Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Duminica a 19-a de peste an

Înț 18,6; Ps 32; Evr 11,1-2.8-19; Lc 12,32-48

"Fericit poporul al cărui Dumnezeu este Domnul!" (Ps 32,12)

Se povestește despre un român, numit Dumitru, că avea o soție grav bolnavă. S-a întâmplat ca aceasta să fie vindecată în mod miraculos, de un pastor canadian, Martin. Acesta a vindecat-o de la distanță, având în față doar fotografia ei. La patru ani după acest miracol, Dumitru îl caută din nou pe pastorul făcător de minuni pentru a-i mulțumi. Dar nu-l mai găsește. Ba mai mult, află că era un escroc: nu avea nici o putere taumaturgică, între timp fusese și condamnat la doi ani de închisoare, iar acum își câștiga existența lucrând într-un bar. Dumitru merge în acel bar. Îl găsește, îi mulțumește din nou și îi amintește de minunea ce s-a petrecut în urmă cu patru ani. Dar fostul pastor răbufnește:

"Sunt un farsor, nu am făcut nicicând minuni, vindecarea soției dumitale e o simplă sugestie. De altfel, am plătit pentru minciunile și înșelătoriile mele cu doi ani de închisoare. Cât despre Dumnezeu, află că Dumnezeu nu există! Dumnezeu a murit... Lasă-mă, nu-mi aminti de trecut, pleacă". Și deoarece Dumitru tot stăruie și-i arată fotografia și-l copleșește cu mulțumiri și-l slăvește pe Dumnezeu, impostorul izbucnește exasperat: "Dumnezeu s-a retras din lume, a dispărut. Pentru noi, oamenii, e ca și mort. Putem spune, fără urmă de nelegiuire, că Dumnezeu a murit, pur și simplu, pentru că nu ne mai e accesibil. S-a retras, s-a ascuns undeva... iar acel undeva nu face parte din lumea noastră... A murit!"

Știți cum a răspuns Dumitru, om simplu, acestei "formulări" a morții lui Dumnezeu? Nu prin argumente teologice, nu tunând și fulgerând, ci simplu de tot:

"Să vă dea Dumnezeu noroc, doctore Martin. Noroc și sănătate. Dar degeaba încercați să mă speriați dumneavoastră cum că Dumnezeu ar trage să moară. Nu mă las eu așa ușor păcălit de o glumă... Nu mă păcăliți cu una cu două... Degeaba vă trudiți dumneavoastră să mă duceți în ispită" Apoi își face semnul crucii și spune: "Doamne ferește!"

Credința simplă, dar fermă, îl face ca vorbirea despre moartea lui Dumnezeu să fie o năzdrăvănie a minții, curată hulă și divagație care nu poate fi întâmpinată mai eficace decât prin urări calmante, vorbe de exorcizare (ca "Doamne ferește!") și facerea semnului sfintei cruci.

Această lecție de credință este o relatare din nuvela O fotografie veche de 14 ani, a lui Mircea Eliade.

Iubiți credincioși, zilnic ne întâlnim și noi, sub diferite forme, cu această negare a prezenței lui Dumnezeu în lume. Cum reacționăm noi? În situații asemănătoare, când se strigă: "Dumnezeu a murit!", când este izgonit din viața de zi cu zi, care este reacția noastră?! Cum îl apărăm pe Dumnezeu când e atacat de mass-media, de crime, de răutate, de nedreptate sau de necredință? Ne asemănăm noi cu acest creștin, Dumitru?

Participând la sfânta Liturghie noi îl întâlnim pe acest Dumnezeu refuzat și contestat. Noi, fiind aici împreună, în biserică, sau prin intermediul postului Radio Iași, ne mărturisim credința în el. Dar... aș vrea ca astăzi să ne răspundem la o întrebare: Ce facem cu Dumnezeu, pe care-l întâlnim acum, aici, la sfânta jertfă? Îl primim în inima noastră împărtășindu-ne, sau îl primim în mintea și ființa noastră ascultându-i și meditându-i cuvintele, dar apoi? Când se termină slujba, ce se întâmplă cu el? Unde-l lăsăm? Într-un colț al inimii sau al minții? De ce atunci când suntem în afara Liturghiei ceilalți îl întâlnesc atât de greu pe Dumnezeu în noi? De ce comportamentul nostru zilnic nu le vorbește mai mult celorlalți despre Dumnezeu, despre credința noastră în el?

Am ascultat cu toții: Cui i s-a dat mult, mult i se va cere, cui i s-a încredințat mult, și mai mult i se va cere. Tuturor ni s-a dat mult și ni se va cere mult... Ce trebuie să facem?

Evanghelia din această duminică ne oferă câteva dintre așteptările lui Dumnezeu cu privire la noi:

Nu vă temeți: "Nu te teme, turmă mică, deoarece i-a plăcut Tatălui vostru să vă dea împărăția sa". Cu siguranță avem cu toții motive de teamă, situații care ne împovărează, lucruri care ne îngrijorează însă chiar Dumnezeu ne apără și ne încurajează. Nu trebuie să ne temem! Și aceasta nu pentru că suntem noi puternici, ci pentru că el, atotputernicul, este de partea noastră. Nu trebuie să ne temem, pentru că avem în noi darul credinței. Credința trebuie să alunge teama: ea trebuie să ne facă să sperăm vremuri mai bune. "Credința este garanția realităților sperate, dovada lucrurilor pe care nu le vedem", așa cum am ascultat în lectura a II-a. Nu vedem încă zilele mai bune, fără teamă, fără griji; acum poate nu întrezărim încă o viață mai bună, mai liniștită, dar trebuie să credem că ele vor veni.

Credința puternică alungă orice teamă și face să se întâmple minuni. Am auzit ce s-a întâmplat în viața lui Abraham și a Sarei, datorită credinței. Oare ce se va spune despre noi și despre credința noastră după moarte? Datorită credinței, a fost un preot bun, dispus să renunțe la tot pentru Cristos și pentru oameni? Se va spune: Datorită credinței, a fost un tată bun, o mamă bună, muncind și educându-și copiii? Datorită credinței, a dat de pomană ajutându-i pe cei săraci? Datorită credinței a făcut cutare sacrificiu sau cutare faptă, a acceptat suferința, și-a purtat crucea? Sau ce se va spune? Până unde merge credința noastră?

În al doilea rând: "Vindeți ceea ce aveți și dați de pomană!" Accentul nu e pe vindeți, ci pe dați de pomană. Cristos nu vrea să ne transforme în săraci, în povară pentru alții, în oameni care nu au ce mânca sau unde dormi, ci ne invită la disponibilitate, la a împărți. Acum e timpul potrivit să ne arătăm solidaritatea față de cei care suferă de pe urma calamităților naturale, a inundațiilor; față de cei care suferă pentru că au rămas fără loc de muncă, față de cei care suferă de foame etc. Acum e timpul să ne facem pungi care nu se învechesc, să ne procurăm comori în ceruri, comori nesecate, de care hoțul nu se apropie și pe care molia nu le roade. Poate ați auzit zilele acestea că 40 de miliardari americani au decis să dea 50% din totalul averilor lor organizațiilor care au activități caritabile, un exemplu pe care l-ar putea urma și mulți oameni bogați de la noi. Atenție mare: Unde este comoara voastră, acolo va fi și inima voastră. Inima noastră oricum se lipește de comori, ferice de noi dacă o lipim de comorile veșnice.

Și în al treilea rând, Dumnezeu așteaptă să fim gata: "Fiți gata, îmbrăcați și cu făcliile aprinse. Fiți gata, căci Fiul Omului va veni în ceasul în care nu vă așteptați". Nu contează ce fac ceilalți, voi fiți gata! Nu te uita la vecinul tău sau la prietenul tău care nu se oprește din munca lui în ziua Domnului, care nu-și acordă timp pentru a-l lăuda pe Dumnezeu măcar o oră. Nu fă ca el, nu fi ca el, ci convinge-l, luptă ca el să facă așa cum faci tu: să se oprească, să se roage, să fie gata. Amintește-i că este ziua Domnului și că trebuie să fie și el gata. Dacă Domnul ar fi venit ieri, oare ne-ar fi găsit pregătiți? Dar dacă vine astăzi? Oare cât ne va mai răbda Dumnezeu? Nu se știe. De aceea, fiți gata. Să fim gata!

Acestor trei așteptări le corespund trei motivații, pe care ni le oferă tot sfânta evanghelie. În primul rând, avem o certitudine: Cristos va reveni! Este doar o problemă de timp: poate va veni astăzi, poate mâine, poate peste un an sau o sută de ani... Dar va reveni! După cum noaptea eliberării din robia Egiptului fusese anunțată dinainte, la fel ne este anunțată și cea de-a doua venire, pentru a crede în promisiunile Domnului și pentru a ne bucura de împlinirea lor.

În al doilea rând, această venire va fi și momentul dării de seamă: cui i s-a dat mult, mult i se va cere și cui i s-a încredințat mult, și mai mult i se va cere. Să ne cercetăm și să vedem ce și cât am primit și cum am valorificat talanții primiți, pentru că vine ziua când vom da cont.

Și nu în ultimul rând, Cristos le promite o răsplată mare celor ce vor fi găsiți gata, veghind: își va lua haina de lucru, le va porunci să se așeze la masă și îi va servi... El însuși ne va sluji, însuși Dumnezeu ne va sluji.

Astăzi suntem chemați să-l redescoperim pe acest Dumnezeu gata să vină, pregătit să ne cerceteze și să ne dea răsplata cuvenită. Să-l regăsim pe cel ce ne strigă "Nu te teme!" Numai redescoperirea lui Dumnezeu ne mai poate salva și ne poate ajuta să alungăm orice îngrijorare... Poate unii spun acum: E prea târziu; Eu l-am pierdut și pe Dumnezeu... Nu mai cred nici în el...

Nicolae Steinhardt, venerabilul călugăr ortodox de la Rohia, îi scria prietenului său Virgil Ierunca: "Iubite Virgil, mi-ai scris în repetate rânduri că nu crezi în Dumnezeu. Aida de. Aceasta spune-o franțujilor, te-or crede poate. Aici la noi, unde se mai citește Patericul, viețile sfinților, se știe că omul poate se leapădă de Cristos ori susține că nu-l cunoaște, dar se mai știe că nu-i de-ajuns. Mai trebuie ca și Cristos să vrea să fie ruptă legătura: S-o fi lepădat el de mine, eu de el însă nu... Felul în care vorbești îmi dovedește - clar ca lumina zilei - că Dumnezeu în care tot spui că nu crezi, crede el în tine și te știe ca pe unul de-ai lui".

Da, iubiți credincioși, când, în încercări, ne slăbește credința, să ne amintim: Dumnezeu în care noi nu mai credem, crede el în noi și luptă pentru noi, pentru mântuirea noastră.

Trăim timpuri grele, deseori descurajante, dar să nu uităm că pe acestea le depășim numai împreună cu Dumnezeu, nu luptând împotriva lui. Astăzi, redescoperindu-l pe Dumnezeu, redescoperind așteptările sale cu privire la noi, să-l alegem să fie Dumnezeul nostru. Când, în anii comunismului, omul și Biserica erau persecutați, dieceza noastră a beneficiat de o mare prezență: episcopul Anton Durcovici. În acei ani, Preasfințitul Durcovici, prin stema s-a episcopală și prin motoul său, le amintea credincioșilor ceea ce am auzit și noi în psalmul de astăzi: Fericit poporul al cărui Dumnezeu este Domnul. Când era mai greu, episcopul Durcovici a știut spre cine să întindă mâinile. Și acum este greu, foarte greu, dar să întindem mâinile în direcția care trebuie. Să-l alegem pe Domnul ca Dumnezeu, singurul care ne mai poate izbăvi. Da, fericit poporul, fericit omul, al cărui Dumnezeu este Domnul. Amin!

8 august 2010

Pr. Laurențiu Dăncuță


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
461 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 19-a de peste an:

Anul C
12 august 2007 - Pr. Iosif Enășoae
11 august 2013 - Pr. Petru Sescu
7 august 2016 - Pr. Ciprian Bulai

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat