Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Sfântul Iosif, soțul Sfintei Fecioare Maria

2Sam 7,4-5a.12-14a.16; Ps 88; Rom 4,13.16-18.22; Mt 1,16.18-21.24a (Lc 2,41-51a)

Iubiți credincioși și dragi radioascultători, celebrăm astăzi solemnitatea Sfântul Iosif, patron al Bisericii Universale și soț al sfintei Fecioare Maria. În istoria Bisericii, cultul sfântului Iosif a cunoscut un parcurs interesant, practic inexistent pentru mai multe secole, cultul sfântului Iosif se dezvoltă și se răspândește rapid pe la sfârșitul evului mediu. Așadar, comemorare și cinstirea publică a sfântului Iosif începe abia în secolul al IX-lea. În anul 1621, papa Grigore al XV-lea declară ziua de 19 martie ca sărbătoare de poruncă, iar în veacul al XIX-lea papa Pius al IX-lea îl proclamă sfântul Iosif patron al Bisericii Universale. După Conciliul Vatican II, cu toate că papa Ioan al XXIII-lea introduse-se numele sfântului Iosif în canonul Roman, cultul sfântului Iosif cunoaște o anumită decădere, căutându-se, totodată, a se fundamenta cinstea cuvenită sfântului Iosif, având în vedere cuvintele Sfintei Scripturi. Și iată fragmentul cu care s-a deschis evanghelia de astăzi, este ca un rezumat a ceea ce Sfânta Scriptură ne transmite despre sfântului Iosif. Și am auzit: "Iacob la avut de fiu pe Iosif, logodnicul Mariei, din care s-a născut Isus, care se numește Cristos. Ca urmaș a lui David, Iosif ca Isus să poată fi numit fiu al lui David. Ca adevărat soț al sfintei Fecioare Maria, Iosif este tatăl lui Isus, apărător și cap al sfintei familii.

În prefața dedicată sfinților, se spune că Dumnezeu, prin viața sfinților, ne oferă un exemplu, prin mijlocirea lor și prin comuniunea de har cu ei, o legătură de dragoste frățească. Toate acestea se realizează în mod deosebit în persoana sfântului Iosif.

Înainte de toate sfântul Iosif este un exemplu de credință, iar credința sa este la fel de simplă și profundă ca aceea a patriarhilor din Vechiul Testament, credință cu care are în comun chiar și capacitatea de a comunica direct cu Dumnezeu; este o credință ascultare, o credință care nu constă doar a crede niște adevăruri, cât mai ales a te încrede total în Dumnezeu, a urma poruncile și planurile sale. Această credință nu se vede în sfântul Iosif nu doar ca o atitudine a inimii, ci este o credință care se traduce în modestie, în îndeplinirea datoriei tale.

Sfântul Iosif este imaginea omului care parcă uită de sine, care este mereu gata că intervină în favoarea altora făcând totul fără a aștepta ceva în schimb. Cu acest spirit, Iosif o însoțește pe Maria la Betleem. Îi caută apoi un adăpost, fuge mai târziu în Egipt, se întoarce, se stabilește la Nazaret unde își va petrece restul vieții. Muncește și îl formează în meseria sa și pe Isus, pe fiul său care, așa cum știm, avea să fie numit mai târziu fiul tâmplarului.

Având înaintea ochilor toate aceste fapte înțelegem că devoțiunea către sfântul Iosif, ca și aceea către sfânta Fecioară Maria, a câștigat mai multă forță din contactul pe care l-a avut cu Sfânta Scriptură. Așadar, măreția sfântului Iosif, pusă la început pe seama privilegiilor de care s-a bucurat din partea lui Dumnezeu, o înțelegem acum mai mult din credința sa, din grija pe care el a arătat-o față de Isus, față de împărăția lui Dumnezeu.

Există, iubiți credincioși, dragi radioascultători, trei categorii de persoane pentru care sfântul Iosif poate fi într-un mod cu totul deosebit un exemplu demn de urmat. Este vorba, în primul rând, despre tații de familie; apoi despre păstori, despre preoți și despre muncitori.

După cum știm, tradiția Bisericii îl numește pe sfântul Iosif "tată purtător de grijă a lui Isus", pentru a se înțelege bine că Isus este născut prin darul Duhului Sfânt. Remarcăm, însă, că evangheliile nu se feresc în a-l numi pe Iosif simplu: "Tatăl lui Isus", iar pe Isus îl numește "Fiul lui Iosif". Vorbind copilului Isus, sfânta Fecioară Maria spune și ea: "Tatăl tău și cu mine".

Înțelegem, așadar, că tată, în adevăratul sens al cuvântului, nu este doar acela care dă naștere unui fiu dar și acela care acceptă un fiu, acela care îl educă prin sudoare frunții sale, acela care își asumă o responsabilitate față de el. Iar sfântul Iosif a făcut acestea în mod exemplar față de Isus.

În exortația apostolică Redemptoris custos, papa Ioan Paul al II-lea scria astfel despre sfântul Iosif: "Paternitatea sa este expresia că a făcut în viața sa un sacrificiu, un serviciu ministerului întrupării și al răscumpărării. Paternitatea sa se dovedești apoi prin faptul că a folosit autoritatea pe care o avea asupra sfintei familii pentru a se dărui în totalitate pe sine, pentru a-și dărui viața și munca sa".

Într-o cultură a noastră în care poate se exaltă în mod exagerat și unilateral aspectul eros-ului în Căsătorie, iată figura sfântul Iosif ne amintește că sunt și alte lucruri importante pe care trebuie să le facă un adevărat soț și un adevărat tată. Este posibil a da viață trupească multor fii și fiice fără a fi cu adevărat tată pentru vreunul dintre ei, iar moștenirea pe care o lasă sfântul Iosif tuturor soților și taților este următoarea: un calm și o liniște interioară de nemăsurat. Niciodată nu a rostit un cuvânt de dezgust, nu a arătat in semn de nervozitate, chiar și în momentele mai aprinse din viața sfintei familii. Iată un punct în care exemplul, modelul său, se arată tot mai actual. Calmul și respectul în relațiile cu soția, a tatălui în confruntarea cu fii, toate acestea ca un balsam pentru viața de familie. Cu calm se pot rezolva multe. Mânia, însă, distruge totul. Deși există încă o mentalitate prin care se crede că este dreptul soțului de a-și exprima bărbăția prin furie, în realitate acest lucru este un semn de slăbiciune și nu de putere.

Se vorbește astăzi de familie o mică biserică, o comunitate de iubire în care membrii ei împacă învață dragostea fraternă și iubirea față de Dumnezeu. În calitate de cap al primei asemenea familii-biserică, fiind cap al sfintei familii, sfântul Iosif este model și pentru păstorii, pentru preoții Bisericii. De aceea a și fost proclamat patron al Bisericii Universale și, așa cum el a servit capul trupului mistic, l-a servit pe Cristos, la fel și păstorii, preoții Bisericii, trebuie să servească trupul lui Cristos, care este Biserica.

Nu în cele din urmă, sfântul Iosif este un exemplu pentru toți cei care lucrează, care muncesc. Prin atitudinea sa, el devine un model pentru toți cei care își câștigă existența în viață cu sudoarea frunții și fac din muncă o cale de sfințire.

Prefața pentru sfinți ne amintește că dincolo de a ne fi modele, sfinții ne sunt mijlocitori, sfinții ne sunt prieteni. Acest lucru este valabil în mod deosebit pentru sfântul Iosif. Mijlocirea sa, mai ales în situațiile dificile din viața unei familii sau a unei comunități, este adesea simțită. Chiar sfânta Tereza de Avila spunea că nimeni dintre cei care se pun sub protecția sa nu va rămâne fără harul cerut de care are nevoie. Sfântul Iosif a cunoscut multe din problemele cu care se confruntă și astăzi părinții din familiile noastre: căutarea unei locuințe, necesitatea de a părăsi propria țară pentru a trăi mai în siguranță, preocuparea pentru pâinea cea de toate zilele.

Aflându-ne în oricare din aceste situații sau în alte dificultăți, este de ajutor pentru noii să înălțăm acea rugăciune răspândită, acea rugăciune frumoasă indicate de sfânta biserică: "La tine alergăm o sfinte Iosife în necazurile și nevoile noastre". Ne amintim atunci în Egipt a început foametea și oameni începeau să ducă lipsă de grâne, faraonul le-a spus atunci oamenilor săi: "Mergeți la Iosif", Ite ad Ioseph. Tradiția bisericii a transferat acest frumos îndemn către persoana sfântului Iosif. Iar, iată, în sărbătoarea de astăzi, nu putem decât să urmăm acest minunat îndemn și să ascultăm glasul Bisericii care ne îndeamnă cu drag: "Mergeți la Iosif". Amin! Lăudat fie Isus și Maria!

19 martie 2010

Pr. Iosif Tiba


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
358 accesari.


Alte predici pentru Sf. Iosif, soțul sf. Fc. Maria:

Anul C
19 martie 2013 - Pr. Alois Bulai
19 martie 2016 - Pr. Alois Farțadi
19 martie 2019 - Pr. Iosif Enășoae

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat