Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Duminica a 14-a de peste an

Is 66,10-14c; Ps 65; Gal 6,14-18; Lc 10,1-12.17-20

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

"Dacă ești creștin, ești cu adevărat un apostol".

Pace vouă! Pace vouă tuturor, este salutul lui Isus îndreptat spre apostolii săi adunați în Cenacol după înviere, este salutul adresat lumii întregi în ziua biruinței sale. Este salutul pe care-l pronunță episcopul când celebrează sfânta Liturghie. Este salutul pe care-l recomandă Isus ucenicilor, când îi trimite să vestească împărăția sa prin satele și casele din Palestina.

Este salutul pe care fiecare dintre noi trebuie să-l transmitem oamenilor din zilele noastre. Este cuvântul care se desprinde din prima lectură de la această sfântă Liturghie, din cartea profetului Isaia, ca un dar al lui Dumnezeu peste Ierusalim, numit orașul păcii (cf. Is 66,16), este mesajul pe care îl vestește apostolul neamurilor, sfântul Paul, și pe care îl dorește credincioșilor din Colose: "Pacea lui Cristos să locuiască în inimile voastre" și este dorința Mântuitorului, pe care ucenicii sunt trimiși și trebuie să-l ducă în casele oamenilor (cf. Lc 10,1-12). Este datoria fiecărui apostol ales și trimis să vestească evanghelia la toată făptura. Este și misiunea fiecărui creștin care vrea să-l mărturisească pe Cristos și în zilele noastre.

Fiecare creștin, dacă e creștin cu adevărat, trebuie să fie un apostol și este chemat să vestească evanghelia, vestea cea bună adusă de Cristos, și să fie făuritori de pace.

Ne oprim la textul evanghelic proclamat astăzi. El reprezintă pentru noi o sfântă și nobilă datorie.

Alegerea și trimiterea celor 72 de ucenici, doi câte doi, a acestor oameni simpli și săraci, reprezintă aspectul cel mai surprinzător, dar și cel mai provocator al evangheliei. Ne face să înțelegem modul și grija lui Dumnezeu de a transforma lumea, de a o salva și de a o ilumina, respectând demnitatea sa. Dumnezeu a hotărât să nu încalce libertatea omului, să nu facă nici o violență asupra libertății sale; el a decis să se folosească de libertatea omului, de libertatea sa, de colaborarea sa și el așteptă răspunsul omului.

Este frumos să știm și să descoperim acest lucru, dar realitățile vieții ne fac să descoperim cât de greu este acest lucru și cât de capricios este omul și câte riscuri își asumă Dumnezeu, când alege o astfel de cale. El ia asupra sa riscul ca oamenii să-l respingă, să întâlnească ostilitate și să nu fie înțeles. El ia asupra sa crucea. El a ales această stradă, acest drum surprinzător.

Cei 72 de ucenici pornesc, merg din localitate în localitate, din casă în casă, împlinind cu bucurie mandatul Domnului și se întorc fericiți, reușind să aducă în multe case și suflete bucuria eliberării de Cel Rău și pacea adevărată. Numărul pe care ni-l indică evanghelistul și pe care îl alege Isus vrea să ne spună un lucru: că toți trebuie să fie apostoli, toți trebuie să fie vestitori, misionari; de fapt, creștinii sunt creștini în măsura în care au auzit o voce, un gest de iubire, o bunătate infinită, care le-a ieșit în cale și care i-a vrăjit, i-a câștigat.

Dumnezeu nu are nevoie de cei care stau lângă tronul său și spun "Doamne, Doamne", ci el are nevoie de cei care se oferă să vestească omenirii marea noutate a învierii, a mântuirii și a păcii.

Dumnezeu are nevoie de noi pentru alții.

Creștinul care nu simte în inimă focul și neliniștea de a striga și de a vesti evanghelia, care nu simte nevoia de a vorbi despre Dumnezeu, care nu simte nevoia urgentă de a se implica în apostolat, nu e un adevărat creștin, ci e un manechin, un străin vopsit în culori creștine.

Dacă cineva se declară creștin, afirmă card. Angelo Comastri în comentariul său la evanghelia pe care am proclamat-o astăzi, atunci acela neapărat trebuie să fie apostol, căci dacă nu este apostol, nu este cu adevărat creștin.

În fața unei astfel de alegeri și a unui astfel de mandat încredințat de Isus, învățătorul și maestrul, care îi alege pe oameni și ne alege și pe noi și ne trimite în lume, putem avea clipe de ezitare sau întrebări: Cum să împlinim noi o asemenea misiune, într-o lume atât de potrivnică și atât de cufundată în probleme materiale și străine de planul lui Dumnezeu?

Credem că și ucenicilor nu le-a venit ușor, de vreme ce însuși Isus le-a spus: "Secerișul este mare, iar lucrătorii sunt puțini", adică voi vă veți considera puțini, insuficienți și poate descurajați.

Nu există oare nici o soluție?

Da, este cea propusă de el, de Învățătorul.

"Rugați pe Stăpânul secerișului să trimită lucrători în secerișul său..."

Ajutorul și susținerea creștinului, a apostolului, vine de la Dumnezeu.

"Nimic nu pot face de la mine", spunea și repeta apostolul Paul, "toate însă le pot în cel care mă întărește".

E adevărat, de multe ori, ne îndepărtăm de această credință, noi credem că puterea noastră stă în forțele noastre, în iscusința noastră și că nu avem nevoie de nimeni; suntem autosuficienți sau nepăsători în fața chemării și misiunii primite.

Credem că putem așeza apostolatul nostru doar pe activitățile și inițiativele externe, fără a ține cont că în această privință ajutorul nostru este numai de la Domnul, așa cum ne-a spus și ne repetă Isus.

El le spunea ucenicilor: "Mergeți, eu vă trimit pe voi ca niște miei în mijlocul lupilor; să nu aveți pungi nici desagă, nici sandale și nu pierdeți timpul cu lucruri inutile; nu salutați pe nimeni pe stradă, pierzând timpul fără rost, ci intrați în case, spunând: Pace acestei case!, vestind tuturor: Împărăția lui Dumnezeu este aproape".

Așa se exprimă Isus în evanghelia de astăzi și așa continuă să o facă și în zilele noastre. El trimite și el dă asistență celor trimiși, iar roadele lor depind de lucrarea săvârșită cu încredere în maestrul și Învățătorul lor.

De multe ori și noi, oamenii, apostolii zilelor noastre, suntem înclinați să credem că rezultatul și munca de evanghelizare depinde de forța cuvântului nostru, de forța propriei apărări, pe când Isus o spune categoric: "Veți învinge dacă veți fi ca mieii, dacă veți fi umili și blânzi, dacă veți fi săraci și dezlipiți de cele materiale, dacă veți fi atrași și cuceriți de o altă bogăție".

Lumea se îngrozește dacă un ucenic sau un apostol se folosește de aceleași mijloace ca acelea pe care le folosește ea: violențe la violențe, mândrie la mândrie, dispreț la dispreț, răutate la răutate, ea, în schimb, nu se înspăimântă, nici nu se sperie când un creștin, un apostol, se folosește de aceleași mijloace pe care le folosește Dumnezeu: blândețe, răbdare, sacrificiu, iertare, generozitate ori rugăciune.

Împărăția la care ne cheamă și ne trimite astăzi este aproape de noi, este între noi, între oamenii timpurilor noastre, începe pe pământul nostru și în casele noastre. Aici trebuie să coboare și să înceapă pacea și mântuirea; aici este nevoie să ajungă cuvintele sale și să se instaleze dreptatea și iubirea sa. Iubirea sa nu se limitează la un număr privilegiat, la câteva persoane, ci la toți: "În orice casă veți intra (adică la toți) spuneți mai întâi: Pace casei acesteia!, și dacă acolo va fi un fiu al păci, pacea voastră va coborî peste el, altfel se va întoarce la voi" (Lc 10,5-6).

Orice creștin trebuie să știe că Dumnezeu îi iubește pe toți și cel care crede în el trebuie să-i iubească pe toți.

Trebuie, cu alte cuvinte, să ne îndreptăm spre toți, deoarece în lume lipsește iubirea adevărată, bucuria și pacea; sunt prezente în schimb peste tot imoralitatea, nedreptatea și atâtea nelegiuiri împotriva vieții, a copiilor și a familiilor.

Creștinul este chemat și trimis să poarte în lume, în case și în suflet pacea, dar nu ca o formulă, ori cu o baghetă magică (ea nu există!), sau cu un sistem filozofic, ori o doctrină umană, ci printr-o trăire vie și continuă a evangheliei, a unei bucurii și păci trăite și împărtășite oamenilor acestei planete, așa cum a voit-o și o dorește autorul armoniei și păcii adevărate. Forța omului și a apostolului este una singură: Isus Cristos.

Ne bucurăm să-i auzim pe tinerii noștri, care, la întâlnirile lor, repetă cu profund sens de îngrijorare și, în același timp, cu o convingere și o speranță adevărată:

În lume lipsește lumina, tu ești lumina;

În lume lipsește credința, tu ești credința;

În lume lipsește speranța, tu ești speranța;

În lume-i nevoie de pace, iar tu ești pacea;

În lume-i nevoie de viață, iar tu ești viața.

Iată misiunea creștinului adevărat.

Aceasta e chemarea noastră: Să-l oferim oamenilor pe Cristos, pacea și bucuria adevărată.

4 iulie 2010

Ep. Petru Gherghel


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
399 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 14-a de peste an:

Anul C
8 iulie 2007 - Pr. Claudiu Dumea
7 iulie 2013 - Ep. Aurel Percă
3 iulie 2016 - Pr. Iosif Dorcu

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat