Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Sfânta Maria, Născătoare de Dumnezeu (Anul Nou)

Num 6,22-27; Ps 66; Gal 4,4-7; Lc 2,16-21

Dragi radioascultători, iubiți credincioși,

La începutul acestui an, Biserica ne oferă în dar trei teme asupra cărora să reflectăm: mai întâi începutul noului an 2010, în care am pășit cu câtva timp în urmă, apoi figura preacuratei Fecioare Maria, Născătoare de Dumnezeu căreia Biserica ne încredințează pe parcursul întregului an și, nu în ultimul rând, Ziua Mondială a Păcii.

De multe ori am experimentat, zi după zi, până la 31 decembrie, trecerea unui an... numeroase focuri de artificii, cine fastuoase, sticle de șampanie urmate de una sau de sute de urări, spuse din inimă sau poate doar din gură, sau poate pentru că așa se spune... apoi, somnoroși, am pășit în noul an, cu speranța că, de la 1 ianuarie înainte, ceva se va schimba...

De fapt, totul s-a schimbat, încă de acum două mii de ani, datorită unui "da" spus de o femeie ce se numea Maria. Dar umanitatea de atunci nu și-a dat seama, cum de altfel nu-și dă seama nici astăzi, preocupată să trăiască în plăcere, într-un relativism care exaltă aparența și care distrage atenția față de aproapele în dificultate.

Biserica însă, din prima zi a anului, ne arată că măsura umanității a trecut și trece în continuare prin Maria, o persoană, o femeie, un instrument în mâinile lui Dumnezeu, pe care ni-l propune ca exemplu al acelui "Da" disponibil, fără condiție, al proiectului divin de mântuire.

Și este frumos că o "Mamă", o femeie, o soție este cea care ni-l prezintă pe Isus, cea care deschide în numele său noul an. De altfel, ce ar putea mai mult decât toate să inaugureze cele 365 de zile care ne așteaptă dacă nu reflecția că Dumnezeu ne asistă cu o iubire de mamă?

Dumnezeu ne oferă prin preacurata Fecioară Maria o companie sigură de-a lungul anului. Acordarea unei mame care să vegheze asupra noastră, ba mai mult însăși mama lui Dumnezeu, mama care surâde întregii umanități, reprezintă, într-adevăr, darul cel mai prețios.

Maria care ține în brațe copilul de la Betleem este aceeași mamă care ține în brațe trupul neînsuflețit al Mântuitorului. Este cu noi întotdeauna: la începutul anului, în fiecare zi a anului, în fiecare ceas al vieții până la sfârșitul acesteia.

Este mama iubirii care se naște, maica plină de iubire a fiecărei zile. Gingășia s-a născut odată cu ea, cu ea aceasta renaște întotdeauna pe calvarul lumii, pe calvarele noastre cotidiene.

Sărbătoarea de astăzi este o invitație pentru fiecare dintre noi la a ne reînnoi afecțiunea noastră, devoțiunea noastră către dânsa. Prezența sa dulce în imaginile din casele și bisericile noastre reprezintă expresia acelei gingășii umane și divine care susțin poporul creștin de peste două mii de ani.

Să ne rugăm deci când singurătatea ne oprimă și când durerile vieții ne tulbură. Să o invocăm în zilele noastre de oboseală și de disperare, pentru că atunci ea ne va surâde și ne va reda din nou speranța.

Sfânta Tereza a Pruncului Isus se ruga adresându-se preacuratei Fecioara Maria: "Sunt mai norocoasă decât tine pentru că eu te am pe tine ca mamă". Într-adevăr, ar fi mare păcat dacă nu am profita de acest noroc de a o avea pe Maria ca mamă și protectoare.

Am ascultat cum, în prima lectură de astăzi, primul cuvânt pe care Dumnezeu ni-l adresează este de fapt o binecuvântare: "Să te binecuvânteze Domnul și să te păzească. Domnul să-și lumineze fața asupra ta". La începutul fiecărui an binecuvântat de Dumnezeu, fiecare dintre noi suntem chemați să binecuvântăm la rândul nostru. Suntem chemați să-l iluminăm pe celălalt cu propria față. Iar pentru ca fața cuiva să strălucească nu trebuie neapărat să fie în floarea vârstei. Drept dovadă ne stă mulțimea persoanelor bolnave și în vârstă care în pofida suferințelor lor sunt capabile să-i binecuvânteze pe alții cu un surâs atât de cald și gingaș.

Tot în prima zi a anului, începând încă din anul 1967, Biserica propune tuturor oamenilor, fără distincție, o serioasă angajare pentru pace, bun indispensabil pentru conviețuirea socială. Pacea nu trebuie să rămână doar un vis frumos pentru întreaga omenire, ci trebuie să implice într-un mod profund întreaga noastră existență. Trebuie să ieșim din indiferența și din resemnarea cu care ne-am obișnuit.

Pacea nu înseamnă doar simpla absență a conflictelor. Pacea înseamnă mai întâi victoria asupra egoismului nostru, capacitatea de a privi și de a ierta, bunăvoință senină și solidaritate care să reflecte iubirea lui Dumnezeu. O pace de care toată lumea are nevoie.

Dreapta conviețuire umană este mai întâi un fapt spiritual, o comunicare a cunoștințelor în lumina adevărului, ca o atenționare și un impuls spre binele care trebuie făcut.

Dacă dispoziția fiecăruia dintre noi ar fi aceea de a revărsa ceea ce are mai bun în sine, atunci cu toții ne vom bucura în comun de adevărul, de binele și de frumosul în toate expresiile sale legitime.

Războiul se naște întotdeauna din situațiile de nedreptate, de sărăcie și de injustiție umană. Însă, așa cum spunea papa Ioan Paul al II-lea în anul 2002, de Ziua Mondială a Păcii: "Nu există pace fără justiție și nu există justiție fără iertare". Dacă nu învățăm să fim umani, dacă nu depășim analfabetismul întoarcerii, care ne-a făcut să uităm gramatica dialogului, pământul ar deveni un focar feroce al războiului.

Astăzi Biserica ne amintește acel Shalom, acel salut de pace care se folosea pe timpul lui Isus sau de cel al sfântului Francisc, "Pace și bine". Astăzi Biserica ne amintește că Mântuitorul nostru Isus Cristos este numit "principele păcii". Tot astfel și preacurata Fecioară Maria este numită "regina păcii". Așadar, adevărata școală a păcii o găsim la Betleem. "Crăciunul lui Dumnezeu - spunea Leon cel Mare - este Crăciunul păcii".

Astfel, fiecare dintre noi ar trebui să ne asumăm îndemnul pe care ni-l făcea Maica Tereza de Calcutta: "Să facem din acest an un an de pace. Însă pentru aceasta va trebui să vorbim mai mult de Dumnezeu și mai puțin de oameni". Să nu uităm acest lucru: Suntem oameni făcători de pace în măsura în care îl avem pe Dumnezeu în noi.

Se spune că odată, un semafor din Milano, în piața domului, funcționa într-un fel foarte ciudat: toate luminile sale, la un moment dat, se făcuseră albastre, și lumea nu mai știa ce să facă.

- Traversăm sau nu traversăm? Stăm sau nu stăm?

Din toate ochiurile sale, în toate direcțiile, semaforul arăta neobișnuitul semnal albastru, de un albastru cum cerul din Milano nu fusese niciodată.

Așteptând să priceapă ceva, automobiliștii neliniștiți claxonau, motocicliști ambalau motoarele, iar pietonii erau și ei destul de iritați.

Unii, voind să facă poante, ziceau:

- Verdele l-o fi mâncat comandantul ca să-și facă o vilă la țară.

- Roșul l-au folosit să picteze peștii din grădini.

- Cu galbenul, știți ce-au făcut? Au diluat untdelemnul de măslin.

În sfârșit, a venit un polițist, s-a oprit în intersecție și a descongestionat traficul. Un alt polițist a căutat să repare instalația, oprind curentul. Înainte de a se stinge, semaforul albastru avu timp să reflecteze: "Bieții de ei! Dădusem semnalul de trecere "liberă pe cer". Dacă m-ar fi înțeles, acum toți ar fi putut zbura. Dar poate le-a fost frică".

Dragi radioascultători, iubiți credincioși, astăzi s-a dat startul noului an, iar nouă tuturor ne-a apărut pe semaforul vieții noastre culoarea albastră, culoarea stindardului preacuratei Fecioare Maria și a paradisului, culoarea păcii, o culoare provocatoare, menită să ne scoată din iureșul preocupărilor cotidiene ale vieții noastre, în care suntem cufundați mereu. Semaforul albastru este introducerea a ceva cu totul "diferit" în rutina zilelor noastre. Poate suntem și noi asemenea automobiliștilor care trăim cu capul aplecat pe volanul vieții noastre, atenți numai la șosea, fiecare închis în preocupările sale de muncă, de bani, de mărunțișuri zilnice. Semaforul care devine albastru este acel ceva care ne avertizează:

- "Oameni buni, opriți-vă! Nu există doar pământul. Priviți în sus! Mai este și cerul", pe care fiecare dintre dumneavoastră trebuie să-l cuceriți și de care trebuie să vă apropiați mai mult în acest nou an.

Același îndemn vi-l fac și eu, dragi radioascultători și iubiți credincioși, să privim la preacurata Fecioara Maria care trebuie să reprezinte de-a lungul acestui an semaforul vieții noastre, care ne ghidează către pacea adevărată, către fericirea, realizarea și mântuirea noastră.

1 ianuarie 2010

Pr. Petru Dorcu


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
345 accesari.


Alte predici pentru Sf. Maria, Născătoare de Dumnezeu:

Anul C
1 ianuarie 2013 - Pr. Petru-Sebastian Tamaș
1 ianuarie 2016 - Pr. Cristian Bîrnat
1 ianuarie 2019 - Pr. Daniel-Nicu Butacu

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat