem și noi acest pas, ca și păstorii, să pornim în grabă și ne convingem de ceea ce ne-a promis Dumnezeu, că ne iubește. Atunci va pătrunde în viețile noastre pacea vestită de îngeri și mărirea lui Dumnezeu ne va schimba viețile.

În constituția dogmatică Lumen gentium, din Conciliul Vatican al II-lea, un document important al Bisericii, se afirmă foarte frumos cum Isus Cristos s-a născut pentru a porni transformarea noastră și a întregii omeniri, pentru a ne mântui. De aceea, își întinde mâinile către noi ca să ne ofere putere. Cristos nu vorbește, dar vrea să pătrundă în viața noastră. Așteaptă să găsim calea adevărată și să pornim către el. Maria, mama pruncului, sfântul Iosif și apariția surprinzătoare a păstorilor, dar și călătoria statornică a magilor ne arată cât de felurite pot fi căile care duc spre Mântuitor. Ei, toți, ajung să se întâlnească la pruncul dumnezeiesc și să se împărtășească din bucuria nașterii sale. Viața lor primește un nou sens și lumina din Betleem îi călăuzește spre un nouă perspectivă, perspectiva iubirii și a păcii, ca dar al lui Dumnezeu, vestit de îngeri în acea noapte sfântă.

Să ne deschidem, așadar, dragi credincioși, inimile noastre în fața lui. Să căutăm drumul spre Betleem, pentru ca și în viața noastră și prin ea, să se facă auzită vestea cea bună a nașterii Mântuitorului.

Sărbătorim Crăciunul. Dar ca această sărbătoare să producă rod în viața noastră, trebuie să ne angajăm, fiecare dintre noi, asemenea persoanelor implicate direct în evenimentul nașterii lui Cristos.

În primul rând, să-i facem loc lui Cristos în viața noastră, în inima noastră. Să scoatem din ea orice ceea ce este rău și îl împiedică să vină în viața noastră.

În al doilea rând, să ne închinăm lui. Să fim gata să ne oferim viața în dar lui. Și apoi, să fim generoși cât privește timpul acordat lui, darurile de care dispunem și pe care ar trebui să i le oferim în dar.

Și, nu în ultimul rând, să-l mărturisim asemenea păstorilor care, în grabă, au pornit, lăudând și preamărind pe Dumnezeu.

Sărbătoarea Crăciunului, dragi credincioși, ne angajează, cere din partea fiecăruia dintre noi un răspuns. Fie ca bunul Dumnezeu să găsească în noi un răspuns afirmativ, pentru ca tot timpul harul său să se reverse în viața noastră, pentru ca binecuvântarea sa să nu ne ocolească, și astfel să avem o viață mai frumoasă, plină de harul său, și să acționăm într-un mod corespunzător în orice moment al vieții noastre și astfel să schimbăm lumea în care trăim. Așa să ne ajute pruncul Isus.

25 decembrie 2012

Pr. Eugen Robu


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
399 accesări.


Alte predici pentru Nasterea Domnului (Craciunul):

Anul C
25 decembrie 2009 - Pr. Laurențiu Dăncuță
25 decembrie 2015 - Pr. Ieronim Budulai
25 decembrie 2018 - Pr. Romeo Neculai

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat