Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Duminica a 3-a din Advent

Sof 3,14-18a; Is 12,2-6; Fil 4,4-7; Lc 3,10-18

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Coroana de Advent care în această duminică are aprinsă a treia lumânare numită și lumânarea păstorilor sau a bucuriei, alături de atmosfera care ne înconjoară în aceste zile pe străzile orașului și în magazine, cât și concertele de colinde, ne amintește faptul că se apropie cu pași repezi Crăciunul, o sărbătoare care ne este dragă nouă tuturor. De multe ori constatăm însă că sărbătoarea Crăciunului ne este atât de dragă încât uităm de adevărata ei semnificație spirituală. Ne pregătim poate mai mult pentru sărbătoare și uităm de sărbătorit. Crăciunul ne pune, așadar, în fața unei sărbători și a unui sărbătorit. Ceea ce este interesant este faptul că între sărbătoarea Crăciunului și sărbătoritul Isus Cristos este o mare diferență. Poți să-ți faci brad acasă sau nu, poți să asculți colinde sau nu, aceasta nu-ți garantează că sărbătoritul este în inima ta aducând pace și liniște în suflet și în familie. Deoarece nu ne mai desparte prea mult timp de sărbătoarea Crăciunului, poate ar trebui să ne întrebăm astăzi pentru cine ne pregătim? Pentru sărbătoare sau pentru sărbătorit? Pentru cine cheltuim mai mulți bani: pentru sărbătoare sau pentru sărbătorit? Ce așteptăm cu mai multă pasiune: sărbătoarea sau sărbătoritul? Ce anume ne este mai drag sau mai dragă: sărbătoarea sau sărbătoritul? Perioada care a mai rămas până la sărbătoarea Crăciunului să ne amintească faptul că mai important decât sărbătoarea care conține colinde, brazi, beculețe și tot felul de podoabe, este sărbătoritul Cristos, Cuvântul divin care ia trup omenesc și se naște în peștera din Betleem.

Lecturile de la liturgia cuvântului din această duminică, a treia din timpul Adventului, ne ajută să descoperim care ar trebui să fie principala preocupare în pregătirea pe care o facem pentru Crăciun. Nu numai cumpărăturile și cadourile, nu doar colindele, dar mai ales întâlnirea cu Domnul Cristos care aduce bucurie în suflet prin liturgie și primirea sacramentelor ar trebui să fie principala preocupare în drumul nostru spre Crăciun. În prima lectură, profetul Sofonia ne îndeamnă să ne bucurăm deoarece Dumnezeu și-a arătat milostivirea iertând nelegiuirea poporului. Noi trebuie să ne bucurăm deoarece Dumnezeu ne iartă păcatele în sacramentul Spovezii. La psalmul responsorial profetul Isaia exclamă: "Cântați cu bucurie și veselie, căci mare și sfânt este Domnul", iar în lectura a doua sfântul apostol Paul ne îndeamnă: "Bucurați-vă mereu în Domnul, iarăși vă spun bucurați-vă! Domnul este aproape". Apropierea venirii lui Mesia este anunțată în evanghelia acestei duminici de Ioan Botezătorul. Dacă duminica trecută Ioan Botezătorul ne invita să revedem raportul cu Dumnezeu în pregătirea venirii lui Mesia, azi ne cere să ne examinăm raportul cu aproapele în ceea ce privește iubirea, caritatea, solidaritatea, împărtășirea bunurilor, egalitatea și excluderea oricărui abuz de putere în relațiile cu ceilalți. Ioan Botezătorul ne arată astfel calea pe care trebuie să pășim pentru a înainta spre sărbătoarea Crăciunului, spre sărbătoritul Cristos care vine spre noi pentru a ne umple inima cu Duhul Sfânt și cu foc.

Vedem, așadar, că liturgia cuvântului din această duminică a treia din Advent, numită și "duminica bucuriei", ne îndeamnă la bucurie, o bucurie autentică, o bucurie care provine numai din întâlnirea cu Domnul prin revărsarea Duhului Sfânt în inimile noastre, diferită de bucuria efemeră care provine din lucrurile acestei lumi. Sfânta Scriptură ne învață că Dumnezeu este izvorul bucuriei și fără Duhul Sfânt pe care noi îl primim la Botez noi nu vom avea adevărata bucurie. Vom avea plăcere, vom avea satisfacție, dar nu vom avea bucurie, deoarece bucuria vine doar din Dumnezeu. Bucuria pornește din inima lui Dumnezeu, din caracterul lui Dumnezeu, din natura lui Dumnezeu. Dumnezeu este izvorul bucuriei și cine nu trăiește cu Dumnezeu nu poate să aibă în inima sa bucurie adevărată. Sfântul apostol Paul ne învață că bucuria este produsă în inima omului de Duhul lui Dumnezeu: "Rodul Duhului este: iubirea, bucuria, pacea, răbdarea, bunăvoința, bunătatea, fidelitatea, blândețea, cumpătarea" (Gal 5,22), iar în Scrisoarea către Filipeni, apostolul Paul ne adresează următoarea invitație: "Bucurați-vă mereu în Domnul! Iarăși vă spun, bucurați-vă".

Mulți dintre dumneavoastră poate vă aduceți aminte de frumoasele zile petrecute la Iași în vara acestui an de tinerii catolici din întreaga țară, care s-au întâlnit în perioada 25-29 iulie la cea de-a 12-a ediție a Întâlnirii Naționale a Tinerilor Catolici din România. Tema întâlnirii din acest an a avut în centru invitația la bucurie adresată de Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea tinerilor cu ocazia celei de-a 27-a Întâlniri Mondiale a Tineretului: "Bucurați-vă mereu în Domnul". În mesajul său, Sfântul Părinte îi invită pe tineri la trăirea unei bucurii autentice. Scrie Sfântul Părinte: "Bucuria se naște din întâlnirea cu Domnul și se păstrează recunoscând în fiecare zi prezența lui Dumnezeu în viața proprie, ascultând cuvântul său și participând la sfânta Liturghie. În fiecare duminică, în Euharistie, comunitățile creștine celebrează misterul central al mântuirii: moartea și învierea lui Cristos, Liturghia fiind locul prin excelență în care se exprimă bucuria pe care Biserica o ia de la Domnul și o transmite lumii".

Îmi aduc aminte cu drag cum timp de câteva zile Parcul Copou din Iași, locul central al desfășurării întâlnirii, a fost denumit "parcul bucuriei", deoarece peste 2.000 de tineri din întreaga țară de nenumărate ori au exclamat în cor "bucurie", o bucurie provenită cu siguranță din întâlnirea cu Cristos prin trăirea credinței și a iubirii creștine. Nu putem uita cum în cadrul întâlnirii, zilnic după fiecare sfântă Liturghie, tinerii erau provocați la momentul de cateheză să caute și să descopere adevărata bucurie. De unde ne luăm bucuria? Cum păstrăm bucuria? Cum transmitem bucuria? au fost principalele întrebări care i-au coordonat pe tineri pe parcursul întâlnirii. Dumnezeu este izvorul bucuriei, ne învață Sfânta Scriptură, "Dumnezeu este izvorul bucuriei" au exclamat în cor tinerii prezenți la Iași la întâlnirea tinerilor din acest an, Dumnezeu este izvorul bucuriei ne spun lecturile sfinte pe care le-am ascultat la liturgia cuvântului. De aceea bucuria nu se găsește în materialism, în psihoterapie și nici prin concentrarea asupra propriei persoane. Bucuria se găsește doar în Cristos, pe care dacă l-am cunoscut prin credință, nu putem să-l păstrăm doar pentru noi, ci trebuie să-l împărtășim și altora, ne învață Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Dacă Dumnezeu este izvorul bucuriei, dacă în Cristos se găsește adevărata bucurie, dacă Duhul Sfânt este cel care produce bucuria, atunci bucuria nu este veselie trupească, nu este veselie păcătoasă și nu este plăcere destrăbălată. Bucuria nu înseamnă succes, nu înseamnă bogăție, nu înseamnă poziții privilegiate, nu înseamnă circumstanțe favorabile și nu înseamnă nici măcar fericire. Bucuria nu este o reacție la lucrurile bune sau rele care se întâmplă în jurul nostru, deoarece bucuria nu poate fi niciodată în legătură cu ceva rău. Bucurie nu înseamnă bătăi din palme, nu înseamnă emoție, nu înseamnă nici măcar absența necazurilor. De multe ori avem impresia că omul nu poate fi bucuros în prezența încercărilor. Bucuria nu înseamnă absența necazurilor, a suferințelor, a lipsurilor cotidiene. În timpul necazului starea de bucurie rămâne în noi pentru că Duhul Sfânt este cel care rămâne în noi. Noi ne bucurăm nu de suferință, nu de necaz, dar ne bucurăm în suferință și în necaz deoarece Duhul Sfânt este cel prezent în noi. De aceea, prin suferință, prin necazuri, prin lacrimi, prin boli, Duhul Sfânt rămâne acolo pentru a produce starea de bucurie în inima omului născut la viața harului.

Nu trebuie să uităm însă că bucuria prezentă în inima omului ca dar al Duhului Sfânt are o serie de dușmani pe care trebuie să-i înfrunte. Primul dușman al bucuriei este păcatul. Păcatul care nu este dușmanul bucuriei, ci este dușmanul celui care produce bucuria, dușmanul Duhului Sfânt. Nu bucuria se întristează de păcat, ci Duhul Sfânt se întristează de păcat și oprește lucrarea harului. Atunci când trăiești în păcat Duhul Sfânt nu mai are loc în inima ta, nu mai produce bucurie, iar bucuria este înlocuită cu zâmbete, cu fățărnicie. Păcatul, ca mod de viață, îl elimină pe Dumnezeu, iar odată cu Dumnezeu se elimină și bucuria autentică. De aceea psalmistul se roagă spunând "Creează în mine o inimă curată, Dumnezeule, și un duh statornic înnoiește înlăuntrul meu. Nu mă alunga de la fața ta și duhul tău sfânt nu-l lua de la mine. Dă-mi iarăși bucuria mântuirii tale și întărește-mă cu duh binevoitor" (Ps 51,12).

Al doilea dușman al bucuriei este suferința sau încercarea. Atunci când vin prea multe necazuri, omul începe să cârtească și se întreabă: De ce, Doamne, permiți necazul? De ce? Unde te afli atunci când necazul vine peste mine? Un tânăr căruia i-a murit mama, fiind atât de mâhnit de acest eveniment spunea: "Dacă tu ai permis, Doamne, lucrul acesta eu nu mai vin după tine nici măcar un ceas. Și l-a abandonat pe Dumnezeu, a abandonat bucuria". Cine l-a despărțit pe acel tânăr de Dumnezeu? Un necaz, deoarece nu a știut să facă față necazului. Dacă nu știi cum să lucrezi cu necazul când vine în viața ta atunci te superi pe Dumnezeu, te revolți și pierzi prietenia cu Dumnezeu.

Al treilea dușman al bucuriei este dezamăgirea în relațiile cu ceilalți. În ce mod dezamăgirea în relațiile cu ceilalți este un alt mijloc prin care se pierde bucuria? Să spunem că lucrez într-un loc și am impresia că munca nu-mi este respectată, că nu sunt respectat și nu primesc cinstea pe care o merit. Atunci se naște ura pentru cei față de care cred că nu sunt respectat, îl pierd pe Dumnezeu și automat pierd din suflet bucuria.

Un alt dușman al bucuriei este sărăcia. Și sărăcia poate reprezenta un dușman al bucuriei. Când a auzit tânărul din evanghelie că trebuie să părăsească totul, a plecat pentru că avea multe bogății. Sărăcia nu pierde bucuria în mod automat, dar o pierde atunci când omul sărac este obsedat să ajungă bogat sau omul este bogat și este obsedat să rămână bogat. Sărac nu este omul care nu are bani. Sărac este omul care nu are și vrea în mod avid să aibă. Pe om nu-l deranjează sărăcia, îl deranjează în schimb că nu are ceea ce vrea să aibă. Dacă săracul este împăcat cu sărăcia sa, nu este nici o problemă, el își păstrează bucuria. Dar dacă săracului îi intră în cap și în inimă dorința de a avea atunci el pierde automat bucuria. Cea mai mare criză a zilelor noastre am putea spune atunci că nu sunt banii, ci modestia pe care ar trebui să o cultivăm mai mult în viața noastră. Avem nevoie de exemple de trăire a modestiei și a vieții de credință pentru a dobândi bucuria autentică. Unde sunt aceste exemple? Avem aceste exemple în sfinții și martirii care ne-au precedat însă ele ar trebui să fie și în persoana mea și în persoana dumneavoastră. Noi suntem astăzi chemați să fim mărturie pentru ceilalți. Spune papa Benedict al XVI-lea în mesajul său adresat tinerilor cu ocazia celei de-a 27-a Întâlniri Mondiale a Tinerilor: "Un creștin nu poate să fie niciodată trist, pentru că l-a întâlnit pe Cristos, care și-a dat viața pentru el". Cristos care locuiește în noi ne cheamă la bucurie, ne cheamă să fim martori ai acestei bucurii autentice care provine din trăirea credinței.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Sărbătoarea Crăciunului care se apropie este o sărbătoare a bucuriei deoarece Cristos vine la noi pentru a rămâne împreună cu noi. De aceea adresez încă o dată întrebarea: Ce înseamnă Crăciunul pentru tine, creștinule? O sărbătoare pe care o aștepți cu entuziasm, cu nostalgie sau un sărbătorit pe care aștepți să-l primești în dar de Crăciun? Sărbătoarea vine și trece ca și cum nu a fost însă cel care rămâne și aduce roade în viața noastră este sărbătoritul. O sărbătoare nu te poate ierta, nu-ți poate aduce bucurie în suflet, dar sărbătoritul Cristos te poate ierta și îți poate aduce bucurie în suflet. Deschide-ți inima, creștinule, deoarece Domnul este aproape! Amin.

16 decembrie 2012

Pr. Eremia-Ionuț Imbrișcă


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
366 accesari.


Alte predici pentru Duminica a 3-a din Advent:

Anul C
17 decembrie 2006 - Pr. Iulian Tancău
13 decembrie 2009 - Pr. Egidiu Condac
13 decembrie 2015 - Pr. Alois Fechet
16 decembrie 2018 - Pr. Mihai Pătrașcu

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat