Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Duminica a 2-a din Advent

Bar 5,1-9; Ps 125; Fil 1,4-6.8-11; Lc 3,1-6

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Există astăzi o modă a show-urilor din televiziune prin care ni se captează atenția și rămânem nemișcați în fața televizoarelor ore întregi. Prin emisiuni de genul "Românii au talent", "Dansez pentru tine", "X factor" etc. organizatorii vor să scoată din anonimat oamenii talentați. Și este un lucru bun că apar valori care ies în evidență, că oamenii care au un talent sunt ajutați să-l valorifice. Dar mă întreb dacă noi, românii, popor creștin, am putea organiza vreodată o emisiune care să se numească, de exemplu, "Românii au credință" sau "Trăiesc evanghelia pentru tine". S-ar găsi oameni care să participe? Am descoperi oare creștini buni care până atunci trăiau în anonimat? Sunt oare în noi talanți înnăscuți și plini de credință care stau îngropați sub tăcere?

Am început cu amintirea acestor emisiuni pentru că prin ceea ce fac ele se aseamănă enorm de mult cu ceea ce Dumnezeu a făcut și continuă să facă: scoate din anonimat. Dumnezeu din nimic a creat o lume. Din oameni simpli a ridicat mari profeți. Din păcătoși a făcut sfinți. Dintr-o comunitate mică de 12 ucenici a făcut un popor numeros răspândit pe tot pământul.

O astfel de ieșire din anonimat se întâmplă și în evanghelia pe care tocmai am ascultat-o (Lc 3,1-6). Cuvântul lui Dumnezeu s-a îndreptat către Ioan Botezătorul și el a început să predice botezul pocăinței spre iertarea păcatelor. Un om care înainte de chemarea Domnului trăia în anonimat, în liniște, devine acum o voce, glasul celui care strigă în pustiu, devine profetul care pregătește calea Domnului.

La mii de ani distanță, astăzi, același cuvânt al lui Dumnezeu ni se adresează nouă și vrea să ne scoată din anonimat. Ce se întâmplă în viața noastră atunci când suntem întâlniți de cuvântul lui Dumnezeu? Simțim că el devine în inima noastră un foc mistuitor care vrea să ne scoată din tăcere? Sau păstrăm numai pentru noi - și eventual numai pentru clipele petrecute în Biserică și în rugăciune - ceea ce ascultăm? Am auzit în cea de-a doua lectură că apostolul Paul se roagă pentru noi, se roagă ca iubirea noastră să crească tot mai mult în cunoaștere și în orice pricepere, ca să putem alege doar cele ce ne sunt de folos, pentru a fi curați și fără poticnire în ziua lui Cristos, plini de roadele dreptății. Ziua lui Cristos este aproape însă noi suntem curați? Suntem noi siguri de credința noastră? Și, mai ales, suntem noi plini de roadele dreptății? Toate acestea le avem și le facem doar dacă privim spre Cristos care vine. Noi nu suntem creștinii unui Cristos care a fost, ai unei vieți care s-a întâmplat demult, ci suntem creștinii lui Cristos care trebuie să vină. Suntem în așteptare, dar trebuie să fie o așteptare activă: să strigăm, să pregătim calea, să facem în așa fel încât toată făptura să vadă mântuirea lui Dumnezeu.

Este necesar să ieșim din pasivitate, din anonimat, din tăcere. Trebuie să lăsăm să se vadă că suntem creștini. Într-o lume în care răul are o voce din ce în ce mai puternică, într-o lume în care suntem înconjurați de glasul păcatului care prinde tot mai mult curaj, trebuie să facem să răsune și vocea credinței noastre, vocea evangheliei. Fericitul Ioan Paul al II-lea repeta aceste cuvinte: "Credința se păstrează cel mai bine dăruind-o... Credința se consolidează împărtășind-o cu cei din jurul nostru". Oare noi răspândim în jurul nostru credință? Oare, deși suntem creștini, nu am tăcut prea mult? Nu ne-am ascuns prea mult făcând semnul crucii pe furiș, rugându-ne în șoaptă, citind doar în ascuns cărțile sfinte? Astăzi este necesar ca toate acestea să iasă la lumină. Lumea trebuie să vadă că Isus Cristos are și astăzi martori și mărturisitori.

Este adevărat: nu e ușor să fii creștin astăzi. Nu sunt timpuri ușoare pentru credință, pentru că trebuie să credem tot ceea ce Cristos a revelat și tot ceea ce Biserica învață prin magisteriul său. Totul. Nu e ușor să ai o conduită morală, pentru că trebuie să observi toate poruncile divine și, mai ales, să practici caritatea, iubirea, și din când în când chiar cu un angajament eroic. Nu e ușor să dai mărturie în fața unei societăți îmbibată puternic și preocupată doar de ceea ce este monden și pământesc. Este greu să vorbești despre cer unor oameni care privesc doar spre pământ și care nu-și îndreaptă niciodată, dar absolut niciodată, inimile spre înălțime. Însă nu dificultatea timpurilor sau a credinței este cea mai mare tristețe, ci lipsa de implicare. Cel mai trist lucru pentru Biserică este că unii nici măcar nu încearcă, nu se implică. Oare ce s-ar fi ales de emisiunile amintite mai sus dacă nimeni nu ar fi îndrăznit, dacă nimeni nu ar fi concurat? Nu au câștigat toți, dar toți au învățat ceva din acele participări. Nu vom reuși toți să fim cei mai buni evenghelizatori, dar toți, absolut toți trebuie să demonstrăm lumii că noi, creștinii, avem talent în a-l face pe Cristos cunoscut. Românii trebuie să aibă talent în a predica lumii evanghelia, în a-și trăi credința. Repet cuvintele fericitului Sfânt Părinte Ioan Paul al II-lea: "Credința se păstrează cel mai bine dăruind-o... Credința se consolidează împărtășind-o cu cei din jurul nostru".

Talentul de a vesti credința îl au cei care știu să se bucure de acest timp al Adventului și de Anul Credinței. Bucuria de a fi creștin este prima și cea mai importantă mărturie. Nu cred că un creștin trist poate fi o mărturie credibilă. Cum să fii trist când știi că ești în prietenie cu un Dumnezeu atât de mare, atât de puternic? Cum să fii trist atunci când aștepți să vină cel care te iubește nespus de mult, cel pentru care nimic, dar absolut nimic, nu este imposibil? Alături de bucurie, care trebuie să se vadă pe chipul și în faptele noastre, stă altruismul. Creștinismul și egoismul nu merg împreună. Cine crede îl slujește pe celălalt, se pune la dispoziția celuilalt după exemplul lui Cristos, după exemplul bunului samaritean. Cine crede nu poate rămâne indiferent la suferința celuilalt. La ce folosește cuiva să aibă o credință care ar muta și munții din loc dacă în jurul său sunt oameni care stau singuri în suferință și el nu-i slujește? Credința nu e pentru a muta munții și a dezrădăcina copacii, ci este pentru a alina suferința și a dezrădăcina răul.

Talentul de a vesti credința trebuie, apoi, să-l aibă familia creștină. Transmiterea credinței este o sarcină legată în mod strâns de vocația căsătoriei creștine. Familia creștină este chemată să genereze credința în membrii săi și să facă în așa fel încât aceasta să se transmită din generație în generație. În familiile noastre, credința și rugăciunea nu trebuie să rămână doar obligațiile bunicilor, ci și ale copiilor și nepoților. Părinții sunt primii și principalii educatori ai copiilor la viața de credință. Nu atât cuvintele, cât mai ales exemplul lor este cel care contează pentru aprofundarea credinței. Și să nu uităm, așa cum ne arată evanghelia zilei: adevărata așteptare a lui Cristos, adică adevărata viață de credință, începe cu purificarea, cu primirea acelui botez al pocăinței spre iertarea păcatelor. Nu e suficient ca părinții să spună: "Mergi la biserică! Du-te și te spovedește! Împărtășește-te!" Ci trebuie să fie ei cei dintâi care o fac. Cine trăiește în păcat, cine nu se lasă purificat prin sacramente, nu dă mărturie despre Cristos. Sau altfel spus: nu are talentul de a vesti credința. Este neconvingător.

Și nu în ultimul rând, există o categorie de oameni foarte talentați, plini de înțelepciune și de pricepere în a vesti credința. Și anume: bolnavii. I-am lăsat pe cei în suferință pentru final, căci mărturia lor, modul lor de a evangheliza este esențial pentru timpul nostru. Dragi bolnavi, iubiți credincioși care vă trăiți viața în templul durerii, Biserica are astăzi nevoie de mărturia voastră. Dumneavoastră, cei în suferință, sunteți prin excelență evanghelizatorii timpului nostru. Și aceasta pentru că astăzi sunt din ce în ce mai puțini oameni care vin la Biserică sau care citesc evanghelia sau care frecventează sacramentele, modalități prin care l-ar putea întâlni pe Cristos. Însă toți oamenii, absolut toți, se întâlnesc cu durerea, întâlnesc cel puțin un bolnav în viața lor. Iar prin acel bolnav se poate realiza întâlnirea lor cu Cristos. Fiți pentru cei din jurul dumneavoastră mărturisitori de credință. Lăsați să se vadă, în pofida durerilor și a singurătății, că nu v-ați pierdut iubirea față de Dumnezeu și speranța în cel care poate totul. Noi, cei care vă stăm alături în suferințele dumneavoastră, vă repetăm cuvintele părinților conciliari de la Conciliul Vatican II: "Nu stă în puterea noastră să vă oferim sănătatea trupului și nici nu reușim să diminuăm durerile voastre fizice... Însă avem ceva mai prețios și mai profund să vă oferim: pe Cristos. El nu a eliminat suferința; nici nu a voit să-i dezvăluie misterul în întregime, ci a luat-o asupra sa și acest lucru ne este suficient pentru a înțelege valoarea suferinței, valoarea celui bolnav". Suferința este cea care face din cei care acum simt cel mai bine povara crucii, din cei care acum plâng, din cei săraci și abandonați, preferații împărăției lui Dumnezeu, împărăția speranței, a fericirii și a vieții. Răspândiți acest adevăr, dragi bolnavi. Participați la cunoașterea evangheliei. Dumnezeu v-a înzestrat cu un talent, cu un talant enorm: îl purtați pe Cristos cel suferind în inimile dumneavoastră și de acolo trebuie să faceți ca el să ajungă și în alte inimi.

Noi toți trebuie să ne dovedim plini de talent în a vesti credința. Să nu rămânem indiferenți la chemarea Bisericii în acest An al Credinței, în acest timp al Adventului. Să ieșim din anonimat. Să ne apărăm crezul, principiile, valorile, după exemplul lui Cristos, dispuși să dăm mărturie despre adevăr cu prețul oricărei jertfe. Să trecem de la teorie la practică, de la o credință trăită în ascuns, la una arătată, manifestată. Să reînvățăm drumul spre biserică, spre sacramente, spre rugăciunea în comun. Și mai ales să ne însușim un principiu esențial: credința fără fapte este moartă. Faptele trebuie să fie dovada credinței noastre. Să se vadă că suntem creștini și după ce ieșim din biserică, și după ce închidem cartea de rugăciuni sau după ce punem rozariul în buzunar. Lumea are nevoie de martori autentici, de oameni plini de talent care nu lipsesc din timpurile noastre sau din țara noastră. Trebuie doar să-i scoatem la lumină, să-i descoperim.

Unii spun: Eu cred în ideea cuiva doar dacă e dispus să moară pentru ea. Iată, în încheiere, exemplul unui om care a murit nu pentru o idee sau ideologie, ci pentru credință.

Mâine, 10 decembrie, se împlinesc 61 de ani de la moartea episcopului nostru martir Anton Durcovici, pentru care ne rugăm să fie ridicat cât mai curând la cinstea altarelor. Cu puțin înainte de a fi arestat, într-o predică pe care Preasfințitul Anton a ținut-o la Câmpulung-Muscel, spunea aceste cuvinte pe care vă invit să le întipărim în inima noastră dacă vrem să fim martori autentici ai lui Cristos, dacă vrem să evanghelizăm. Spunea Preasfințitul Anton Durcovici: "Cei care cred în prezența personală a lui Isus Cristos în sfânta Euharistie sunt de neînțeles și de neiertat, dacă nu-și potrivesc viața cu credința lor; mai mult, ei dau sminteală celor străini de credință, care ne judecă nu atât după vorbele, cât mai ales după faptele noastre".

Să ne potrivim viața după credința pe care o avem în Cristos. Sunt cuvintele unui om care prin viața sa a ieșit din anonimat și a dat mărturia supremă de credință: moartea ca martir al credinței în închisorile comuniste de la Sighetu Marmației.

Și nu e singurul exemplu. Cel mai elocvent e Cristos: tot ce a spus a pecetluit cu sângele său. E Ioan Botezătorul. Sunt apostolii, sfinții. Nu exemplele ne lipsesc, ci credința, curajul de a face și noi la fel: ceea ce credem, să și practicăm. Ceea ce simțim în inima noastră, să spunem, să predicăm. Să devenim o evanghelie trăită acasă sau la școală, la piață sau pe rețelele de socializare, la serviciu sau în patul suferințelor. Să scoatem, iubiți credincioși, credința noastră din anonimat. Să o mărturisim. Să o facem publică. Să o lăsăm să strălucească. Trebuie ca toată făptura să vadă mântuirea lui Dumnezeu. Amin.

9 decembrie 2012

Pr. Laurențiu Dăncuță


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
384 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 2-a din Advent:

Anul C
10 decembrie 2006 - Pr. Cristinel Farcaș
6 decembrie 2009 - Pr. Mihai Pătrașcu
6 decembrie 2015 - Pr. Cornel Cadar
9 decembrie 2018 - Pr. Eduard Soare

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat