Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Duminica a 6-a de peste an

Ier 17,5-8; Ps 1; 1Cor 15,12.16-20; Lc 6,17.20-26

"Binecuvântat să fie omul care-și pune încrederea în Domnul (...) El va fi ca un pom sădit lângă ape (...) el nu se teme când vine arșița, el nu-i îngrijorat în timp de secetă".

Iată făgăduința pe care o face Domnul, iubiți credincioși, dragi radioascultători, în această zi sfântă, tuturor celor care-și pun încrederea cu adevărat în el. Și cine este acel om care se poate dispensa de ajutorul lui Dumnezeu? Ce fel de persoane sunt acelea care se amăgesc, crezând că o pot scoate la capăt fără Dumnezeu? Există boală ori suferință atât de grea încât să ne determine să nu mai avem încredere nici măcar în Dumnezeu ori există probleme care să ne aducă la deznădejdea care nu mai iubește, nu mai crede și nu mai speră nimic? Binecuvântat să fie omul care-și pune încrederea în Domnul!

Un autor și-a imaginat astfel reacția celor aflați în jurul lui Cristos la auzul fericirilor proclamate de el pe munte. La auzul ciudatelor categorii de persoane indicate ca fericite cu adevărat, scrie autorul, ucenicii nu s-ar fi lăsat mișcați absolut deloc. Parcă surprins de încheierea discursului, Petru ar fi spus: "Trebuia să scriem toate acestea pentru a le transmite mai departe, Doamne?" Filip adăugă îngrijorat: "Va face parte din testul/examenul final cunoașterea acestor lucruri?" Ioan îndrăzni: "Ai putea să o mai repeți, Doamne? Dar mai încet să prindem și noi ceva". Andrei se întreba nedumerit: "Discipolii lui Ioan Botezătorul nu au trebuit să învețe și treaba asta. Chiar nu se poate fără?" Matei se trezi parcă dintr-un vis: "Despre ce era vorba?", iar Iuda concluzionă: "Ce treabă are aceasta cu viața reală?" Unul dintre farisei, cunoscător al legii, ridică vocea nemulțumit: "Nu am găsit nimic din ceea ce ai spus în cărțile noastre. Ai cumva vreun fundament? De unde le-ai luat? Nu ne dai și nouă un tratat pe această temă pentru a analiza totul în detaliu?" Iar în final apăru și Toma, care pierduse discursul, aproape ca de obicei și, luându-l pe Isus deoparte, îi spuse în taină: "S-a întâmplat ceva important astăzi? Am pierdut ceva?" Auzind toate acestea, Isus a început să plângă...

Dragi credincioși, iubiți radioascultători, prea rar luăm personal și în serios ceea ce Domnul ne spune. Când vom avea cu adevărat încredere în el? Profetul Ieremia vrea să ne convingă de adevărul că omul care se încrede în Domnul e întotdeauna binecuvântat. Din păcate, chiar și astăzi cuvântul său a rămas pentru mulți un vis, o iluzie pe care prea des o infirmă realitatea crudă ce ne înconjoară.

Este oare lipsit de griji, probleme și suferințe cel care se încrede în Domnul? E privat de boală cel credincios? Perspectivele îi sunt întotdeauna roze? Cum i-am putea pomeni de acest cuvânt al profetului Ieremia celui care tocmai și-a pierdut locul de muncă, celui care s-a trezit de curând singur, în timp ce soțul ori soția a plecat departe și nu mai vrea să știe de copilul rămas doar cu un singur părinte? Cum îi putem rosti acest cuvânt celui a cărui pensie nu-i mai ajunge demult nici pentru întreținere și medicamente, darămite pentru un trai decent? Cum să-l convingem pe cel mistuit de suferințele unei boli necruțătoare, pentru care ziua nu mai are nici o culoare, iar nopțile sunt mai lungi decât par, că Domnul îi răsplătește încrederea și fidelitatea cu binecuvântarea sa? Cum să i-o spunem celui care plânge încă lângă groapa în care a fost așezat nu demult trupul celei mai iubite persoane de pe acest pământ? Dar celui înșelat, mințit ori trădat de cel mai bun prieten? Dar celui ros de invidia și calomnia celorlalți? Și sunt absolut sigur că fiecare dintre noi își poate adăuga propria istorie acestui șir de întrebări, aparent, fără răspuns.

"El va fi ca un pom sădit lângă ape", spune profetul. Din păcate nu vedem nici o apă limpede în jurul situațiilor contradictorii pe care le experimentăm. Mai degrabă vedem peste tot doar pustiul. În pofida încrederii, încercăm acum poate doar sentimente de singurătate, suferință, părăsire, la un pas de a ne pierde speranța, deși ne spunem adesea că ea trebuie să moară ultima. Nici pe departe nu e un pom sădit lângă ape, ci mai degrabă pustiu. Pare o afirmație ridicolă, o ironie vecină batjocurii.

Și în acest context, chiar și cuvântul evangheliei nu pare să ne ajute mai mult. Sună bine, e un adevărat poem care te poartă parcă pe aripile visului fericirii. E frumos să știi că săracilor aparține împărăția lui Dumnezeu, iar oropsiților le este rezervată o răsplată mare în ceruri. Dar cu ce-l ajută pe cel sărac promisiunea împărăției cerurilor, cât timp acum îi este foame cumplită? Cum aș putea spune celor lipsiți de un acoperiș deasupra capului, care bat la ușă și cerșesc, "Fericit ești tu, că nu ai nimic momentan, căci ție îți aparține împărăția lui Dumnezeu"? Nu cred că aceasta îl va ajuta prea mult. Și nu cred că va fi mulțumit să plece doar cu acest cuvânt.

Care să fie atunci intenția lui Cristos și miezul mesajului său din liturgia cuvântului acestei duminici? Să fie totul doar o amăgire ieftină, o încercare de a ne duce cu vorba și a da moară la apă celor care sunt indiferenți față de nevoile celor din jur? Să fie doar un șiretlic și o încurajare falsă șirul fericirilor formulate de evanghelistul Luca și cuvântului profetului Ieremia? Poate constitui însă o cheie de lectură cuvântul sfântului apostol Paul din Scrisoarea către Corinteni, din care am ascultat un fragment în cadrul celei de-a doua lecturi: "Iar dacă nădăjduim în Cristos numai pentru viața aceasta, suntem mai de plâns decât toți oamenii".

Nu avem voie să credem că totul e o farsă ieftină sau o mască, așa cum poartă toți la carnavalurile și petrecerile tradiționale din aceste ultime zile, premergătoare timpului sfânt al Postului Mare. Nu poate fi totul doar o deghizare ieftină. Nu putem crede într-un Dumnezeu care le-ar spune oamenilor doar "Viața e o vale de lacrimi și jale și nu se poate face absolut nimic pentru a o schimba. Oamenii nu trebuie decât să se obișnuiască cu ea și să o suporte. Stați liniștiți și înghițiți în tăcere orice nedreptate, mizerie și suferință și așteptați vremurile mai bune... în viața viitoare!" Nu cred că aceasta e modalitatea prin care Dumnezeu vrea să ne încurajeze.

Căci Dumnezeu, așa cum ni-l prezintă Sfânta Scriptură nu înșală. Din contra: iubește cu adevărat tot ceea ce a creat și este singurul care își ține întotdeauna făgăduințele. El nu aruncă niciodată cuvinte gratuite, promisiuni ieftine. Pe când poporul ales se afla în sclavie în Egipt, Dumnezeu nu le-a spus: "Stați liniștiți, suportați și așteptați!" Din contra, a făcut apel la toate mijloacele posibile din punct de vedere uman, pentru a schimba situația: "Ridicați-vă, scuturați-vă lanțurile robiei și rupeți-le! Ieșiți din casa sclaviei și urmați-mă în țara în care curge lapte și miere".

Dumnezeu nu tace și nu-și întoarce fața de la suferința oamenilor. Și nu vrea nici pe departe ca noi să înghițim în sec și să suportăm liniștiți nedreptatea, batjocura, suferința. Dumnezeu vrea ca noi să folosim toate resursele umane pentru a învinge boala, suferința. Dumnezeu vrea să nu ne descurajăm și să luptăm cu toate forțele pentru dreptate, libertate, pace și să ne angajăm pentru o viață demnă din toate punctele de vedere. Dumnezeu îl vrea pe om fericit.

Însă nu trebuie să uităm pedagogia divină după care se ghidează din veșnicie Dumnezeu, mult diferită de logica umană. Schimbările nu se derulează chiar așa cum ni le închipuim noi. Când Israel a rupt lanțurile sclaviei egiptene, nu a început imediat pământul făgăduinței. Țara făgăduinței nu se desfășura de la Marea Roșie încolo. Între Egipt și țara promisă poporul a parcurs un drum lung și, mai mult, el ducea prin pustiu. Și nu se putea ajunge în țara promisă fără parcurgerea drumului prin pustiu.

Cel care nu parcurge acest drum prin pustiu, indiferent ce alt nume ar purta el (boală, suferință, eșecuri, neînțelegere, singurătate), nu poate ajunge niciodată la țintă. Cine nu pornește la drum, va rămâne veșnic în casa sclaviei, indiferent de a cui sclavie este vorba în viața fiecăruia dintre noi. Nu există alt drum decât cel prin pustiu. Dimineața învierii nu există fără vinerea patimilor, iar sărbătoarea Paștelui presupune parcurgerea timpului sfânt al Postului Mare.

Cu siguranță nici unul dintre noi nu a ajuns încă la țintă, de vreme ce ne aflăm încă pe acest pământ, dar să nu uităm că Dumnezeu nu ne-a oferit viața aceasta și tot ceea ce suntem și avem pe acest pământ doar pentru a constitui o nesfârșită vale de lacrimi și durere. Timpul Postului Mare pe care îl vom începe în săptămâna următoare ne va ajuta mai mult să percepem viața noastră ca un drum spre ținta finală, iar cât timp îl vom parcurge împreună cu Isus Cristos, putem fi cel puțin siguri că nu orbecăim în zadar și ne aflăm pe drumul cel bun, spre adevărata fericire a celor binecuvântați de Domnul. Amin.

14 februarie 2010

Pr. Claudiu Budău


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
381 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 6-a de peste an:

Anul C
11 februarie 2007 - Pr. Toni-Mihăiță Cântaciu

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat